Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wiecie co mam wrażenie że tworzy się tu już jakaś paranoja eko i super oszczędności przy nie wiadomo jak dużych nakładach.

Nakłady nie muszą być duuuże. Trzeba tylko wszystko z głową robić.

Co do kotłowni i zabawy z drewnem jakktoś lubi się w to bawić, ma czas, chęci, siły itd. to nikt nie broni.

Też odnoszę wrażenie że większość osób doradzajacych szczególnie jesli chodzi o pompy to "naganiacze" . Wiele osób twierdzi że to najtańszy sposób ogrzewania, ale jakoś liczę i liczę i mi wychodzi co innego. Tak samo wyssane są z palca informacje że taka kotłownie można np ogarnąć za 20 tys , bo wiele razy już tu została przytoczona taka kwota 20-23 tys przy porównywaniu do innych źródeł ciepła ale jak zapytać o szczegóły to już nikt nie ciągnie tematu dalej, bo okazuje się że te 20 tys to tylko część wydatków. Wykonałem kilka telefonów i słyszę coś w stylu: " kotłownia będzie droższa od gazu o 10 tys" a pytam o szczegóły i okazuje że to suma 36 tys, także chyba raczej 25 tys drozej niż gaz a nie 10 .

Kolejny tel i kwota za gruntowke z odwiertami 50 tys.

Na Allegro cena niby 23 tys to okazuje się że to za samą pompę, doliczyć montaż, parę pierdol i kwota znacznie rośnie. Także nikt mi jeszcze nie udowodnił że można mieć kotłownie z pompą ciepła która zwróci się choćby w ciągu 10 lat w stosunku do gazu.

Wszyscy tylko och i ach, zero konkretów. Może jest moda na bycie eko ale to mało ekonomiczne. Tanie ogrzewanie to takie ogrzewanie które jest tanie również przy dużym zapotrzebowaniu a np nie wyobrażam sobie jak " tania " byłaby pompa w domu w którym mieszkam , strach pomyśleć. Chyba wystarczyłoby na zatrudnienie palacza na dziesiątki lat...

Bo pompy ciepła to na razie takie samochody Tesli... bardzo drogie w zakupie, w utrzymaniu prawie darmowe, a ile pożyje bateria... może do 10 lat, w naszym klimacie pewnie z 5

@Arturo72

Ekogroszek tylko dlatego zamiast czystego prądu bo:

-temperatura obliczeniowa zimą 24 stopnie

-powierzchnia i kubatura domu robią swoje (efekt skali)

-mam za małe jajka na czysty prąd :) czytaj kable

-Gaz i PEC szybko odpadły z negocjacji

Pozdrawiam!

Ogólnie powiem, że coś mi w tym wszystkim nie pasuje. Pojechałem dziś specjalnie do 2 znajomych pogadać jak u nich wygląda ogrzewanie gazowe. Skromna to opina ale suma summarum szczera. Jeden przyznał od razu że za ten rok to ok 4 tyś. za gaz oraz ok 5m3 do kominka. Dom hmm o połowę większy od mojego lecz koszt od końca września zeszłego roku teraz do czerwca i cały czas rośnie. Drugi po rozliczeniach skalkulował 215 zł. miesięcznie czyli 2580 zł co wydało mi się bardzo atrakcyjne przy domu 126 m2. Szybko jednak dodał, żebym spojrzał na jego zapasy drewna do kominka na kolejny sezon, jakieś 15m3. Tak więc co do gazu zapytam się gdzie tu ekonomia i jaki jest sens posiadać kotłownie gazową skoro i tak cały czas trzeba nadrabiać kominkiem...?!

Z najbliższej rodziny

Dom LK 506, w Warszawie

porotherm + 15 cm grafitu na ścianach, 30 cm wełny w dachu

dół podłogówka, góra grzejniki nisko temp. (bo bardzo włochate wykładziny)

w domu zimą ok 20 stopni z tendencją do 19

brak kominka

gaz do CO i CWU ok 3tysiące rocznie (gotują na prądzie)

stała cena od paru lat, plus minus 200zł.

Dom w rododendronach w Olsztynie (nie pytajcie która wersja bo już sam się gubię)

z podwójnym garażem i podpiwniczeniem

15 cm zwykłego styro, gazobeton, dach 30cm

Kominek z DGP odpalony może 3 razy od zamontowania

Ekogroszek 4tony średnio od 2 sezonów

W domu ok 23 stopnie

CWU i gotowanie na gazie

Ełk, Projekt indywidualny z lat 90 ok 200m2 z piwnicą i garażami w bryle

ściana 3w cegła pełna styropian 10cm cegła klinkierowa

dach styropian 20 cm, Co grawitacyjne, kocioł Hajnówka, opalany drewnem(ilość niepoliczalna bo to gałęziówka, odpady z ogrodu i sadu, drewno z wycinek itp)

w domu jak napalisz to 26 jak zapomnisz to 22 :)

i morał z tego taki....

trzeba 10 domów takich samych obok siebie wybudować i sklonować rodzinę, aby była taka sama

do każdego wwalić inny system co

i porównać...

bo domy są inne, nawyki każdego z nas itp

ktoś powie OZC sobie zrób to będziesz wiedział.... ta będziesz wiedział ile pi razy drzwi łykniesz kWh ale nie poznasz prawdziwych kosztów bo to się ciągle zmienia

@link2jack

tak zgadzają się kWh i wcale nie twierdze, że nie da się tego obliczyć

ale z PLN już gorzej

parę lat temu wszyscy pokazywali wyliczenia kredytów we frankach i co ... i taki h*

wyliczenia z dodatkowych filarów emerytalnych i co... Tusk myk kase i do Brukseli

Teraz rozdają te pieniądze jako 500+ itp.....

Miałem kiedyś książczkę mieszkaniową, wszyscy z mojego rocznika mieli i co....

A wczoraj byłem w Banku PKO (tym ze skarbonką) a tak komuno wróć... znowu wciskają ludziom książeczki mieszkaniowe :)

Edytowane przez geokart

Ogólnie powiem, że coś mi w tym wszystkim nie pasuje. Pojechałem dziś specjalnie do 2 znajomych pogadać jak u nich wygląda ogrzewanie gazowe. Skromna to opina ale suma summarum szczera. Jeden przyznał od razu że za ten rok to ok 4 tyś. za gaz oraz ok 5m3 do kominka. Dom hmm o połowę większy od mojego lecz koszt od końca września zeszłego roku teraz do czerwca i cały czas rośnie. Drugi po rozliczeniach skalkulował 215 zł. miesięcznie czyli 2580 zł co wydało mi się bardzo atrakcyjne przy domu 126 m2. Szybko jednak dodał, żebym spojrzał na jego zapasy drewna do kominka na kolejny sezon, jakieś 15m3. Tak więc co do gazu zapytam się gdzie tu ekonomia i jaki jest sens posiadać kotłownie gazową skoro i tak cały czas trzeba nadrabiać kominkiem...?!

No widzisz, a ja w tym sezonie zapłaciłem za gaz na CO 960zl, do tego pol metra przestrzennego drewna.

ja za prąd do grzałki 540 zł za cały sezon zimowy, do tego CWU. z góry przyznaję, że mam dobrą cenę za 1 kWh, normalnie CO kosztowałoby około 750 zł. kominka nie mam, za to mam podliczniki. temperatura w domu wg termostatu 21,6°C, wg innych termometrów trochę ponad 22°C. cały prąd w domu powinienem zmieścić w 3 tys. zł rocznie.

najniższą ofertę na kompletną kotłownię opartą na pompie Panasonic miałem za około 20 tys. zł

piszecie o znajomych, którzy nie wiadomo jakie mają domy i nie wiadomo jak wykonane. to jest cała tajemnica.

Edytowane przez imrahil

Sprawność tych kominków jest mizerna, wizualizacja ognia ładna a komin gorący. Działa to na wyobraźnię i samopoczucie że ogrzewanie kominkowe uruchomione jest i pójdzie o wiele mniej gazu,tak niestety się nie dzieje.;)

Edytowane przez animuss

No to jeszcze raz ja.

Za PC gruntową 8kW zapłaciłem 10tys. Za 120mb odwiertów zapłaciłem 10tys. Za resztę gratów i instalację zapłaciłem 7tys. Łącznie 27tys. Było to osiem lat temu. Przez ten czas miałem jedną drobną awarię, którą usunąłem po konsultacji telefonicznej samemu w 10 minut za 50zł.

Dzisiaj pompa... podrożała, za to staniały odwierty. Prawdopodobnie udałoby mi się zrobić taką instalacje za podobne pieniądze. A gdybym zrobił sobie kolektor poziomy samemu (co jest bardzo proste jeżeli ktoś dysponuje miejscem na działce), to jeszcze mógłbym z 5tys. zaoszczędzić.

W domu wszędzie podłogówka (w sypialni gruba włochata wykładzina), temperatury między 21 sypialni a 24 w łazienkach. Przeciętne roczne zużycie prądu na CO i CWU to około 4000kWh, a koszt około 1200zł. Dom 133m2, 3 osoby.

Instalacja gazowa kosztowałaby mnie wtedy około 20tys. Już mi się różnica zwróciła.

Instalacja na ekogroszek kosztowałaby mnie wtedy około 25tys. więc nie ma o czym pisać. Po za tym węgla w swoim nowym domu nie chciałem na oczy widzieć.

Plus PC jest też taki, że może wreszcie kiedyś Polska dołączy do rozwiniętych krajów (nie przy PiS) i da ludziom samym produkować prąd. Nie zostanę wtedy z gazem czy węglem.

Gość Arturo72

@Arturo72

Ekogroszek tylko dlatego zamiast czystego prądu bo:

-temperatura obliczeniowa zimą 24 stopnie

-powierzchnia i kubatura domu robią swoje (efekt skali)

-mam za małe jajka na czysty prąd :) czytaj kable

-Gaz i PEC szybko odpadły z negocjacji

Pozdrawiam!

To tak,ja miałem temp.obliczeniową 21st.C ale utrzymuje 23st.C i co w związku z tym ?

-powierzchnia i kubatura kompletnie o niczym nie świadczą,dom 300m2 na ogrzewanie może zużyć ok.6000kWh a to grzejac nawet prądem wyjdzie ok.1800zl. To zależy tylko i wyłącznie od inwestora(potrzeby domu na energię do grzania) a nie od tego czym się grzeje.

Tego zbytnio nie jarzysz i dlatego nie powinieneś kwestionować czegoś tylko się uczyć żeby zajarzyc o co chodzi.

-prąd to nie tylko kable,to również wodna podlogowka wraz z Eltermem za 2,5tys.zł lub ubiorem z grzałką za 4tys.zl ale za to bez komina za 4tys.zl i bez kotłowni za 10tys.zl i bez kotła na ekogroszek za 6-7tys.zl.

Podsumuj i policz...

-gaz ziemny nie opłacalny jak również PEC.

Edytowane przez Arturo72

No to jeszcze raz ja.

Za PC gruntową 8kW zapłaciłem 10tys. Za 120mb odwiertów zapłaciłem 10tys. Za resztę gratów i instalację zapłaciłem 7tys. Łącznie 27tys. Było to osiem lat temu. Przez ten czas miałem jedną drobną awarię, którą usunąłem po konsultacji telefonicznej samemu w 10 minut za 50zł.

Dzisiaj pompa... podrożała, za to staniały odwierty. Prawdopodobnie udałoby mi się zrobić taką instalacje za podobne pieniądze. A gdybym zrobił sobie kolektor poziomy samemu (co jest bardzo proste jeżeli ktoś dysponuje miejscem na działce), to jeszcze mógłbym z 5tys. zaoszczędzić.

W domu wszędzie podłogówka (w sypialni gruba włochata wykładzina), temperatury między 21 sypialni a 24 w łazienkach. Przeciętne roczne zużycie prądu na CO i CWU to około 4000kWh, a koszt około 1200zł. Dom 133m2, 3 osoby.

Instalacja gazowa kosztowałaby mnie wtedy około 20tys. Już mi się różnica zwróciła.

Instalacja na ekogroszek kosztowałaby mnie wtedy około 25tys. więc nie ma o czym pisać. Po za tym węgla w swoim nowym domu nie chciałem na oczy widzieć.

Plus PC jest też taki, że może wreszcie kiedyś Polska dołączy do rozwiniętych krajów (nie przy PiS) i da ludziom samym produkować prąd. Nie zostanę wtedy z gazem czy węglem.

28 tyś. za PC gruntową jakoś do mnie przemawia za powietrzną nie koniecznie. Na piątek jestem umówiony z lokalnym przedstawicielem od PC ma i gruntowe i powietrzne zobaczymy co mi jeszcze zaproponuje. Pisałem do Więcborka ale się nie odezwali:) Na 1000% nie zamierzam inwestować w gaz mimo że cały system nie jest nadzwyczaj drogi. Co do cen kominów i kotłowni rzędu 10 tysi. to bez przesady niektórzy "kotłownie" pom. gosp. mają mimowolnie i nijak z nich zrezygnować, same kominy można kupić drogo ale i rozsądnej cenie ku którym akurat ja się skłaniam. Wolałbym ich w ogóle nie robić dlatego cały czas myślę mimo wszystko o PC ale nie sądzę i nie myślę tu jakimś zwrocie ze względu na zbyt drogą inwestycję.

Gość Arturo72
28 tyś. za PC gruntową jakoś do mnie przemawia za powietrzną nie koniecznie. .

adi2016,już Ci mówiłem,że traktują Cię jak łosia i owcę do strzyżenia bo nie kumasz o co biega zamiast pytać się ich o konkrety.

Dzisiaj akurat przeglądałem sobie przy okazji konwersacji na innym forum i wynalazłem:

Powietrzna(21tys.zl):

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-do-130m2/samsung-ehs-p-w.html

Gruntowa z odwiertami(27tys.zł):

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/ekonomiczna-instalacja/kompleksowa-instalacja-od-27-000-brutto.html

Ale pomimo tego gruntowej bym nie pakował bo nie ma sensu.

Edytowane przez Arturo72

Jedno wiem na pewno, w całym domu założę podłogówkę mam porównanie u mnie grzejniki u znajomych podłogówka. Ja podłogi w żaden sposób nie jestem wstanie dogrzać a u nich nogi zawsze ciepłe:) Muszę jakoś rozwiązać kwestię kosztów ocieplenia bo to dla mnie jakiś kosmos, na podłogę mam zaplanowane 20 cm XPS dół, 10cm góra, ściany zewnętrzne 20cm szary 0,31 plus ściana wewnętrzna od garażu, nad garażem 20cm EPS 100 (jest taras) garaż ma być nie ogrzewany a tu w garażu 20cm XPS. Cena z hurtowni po milionie rabatów wyszło ok. 35 tyś. w zależności od producenta. Wydaje mi się, że to jakieś nieporozumienie cenowe! A mówimy tu tylko o materiale!

adi2016,już Ci mówiłem,że traktują Cię jak łosia i owcę do strzyżenia bo nie kumasz o co biega zamiast pytać się ich o konkrety.

Dzisiaj akurat przeglądałem sobie przy okazji konwersacji na innym forum i wynalazłem:

Powietrzna(21tys.zl):

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-do-130m2/samsung-ehs-p-w.html

Gruntowa z odwiertami(27tys.zł):

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/ekonomiczna-instalacja/kompleksowa-instalacja-od-27-000-brutto.html

Ale pomimo tego gruntowej bym nie pakował bo nie ma sensu.

Może i tak mnie traktują OZC mam na poziomie 7KW i na tym się opieram, z waszej stronki wychodzi podobnie jak ze zrobionej charakterystyki od nowego konstruktora i na tej podstawie staram się rozmawiać. Tu http://www.cieplowlasciwie.pl wyszło 66kWh/m2/rok u konstruktora 60kWh/m2/rok.

Gość Arturo72
Muszę jakoś rozwiązać kwestię kosztów ocieplenia bo to dla mnie jakiś kosmos, na podłogę mam zaplanowane 20 cm XPS dół, 10cm góra, ściany zewnętrzne 20cm szary 0,31 plus ściana wewnętrzna od garażu, nad garażem 20cm EPS 100 (jest taras) garaż ma być nie ogrzewany a tu w garażu 20cm XPS. Cena z hurtowni po milionie rabatów wyszło ok. 35 tyś. w zależności od producenta. Wydaje mi się, że to jakieś nieporozumienie cenowe! A mówimy tu tylko o materiale!

Na podłogę głupotą jest XPS,wystarczy EPS80,ściany jest ok.