Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Gość Arturo72
Może i tak mnie traktują OZC mam na poziomie 7KW i na tym się opieram, z waszej stronki wychodzi podobnie jak ze zrobionej charakterystyki od nowego konstruktora i na tej podstawie staram się rozmawiać. Tu www.cieplowlasciwie.pl wyszło 66kWh/m2/rok u konstruktora 60kWh/m2/rok.

To teraz poznaj marki pomp powietrznych i ich ceny,poznaj koszt montażu,poznaj marki gruntowych i ich ceny,poznaj koszt montażu,poznaj koszt DZ dla gruntowych,poznaj zasobniki cwu i ich ceny i wtedy masz pełne porównanie do składanych Ci ofert i to Ty ich wtedy punktuj a nie oni ciebie.

Ty wymagaj a nie oni ciebie będą strzyc.

Kurde,dla mnie jako inwestora to jest logiczne postępowanie ale widzę,że niektórym brak logiki :)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

adi2016,już Ci mówiłem,że traktują Cię jak łosia i owcę do strzyżenia bo nie kumasz o co biega zamiast pytać się ich o konkrety.

Dzisiaj akurat przeglądałem sobie przy okazji konwersacji na innym forum i wynalazłem:

Powietrzna(21tys.zl):

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/domy-do-130m2/samsung-ehs-p-w.html

Gruntowa z odwiertami(27tys.zł):

http://www.ghs-polska.pl/najlepsze-promocje/ekonomiczna-instalacja/kompleksowa-instalacja-od-27-000-brutto.html

Ale pomimo tego gruntowej bym nie pakował bo nie ma sensu.

Ale o to właśnie chodzi tu masz Rudę Śląską u mnie ceny jakieś inne, nie jak to przeskoczyć. Jutro tam zadzwonię pogadam może mają gdzieś przedstawicielstwa bliżej i jakieś rozsądniejsze ceny. Tu mi jedna firma zaproponowała przyjazd na moją działkę, oględziny, omówienie za jedyne 1 tyś. PLN powiem Ci, że już nie do końca wiem kto tu jest idiotą! Oczywiście ich wyśmiałem.

To mają coś nie tak, albo w oknach nie ma szyb, albo podłogówka źle zrobiona.

Może źle się wyraziłem, może już późno. Z całą pewnością założę podłogówkę, tam się to sprawdza i jest super ciepła podłoga zimą zawsze, ja tu gdzie mieszkam obecnie mam grzejniki i podłogę mam letnią tylko latem a zimą totalnie lodowatą i w żaden sposób nie jestem jej w stanie dogrzać. Nigdy więcej grzejników!

Gość Arturo72
Ale o to właśnie chodzi tu masz Rudę Śląską u mnie ceny jakieś inne, nie jak to przeskoczyć.

Masz w Rudzie Śląskiej w tych linkach powietrzną samsunga gruntową Ecopowera.Widzisz za ile można to mieć.

W zapytaniach rzucasz i ŻĄDASZ rozbicia każdego składnika instalacji czyli ile za pompę ile za montaż ile za zasobnik cwu.

Znając ceny poszczególnych składników,poznane przez Ciebie wczesniej jebiesz ich za to,że chcą z ciebie zrobić owcę jesli nie zejdą do poziomu cen z Rudy Sląskiej.

Proste ?

Jeśli nie zejdą każesz im się pier... i szukasz dalej ?

masakra,jak dzieciom :)

Edytowane przez Arturo72

Jedno wiem na pewno, w całym domu założę podłogówkę mam porównanie u mnie grzejniki u znajomych podłogówka. Ja podłogi w żaden sposób nie jestem wstanie dogrzać a u nich nogi zawsze ciepłe:) Muszę jakoś rozwiązać kwestię kosztów ocieplenia bo to dla mnie jakiś kosmos, na podłogę mam zaplanowane 20 cm XPS dół, 10cm góra, ściany zewnętrzne 20cm szary 0,31 plus ściana wewnętrzna od garażu, nad garażem 20cm EPS 100 (jest taras) garaż ma być nie ogrzewany a tu w garażu 20cm XPS. Cena z hurtowni po milionie rabatów wyszło ok. 35 tyś. w zależności od producenta. Wydaje mi się, że to jakieś nieporozumienie cenowe! A mówimy tu tylko o materiale!

drożej niż ja dasz za izolacje, a u mnie dom większy i sporo więcej izolacji (m.in. ściana 30 cm 0,031) a zużycie przy prądzie niskie. coś jest nie tak. po co w niegrzanym garażu izolacja 20 cm XPS? jak niegrzany, to tylko izolacja na ściany oraz strop i na pewno nie taka jak na ściany domu.

Masz w Rudzie Śląskiej w tych linkach powietrzną samsunga gruntową Ecopowera.Widzisz za ile można to mieć.

W zapytaniach rzucasz i ŻĄDASZ rozbicia każdego składnika instalacji czyli ile za pompę ile za montaż ile za zasobnik cwu.

Znając ceny poszczególnych składników,poznane przez Ciebie wczesniej jebiesz ich za to,że chcą z ciebie zrobić owcę jesli nie zejdą do poziomu cen z Rudy Sląskiej.

Proste ?

Jeśli nie zejdą każesz im się pier... i szukasz dalej ?

masakra,jak dzieciom :)

Nie wiem jak u Ciebie na Śląsku ale tu za darmo to większości się z domu nie chce wychodzić. Zazwyczaj maja swoje cenniki jakieś tam pseudo rabaty dostaniesz, mydlą oczy jakimiś dofinansowaniami, których i tak nie ma od kogo dostać. Byłem u siebie dziś w gminie i usłyszałem, żebym nie żartował tu na nic nie ma dotacji ani dofinansowań. A to jedna z najbogatszych gmin w Polsce, na około wszędzie są a tu niet.

Umawiam się cały czas, proszę o jakieś wyceny ale skutek średni, tu przyjęcie projektu do adaptacji zaczyna się od 2 tyś. zł nie mówiąc już o samej adaptacji. W tym mieście nie żyje się tanio, ludziom się trochę pomieszało w głowach, przynajmniej mam czasem takie wrażenie.

Gość Arturo72
Nie wiem jak u Ciebie na Śląsku ale tu za darmo to większości się z domu nie chce wychodzić.

No ja za adaptację dałem 3 klocki także jest ok :)

Daleko od Bydgoszczy ? Chyba nie...

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-c-aquarea-9-kw-i6259986126.html

do tego montaż 2 tys.zł i zasobnik cwu 2tys.zł i w czym problem ?

A jak 9kW będzie za mocna to:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-seria-c-aquarea-7-kw-i6259985768.html

Nie chciało się szukać ?

A wiesz co to są negocjacje cenowe ?

albo to:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-panasonic-aquarea-9-kw-cop-4-13-i6251238066.html

Montaż mają i w Bydgoszczy.

Nie róbcie z siebie sierotów...

Edytowane przez Arturo72

Z całą pewnością założę podłogówkę, tam się to sprawdza i jest super ciepła podłoga zimą zawsze, ja tu gdzie mieszkam obecnie mam grzejniki i podłogę mam letnią tylko latem a zimą totalnie lodowatą i w żaden sposób nie jestem jej w stanie dogrzać. Nigdy więcej grzejników!

Mam podłogówkę, w duże mrozy jest dopiero letnia.

Wiecie co mam wrażenie że tworzy się tu już jakaś paranoja eko i super oszczędności przy nie wiadomo jak dużych nakładach. Niespałem dziś całą noc rozpatrując setki za i przeciw, aż w końcu mówię sobie że coś tu jest nie tak! A mianowicie mieszkam obecnie w domku parterowym ok 100m2 takim z dawnych lat, gdzie fundamenty są nie ocieplone, na podłodze jest 10cm zwykłego styro, ściany to od 5-10 cm styropianu w zasadzie danego po to aby zrobić elewację, dach to zwykły monolit bez ocieplenia. Ogrzewanie to zwykłe grzejniki plus piec na drewno (zwykły nie zgazowujący), koszt kotłowni to ok 5 tysi. i teraz najciekawsze bo rocznie (ciepła woda grzana z pieca cały rok) zużywam ok 17 do 20 m3 sosny czasem w to wchodzi trochę drzewa liściastego. Drewno nie pierwszej jakości tylko z corocznej przecinki suszków (mam swój las) zwykłe sprzątanie lasu, cena za m3 nie przekracza 90zł. A teraz moje pytanie jak to się ma do nowego domu, który zaczynam budować gdzie na samo ocieplenie zgodnie z obecnym projektem wydam ok 35 tyś. jak to się ma do PC, której koszt zakupu to przynajmniej 23 tyś. zł., gdzie roczny koszt eksploatacji szacowany jest na ok 2 tyś. zł...? Koszt ogrzewania i rocznego przygotowania C.W.U w domu, w którym obecnie mieszkam to ok. 1500-2000zł plus prąd taryfa G12 rachunki za ostatni rok to 1200zł (absolutnie nie zwracając uwagi na tańszy prąd). Ja już tu czegoś po prostu nie rozumiem!

Źle coś policzyłeś (patrz koszty ocieplenia, pewnie pomyliłeś standardowo m2 z m3 przy obliczeniach) -- dawaj jeszcze raz, tylko się wcześniej wyśpij. :p

Bo pompy ciepła to na razie takie samochody Tesli... bardzo drogie w zakupie, w utrzymaniu prawie darmowe, a ile pożyje bateria... może do 10 lat, w naszym klimacie pewnie z 5

Skoro baterie w Teslach w Norwegii, gdzie zima szaleje przez 8 miesięcy, po 3-4 latach i 160 tys. km straciły MAKSYMALNIE 5% pojemności, to nie jest źle. Ja rozumiem że mafia węglowa i paliwowa szaleje i są też gorący jej "zwolennicy", ale przestań tak naganiać na te trutki węglowo-paliwowe a tym samym wspieranie ruskich i arabów żeby zaoszczędzić parę grosików w swojej kieszonce... Już nie wspomnę o tym, że PC wcale nie są drogie w stosunku do takiego ekosyfu i zostało to wykazane wielokrotnie na forum że zwracają się bardzo szybko i nie trzeba nawet kiwać palcem.

A czy jest tu jakiś posiuadacz kominka akumulacyjnego zgazowującego drewno ?

Jak w takim przypadku wyglada kwestia kosztów ogrzewania domu?

PS sam przymierzam sie do budowy takiego kotła wg projektu pewnej bardzo znanej śląskiej firmy zajmującej sie kominkami. Będzie to drugie po gazowum kondesacyjnym źródło ciepła.. A kto wie przy takich zimach jak ostatnio to moze i pierwsze.

Też odnoszę wrażenie że większość osób doradzajacych szczególnie jesli chodzi o pompy to "naganiacze" . Wiele osób twierdzi że to najtańszy sposób ogrzewania, ale jakoś liczę i liczę i mi wychodzi co innego. Tak samo wyssane są z palca informacje że taka kotłownie można np ogarnąć za 20 tys , bo wiele razy już tu została przytoczona taka kwota 20-23 tys przy porównywaniu do innych źródeł ciepła ale jak zapytać o szczegóły to już nikt nie ciągnie tematu dalej, bo okazuje się że te 20 tys to tylko część wydatków. Wykonałem kilka telefonów i słyszę coś w stylu: " kotłownia będzie droższa od gazu o 10 tys" a pytam o szczegóły i okazuje że to suma 36 tys, także chyba raczej 25 tys drozej niż gaz a nie 10 .

Kolejny tel i kwota za gruntowke z odwiertami 50 tys.

Na Allegro cena niby 23 tys to okazuje się że to za samą pompę, doliczyć montaż, parę pierdol i kwota znacznie rośnie. Także nikt mi jeszcze nie udowodnił że można mieć kotłownie z pompą ciepła która zwróci się choćby w ciągu 10 lat w stosunku do gazu.

Wszyscy tylko och i ach, zero konkretów. Może jest moda na bycie eko ale to mało ekonomiczne. Tanie ogrzewanie to takie ogrzewanie które jest tanie również przy dużym zapotrzebowaniu a np nie wyobrażam sobie jak " tania " byłaby pompa w domu w którym mieszkam , strach pomyśleć. Chyba wystarczyłoby na zatrudnienie palacza na dziesiątki lat...

No to teraz zajrzyj sobie do mojej stopki jeśli chodzi o koszty grzania kablami, inwestycja na poziomie 6 tys. ze sterownikami.. porównaj sobi z cenami które podałeś.. za tą kasę mam 10 lat grzania

za parę lat panele fotowoltaiczne stanieją jeszcze bardziej i w zasadzie można bedzie mozna samemu się ogrzać..

nie sprzedaję pomp ani kabli :)

Wiecie co mam wrażenie że tworzy się tu już jakaś paranoja eko i super oszczędności przy nie wiadomo jak dużych nakładach. Niespałem dziś całą noc rozpatrując setki za i przeciw, aż w końcu mówię sobie że coś tu jest nie tak! A mianowicie mieszkam obecnie w domku parterowym ok 100m2 takim z dawnych lat, gdzie fundamenty są nie ocieplone, na podłodze jest 10cm zwykłego styro, ściany to od 5-10 cm styropianu w zasadzie danego po to aby zrobić elewację, dach to zwykły monolit bez ocieplenia. Ogrzewanie to zwykłe grzejniki plus piec na drewno (zwykły nie zgazowujący), koszt kotłowni to ok 5 tysi. i teraz najciekawsze bo rocznie (ciepła woda grzana z pieca cały rok) zużywam ok 17 do 20 m3 sosny czasem w to wchodzi trochę drzewa liściastego. Drewno nie pierwszej jakości tylko z corocznej przecinki suszków (mam swój las) zwykłe sprzątanie lasu, cena za m3 nie przekracza 90zł. A teraz moje pytanie jak to się ma do nowego domu, który zaczynam budować gdzie na samo ocieplenie zgodnie z obecnym projektem wydam ok 35 tyś. jak to się ma do PC, której koszt zakupu to przynajmniej 23 tyś. zł., gdzie roczny koszt eksploatacji szacowany jest na ok 2 tyś. zł...? Koszt ogrzewania i rocznego przygotowania C.W.U w domu, w którym obecnie mieszkam to ok. 1500-2000zł plus prąd taryfa G12 rachunki za ostatni rok to 1200zł (absolutnie nie zwracając uwagi na tańszy prąd). Ja już tu czegoś po prostu nie rozumiem!

masz swój las..

poza tym w skandynawii królują PC PP i jakoś dają radę..

Bo pompy ciepła to na razie takie samochody Tesli... bardzo drogie w zakupie, w utrzymaniu prawie darmowe, a ile pożyje bateria... może do 10 lat, w naszym klimacie pewnie z 5

-mam za małe jajka na czysty prąd :) czytaj kable

ja też :) - dlatego w płycie mam rurki do podłogówki, w nic nie uzbrojone, tylko wsadzone, jak kiedyś przyszedłby czas to je uzbroję i PC PP napędzę.. ale przy tych kosztach szybko to nie nastąpi (zwłaszcza że w taniej taryfie drożeć nie będzie bo nadwyżki coraz większe będą)..

A PC w skandynawii jakoś nie wiedzą o tym że powinny się już popsuć

ja za prąd do grzałki 540 zł za cały sezon zimowy, do tego CWU. z góry przyznaję, że mam dobrą cenę za 1 kWh, normalnie CO kosztowałoby około 750 zł. kominka nie mam, za to mam podliczniki. temperatura w domu wg termostatu 21,6°C, wg innych termometrów trochę ponad 22°C. cały prąd w domu powinienem zmieścić w 3 tys. zł rocznie.

najniższą ofertę na kompletną kotłownię opartą na pompie Panasonic miałem za około 20 tys. zł

piszecie o znajomych, którzy nie wiadomo jakie mają domy i nie wiadomo jak wykonane. to jest cała tajemnica.

dokładnie, też mam podliczniki i wychodzi mi więcej a i tak taniej

Plus PC jest też taki, że może wreszcie kiedyś Polska dołączy do rozwiniętych krajów (nie przy PiS) i da ludziom samym produkować prąd. Nie zostanę wtedy z gazem czy węglem.

to samo z kablami.. sami rządzący i nie tylko zapowiadają że auta tylko elektryczne będą.. więc prądu też trzeba naprodukować..

Jedno wiem na pewno, w całym domu założę podłogówkę mam porównanie u mnie grzejniki u znajomych podłogówka. Ja podłogi w żaden sposób nie jestem wstanie dogrzać a u nich nogi zawsze ciepłe:) Muszę jakoś rozwiązać kwestię kosztów ocieplenia bo to dla mnie jakiś kosmos, na podłogę mam zaplanowane 20 cm XPS dół, 10cm góra, ściany zewnętrzne 20cm szary 0,31 plus ściana wewnętrzna od garażu, nad garażem 20cm EPS 100 (jest taras) garaż ma być nie ogrzewany a tu w garażu 20cm XPS. Cena z hurtowni po milionie rabatów wyszło ok. 35 tyś. w zależności od producenta. Wydaje mi się, że to jakieś nieporozumienie cenowe! A mówimy tu tylko o materiale!

Po co Ci XPS w podłodze? ja mam xps ale POD PŁYTĄ fundamentową - na tym stoi cały ważący jakieś 200t dom.. a Ty chcesz w podłogę to wpakować?? po co?

różmica jakieś 3-4x w cenie

Nie róbcie z siebie sierotów...

dokładnie tak..

Grzania prądem nie przewiduje więc nie liczyłem, dlatego że za duży dom. Ale przy małym domku i przy tak niskim koszcie inwestycji to rzeczywiście ma to rację bytu.

Jednak z PC nie mogę się zgodzić że jest najtanszym sposobem ogrzewania.

Każdy kto tak twierdzi po prostu kłamie. Naczytałem się trochę tych głupot o porównaniu inwestycji i w to uwierzyłem, napalilem się troche na pompę, ale wydać blisko 20 tys więcej żeby mieć oszczędności po PONAD 10 latach np w stosunku do gazu to po prostu głupota albo fanaberia.

Jednak dobrze że coś takiego jest bo jeśli ktoś nie chce paliw stałych, chce mieć grzanie bezobsługowe i nie ma dostępu do gazu ziemnego to pompa jest chyba najlepszym rozwiązaniem (chyba że czysty prąd).

Ps porównuje dla mojego domu, przy mniejszym domku i przez to tańszej pc może wyglądałoby to inaczej ( ale pewnie i tak drozej niż prąd)

Rawena 2 , do grzania prawie 200m2 podłóg, nie liczę garażu z kotłownia ok 43m2

W domu 192m2 nabawiłbyś się klaustrofobii?

Dla takiego domu koszt instalacji PC niewiele może się różnić od innych systemów. Trzeba tylko ruszyć głową jeszcze na etapie wyboru projektu. No ale jak ktoś się budzi z ręką w nocniku...

Gość Arturo72
Naczytałem się trochę tych głupot o porównaniu inwestycji i w to uwierzyłem, napalilem się troche na pompę, ale wydać blisko 20 tys więcej żeby mieć oszczędności po PONAD 10 latach np w stosunku do gazu to po prostu głupota albo fanaberia.

A możesz powiedzieć i wypisać jak to liczyłeś ?

Porównaj gaz ziemny vs powietrzna pompa ciepła co do cyferki ok ?

Oczywiście z producentami w jednym i drugim przypadku,calosciowe koszty.

Projekt wybieraliśmy raczej z głową, chciałem duży garaż bo mam plany w przyszłości zagospodarować to pomieszczenie inaczej. Czyli twierdzisz że te 8 m2 różnicy w metrażu diametralnie zmienia sens inwestycji ?

Słaby argument... no ale skoro inne się skończyły.

Dom wybieram dla siebie a dla domu źródło ogrzewania a nie odwrotnie.

Pompa miałaby duży sens jakby do tego były jakieś dopłaty np za ochronę środowiska ale w tej chwili nic nie ma. Szkoda

wydać blisko 20 tys więcej żeby mieć oszczędności po PONAD 10 latach np w stosunku do gazu to po prostu głupota albo fanaberia.

Czy umiesz osiągnąć lepszą stopę zwrotu z inwestycji niż 10% rocznie? Bo tyle, jak rozumiem, byś miał kupując PCi (zwrot po 10 latach, czyli 2.000 zł rocznie, tj. 10% z 20.000 zł).