Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest dowód? Na co?

Że na rzeczy cos jednak jest. Nie mówię że wszędzie z resztą znam gazowników i rozmawiając z nimi nie raz potwierdzali że trzeba naiwnym być by sądzić że jakość gazu zawsze jest wysoka. Albo jak kto jest że zmieniam taryfę i wartość opałowa też się zmienia?

Zatem ile daje kotłownia gazowa kwh z m3 mam na myśli cały system. Moje opinie to nie dumanie tylko obserwacje przez parę lat. Taniej ogrzeję prądem niż gazem i tyle. Inna sprawa że z COP'em ale jednak.

Obserwacje czego?

Że klient w domu A z PC płaci mniej niż inny w domu B ogrzewanym gazem, czy inaczej - klient w domu B ogrzanym gazem płaci mniej niż A z PC?

Czego to jest dowód?

Nie od dziś wiadomo, że grzanie PC w G12 jest tańsze niż gazem. Nic odkrywczego.

Już kilka razy prosiłem o rzetelne dowody, badania /nie obserwacje!!!/ dokumentujące 40% straty w kotle gazowym. Nie doczekałem się.

Że na rzeczy cos jednak jest. Nie mówię że wszędzie z resztą znam gazowników i rozmawiając z nimi nie raz potwierdzali że trzeba naiwnym być by sądzić że jakość gazu zawsze jest wysoka. Albo jak kto jest że zmieniam taryfę i wartość opałowa też się zmienia?

Doprawdy wiesz o czym mówisz?

Więcej zużyłeś więcej płacisz :)

Tymczasem dalej

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2690033.html

Więcej prądu zużyłeś więcej płacisz.

Dotyczy każdego medium grzewczego.

Dyskusję pod cytowanym linkiem postaraj się przeczytać ze zrozumieniem. Jak będziesz miał kłopot ze zrozumieniem wyjaśnię bardziej łopatologicznie.

I dalej. Czego to jest dowód/

Tylko czy to oznacza, że kotłownia z systemem grzewczym zużyje tego gazu ze 100% sprawnością?

Jak wodę się grzeje temperaturą 80 stopni to jaka wtedy jest sprawność?

Nie.

Mówimy o stratach na kotle, czyli co otrzymujemy na wyjściu. Sprawność kotła do 98%. Grzejąc wodę na potrzeby cwu sprawność kotła spada do 95, 93%/?/. Kondensacja cały czas zachodzi.

Dalej instalacja jest taka sama, niezależnie czy mamy do czynienia z kotłem gazowym, czy z PC, a więc straty te same. Oczywiście przy instalacjach niskotemperaturowych.

Po co grzejesz zasobnik temperaturą 80 st, u mnie 55 jest wystarczające.

Czy z PC można uzyskać temp. 80 st. C? Czy PC pracująca na temp. 55 st. ma taka samą sprawność jak przy 30 st. C na wyjściu?

Z tym rachunkiem to tylko tak sobie napisałem. Lecz taki fakt nastąpił. Napewno nie będę płacił za badanie kalorycznośzi gazu choć jestem bardzo ciekawy czy spelnia deklaracje dostawcy.

Niestety bez sprawdzenia, to tylko gdybania.

Jeszcze raz. Nie jest mi znany przypadek oszustwa na kaloryczności gazu. Będę wdzięczny za znalezienie takiego przypadku.

Wyobraź sobie Azoty, odbiorca ok. 20% dostarczanego do Polski gazu, okantowanego na jakości np. o 10%. Awantura byłaby na 4 fajery.

A przecież gaz w sieci jest ten sam. Krąży. Importowany z Niemiec i tam wysyłany, eksportowany na Ukrainę, a teraz jeszcze dochodzi import z Bliskiego Wschodu.

Dodanie azotu bez sensu. Azot jest droższy niż gaz i PGNiG musiałby do interesu dokładać.

A ja mam zagwozdkę jakie wybrać ogrzewanie, przy domu wg OZC :

moc urządzenia grzewczego - 5,2kW + 0,25 kW cwu na osobę (4 os).

Zapotrzebowanie na ciepło ogrzewanie - 9669 kWh na rok

gazu przy działce nie mam i nie ma znaków na pojawienie się.

Koszt podłogówki wodnej to ok 12-13 tys z robotą + styropian po mojej stronie. Koszt PC np Panasa ok 20 tysi,myślałem też o kupnie zbiornika (10 tys na gotowo)+kocioł + komin i grzaniu LPG.

Dzięki za pomoc

Podlogowka w domu parterowym 135 m2 około 5-7 tysięcy jak dobrze poszukasz i sam zorganizujesz.

Powietrzna pompa ciepła wraz z całą kotłownią na gotowo to 24 - 27 tysięcy.

Łącznie 29 - 34 tysiące brutto na gotowo

Grzanie LPG uważam za nieporozumienie. Gaz ziemny jeszcze ma rację bytu, ale LPG się nie opłaca. Właśnie u jednego z klientów montujemy pompę bo zrezygnował z gazu LPG. Miał tak niekorzystnie podpisaną umowę że 1 kWh z LPG wychodziła abstrakcyjne 1,00zl! Taniej było zapłacić karę za zerwanie umowy niż pozostać przy LPG.

Podlogowka w domu parterowym 135 m2 około 5-7 tysięcy jak dobrze poszukasz i sam zorganizujesz.

Powietrzna pompa ciepła wraz z całą kotłownią na gotowo to 24 - 27 tysięcy.

Łącznie 29 - 34 tysiące brutto na gotowo

Grzanie LPG uważam za nieporozumienie. Gaz ziemny jeszcze ma rację bytu, ale LPG się nie opłaca. Właśnie u jednego z klientów montujemy pompę bo zrezygnował z gazu LPG. Miał tak niekorzystnie podpisaną umowę że 1 kWh z LPG wychodziła abstrakcyjne 1,00zl! Taniej było zapłacić karę za zerwanie umowy niż pozostać przy LPG.

Zdarzają się przypadki naciągania. Normalne. Jednak nie sądze ze wszyscy klienci np Geengaz czują się oszukani.

Klient u którego montowałeś PC popełnił dwa błędy.

Pierwszy - podpisując umowę na dzierżawę zbiornika.

Drugi - wypowiadając umowę na dzierżawę nie zdecydował się na przepięcie i własny zbiornik, zwłaszcza, że już miał całą instalację.

Klient u którego montowałeś PC popełnił dwa błędy.

Pierwszy - podpisując umowę na dzierżawę zbiornika.

Drugi - wypowiadając umowę na dzierżawę nie zdecydował się na przepięcie i własny zbiornik, zwłaszcza, że już miał całą instalację.

Trzy błędy. Zapomniałeś wymienić błąd matkę:

Kiedyś zrobił gaz ;)

To znaczy,że sąsiad, który jest w innej taryfie ma inną kaloryczność gazu ???

Trudno mi sobie wyobrazić niższą cenę na azot pozyskiwany z powietrza 3.

Zastanawiałeś się kiedyś jak produkuje się techniczny tlen na skalę przemysłową?

Przez wiele lat byłem szczęśliwym użytkownikiem gazu (średnie rachunki na poziomie 500zł miesięcnie łącznie z wodą) i tak mniej więcej na przełomie wieku , nagle radykalnie wzrosło mi zapotrzebowanie na gaz. Pamiętam podniosła się wtedy wrzawa w całej Polsce i gazowania zaczęła wszystkim udowadniać, że mieliśmy wyjątkowo wietrzną zimę i stąd taka zmiana w wysokości rachunków. Wszystko pięknie i ładnie i ciągnąłem to jeszcze kilkanaście lat - grzałem, płaciłem i płakałem. Aż mi żyłka pękła i stwierdziłem, że mam dość. Średnie rachunki za ostatnie sezony grzewcze z gazem to 1200-2000zl za miesiąc w okresie październik --> kwiecień - oczywiście to tego kominek i ok. 20m3/sezon. I tu ciekawostka - zużycie groszku 23MJ za ostatni sezon w analogicznym okresie to 4,5 tony za okres od października. W stopce mam odnośnik do sterownika kotła - można wejść i sprawdzić dane archiwalne i bieżące.

Przy gazie oczywiście przerwy w grzaniu, obniżenie nocne do 16°C, i temperatura w domu ustawiona na 21,5°C pełna kontrola i dyscyplina. Przy węglu obecna temperatura to 24-25°C przez całą dobę i zero palenia w kominki.

Przy ogrzewaniu gazem wszyscy przekonywali mnie, że to wina domu, bo duży i nie idealny, bo budowany kiedyś i takie tam inne wywody. A jak wytłumaczyć moje obecne zapotrzebowanie na energię - nie wiem, może cud?? I proszę o nieumieszczanie uwag typu "bo zima była kiepska i wiatru niewiele". W górach zima jest zawsze i zawsze wieje. Mogę śmiało stwierdzić, że obecnie, przy wyższych temperaturach w domu i luzie mam rachunki na poziomie 30% w stosunku do gazu.

No właśnie nie wiem jak to jest. Podaje to co u mnie było. Z ciekawości sprawdze kaloryczność dookoła mnie kto co ma na fv.

No nie opowiadaj bzdur, bo nawet PGNiG nie nie jest na tyle bezczelna, aby wmawiać, że gaz Z TEJ SAMEJ RURY, docierający do mnie i do sąsiada ma inną kaloryczność.

Kompromitujesz się takimi przypuszczeniami....

@ rübezahl:

Ty masz subiektywne spostrzeżenia, ja mam potwierdzenia w obliczeniach OZC.

Przyjmując 10kWh za m3gazu i tak zużywam mniej, niż wynik z OZC, ale to akurat mieści się w granicach błędu spowodowanego lżejszą, niż "normowa" zimą.

Jak przyjąć 7-8 kWh/m3 to różnica staje się już zbyt duża i czynnikami meteo nie da się jej wytłumaczyć.