Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Też rozmawiałem z Arkiem... Powiedział, A co mu miałem powiedzieć? Ze nie potrzebne? Powiedziałem, że źle działa. Dodał, - mogłeś zadzwonić i uprzedzić.

Nie ma znaczenia, liczenie z zapotrzebowania do ogrzewania elektrycznego - które i tak jest konfekcjonowane 100W/m2 - to nieporozumienie.

Nie interesują mnie wasze prywatne rozmowy, jezeli ktos mówi o oficjalnym stanowisku to mówi. Oczywiscie ze firma musi bronic swojego dobrego dystrybutora, po co dokładnie liczyc jak mozna zainstalowac moc o 100% wiekszą. Najwazniejsze jest zwiekszenie produkcji i sprzedazy, cieszy sie producent i dystrybutor/instalator, inwestor jakby mniej. W kazdym razie teraz po Pana wypowiedzi wiarygodnosc panska spadła jeszcze bardziej. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

I bardzo dobrze się stało ze zadzwoniłem bez uprzedzenia, kazdy to czytajac moze sobie wyrobic zdanie o uczciwosci TB

Jakie konfekcjonowane 100W/m2 ?, jak dam kabel 10W/mb w rozstawie 20 cm to mam 50 W/m2. Panie Tomaszu co Pan wypisuje?

Edytowane przez asolt

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie interesują mnie wasze prywatne rozmowy, jezeli ktos mówi o oficjalnym stanowisku to mówi. Oczywiscie ze firma musi bronic swojego dobrego dystrybutora, po co dokładnie liczyc jak mozna zainstalowac moc o 100% wiekszą. Najwazniejsze jest zwiekszenie produkcji i sprzedazy, cieszy sie producent i dystrybutor/instalator, inwestor jakby mniej. W kazdym razie teraz po Pana wypowiedzi wiarygodnosc panska spadła jeszcze bardziej. Jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

I bardzo dobrze się stało ze zadzwoniłem bez uprzedzenia, kazdy to czytajac moze sobie wyrobic zdanie o uczciwosci TB

Jakie konfekcjonowane 100W/m2 ?, jak dam kabel 10W/mb w rozstawie 20 cm to mam 50 W/m2. Panie Tomaszu co Pan wypisuje?

Oficjalne jest takie, że wyrzucili program, bo źle liczył. Nie nadaje się do domów izolowanych, do elektrycznego ogrzewania. Z wyliczenia wychodziło 10W/m2 - Pan wie jaka to masakra przy elektrycznym ogrzewaniu ? Kabel co metr! A jak tym sterować?

Oficjalne jest takie, że wyrzucili program, bo źle liczył. Nie nadaje się do domów izolowanych, do elektrycznego ogrzewania. Z wyliczenia wychodziło 10W/m2 - Pan wie jaka to masakra przy elektrycznym ogrzewaniu ? Kabel co metr! A jak tym sterować?

Znowu sie bawi Pan w rzecznika Elektry, ale niech bedzie, chce Pan mataczyć to nie przeszkadzam, ale reklamy tym Pan Elektrze nie zrobi. Program liczył niedokładnie dla wszystkich rodzajów domów nie tylko dla izolowanych. To był tylko kalkulator i dokładnosci nie ma sie po nim co spodziewać. Jakby Elektra wykonywała kable tylko dla domów izolowanych to wystarczyło by to na kilka dni produkcji. Skoro nie ma kabli mniejszych mocy to oczywiscie trzeba zachowac jakic maksymalny rozstaw chocby co 30 cm i wtedy wyjdzie 33 w/m2. Bedzie znacznie przewymiarowane, ale trudno inaczej sie nie da

Edytowane przez asolt

Dorzucę jeszcze kamyczek do tego ogródka - akumulacja (lub raczej kondensacja) i dwutaryfowy prąd. To wszystko razem może być dopiero podstawą do jakiegokolwiek prognozowania zapotrzebowania na moc. Mam aktualnie >8kW, teoretycznie wystarczyłoby ok. 2kW a praktycznie chciałbym mieć ze 12kW właśnie ze względu na akumulację i taryfy.

W naszą energetykę wchodzi Francja i Niemcy , atm już jest tzw chwilowa II taryfa - urządzenia grzewcze przyjmują rozkazy -1 czy -2 st siecią z elektrowni . Wtedy ma się tańszy prąd. U nas też to wejdzie. Grzejniki takie od kilkunastu lat są sprzedawane.

Chodzi o możliwość złagodzenia szczytów.

DUON - w 1-szej taryfie przy długim podpisanym kontrakcie cena powala na kolana. Czy DUON to dobry wybór ? - każdy musi przeanalizować opłacalność w swoim domu. Dla mnie totalna porażka, choć dla grzejących prądem być może to atrakcyjna oferta.

Jakie znaczenie ma cena kWh w domu dobrze zaizolowanym (do 15kWh/m2) czy w zeroenergetycznym, które warto już dziś budować a nie czekać 5 lat jak to się stanie obowiązkiem?

Wydać więcej na dom tylko po to by więcej zużywał kWh - to irracjonalne działanie. W domach z ogrzewaniem autonomicznym - koszt kWh nie ma znaczenia.

Jakie znaczenie ma cena kWh w domu dobrze zaizolowanym (do 15kWh/m2) czy w zeroenergetycznym, które warto już dziś budować a nie czekać 5 lat jak to się stanie obowiązkiem?

Wydać więcej na dom tylko po to by więcej zużywał kWh - to irracjonalne działanie. W domach z ogrzewaniem autonomicznym - koszt kWh nie ma znaczenia.

Przyznam rację TB w budynku zaizolowanym w taki sposób jak pisze TB (czyli bez strat ciepła) cena ogrzewania jest nieistotna.

Dotyczy to też urządzeń zamontowanych w takich budynkach .To i tak atrapy które się nie włączą.Można oczywiście zamontować urządzenie o takiej mocy ,że ogrzeje stodołę z dziurami .Ale jaki sens jest je dobierać skoro i tak ogrzeje.

Obliczenia zapotrzebowania miały na celu dobór mocy kotłowni przy ogrzewaniu pośrednim (centralnym). Wynikało to z faktu, że za mała lub przewymiarowana kotłownia to źle dobrana kotłownia.

W domach izolowanych, kotłowni nie montuje się z definicji.

Stosuje się tam ogrzewanie bezpośrednie - niecentralne. Ma ono precyzyjne termostaty w każdym pomieszczeniu i licznik reaguje na każdy termostat. Stąd przewymiarowanie nie wchodzi w grę. Mało tego, większa moc na m2 to mniejsze zużycie i większy komfort. Dlatego w budownictwie izolowanym z definicji nie liczy się zapotrzebowania.

Obliczenia zapotrzebowania miały na celu dobór mocy kotłowni przy ogrzewaniu pośrednim (centralnym). Wynikało to z faktu, że za mała lub przewymiarowana kotłownia to źle dobrana kotłownia.

W domach izolowanych, kotłowni nie montuje się z definicji.

Stosuje się tam ogrzewanie bezpośrednie - niecentralne. Ma ono precyzyjne termostaty w każdym pomieszczeniu i licznik reaguje na każdy termostat. Stąd przewymiarowanie nie wchodzi w grę. Mało tego, większa moc na m2 to mniejsze zużycie i większy komfort. Dlatego w budownictwie izolowanym z definicji nie liczy się zapotrzebowania.

Obliczenia zapotrzebowania na ciepło nie ma celu dobór kotłowni a okreslenie kosztów ogrzewania przy róznych nosnikach energii. Ubocznym niejako obliczeniem jest obliczenie projektowego obciązenia cieplnego a znaczenia tych wartosci TB niestety nie rozumie.

Prosze o wyniki pomiarów (wiarygodne wyniki) które pokazuje ze zwiekszenie mocy kabli powoduje oszczednosci w zuzyciu energii, o uzasadnienie naukowe tego fenomenu nawet nie pytam. W budownictwie izolowanym nie liczy sie zapotrzebowania z powodu przyjęcia własnie takich definicji, a to ze sa to prywatne definicje to rózne głupoty mozna umiescic w tych definicjach. Ogolnie w przypadku TB wyglada to tak, Pan Tomasz wymysla lub jest jest współtworcą róznych definicji i klasyfikacji, a nawet twierdzen fizyki alternatywnej i powołuje sie w róznych dyskusjach na te definicje i twierdzenia sprawiając wrazenie kogos kto opiera sie na podstawach naukowych.

Czasami tez podaje linki do własnych artykułów jako uzasadnienie swoich twierdzen i robi sie z tego błedne koło.

A Pan znowu o historii! Czas skończyć z sentymentami - powinien Pan już zająć się domami zero! Ile jeszcze w ciemnocie będzie Pan ludzi trzymał, powołując się "że tak chcą"?

Pan zapomni i kotłowniach i o mniej jak 30 cm styro od gruntu! Delete!

Jezeli chodzi o ciemnotę to wzoruje sie na Panu, wykorzystując tę własnie ciemnotę mozna instalować przewymiarowane wielokrotnie kable i zeby było ciekawiej uzasadnia sie to przewymiarowanie rzekomymi oszczednosciami. Szczyt obłudy, Panie Tomaszu nie wstyd Panu tak oszukiwac swoich klientów, czy w tej pogoni za zyskiem zatracił Pan elementarne poczucie uczciwosci? Ja słucham swoich klientów, a Pan swoich mami wydumanymi oszczednosciami i tym sie róznimy.

Czytam o zasadzie działania pompy ciepła na http://ekocieplo.info.pl/odnawialne-zrodla-energii/pompy-ciepla

Ktoś z was korzysta z tego źródła energii (ciepła)?

Pytam, bo nie znam nikogo w sowim otoczeniu kto by korzystał z takiego urządzenia. Koszty na początku są duże, ale w ciągu 4-5 lat można wyjść na swoje. Zastanawiam się więc poważnie czy gra jest warta świeczki.

• 2 weeks później...
U mnie przy mieszkaniu ok 70m2 całkiem ekonomicznie sprawdza się ogrzewanie gazowe, piecyk Aristona. Budynek dobrze docieplony.
W izolowanych domach nie da się założyć centralnego, a co dopiero w domach dobrze izolowanych. Jestem pewien, że zużycie jest większe niż 2000kWh!

Czytam o zasadzie działania pompy ciepła na http://ekocieplo.info.pl/odnawialne-zrodla-energii/pompy-ciepla

Ktoś z was korzysta z tego źródła energii (ciepła)?

Pytam, bo nie znam nikogo w sowim otoczeniu kto by korzystał z takiego urządzenia. Koszty na początku są duże, ale w ciągu 4-5 lat można wyjść na swoje. Zastanawiam się więc poważnie czy gra jest warta świeczki.

A to problem zajrzeć do działu "Pompy ciepła" i tam poczytać?