Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Podałem przykład kotła 24kW - bo taki mi się wygooglał. Przypadek. Ze 3-4x za duży do przytłaczającej większości domów zgodnych z tegorocznymi wymaganiami technicznymi.

Owszem, T-Cap nazwana 7KW nie nadaje się do aktualnie budowanych domów, bo jest ZA MOCNA. Domy mają zapotrzebowanie rzędu 4-5kW/100m2 przy -20*. Tylko taką temperaturę mamy przez kilkadziesiąt godzin w roku albo i nie. Więc wystarczy, żeby PC wyrobiła w takich warunkach razem z grzałkami a sumują moc grzałek i sprężarki to T-Cap 7KW ma przy -20 moc większą, niż nominalna w nazwie. Nieliczne domy (o ile jakiekolwiek spełniające tegoroczne wymogi EP) potrzebują T-Cap 9kW albo mocniejszej.

Domy budowane z 10cm ocieplenia to raczej przekręt, niż legalna budowa domu mieszkalnego.

PC mi się w tej chwili najbardziej kalkuluje, jeżeli będzie grzała tylko CWU - koszt 6-8K zł ze zintegrowanym zasobnikiem + kocioł elektryczny do CO (większe zużycie mam przewidziane na CWU, niż CO).

Po co chcesz przeliczać m3, jak na fakturze masz cenę za kWh i ilość kWh?

Może i kolega, co wrzucałem linka się pomylił, i nie policzył wszystkich kosztów.

Ale była już dyskusja o takiej fakturze, wrzucanej przez innego kolegę, gdzie cała kwota faktury podzielona przez ilość kWh daje cenę 19,5gr/kWh

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380568

Fortum rozdaje za darmo prąd w tańszej strefie. To dopiero gwóźdź do trumny PC. Po co mam wywalać kilkanaście czy ponad dwadzieścia K zł na urządzenie, jak tanim kotłem elektrycznym ogrzeję dom uwaga... w tej samej cenie. Czyli za darmo.

PC musi być tania, żeby miała sens ekonomiczny we współcześnie budowanych domach. Ze 2-3x tańsza, niż jest teraz, żeby wygrać ekonomicznie z ogrzewanie prądem.

W sukurs jednak idą politycy, co tak wykoncypowali EP, że grzanie w 100% prądem 1:1 jest w domach nawet pasywnych nielegalne.

Jak dom ma roczne zapotrzebowanie na ciepło rzędu 5-10MWh, i niech nawet ta MWh kosztuje 300zł, to jak urządzenie o 10 czy 20K zł droższe, od taniego kotła elektrycznego ma się zwrócić? Do tego jakoś mało kto ma świadomość, że takie urządzenie ma w stosunku do oczekiwanego okresu użytkowania bardzo krótką gwarancję. A koszt naprawy niewielkiej usterki PC jest porównywalny z kosztem wymiany całego kotła elektrycznego czy nawet gazowego (o wymianie grzałki nie wspominając).

Ten zakaz grzania bezpośrednio prądem, to kompletna głupota. Przecież można obok bufora z grzałką postawić najtańszy kocioł na paliwo stałe i "grzać" np. pelletem a "od czasu do czasu" bezpośrednio grzałką:D.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

PC mi się w tej chwili najbardziej kalkuluje, jeżeli będzie grzała tylko CWU - koszt 6-8K zł ze zintegrowanym zasobnikiem + kocioł elektryczny do CO (większe zużycie mam przewidziane na CWU, niż CO). [/Quote]

Nie wiem jak Ci to wyszło, bo wg moich wyliczeń PC do samego CWU to strzał w kolano. Jeszcze przy takiej cenie zakupu...

Właśnie po to, że określona ilość energii w gazie jest dla najlepszych warunków, które nie przypadają dziwnym trafem na okres zimowy. Kotły też swoje tracą.

Może i kolega, co wrzucałem linka się pomylił, i nie policzył wszystkich kosztów.

Ale była już dyskusja o takiej fakturze, wrzucanej przez innego kolegę, gdzie cała kwota faktury podzielona przez ilość kWh daje cenę 19,5gr/kWh

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380568

[/Quote]

Pierwszy kolega z prwnością źle przeczytał. Drugi kolega niech zapoda faktury z całego sezonu-- wtedy dopiero wyjdzie cena średnia za kWh.

Edytowane przez Myjk

Nie wiem jak Ci to wyszło, bo wg moich wyliczeń PC do samego CWU to strzał w kolano. Jeszcze przy takiej cenie zakupu...

Pokaż swoje wyliczenia.

Moje tutaj

Właśnie po to, że określona ilość energii w gazie jest dla najlepszych warunków, które nie przypadają dziwnym trafem na okres zimowy. Kotły też swoje tracą.

Kondensacyjne zyskują.

Drugi kolega niech zapoda faktury z całego sezonu-- wtedy dopiero wyjdzie cena średnia za kWh.

Faktura jest na miesiąc i 743kWh. Gdyby była to średnia, to wychodzi niespełna 9MWh rocznie. I średnia cena powinna wyjść taka sama.

Nie da się liczyć ceny kWh za rok z historycznych faktur, bo było trochę obniżek cen gazu - ostatnia kilka miesięcy temu. Więc liczenie ze starych, rzeczywistych faktur za minione 12 miesięcy zawyży cenę.

Po co?? Dlatego ze poki co zuzycie gazu jest opomiarowane gazomierzem i w najblizszej przyszłosci tak pozostanie. Skoro porównujemy koszt 1 kWh dla róznych nosników energii to zróbmy to dobrze. Wspólczynnik konwersji tylko utrudnia nam obliczenie rzeczywistego kosztu 1 kWh z gazu.

Pokaż swoje wyliczenia.

Moje tutaj

Kondensacyjne zyskują.

Faktura jest na miesiąc i 743kWh. Gdyby była to średnia, to wychodzi niespełna 9MWh rocznie. I średnia cena powinna wyjść taka sama.

Nie da się liczyć ceny kWh za rok z historycznych faktur, bo było trochę obniżek cen gazu - ostatnia kilka miesięcy temu. Więc liczenie ze starych, rzeczywistych faktur za minione 12 miesięcy zawyży cenę.

Rozumiez, że NIE uzyskasz średniej 19,5gr w sezonie ?

Latem faktura pokazuje 26-28gr. Jeszcze trzeba doliczyć koszt prądu i przeglądu kotła - 20zł na miesiąc.

Przecież pisalśmy już o tym w innym wątku.....

Edytowane przez fotohobby

Jak już ktoś liczy gaz vs PC PW to proszę wziąć pod uwagę, iż przy PC:

- mamy tańszą kWh o połowę,

- nie budujemy komina (ew. rura w rurze w ściane, co i tak za darmo nie jest),

- nie doprowadzamy przyłącza gazu ( z podejściem w domu to koszt od 3500 zł).

Przy obecnych cenach np. Panasonica, gdzie PC PW 7 KW kosztuje 15000-17000 zł nie rozumiem jak to może być droższe niż gaz :(

To dużo za dużo każesz komuś liczyć. Oczywiście można tyle zapłacić, ale wcale nie trzeba.

@Kaizen

Mam na co dzień kontakt z inwestorami i wierz mi dobrze wiem co i jak budują. Świadomych o co w tym wszystkim chodzi można policzyć na palcach. Asolt zapewne też mógłby coś dorzucić.

Cenę gazu w kWh, czy m3 można liczyć tylko z w skali roku. Udział opłat stałych w całości rachunku okresowego jest różny w zależności od zużycia.

KWh widoczne na rachunku za gaz dotyczy ciepła spalania, a nie wartości opalowej. Tym samym nie można już doliczać sprawności kotła kondensacyjnego np. 108%. Można przyjąć, że sprawność kotła kondensacyjnego pracującego na rzecz co i cwu i przy prawidłowo wykonanej instalacji wynosi średnio 96% /Hs/ odniesione do ciepła spalania

Cwu z PC. Podgrzanie 300 litrów wody o 35 st /do 45 st/ wymaga ok. 12,5 kWh, czyli, przyjmując na okrągło, z dziennej pracy PC na rzecz ogrzewania wypadną 2 h w taniej taryfie na rzecz cwu. Zasobnik cwu 300 litrów z temp. 45 st. i np. przy 5 osobach może nie być wystarczające. Niby niewiele, ale ... .Przy 7 kWh PC nie można też liczyć na szybkie uzupełnienie zasobnika cwu.

Rozumiez, że NIE uzyskasz średniej 19,5gr w sezonie ?

Latem faktura pokazuje 26-28gr. Jeszcze trzeba doliczyć koszt prądu i przeglądu kotła - 20zł na miesiąc.

Przecież pisalśmy już o tym w innym wątku.....

Ja oczywiście nie uzyskam. Bo nie mam zasięgu gazu.

Ale inni mogą.

A te Twoje wyliczenia to skąd się wzięły? Z doliczenia kosztu rocznego przeglądu do miesięcznej faktury?

@Kaizen

Mam na co dzień kontakt z inwestorami i wierz mi dobrze wiem co i jak budują.

Z tymi co teraz budują, tymi co wystartowali z budową na tegorocznych warunkach czy z tymi, co już grzeją?

Cwu z PC. Podgrzanie 300 litrów wody o 35 st /do 45 st/ wymaga ok. 12,5 kWh,

Tyle to bierze podgrzanie prądem 1:1. PC 1/3 tego.

czyli, przyjmując na okrągło, z dziennej pracy PC na rzecz ogrzewania wypadną 2 h w taniej taryfie na rzecz cwu. Zasobnik cwu 300 litrów z temp. 45 st. i np. przy 5 osobach może nie być wystarczające. Niby niewiele, ale ... .Przy 7 kWh PC nie można też liczyć na szybkie uzupełnienie zasobnika cwu.

Liczysz dobowe zużycie 300l? Sporo. Skąd taka wielkość? Ja potrzebuję 1/3 tego dla całej rodziny. I wystarcza na to godzina pracy PC z mocą 5kW. Pół godziny nad ranem, pół w dziennym okienku (albo wg potrzeby). Albo wystarczy słabiutka PC do CWU pracująca ze trzy godziny na dobę.

Z tymi co teraz budują, tymi co wystartowali z budową na tegorocznych warunkach czy z tymi, co już grzeją?

Z tymi co otrzymali pozwolenie na budowę w 2015/16 r

Tyle to bierze podgrzanie prądem 1:1. PC 1/3 tego.

Chodzi mi o moc uzyskaną 7 kW, a nie zużycie energii przez PC.

Liczysz dobowe zużycie 300l? Sporo. Skąd taka wielkość? Ja potrzebuję 1/3 tego dla całej rodziny. I wystarcza na to godzina pracy PC z mocą 5kW. Pół godziny nad ranem, pół w dziennym okienku (albo wg potrzeby). Albo wystarczy słabiutka PC do CWU pracująca ze trzy godziny na dobę.

OK. wypadnie 1,5 h z taniej taryfy.Obecnie korzystasz z PC do cwu?

Nie traktuj mnie jako przeciwnika PC. Mam pełną świadomość zmian i brak tej świadomości u inwestorów. Większość z nich nie wie o czym się mówi.

Ja oczywiście nie uzyskam. Bo nie mam zasięgu gazu.

Ale inni mogą.

A te Twoje wyliczenia to skąd się wzięły? Z doliczenia kosztu rocznego przeglądu do miesięcznej faktury?

Bo wziąłem roczne zużycie, roczny koszt z faktur, rzeczywistą sprawność kotła na poziomie 96% (bo to odniesione do wartości ciepła spalaniaj, podawanego przez PGNiG) i wszystkie opłaty dodatkowe (przegląd i koszt prądu).

25gr/kWh

Bo wziąłem roczne zużycie, roczny koszt z faktur, rzeczywistą sprawność kotła na poziomie 96% (bo to odniesione do wartości ciepła spalaniaj, podawanego przez PGNiG) i wszystkie opłaty dodatkowe (przegląd i koszt prądu).

25gr/kWh

Podasz dane wejsciowe?

25gr/kWh

Plusfoto grzeje gazem więc jest wiarygodnym źródłem. Co tutaj dyskutować... był na tyle rozsądny że żaden pseudo instalator nie narzucił mu kotła przewymiarowanego, chociaż i tak jakby się dało mógłby ten Victrix mieć większą modulację. Swoją drogą ile poszło Ci gazu za styczeń?

Pokaż swoje wyliczenia.

Moje tutaj

Pokazywałem jak byłem młody, wielokrotnie na forum. Nie będę się powtarzać. Masz w każdym razie błędne założenia i błędne wyniki, podobnie jak z wyliczeniami na rzecz gazu.

Kondensacyjne zyskują.

Nie zyskują -- fizyki nie są w stanie oszukać. Realna sprawność najlepszych kotłów kondensacyjnych była już podana. Nie przekracza 96% a wg wielu osób z opomiarowanymi instalacjami jest jeszcze niższa.

Nie wiem czy powinna, wiem że nie wychodzi. Dlatego też Twoje wyliczenia wychodzą błędne i dziwnie się dziwisz, że komuś może się opłacać PC. Prawdopodobnie błędem masz obarczone także obliczenia opłacalności PC do CWU. Mnie wyszło, choć mam gaz przy płocie, że podłączanie się do sieci gazowej się nie opłaca a PC w stosunku do gazu zwróci się po najdalej 7 latach. Przy czym w tym czasie PC jeszcze ma chłodzić dom i grzać basen ogrodowy -- a tego mi nie zapewni ani grzanie prądem ani tym bardziej gazem. Znaczy zapewni, ale poszedłbym z torbami w związku z tym PC od początku inwestycji byłaby "zwrócona".

Obniżki może i były, na PALIWIE. Różnicę końcową dla kWh zrobiło to pewnie nieznaczną. Biorąc pod uwagę, że różne są ceny w różnych miejscach (jak już wspominałem u mnie gaz wychodzi średnio 0,28/kWh i to bez uwzględnia sprawności) nadal należy optymistycznie przyjąć średnią z kWh gazu na poziomie 0,24 zł. Nie 0,10 -- nawet 0,19 to znacznie za mało.

Nie zyskują -- fizyki nie są w stanie oszukać. Realna sprawność najlepszych kotłów kondensacyjnych była już podana. Nie przekracza 96% a wg wielu osób z opomiarowanymi instalacjami jest jeszcze niższa.

.

Bo sprawność kotła nie musi i zwykle nie przekłada się na sprawność całego systemu.