Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A można wypowiedzieć umowę?

Jak będę bliżej tematu to na pewno się dowiem konkretniej :). Tymczasem myślisz o meetingu. Ja ostatnio zainteresowałem się tym: http://www.biawar.com.pl/pompy-ciepla-biawar/biawar-multisplit/jednostki-zewn%C4%99trzne-aei1g-emx Tylko brakuje im kanałówki i już ich terroryzuję nieco. Mam zamiar zobaczyć konkretniej jak to działa. Coś podobnie do LG tyle że to jest dużo tańsze.

11,1 kw to niestety można tylko z FV odczytać :)

Podaj jeden, JEDEN!!!, przykład udowodnienia PGNiG oszukiwania na jakości dostarczanego gazu.

Bo sprawność kotła nie musi i zwykle nie przekłada się na sprawność całego systemu.

Sprawność systemu nie ma nic do rzeczy. Porównujemy sprawność źródła PC PW vs kocioł na gaz. Za nimi jest identycznie to samo.

O obie rzeczy już Ciebie pytałem i odpowiedzi się nie doczekałem

Podaj jeden, JEDEN!!!, przykład udowodnienia PGNiG oszukiwania na jakości dostarczanego gazu.

Sprawność systemu nie ma nic do rzeczy. Porównujemy sprawność źródła PC PW vs kocioł na gaz. Za nimi jest identycznie to samo.

O obie rzeczy już Ciebie pytałem i odpowiedzi się nie doczekałem

9,55555556 kWh ja znam taką wartość. Widocznie pgning zna większą.

Ależ oczywiście sprawność podobnie dotyczy systemu opartego na pompie ciepła...

Słyszałem o jednym przypadku nawet raz na forum budowlanym był opisywany, niestety nie mogę znaleźć. Gość zapłacił za monitorowanie paliwa i okazało się że nie było zgodnie z tym co w umowie.

Edytowane przez oszczednyGrześ

Jeśli chodzi o kotły kondensacyjne.

Sprawność podawana jest do 98% liczona z ciepła spalania.

Dlaczego do tej wartości?

98% sprawność uzyskuje przy układzie 50/30 st. C. czyli prawidłowo wykonanej podłogówce lub przewymiarowanych grzejnikach.

Niestety ta sprawność spada o 5-8 % gdy kocioł pracuje na rzecz cwu.

Z proporcji pracy kotła na rzecz co i cwu można przyjąć średnią sprawność na poziomie 96%.

Jeśli chodzi o kotły kondensacyjne.

Sprawność podawana jest do 98% liczona z ciepła spalania.

Dlaczego do tej wartości?

98% sprawność uzyskuje przy układzie 50/30 st. C. czyli prawidłowo wykonanej podłogówce lub przewymiarowanych grzejnikach.

Niestety ta sprawność spada o 5-8 % gdy kocioł pracuje na rzecz cwu.

Z proporcji pracy kotła na rzecz co i cwu można przyjąć średnią sprawność na poziomie 96%.

Moment, że co z tymi kotłami kondensacyjnymi? Nie rozumiem teraz do czego i o czym piszesz.

9,55555556 kWh ja znam taką wartość. Widocznie pgning zna większą.

Ależ oczywiście sprawność podobnie dotyczy systemu opartego na pompie ciepła...

Chłopie przejrzyj rachunki za gaz, a zobaczysz na nich pozycję "wsp. konwersji". Na cytowanej tu fakturze wynosi on. 11,4 kWh/m3.

W innym regionie może to być 9,55...kWh/m3.

Płacisz za kWh a nie za m3!!!

Czekam dalej na dowód, że PGNiG oszukuje odbiorców. Nie interesuje mnie co Ty myślisz, co Ci się wydaje, co doświadczalnie na swoim kotle sprawdziłeś, co Ci mówił klient i tym podobne "dowody".

Co do sprawności systemu.

To po co o nim piszesz jeśli są takie same i nie maja nic do rzeczy.

Chłopie, , RAZ W ROKU 180zł

Dlatego dodaję go do ROCZNYCH kosztów.

Czy ja piszę po chińsku ?

No to faktycznie źle odczytałem. Zmyliło mnie to 50zł - nie spodziewałem się, że kocioł tak mało prądu rocznie ciągnie. I dalej przeczytałem kWh zamiast m3. A z tych danych nie da się wyliczyć kWh. Brakuje albo liczby kWh, albo średnioważonej kaloryczności gazu z komunikatów PGNiG. A różnice są znaczące.

Edytowane przez Kaizen

Tutaj twierdzą, że to średnia rzeczywista sprawność kotła kondensacyjnego. "Do" jest 108-111%

PGNiG rozlicza się z klientami wg. ciepła spalania, które uwzględnia ciepło kondensacji pary wodnej. Stąd sprawność poniżej 100%.

W innych źródłach ciepła np. kotłach na paliwa stałe posługujemy się wartością opałową nie uwzględniającą ciepła kondensacji.

I teraz jeżeli podamy sprawność kotła kondensacyjnego w stosunku do wartości opałowej gazu powiększamy niejako sztucznie jego sprawność do 108 -109%.

Nie wiem czy to jasne :).

No to faktycznie źle odczytałem. Zmyliło mnie to 50zł - nie spodziewałem się, że kocioł tak mało prądu rocznie ciągnie. I dalej przeczytałem kWh zamiast m3. A z tych danych nie da się wyliczyć kWh. Brakuje albo liczby kWh, albo średnioważonej kaloryczności gazu z komunikatów PGNiG. A różnice są znaczące.

Już pisałem, moj kociol pracuje kilka godzin na dobe w sezonie. U innych nawet do 20. I juz placa za prąd 2-3 razy więcej, co jeszcze pogarsza cenę kWh.

Wspólczynnik 11.1kWh.

I wychodzi 25gr, kijem Wisły nie zawrócisz.

Cały czas czekam na dowód oszustw PGNiG oraz koszt 1 m3 gazu o wartości opałowej 9,55 kWh który znasz.

Jak pokażesz przyznam - pogubiłem się.

Nie rozumiesz. Nie chodzi o to, że PGNiG oszukuje na jakości gazu. Tylko poprzez zawyżenie współczynnika konwersji udało im się z dnia na dzień obniżyć znacznie cenę kWh z gazu.

Proszę mi podać źródła, które pozwalają uznawać wartości powyżej 11 kWh z m3 gazu. Do czasu tej zmiany wszyscy wszem i wobec używali raczej wartości w okolicy 9.5 kWh/m3.

Do zmiany, z PGNiG odbiorca rozliczał się z m3 bez względu na kaloryczność gazu. Jedynym rozróżnieniem, a tym samym i cena, była nazwa: gaz wysokometanowy, zaazotowany typu Ls i Lw. Kaloryczność każdego z tych gazów mogła się wahać w określonych granicach.

Np wysokometanowy, o którym tu mówimy, mógł mieć 10,5 kWh, ale i 11,5 kWh, ale cena była taka sama.

Wprowadzając zmianę cenę uśredniono i wprowadzono rozliczenie od kaloryczności gazu /kWh/ przyjmując wartość opałową. W ten sposób klient płaci za faktycznie dostarczoną ilość kWh, a nie m3 o niewiadomej kaloryczności.

Z punktu widzenia odbiorcy zmiana była neutralna kosztowo.

W #3135 wyjaśniłem różnicę pomiędzy ciepłem spalania, a wartością opałową.

Przykładowo dla

propanu ciepło spalania wynosi 6,9 kWh/litr, a wartość opałowa 6,7 kWh/litr,

oleju opalowego ciepło spalania -12,9 kWh, wartość opałowa -11,8 kWh/kg

Do zmiany, z PGNiG odbiorca rozliczał się z m3 bez względu na kaloryczność gazu.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=380771

To powiedz i co oznaczał na tej fakturze współczynnik korekty ciepła spalania i z czego wynikał, skoro nie z kaloryczności gazu?

wspolczynnikpgnig.jpg

wspolczynnikpgnig.jpg

Cyt.

Dla odbiorców najważniejszą zmianą będą nowe jednostki rozliczeniowe na fakturze (kolumna „j.m." - jednostka miary). Oprócz ilości zużytego gazu w jednostkach objętości (m3) na rachunku dodatkowo będą widniały poniższe wartości:

współczynnik konwersji,

ilość zużytego gazu wyrażona w jednostkach energii (kWh).

Informujemy, że wszelkie zmiany, które wprowadzamy, nie będą miały wpływu na wzrost cen. Mogą jednak pojawić się niewielkie różnice nieprzekraczające +/- 1% wartości faktury. Wynika to z faktu nieznacznych wahań w wartościach ciepła spalania dla różnych okresów i obszarów geograficznych.

Nowy system rozliczeń pozwoli klientom monitorować, ile faktycznie zużyli energii. Do przeliczenia m3 na kWh wykorzystywany będzie bowiem współczynnik konwersji, uwzględniający realne ciepło spalania gazu na danym obszarze.