Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Wyobraż sobie, że jutro chleb dostaniesz z rachunkiem w którym będzie kalkulacja ceny. Nie będziesz w stanie zweryfikować poprawności kalkulacji, ale w/g Ciebie rachunek będzie zrozumiały, bo 2x2=4

Jak do tego dojdzie, to zainteresowani będą robić aferę. Jednak póki co cena prądu jest zależna od paru zmiennych. Gdyby cena miała być stała, to by się płaciło więcej (bo nikt do interesu dopłacać nie będzie, tylko weźmie maksymalną a nie minimalną stawkę), więc póki jest to z korzyścią dla klienta, tak samo jak zwiększenia prędkości na drogach są z korzyścią dla kierowców pomimo że mogłoby być cały czas 50/h (wszak taka średnia, a nawet mniejsza często wychodzi podczas jazdy miejskiej), to nie ma o co kruszyć kopii.

Edytowane przez Myjk

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rachunki za prąd to jakieś nieporozumienie. Po co wyszczególniać jakieś opłaty jakościowe, OZE, przejściowe (co to jest w ogóle?), stałe (? czym się różni opłata stała od abonamentu?), a jeszcze niektórzy maja opłatę handlową, marketingową.

Rozumiem, że trzeba rozbić faktuę na dwie pozycje -dystrybucja i cena energii - odkąd można sobie kupować energię od innego dostawcy.

No niech będzie jeszcze ten abonament - w nim można zawrzeć te dziwne opłaty bez ich wyszczególniania.

Jeśli klient indywidualny kupuje paliwo do auta to nie dostaje rozpiski 20gr transport, 1,5zł akcyza, 0.4zł koszty marketingowe itp.

Jak do tego dojdzie, to zainteresowani będą robić aferę. Jednak póki co cena prądu jest zależna od paru zmiennych. Gdyby cena miała być stała, to by się płaciło więcej (bo nikt do interesu dopłacać nie będzie, tylko weźmie maksymalną a nie minimalną stawkę), więc póki jest to z korzyścią dla klienta, tak samo jak zwiększenia prędkości na drogach są z korzyścią dla kierowców pomimo że mogłoby być cały czas 50/h (wszak taka średnia, a nawet mniejsza często wychodzi podczas jazdy miejskiej), to nie ma o co kruszyć kopii.

Nareszcie zrozumiałem Twoje "zacięcie" ekologiczne. Ceny energi są ustalane z korzyścią dla Ciebie. Współczuje. (Miej litość odpuśc sobie motoryzacje)

Nareszcie zrozumiałem Twoje "zacięcie" ekologiczne. Ceny energi są ustalane z korzyścią dla Ciebie. Współczuje. (Miej litość odpuśc sobie motoryzacje)

Naucz się czytać ze zrozumieniem i przestań mi wtykać coś, czego nie napisałem. Chyba wyraźnie napisałem, że taki SPOSÓB rozliczenia jest z korzyścią dla klienta, bo DOKŁADNIE wie za co i ile płaci, a dodatkowo nikt nie dolicza czegoś, z czego akurat nie korzysta. Ty natomiast szukasz dziury w całym, bo nie masz wyklepanej stałej ceny tylko musisz ją sobie wyliczyć. Jeśli to jest aż tak bardzo skomplikowane, to przyjmij sobie maksymalną wartość jaką można osiągnąć i będziesz szczęśliwy.

nikt nie dolicza czegoś, z czego akurat nie korzysta.

Oczywiście, że dolicza. I ciągle nie wiesz, za co płacisz. Dopiero by faktura wyglądała, jakbyś tam miał rozbite wszystkie koszty ponoszone przez dystrybutora i sprzedawcę. Czy chcesz mieć 100% prądu ze źródeł odnawialnych, czy 0% płacisz takie same faktury i dostajesz takie same elektrony.

Naucz się czytać ze zrozumieniem i przestań mi wtykać coś, czego nie napisałem. Chyba wyraźnie napisałem, że taki SPOSÓB rozliczenia jest z korzyścią dla klienta, bo DOKŁADNIE wie za co i ile płaci, a dodatkowo nikt nie dolicza czegoś, z czego akurat nie korzysta. Ty natomiast szukasz dziury w całym, bo nie masz wyklepanej stałej ceny tylko musisz ją sobie wyliczyć. Jeśli to jest aż tak bardzo skomplikowane, to przyjmij sobie maksymalną wartość jaką można osiągnąć i będziesz szczęśliwy.

Naucz się czytać ze zrozumieniem Gdy napisałem : "Ceny energi są ustalane z korzyścią dla Ciebie" zamiana klienta na Ciebie była zamierzona. Czy oprócz Ciebie jakiś klient uważa tak jak Ty? Być może się myle, ale jestem klientem i nie mam wątpliwości, że nikt nie myśli o moich korzyściach.

Rachunki za prąd są nieczytelne. Rzeczywiście 2x2=4 ale pytanie jest dlaczego mnożymy przez dwa. Czy ta operacja na uzasadnienie poza chciejstwem. Jeśli rozumiesz rachunki (to nie jest pytanie z matematyki) to wytłumacz pozycje: -Opłata przejściowa, - opłata jakościowa. (moim zdaniem - opłata przejściowa to za przechodzenie prądu, a jakościowa to?

Pozycja abonament jest zrozumiała = 1,3 zł tylko dlaczego jest mnożona przez 2 i płacę 2,60.

Nie zgadzam się na umieszczanie na rachunku kalkulacji ceny. Wyobraż sobie, że jutro chleb dostaniesz z rachunkiem w którym będzie kalkulacja ceny. Nie będziesz w stanie zweryfikować poprawności kalkulacji, ale w/g Ciebie rachunek będzie zrozumiały, bo 2x2=4

Mnożona przez dwa, bo przychodzi raz na dwa miesiące :D

Dziękuje, a wiec można odpowiedzieć. Dla jasności na rachunku są trzy "abonamenty", dla jasności rachunku by klijent nie czuł się oszukiwany.

1 opłata przejściowa 6,5

2 Opłata śieciowa stała 11,17

3 opłata abonamentowa 1,3 wszystkie trzy mnożone x2 (za 2 miesiące) i wszystko jasne:(

Abonament - comiesięczna opłata. Dlaczego płace trzy abonamenty co dwa miesiące, powinienem płacić ? razy więcej przecież mam 5 kabli a płace tak jakbym miał trzy.

Jeśli klient indywidualny kupuje paliwo do auta to nie dostaje rozpiski 20gr transport, 1,5zł akcyza, 0.4zł koszty marketingowe itp.

Rozbicie kosztów ma na celu doinformowanie konsumentów z czego składa się koszt energii. To ma doprowadzić do zwiększenia konkurencyjności poprzez wybór np. tańszego producenta energii. Możesz podpisać umowę od dostawę z jedną firmą i niestety tylko jedną, ale produkcję możesz kupować z różnych. To że w praktyce te ceny się niewiele różnią to inna sprawa. Mamy oligopol energetyczny, a w przypadku dostawców dosłownie monopol.

Kupując paliwo dostajesz rozpiskę na netto i VAT, a czasem zapewne też transport i akcyzę jak w przypadku węgla.

To ma doprowadzić do zwiększenia konkurencyjności poprzez wybór np. tańszego producenta energii.

Mi tam opłata jakościowa czy przejściowa tylko zaciemnia obraz. I jakbyś zrobił sondę uliczną, to myślisz, że jaki % byłby prawidłowych odpowiedzi, za co to opłata? Bo ja obstawiam promile, a nie procenty.

Mi tam opłata jakościowa czy przejściowa tylko zaciemnia obraz. I jakbyś zrobił sondę uliczną, to myślisz, że jaki % byłby prawidłowych odpowiedzi, za co to opłata? Bo ja obstawiam promile, a nie procenty.

Pytasz co ja myślę o opinii ludzi z ulicy w kraju gdzie 75% obywateli nie czyta książek i nie rozumie napisanego tekstu?

Co ja mam Ci odpowiedzieć? Jak myślisz?

Pytasz co ja myślę o opinii ludzi z ulicy w kraju gdzie 75% obywateli nie czyta książek i nie rozumie napisanego tekstu?

Co ja mam Ci odpowiedzieć? Jak myślisz?

To powiedz mi, co to jest opłata przejściowa czy stawka jakościowa. Tak konkretnie, a nie definicję skopiowaną z netu. I co to klienta obchodzi i dlaczego akurat utrzymanie jakości prądu jest takie istotne, że jest wyróżnione a wodociągi już tak nie rozbijają a IMO jakość wody w kranie jest ważniejsza, niż prądu w gniazdku?

To powiedz mi, co to jest opłata przejściowa czy stawka jakościowa. Tak konkretnie, a nie definicję skopiowaną z netu. I co to klienta obchodzi i dlaczego akurat utrzymanie jakości prądu jest takie istotne, że jest wyróżnione a wodociągi już tak nie rozbijają a IMO jakość wody w kranie jest ważniejsza, niż prądu w gniazdku?

To są jakieś składniki kosztów dostawcy i producenta energii. Równie dobrze w tych pozycjach mogą się znaleźć wkłady do długopisów lub kawa dla pracowników elektrowni. Zamieszcza się je osobno po to żeby łatwiej było uzasadnić podwyżki przy każdej manipulacji nad kosztami lub prawem. Wtedy nie wyglądają jak podwyżka ale coś nowego. To że jest to niepotrzebne nie ma żadnego znaczenia. Dla klienta w kontekście wyboru dostawcy prądu i przesyłu są istotne jedynie sumy kosztów produkcji i przesyłu. Te sumy da się odczytać z faktury, a reszta to marketing i sposób wprowadzania podwyżek.

Myślę, że tak naprawdę każdy by chciał, żeby była jedna opłata abonamentowa uwzględniająca wszystkie koszty stałe i jedna opłata za kWh uwzględniająca wszystkie opłaty i podatki (ew. z rozdziałem na dostawcę i sprzedawcę). Jak oglądałem te faktury to musiałem iść po kawę, żeby to rozgryźć :D

chyba nie ma idealnego ogrzewania elektrycznego , czytam o matach na podczerwień , fajne ale dużo prądu musi być przyłączonego do domu , fajnie grzeje ale ... nie kazdy ma mozliwosc takiej mocy na dom dostać

Bardzo tanio wychodzu hybryda niecentralne elektryczne wraz z pompą powietrze-powietrze. Ale i na samych kablach jest tanio. 1000 zł za sezon to chyba nie jest dużo czystym prądem?

nie kazdy ma mozliwosc takiej mocy na dom dostać

Jakiej mocy? 5kW gdy za oknem -20*?

Większy ból, że trzeba grzać w droższej strefie. Tym przegrywa to rozwiązanie z kablami w wylewce. Nadaje się do ogrzewania domków o małej pojemności cieplnej używanych w weekendy.