Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Nie chciałbym zbytnio zaśmiecać wątku, choć p[o trochu do tego się już przyczyniłem.

Jeśli faktycznie kwestia izolacji mojego domu ma dla Ciebie znaczenie to mogę napisać na priv.

Proszę. i Dzięki. A czy to zaśmiecanie... Skoro Twoje rachunki są powiązane z izolacją to jak najbardziej jest to spójne z wątkiem :)

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dwukrotnie lub trzykrotnie przerabiałem temat zmian grubości ocieplenia w OZC, więc świadomie dopłaciłem każdego "cm". Oczywiście kryterium zwrotu poniesionych kosztów dla mnie nie było tak bardzo istotne. Zdarzają się i tacy inwestorzy.

Więc po co je robiłeś? Trzeba było dać wszędzie po pół metra styropianu i byś był zadowolony :)

Ciekawe, że ceny prądu, u nas głównie z paliwa kopalnego, nie wzrosły. To chyba dowodzi, że to kwestia polityczna, a nie ekonomiczna.

Na nieszczęście ekologii w śmieciuchu można palić paliwem odnawialnym bez problemu. Gorzej z teoretycznie lepszymi ekologicznie rozwiązaniami które z fabryki wyszły z przeznaczeniem spalania paliw kopalnych.

A czemu w przyszłości PC miałyby wygrywać z np. tradycyjnymi żarówkami... tfu, grzejnikami wolframowymi (wersja bida - bogaci użyją promienników podczerwieni) w domach o NF15 czy lepiej? Kto wywali grube tysiące, gdy wkręcając żarówki za dwadzieścia złotych ogrzeje dom i za kilkaset złotych rocznie?

Super izolowany dom potrzebuje niecentralnego systemu grzewczego oczywiście najlepiej elektrycznego z dokładną regulacja temperatury. Posiada też potrzebę chłodzenia ponieważ potrafi wyprodukować raz dwa duże ilości ciepła z zysków bytowych. O wentylacji nawet nie wspominam bo to standard.

Co do obliczeń to podobno w OZC przyjmuje się temperaturę wylewki na styropianie w której jest ogrzewanie podłogowe i wynosi ona minimum 26 st.C. Jako temperaturę gruntu, przyjmuje się temperaturę jaką miałby grunt, gdyby nie był ogrzewany. to +3 do +5st. Grunt 1,4 lepiej odbiera ciepło wg normy obliczeniowej. Temperatura powietrza pod sufitem to powiedzmy 19 -20 st przy rekuperacji oraz podłogówce , średnia temperatura w okresie grzewczym to + 3 st. Od dachu mamy jeszcze zyski z promieniowania. Więc podstawiając to do OZC, to straty do gruntu możemy mieć nawet 2 razy większe w stosunku do dachu zachowując identyczne izolacje.

Nie, to już jest skrajność. Ja wypadam tak po środku.

Komu jak komu ale Tobie użytkownika pompy tłumaczyć nie trzeba.

No właśnie po to są wyliczenia, żeby nie dawać ocieplenia z kapelusza. O ile przy prądzie, gazie czy pellecie 20cm na ściany jest jak najbardziej pożądane, to przy PC już nie do końca. TO TRZEBA POLICZYĆ!

Co do obliczeń to podobno w OZC przyjmuje się temperaturę wylewki na styropianie w której jest ogrzewanie podłogowe i wynosi ona minimum 26 st.C. Jako temperaturę gruntu, przyjmuje się temperaturę jaką miałby grunt, gdyby nie był ogrzewany. to +3 do +5st. Grunt 1,4 lepiej odbiera ciepło wg normy obliczeniowej. Temperatura powietrza pod sufitem to powiedzmy 19 -20 st przy rekuperacji oraz podłogówce , średnia temperatura w okresie grzewczym to + 3 st. Od dachu mamy jeszcze zyski z promieniowania. Więc podstawiając to do OZC, to straty do gruntu możemy mieć nawet 2 razy większe w stosunku do dachu zachowując identyczne izolacje.

To teraz podaj mi znaFco ile z 800zł (tyle mniej więcej płacę rocznie za CO) bym zaoszczędził rocznie, gdybym zamiast 13cm w podłodze, dał np. 20 lub 30cm.

To teraz podaj mi znaFco ile z 800zł (tyle mniej więcej płacę rocznie za CO) bym zaoszczędził rocznie, gdybym zamiast 13cm w podłodze, dał np. 20 lub 30cm.

Umiejący czytać i szanujący innych człowiek nie będzie nikogo wyzywał od ZNAFCÓW tylko zrozumie w czym rzecz. Nie wiem nie policzę bo nie przewidzę co może być w przyszłości zarówno pod względem klimatycznym jak i finansowym. Nie patrzę na teraz patrzę w perspektywie lat. Powiedz mi też w takim razie ile zapłaciłbyś za całość instalacji, które robiłeś w części sam... bo większość ludzi tak nie robi tylko potem ktoś ma marną izolację chce mieć podłogówkę i płaci za gruntówkę kupę kasy, którą de facto mógłby przeznaczyć na lepszą izolację.

Materiał kosztował mnie około 4500zł. (rurki, klipsy, rozdzielacze). Rozłożyłem to z kolegą hydraulikiem i dlatego podałem to jako osobną kwotę nie wliczoną do PC.

A złączki, folia, dylatacje? to jest 2 dni roboty, a trzeba wziąć pod uwagę, iż od 2-3 lat ceny się mocno zmieniły. Niech każdy ma świadomość, że jak zrobi samemu, to spoko, tylko ilu inwestorów tak zrobi?

No właśnie po to są wyliczenia, żeby nie dawać ocieplenia z kapelusza. O ile przy prądzie, gazie czy pellecie 20cm na ściany jest jak najbardziej pożądane, to przy PC już nie do końca. TO TRZEBA POLICZYĆ!

Tu masz całkowitą rację.

Dla doboru systemu grzewczego istotne jest:

- cena kWh,

- koszt instalacji,

- ilość izolacji,

- okna/rekuperacja.

O ile ułożenie kabli grzewczych w większości inwestorzy realizują sami, o tyle podłogówka w 90% realizowana jest systemem zleconym, i niech każdy sobie lepiej te 70-80 zł z materiałem uwzględni, żeby podczas budowy nie było finansowych rozterek.

Materiał kosztował mnie około 4500zł. (rurki, klipsy, rozdzielacze). Rozłożyłem to z kolegą hydraulikiem i dlatego podałem to jako osobną kwotę nie wliczoną do PC.

Takie wpisy są dla mnie bez sensu , zapłaciłeś za materiał ale roboty nie liczysz . Rozumiem , że twój czas i kolegi jest g... warty skoro go nie wliczasz w cenę ?

Ja swój cenie bardzo i każdy czas pracy liczę w złotówkach.

Takie wpisy są dla mnie bez sensu , zapłaciłeś za materiał ale roboty nie liczysz . Rozumiem , że twój czas i kolegi jest g... warty skoro go nie wliczasz w cenę ?

Kolega Liwko jest lepszym matematykiem ode mnie więc dobrze liczy :)

:bash:

Podałem cenę za kompletną instalację z PC (PC+odwierty+kotłownia), plus tyle ile faktycznie zapłaciłem za podłogówkę. Raz to już wyjaśnilem i myslałem, że wszyscy to zrozumieją. Myliłem się.

Od ciebie to na tym forum większość lepiej liczy, bo liczy.

Asolt liczy a według Ciebie z prawdą się mija, a przecież on ma na to papiery to kurcze wymagający jesteś bardzo. Ja papierów nie mam więc się nie podejmuje liczenia takiego. Weryfikuje zatem na podstawie liczników u inwestorów i widzę różnice.

Asolt liczy a według Ciebie z prawdą się mija, a przecież on ma na to papiery to kurcze wymagający jesteś bardzo. Ja papierów nie mam więc się nie podejmuje liczenia takiego. Weryfikuje zatem na podstawie liczników u inwestorów i widzę różnice.

rozumiem że obserwujesz dwa identyczne domy, z dwiema identycznymi rodzinami o identycznych preferencjach, o identycznych systemach grzewczych ale w jednym domu na posadzce jest 20cm styropianu a w drugim 30cm. i widzisz różnicę, tak??

:bash:

Podałem cenę za kompletną instalację z PC (PC+odwierty+kotłownia), plus tyle ile faktycznie zapłaciłem za podłogówkę. Raz to już wyjaśnilem i myslałem, że wszyscy to zrozumieją. Myliłem się.

Zgadza się tylko potem jeden z drugim lata i powtarza na forum , że podłogówkę to za 5 tyś się zrobi a wm za 6 tys, tylko że jest to kwota materiału a już nikt nie wspomni , że robocizny bo czy ktoś robił czy samemu to roboczo godziny trzeba policzyć.

rozumiem że obserwujesz dwa identyczne domy, z dwiema identycznymi rodzinami o identycznych preferencjach, o identycznych systemach grzewczych ale w jednym domu na posadzce jest 20cm styropianu a w drugim 30cm. i widzisz różnicę, tak??

Nie identycznych nie mam. Ale mam np. porównania na tych samych budynkach gdzie zmieniono rodzaj ogrzewania.