Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Witam!

Zbieram informacje odnośnie domu, który mamy w planie postawić. Jestem już po kilku lekturach m.in. tutaj na forum. Teraz mam pytanie odnośnie ogrzewania + cwu. W planie jest dom o powierzchni 126 m2, parterowy z użytkowym poddaszem. Chciałbym zastosować następujące materiały:

- ściany silikat 24 cm + 20 cm grafit (lambda 0,031)

- dach skośny i strop - 20 cm wełna (lambda 0,035)

- podłoga - 20 cm styro (lambda 0,035)

- garaż - 12 cm grafit (lambda 0,031)

- okna - U-0,76

- 2 okna dachowe na strychu - U-1,3

- WM+Rek

- podłogówka na obu kondygnacjach

i teraz pytanie czy iść w PC, prąd czy gaz płynny?

Edit.

Zrobiłem sobie symulację kalkulatorem energetycznym i wyszło mi, że wpisując powyższe materiały oraz ogrzewanie prądem z pompą ciepła z zasobnikiem cwu roczny koszt wyniesie ok 1200zł/rok co+cwu. Jest taka możliwość czy kalkulator zwariował?

Edytowane przez Loth

A czy ktoś ogrzewa dom + cwu prądem? Jeśli tak to jak to u was wygląda? Bo raczej w tą stronę będę się raczej kierował. Myślę o fotowoltaice.

1. Czy piec utrzymuje stałą temperaturę w domu?

2. Czy jest to piec akumulacyjny?

3. O jakiej mocy?

4. Ile litrowy jest zbiornik na wodę użytkową?

Gość Arturo72
A czy ktoś ogrzewa dom + cwu prądem? Jeśli tak to jak to u was wygląda? Bo raczej w tą stronę będę się raczej kierował. Myślę o fotowoltaice.

3. O jakiej mocy?

To wszystko zależy tylko i wyłącznie od Ciebie czyli do jakich rachunków za ogrzewanie doprowadzisz dom ;)

Magia ? Nie,to Ty decydujesz o tym ile będziesz płacił za ogrzewanie grzejac prądem,budując dom.

Ty przecież jesteś inwestorem...

Edytowane przez Arturo72

3. O jakiej mocy?

A jak dom zaizolowałeś? Od tego zacznij.

• 3 weeks później...
ściany 20cm grafitu a poddasze tylko 20cm wełny. Jak już to powinno być 40cm wełny.

E nie lepiej 1m wełny -:) To już czysta przesada 2x15 na krzyż jest naprawde już dobrym rozwiązaniem. To tak jak już ludzi wariują i na ściany zwe. chcą dawać 25 i 30cm styropianiu gdzie już po 15cm grafitu spadek przenikalności zaciera się do podobnych wyników.No chyba że ktoś lubi wnęki przy oknach jak na Wawelu lub w celi.

Witam,

To już chyba rok od mojego ostatniego postu w tym temacie. Dalej mam dylemat związany z wyborem źródła ciepła. Za dwa tygodnie wstawiają okna i ruszamy z instalacjami a im więcej czytam tym większy mętlik w głowie...

Teraz rozważam dwie opcje - kable grzejne (i jak starczy środków fotowoltaika) vs PC-PW i podłogówka.

Budowa we Wrocławiu czyli Polskim biegunie ciepła :)

Wg dostępnego na forum excela najsensowniejsze byłoby grzanie czystym prądem w drugiej taryfie tylko czy 100% zużycie w tej taryfie jest realne i będzie komfortowe?

A może jakaś PC PW małej mocy np. Panasonic 7kw? (czy wystarczy mu mocy?)

Budynek piętrowy, 202m2 + poddasze nieużytkowe. Kubatura to 939m3 -> ogrzewana 785m3 (odkryty strop nad sypialniami). Planowo rodzina 2+2.

Strefa dzienna i sypialnie mają duże przeszklenia od strony południowej.

Ocieplenie:

Pod płytą fundamentową 10cm xps, płyta 25cm + dojdzie 10cm eps. Planowana posadzka betonowa szlifowana 10cm.

Strop: 26cm monolitu

Ściany: planowane 25cm styropianu 0,31

Dach skośny - izolacja nakrokwiowa 18cm PIR

Dach zielony ~40m2 - 25cm EPS

OZC (wynik nowego):

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6599W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 6484 kWh/rok

Zapotrzebowanie na ciepło: 32,1 kWh/m2/rok

Zużycie ciepłej wody: zakładam 200l dziennie ~4000kwh rocznie.

Z góry dzięki za sugestie

Edytowane przez thepilator

Faktycznie coś tutaj namieszałem.

W wariancie z nieogrzewanym strychem (wynikowa temperatura dla niego to 18 stopni) wygląda to tak

Powierzchnia ogrzewana 208m2, Kubatura ogrzewana: 785m3

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6599W

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 6614,4 kWh/rok

Zapotrzebowanie na ciepło: 31,8 kWh/m2/rok

W wariancie z ogrzewanym strychem:

Powierzchnia ogrzewana 259m2, Kubatura ogrzewana: 939m3

Projektowe obciążenie cieplne budynku ΦHL: 6549W

Zapotrzebowanie na ciepło: 25,3 kWh/m2/rok

Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie: 6553 kWh/rok

Teraz jeszcze bardziej namieszane, większa kubatura, a mniejsze zużycie i obciążenie (choć i tak nadal w granicach błędu obliczeniowego). Ale ja nawet nie do tego piję, a do tego że we wszystkich OZC jakie widziałem na oczy (w tym także domów blisko pasywnych) obciążenie cieplne stanowiło około 2/3 zapotrzebowania (W/kWh) -- u Ciebie wychodzi praktycznie 1/1. Edytowane przez Myjk

• 2 weeks później...
Jeżeli budujemy się od podstaw warto zainwestować w pompę ciepła, jest to najtańszy sposób ogrzewania
Sama pompa nie jest droga. Drogie są odwierty.

Ale rzeczywiście jak policzymy koszt kotłowni, komina, dobrego kotła na paliwo stałe, to często koszt systemu grzewczego opartej na pompie ciepła wychodzi niewiele drożej.

Sama pompa nie jest droga. Drogie są odwierty.

Ale rzeczywiście jak policzymy koszt kotłowni, komina, dobrego kotła na paliwo stałe, to często koszt systemu grzewczego opartej na pompie ciepła wychodzi niewiele drożej.

Oczywiście... cieszę się, że coraz częściej się o tym mówi! Co więcej, ogrzewanie na paliwo stałe to nie tylko sama kotłownia. To też komin, skład opału, strata miejsca, które można wykorzystać w budynku na wiele innych sposobów. To też czas, konieczność stałego dozoru i obsługi.

Jak odpowiednio wcześnie, na etapie projektu zdecydujemy się na pompę ciepła, to z wielu elementów w typowym budynku możemy zrezygnować, co przełoży się na dodatkowe oszczędności - warto to od razu konsultować z projektantem i instalatorem!

Pozdrawiam!