Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Tak czy inaczej, jeśli myślicie o oszczędnościach przy kominku z płaszczem, to licząc koszty na inwestycję, będzie się bardzo długo zwracał, zanim zacznie oszczędzać. Podobnie pompa ciepła - kocioł rozumiem już macie. Przy takiej powierzchni, jeśli tylko wykonawca w miarę się przyłożył do izolacji, koszty gazu nie będą bardzo wysokie.

Dziękuję bardzo za wszelkie informację. Faktycznie pewnie za 10 lat się zwróci inwestycja w płaszcz wodny. Myślę że rozsądne będzie zamontować tylko kominek i pomieszkac kilka lat i zobaczyć jak będą wyglądać opłaty.

Niestety wszystko zależy od dewelopera jak ocieplil dom. Ja mogę odkręcić płyty na poddaszu i tam sprawdzić jak wygląda ocieplenie. Z tego co myślę to dużo ciepła może ucieka przez poddasze

I to wszystko za 25k, pompa i panele. Na pewno.

Jeżeli kotłownia już działa to dostawienie PC LG Therma to koszt 15-16k, zostaje 10k na PV, na start może być, akurat pokryje połowę kosztów grzania w domu, czyli w porównaniu z gazem zredukujemy roczny koszt utrzymania domu o 700 zł za prąd bytowy i 50% kosztów CO/CWU przy pełnej automatyce.

Dziękuję bardzo za wszelkie informację. Faktycznie pewnie za 10 lat się zwróci inwestycja w płaszcz wodny. Myślę że rozsądne będzie zamontować tylko kominek i pomieszkac kilka lat i zobaczyć jak będą wyglądać opłaty.

Niestety wszystko zależy od dewelopera jak ocieplil dom. Ja mogę odkręcić płyty na poddaszu i tam sprawdzić jak wygląda ocieplenie. Z tego co myślę to dużo ciepła może ucieka przez poddasze

Jeśli szeregówka w stanie deweloperskim i kominek w miarę w centralnym miejscu - to zróbcie dgp na pietro i będziecie zadowoleni ;) a i kasy zostanie :yes:

Nie zwróci się, bo kominek ma przeraźliwie małą sprawność, poniżej 50%. Jak nie macie swojego drewna, albo bardzo taniej, zapomnijcie o zwrocie.

Jest coś takiego jak badanie termowizyjne, albo blowtest. Można szybko sprawdzić budynek, kasę na kominek lepiej włożyć w poprawienie tego co spieprzył, ba, można od dewelopera wyegzekwować poprawienie tego co zepsute.

Ja ze swojego niestety wybieram -- tyle świństw z powietrza wciąga. No i raz na 2 lata mu psikam preparatem żeby spust przeczyścić.

Teraz pomyśl ile syfu lata po domu pomimo, że ma się rekuperator z filtrami. Biedne dzieci, co w domu rekuperatora brak i jeszcze muszą wdychać co się z kominka do salonu dostaje.