Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No patrz, a ja mam klimę 4 lata, chodzi non-stop i nikt od tego nie umarł :p

Widać nie do końca zrozumiałeś przekaz, styczność z klimą miałem po raz pierwszy na wakacjach przez siedem dni. Gdybym miał ją w pokoju 8m2 (przez 4 lata) tak jak to było wówczas w hotelu w Grecji to szybko bym się do niej przyzwyczaił. Akurat wakacje wtedy miałem początkiem czerwca i w nocy było dosyć zimno i klima podgrzewała nam powietrze.

Nie zrozum mnie źle nic do klimat nie mam, na codzień prawie co drugi z nas ma z nią styczność jadąc samochodem, przedstawiłem tylko moje wrażenia z kontaktu z nią w budynku.

Widać nie do końca zrozumiałeś przekaz, styczność z klimą miałem po raz pierwszy na wakacjach przez siedem dni. Gdybym miał ją w pokoju 8m2 (przez 4 lata) tak jak to było wówczas w hotelu w Grecji to szybko bym się do niej przyzwyczaił. Akurat wakacje wtedy miałem początkiem czerwca i w nocy było dosyć zimno i klima podgrzewała nam powietrze.

Nie zrozum mnie źle nic do klimat nie mam, na codzień prawie co drugi z nas ma z nią styczność jadąc samochodem, przedstawiłem tylko moje wrażenia z kontaktu z nią w budynku.

Zrozumiałem, tylko się droczę :p

Wiem, że dużo zależy od rodzaju urządzenia i sposobu skierowania strumienia powietrza.

Swojego czasu w wakacje w Grecji w hotelu bez klimy nie szło wyrobił - ale nadmuch był mocno niekomfortowy - dość głośny i skierowany ze ściany na środek pokoju gdzie stało łóżko.

W domu przy typowym splicie średniej klasy jest zupełnie inaczej.

Pewnie masz racje, nie wyobrażam sobie by hotel inwestował w dobrej jakości klimę- bo niby dlaczego?

W tym hotelu to klima miała ze 20 lat patrząc po agregatach, i to na penwo był zwykły on-off, ale byłem w tym roku w hotelu w rodzinnych stronach, miejscowość 25k mieszkańców, hotel z klimą/splitem w każdym pokoju, model Gree z górnej półki, nikt nie oszczędzał, ale nie są to też jakieś znaczne wydatki (2500 netto - jednostka wewnętrzna na pokój w hotelu to nie pieniądz przy wykańczaniu).

Sorki ale odbiegłem nieco od tematu wątku, patrząc na to jak szybko Grecy zadłużyli kraj i jak szybko roztrwonili pożyczki zaciągnięte w EU nasunęła mi się taka, a nie inna dygresja. Moim zdaniem w hotelu poszli po taniości.

End of :offtopic:

Edytowane przez Tomaszs131

Jeżeli budujemy się od podstaw warto zainwestować w pompę ciepła, jest to najtańszy sposób ogrzewania

Witam,

Trafna uwaga. Wybór pompy ciepła przed rozpoczęciem budowy domu pozwala na dodatkowe oszczędności wynikające z możliwości pominięcia budowy komina spalinowego oraz oddzielnego pomieszczenia kotłowni. Nie będzie wymagane również przeznaczenie dodatkowego pomieszczenia na przechowywanie paliwa węglowego, nie będzie potrzeby wykonania przyłącza gazowego lub zakupu zbiornika na gaz LPG. Podsumowując wszystkie wyżej wymienione możliwości oszczędności kosztów wraz z bardzo niskimi kosztami ogrzewania, zobaczyć możemy, że zastosowanie pompy ciepła jest bardzo korzystną i przyszłościową inwestycją. Pompa ciepła jest rozwiązaniem ekologicznym, więc warto sprawdzić, czy istnieje możliwość uzyskania dofinansowania na jej zakup i montaż.

W celu doboru pompy ciepła zachęcam do kontaktu z jednym z autoryzowanych instalatorów, których wyszukiwarkę można znaleźć na stronie moderowano

Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama wykraczająca po za ramy PP.

Wybór pompy ciepła przed rozpoczęciem budowy domu pozwala na dodatkowe oszczędności wynikające z możliwości pominięcia budowy komina spalinowego oraz oddzielnego pomieszczenia kotłowni. Nie będzie wymagane również przeznaczenie dodatkowego pomieszczenia na przechowywanie paliwa węglowego, nie będzie potrzeby wykonania przyłącza gazowego ...
Przyłącza gazowego robić nie trzeba (wcale nie jest drogie). Ale trzeba wykonać głębokie odwierty, które kosztują majątek i tu już nie wychodzi tanio :(

Przyłącza gazowego robić nie trzeba (wcale nie jest drogie). Ale trzeba wykonać głębokie odwierty, które kosztują majątek i tu już nie wychodzi tanio :(

Oczywiście znasz tylko dolne źródło w formie drogich i głębokich odwiertów.

Moja instalacja PC, łącznie z według ciebie drogimi i drogimi odwiertami, w stosunku do gazu zwróciła się mi już po siedmiu latach. Od dwóch lat jadę już na plusie.

Oczywiście znasz tylko dolne źródło w formie drogich i głębokich odwiertów.

Moja instalacja PC, łącznie z według ciebie drogimi i drogimi odwiertami, w stosunku do gazu zwróciła się mi już po siedmiu latach. Od dwóch lat jadę już na plusie.

Moja klima grzała już dziewięć zim. Średnio zużywa 1300 kWh i średni COP to około 3.

9x1300x2= 23 MWh oszczędności w stosunku do COP1

COP zaoszczędził 12,5 tys zł wg cen G11.

Klimatyzator przez 9 lat zwrócił się trzykrotnie i dalej działa.

A skąd ma Pan taką wiedzę? Czemu odpowiada Pan za kogoś? Proszę pisać w swoim imieniu

Wiedzę mam z wizyty w sklepie sprzedającym Wasze produkty oraz sprawdzenia parametrów urządzeń zamontowanych u mnie oraz u innych osób.

Piszę za siebie o czym świadczy moje imię i nazwisko przy każdej wiadomości.

Jeśli się mylę, to proszę podać cenę urządzenia grzewczego do ogrzania 50m2 z COP4 przy temperaturze zewnęrznej +7°C. Takie urządzenia innych firm kosztują 2500-4000 zł z montażem.