Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Strata kominowa....temat rzeka .

Przy stosowaniu dobrych wkładów kominkowych c.o. automatyka sterująca ma czujkę temperatury przed kominem.

Znając stratę cieplna danego komina można sporo zaoszczędzić na opale .

Edytowane przez Zdun Darek B

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zdun Darek B,chyba się nie rozumiemy,mam na myśli większą stratę kominową wtedy gdy kocioł pracuje na mocy wyższej od znamionowej,dzieje się tak wtedy kiedy wymiennik nie nadąża z odbiorem ciepła z kotła.Na mocy znamionowej dobry kocioł zasypowy z dobrze dobranym wymiennikiem ma temp.spalin w granicach 180-230 st.Pozdrawiam.

Musialo wyjsc, ze ichni wegiel najtaniej wychodzi za kWh. Cena kWh dla gruntowej mozna spokojnie przyjac mniedzy 31-35gr (ta wyzsza wartosc jesli faktyczniemmamy pompe dobrana z malusienkim zapasem). Dla powietrznej mozna przyjac 45gr/kWh i to bezie realnie (przy pradzie dwutaryfowym).

Zakladam, ze nie jest to kalkulacja dla osoby, ktira z Duona ma prad w promocji w taniej taryfie po 22gr/kWh. :)

Pewnie z innymi zrodlami tez zawyzyli, zeby wypasc korzystnie.

... Namira ja nie palę ze względu na taniość czy ekologię drewnem.Palę drewnem bo lubię przy nim robić i nie potrafię żyć bez lasu,niestety tak już mam i tak mi pozostanie.Drewutnia o mnie mieści ok. 150 mp. drewna, tymi rencami pospawana,więc jak widzisz nie interesuje mnie ile będzie kosztował opał przez najbliższe 10 lat ...

Sam sobie przeczysz. Las lubisz a drewno wycinasz lub za to płacisz. Posadziłeś coś chociaż?

Czemu przeczę?Lubię las bo jestem leśnikiem.Nic nie wycinam robi to ZUL(Zakład Usług Leśnych),a praktycznie nazywa się to gospodarka leśna.Często ekologom(pewnie też do nich należysz) myli się to z bestialskim wyrębem lasów tropikalnych.Prawidłowa gospodarka leśna to wycinanie drzew chorych, trzebierzy oraz drzew które osiągnęły swój wiek do ścinki czyli rebny.To co wytniemy znowu posadzimy,w przeciwieństwie do gospodarki rabunkowej w tropikach.Tak posadziłem w swoim życiu tysiące drzew(za komuny używano taniej siły roboczej=absolwenci technikum leśnego).Pozdrawiam.

kosztyogrzewania_cichewicz.jpg

Kliknijcie na te dane są bardziej wiarygodne ( pochodzą od grupy CWD czyli inaczej od producenta kotłów Cichewicz ) , są dość podobne co podała też PGNiG na swoich opracowaniach i Izba biomasy --- jednoznacznie wskazywane jest, że najtańsze jest drewno opałowe. Nie wiem jak u was ale w centralnej i północnej Polsce mozna kupić je od 120 do 170 zł w zalezności od gatunku oraz czy z f vat czy bez :rolleyes:

Nie wiem do czego dążysz o jakim drewnie piszesz,są różne ceny.U mnie grubizna w wałkach ok. 100(iglaste)- 150 zł/mp. liściaste twarde,drewno ułożone w stosach do wywozu zerwane do drogi leśnej,czyli musisz mieć transport,gotowe porąbane i pocięte z transportem do domu ok. 200 zł/mp.Wszystkie ceny z vatem.Te wszystkie tabelki to teoria,praktycznie żaden kocioł na paliwa stałe nie osiąga 90% sprawności a ostatnia tabelka podaje drewno w m 3 to mydlenie oczu,drewno opałowe mierzymy w mp.=metr przestrzenny,czyli faktycznie ułożone drewno wałkach(okrągłych)=0,65 m 3,w szczapach połupanych)= 0,75 m 3,czyli faktyczne zużycie dużo większe.Pozdrawiam.

Temat jest o najtańszym sposobie ogrzewania domu a te najtańsze sposoby wrzucone razem jako inne. W zaizolowanym domu ogrzewanie prądem czy gazem może nie być wybitnie drogie ale zawsze będzie droższe od węglowego. Wydaje mi się, że dzisiaj nie ma tańszego nośnika energii od węgla ale też różne sortymenty węgla różnie wypadają bo jest miał węglowy za parę stówek i jest dobry ekogroszek workowany za prawie tysiąc złotych, wybierając ten pierwszy to duże prawdopodobieństwo najtańszego ogrzania domu.