Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

U mnie była 80% w ramach programu OZE, bez pożyczek płatne przelewem nieważne źródło finansowania

I to było Czyste Powietrze, czy inny program uzależnia dotację od poziomu zarobków dając min. 30% dofinansowania?

Jeżeli nie, to czemu cytujesz moją wypowiedź?

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie ma dotacji na PV - tylko pożyczka.

Zgadza się! na instalacje OZE czyli kolektory i fotowoltaikę Czyste Powietrze przewiduje tylko pożyczki, ale nie z Banku, tylko z WFOŚiGW.

Poza tym, na dzień dzisiejszy nabór wniosków jest zawieszony do odwołania.

No i fajnie...

Kaska rozdysponowana (ta co była) to i czyste powietrze już jest!

I więcej nie trzeba - to koniec z wnioskami.

Tylko co zrobić z tą masą silnie przestraszonych co ich smog zjada, kraba czy raka dostają...śmierdzi im...

Wymyślili coś na to ci od kaski na to powietrze, co je za nieswoje pieniądze sprzedają?

Adam M.

No i fajnie...

Myślę, że to nie koniec z wnioskami, tylko po prostu przerwa. Weszła ulga podatkowa i muszą zmienić nieco zasady programu, stąd podobno ta przerwa. Ale dzisiaj Pan Woźny potwierdził, że 1 lutego na pewno będą już wnioski uruchomione na nowo.

Myślę, że to nie koniec z wnioskami, tylko po prostu przerwa. Weszła ulga podatkowa i muszą zmienić nieco zasady programu, stąd podobno ta przerwa. Ale dzisiaj Pan Woźny potwierdził, że 1 lutego na pewno będą już wnioski uruchomione na nowo.

Dobrze, a czym będą płacić? BO na 2019 nie ma ani złotówki na ten program, a po dopłatach do cen energii nadwyżki na 2020 też się nie spodziewam.

To trochę taki program - wydmuszka, pieniędzy nie ma ale obiecamy, że damy.

Najtaniej to wyprowadzić się w ciepłe kraje hihihi

Za dużo myślicie o niby tanim ogrzewaniu- nikt nie porównuje do kosztów użytkowania auta lub kilku przy nich to ogrzewanie to pryszcz (ubezpieczenie roczne nie raz jest wyższe niż opłaty za ogrzewanie).

Czas stracony na myślenie o niższych kosztach, wykorzystać na ciepło rodzinne i zabawę z dzieciakami.

Warto być szczęśliwym.

Najtaniej to wyprowadzić się w ciepłe kraje hihihi

Za dużo myślicie o niby tanim ogrzewaniu- nikt nie porównuje do kosztów użytkowania auta lub kilku przy nich to ogrzewanie to pryszcz (ubezpieczenie roczne nie raz jest wyższe niż opłaty za ogrzewanie).

Czas stracony na myślenie o niższych kosztach, wykorzystać na ciepło rodzinne i zabawę z dzieciakami.

Warto być szczęśliwym.

:yes::yes::yes:

Jakby nikt nie porównywał kosztów utrzymania auta, to kto kupowałby diesle, hybrydy czy elektryki? Błędna teza.

Warto być szczęśliwym.

Dzięki zaoszczędzonym pieniądzom na ogrzewaniu można postawić dzieciom plac zabaw czy zafundować atrakcje "na mieście". Koszt instalacji grzewczej jak i koszty ogrzewania to znaczna część budżetu rodzinnego.

Warto być szczęśliwym.

Ja :) Nawet za darmo nie będę oszpecał dachu :)

:lol2::bash:

A taki obsraj dany aby zagrysze ogrzewać to prawie za darmo wybrzydza. Kogo normalnego obchodzi co ma na dachu

Jakby nikt nie porównywał kosztów utrzymania auta, to kto kupowałby diesle, hybrydy czy elektryki? Błędna teza.

.

Najtanie wychodzą tanie graty w LPG i ja swojego nie zmienię dopuki się nie rozkraczy a już 17 lat ma i gnije. Nie zmienię bo się nie opłaca. I ma w d jak wygląda póżniej znowu kupię jakiego 7 latka i jazda do padliny. Potem może elektryki będą miały normalne ceny.

QUOTE=Kaizen;7768619]

Dzięki zaoszczędzonym pieniądzom na ogrzewaniu można postawić dzieciom plac zabaw czy zafundować atrakcje "na mieście". Koszt instalacji grzewczej jak i koszty ogrzewania to znaczna część budżetu rodzinnego.

Warto być szczęśliwym.

Generalnie jak spadają koszty życia to pieniądze przesuwane są gdzie indziej. Zabawę czy też inwestycje.

No i fajnie...

Kaska rozdysponowana (ta co była) to i czyste powietrze już jest!

Tylko co zrobić z tą masą silnie przestraszonych co ich smog zjada, kraba czy raka dostają...śmierdzi im...

Wymyślili coś na to ci od kaski na to powietrze, co je za nieswoje pieniądze sprzedają?

Adam M.

No nie powiesz że czasami nie śmierdoli jak jakiś chłop uzdolniony pali

Edytowane przez kulibob

Dobrze, a czym będą płacić? BO na 2019 nie ma ani złotówki na ten program, a po dopłatach do cen energii nadwyżki na 2020 też się nie spodziewam.

To trochę taki program - wydmuszka, pieniędzy nie ma ale obiecamy, że damy.

Może masz lepsze informacje, niż ja, ale póki co, program prawdopodobnie będzie miał wznowiony nabór wniosków już w tym tygodniu, a NFOŚiGW już zadeklarował wysokości dofinansowania poszczególnych WFOŚiGW na ten rok. Pierwsze umowy są już podpisywane.

Są też jeszcze nieoficjalne, ale przypuszczalne informacje o tym, jak będzie wyglądać program po zmianach tzn. kto będzie miał możliwość starania sie o ulgę podatkową.

Ja :) Nawet za darmo nie będę oszpecał dachu :)

Ciekawa wizja. Coraz rzadziej spotykam się z tym, że inwestor zwraca uwagę na estetykę, symetrię itd. Jak już, to kolor ma znaczenie - moduły mają być estetyczne, eleganckie, ciemne itd...

A pozostali? Kto jeszcze myśli, że instalacja fotowoltaiczna szpeci dach?

Ciekawa wizja. Coraz rzadziej spotykam się z tym, że inwestor zwraca uwagę na estetykę, symetrię itd. Jak już, to kolor ma znaczenie - moduły mają być estetyczne, eleganckie, ciemne itd...

A pozostali? Kto jeszcze myśli, że instalacja fotowoltaiczna szpeci dach?

Mój konserwator zabytków...tak myśli.

Czekam na oficjalne pismo.

Edytowane przez Pytajnick

Obiekt to nowy domek, tyle że budowany w strefie historycznej miasta i chodzi o wygląd. Miałem zakaz pokrycia dachu czym innym niż dachówka więc mogę się spodziewać problemów z PV. Myslę o gruncie, ale większy Vat mnie wnerwia. Dziś czytałem, że Rząd może wyrówna wszystko powiązane z instalacjami OZE do 8%

Obiekt to nowy domek, tyle że budowany w strefie historycznej miasta i chodzi o wygląd. Miałem zakaz pokrycia dachu czym innym niż dachówka więc mogę się spodziewać problemów z PV. Myslę o gruncie, ale większy Vat mnie wnerwia. Dziś czytałem, że Rząd może wyrówna wszystko powiązane z instalacjami OZE do 8%

Tak, o zrównaniu Vat-u wnioskują też organizacje i stowarzyszenia. Dobrą okazją może być właśnie modernizacja prawa pod program Energia Plus.