Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak, z punktu widzenia użytkownika. Pytanie też czy zimą się dogrzejesz do komfortowych warunków przy każdej temperaturze? ogrzejesz sobie CWU? Ile finalnie będzie kosztować korzystanie z tych dwóch rozwiązań z perspektywy całego sezonu grzewczego.

Temat dotyczy najtańszych sposobów na ogrzewanie a nie pracochłonności, ekologii czy czystości tych rozwiązań. Jeśli chodzi o kotły miałowe to nie wyróżniają się większym zasmrodzeniem od reszty węglowych o ile są to dobre konstrukcje, prawidłowo skalibrowane i użytkowane. Nawet najtańszy miał o ile jest to miał faktycznie nie sprawi żadnych dodatkowych problemów z jego spalaniem ani dla użytkownika ani dla osiedla.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Chcesz dogrzewać czy ogrzewać?

Święte słowa.

Moim zdaniem kominek to czysta (a raczej brudząca fanaberia). Pomyśl, że masz w domu kotłownie i w przeciwieństwie do pieca np. na ekogroch, gdzie jest zasyp np. na 170 kg i bardzo duży popielnik, musisz o wiele częściej dokładać do kominka i z taka samą częstotliwością wybierać popiół, wnosić do wnętrza domu opał.

Jest to oczywiście moja opinia osobista. We własnym domu mieszkam ponad 10 lat i żeby nie było, że jestem stronniczy, mam oczywiście kominek, który rozpalam tylko w Boże Narodzenie. Miałem też jako podstawowe ogrzewanie olejowe, ale obecnie już 3 sezon pale ekogroszkiem i dopiero od tego czasu jest tanio i bardzo ciepło w domu.

"Temat jest o najtańszym sposobie ogrzewania domu a te najtańsze sposoby wrzucone razem jako inne. W zaizolowanym domu ogrzewanie prądem czy gazem może nie być wybitnie drogie ale zawsze będzie droższe od węglowego. Wydaje mi się, że dzisiaj nie ma tańszego nośnika energii od węgla ale też różne sortymenty węgla różnie wypadają bo jest miał węglowy za parę stówek i jest dobry ekogroszek workowany za prawie tysiąc złotych, wybierając ten pierwszy to duże prawdopodobieństwo najtańszego ogrzania domu. "

Należy zwrócić uwagę na to, że właściciele kotłów węglowych do ogrzewania wody użytkowej latem, używają drogiej energii elektrycznej, przez co łączny roczny koszt użytkowania takiego rozwiązania jest o wiele wyższy niż się powszechnie sądzi. W przypadku użytkowania kotłów węglowych należy pamiętać o niższej sprawność urządzeń grzewczych, jak również o konieczność wykonywania różnych czynności obsługowych (załadunek, wywóz popiołów po procesie spalania), Kocioł gazowy zapewnia w tym zakresie zarówno wyższe sprawności jak również praktycznie bezobsługową pracę. Dom buduje się na wiele lat i taka ciągła obsługa może stać się bardzo uciążliwa.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Witam wszystkich. Jestem nowy na forum i proszę o wyrozumiałość ze względu na brak mojej wiedzy w temacie ogrzewania :)

Sytuacja jest taka...Mieszkając całe moje ponad 30-letnie życie w bloku kilka miesięcy temu przeprowadziłem się do domu jednorodzinnego - typowa kostka ok. 100m2 z lat 60-tych. Piwnica,parter, piętro. Dach płaski (na dachu papa) z tego co wiem to nie ocieplony (w standardzie tamtych lat żużel). Dom jest ocieplony styropianem 8 cm. Fundament nie jest ocieplony styropianem. Generalnie ogrzewanie jest piecem gazowym założonym 10 lat temu. Jednak rachunki to jest coś co mnie przeraża. Jest też stary "śmieciuch", którego uruchomiłem, ale dymi przez stare nieszczelne drzwiczki, nie ma pompki, dmuchawy, ani żadnych "udogodnień" które zapewniły by mi to, że nie mieszkam w kotłowni. Miałem w planie przepalać tym śmieciuchem koksem, który jest jeszcze w kotłowni i drewkami. Jednak z racji stanu tego pieca zaczynam mocno myśleć o piecu na ekogroszek, bo myślę, że to dobra alternatywa dla drogiego gazu. Nie mam problemu z tym, że co jakiś czas trzeba przy tym piecu coś porobić (czyścić, zasypywać itd,) Aktualnie i woda i ogrzewanie jest na gaz, więc jakbym wstawił piec na ekogroszek to w planach jest również boiler na wodę.

Poproszę o jakieś rady co ewentualnie polecacie? W jakie piece warto zainwestować itd.Narazie inwestycja miałaby objąć zmianę pieca, dołożenia bojlera, a w późniejszym etamie wymiana reszty instalacji na cieńsze rurki i nowe kaloryfery (aktualnie żeliwne w pokojach, a żeberka w łazience i ubikacji) Jeżeli napisałem nie w tym temacie to ewentualnie gdzie miałbym szukać pomocy.

Pozdrawiam

Edytowane przez grociak

Narazie chce uszczelnić te drzwiczki sznurem i kupiłem rączke do drziczek, która mam nadzieję zamontować, może bedzie mniej tego dymu i tą zimę po pracy popołudniami, w nocy i w weekendy na tym koksie i drewkach pociągnę.

Nie chcę wymieniać pieca już teraz, bo chcę się trochę w temacie dokształcić i wybrać coś świadomie :)

Piec gazowy może zostać awaryjnie.

Pozdrawiam

Z każdym piecem na paliwa stałe musisz dobrze oszacować zapotrzebowanie i szczerze lepiej kupić ciut za mały niż za duży. To że nie chcesz wymieniać od razu cenię. Możesz zacząć palić od góry możesz próbować przerobić na dolniaka - są tu tematy w tym kierunku jest i strona http://czysteogrzewanie.pl/ masz również dobry kalkulator http://cieplowlasciwie.pl/ . Z kotłami podajnikowymi unikaj rusztu wodnego - w zasypowych też dobremu nie służą.

grociak,

opisz swój kocioł (najlepiej model i producenta) i sposób palenia w tym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?100061-Ekonomiczne-spalanie-węgla-kamiennego.

a dowiesz się że kocioł nie musi mieć dmuchawy i innych bajerów aby się w nim dobrze i "bezobsługowo" paliło