Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Ostatnio zatrybiłem wzrost akcyzy na wódę i papierochy, podatek od fajerwerków, cukru, reklam leków i suplementów - a nie sledzę tego jak miłościwie opodatkowujący nas działaja...

Tak mi w oko wpadło.

Coś też o kierowcach było... chyba przy rejestracji dawno kupionych pojazdów... 1000zł od sztuki, a ja mam dzieci... KILKORO!!! K.U.R.W.A!!!

Flotę aut mam...

Adam M.

cuuube napisał:
fotowoltaika daje mało prądu w zimie gdy prąd potrzebny , ale zimą wieje ...

Prąd w Polsce to blisko 90% węgiel zimą...

Możemy mieć tylko nadzieję, że w stosunkowo krótkim czasie będzie się to zmieniało. I tak sieci ciepłownicze opalane węglem nie stanowią aż tak dużego problemu - bo to nie jest niska emisja. Mimo węgla są traktowane jako to bardziej ekologiczne ogrzewanie

Konsultant Viessmann napisał:
Mimo węgla są traktowane jako to bardziej ekologiczne ogrzewanie

To czemu mają wyzszy współczynnik nakładu na energię nieodnawialną niż domowy kocioł węglowy? A to powoduje, ze budynek ogrzewany z sieci ciepliwniczej musi być cieplejszy, żeby zmieścić się w limicie EP.

adam_mk napisał:
Zupełnie inaczej uważam...

Węgiel TRZEBA wykopywać, bo jest w nim bardzo wiele substancji, które przemysł chrmiczny moze pozyskać.

Są droższe, wielokrotnie droższe jak wartość OPAŁOWA tego węgla.

Do SPALANIA w EC można zgazowywać pokłady co mają miąższość 30cm i mniej - pod ziemią! Taką technologię mamy.

Spalanie wegla bruatnego to ZBRODNIA PRZECIW NARODOWI!!!

Właśnie w nim są łatwo pozyskiwalne kwasy huminowe (zamieniające każdą pustynię w ogrody Edenu) i bardzo dorogie!

A TEGO wegla mamy DUZO.

Za ułamek zysków z TEGO procederu powinniśmy KUPIĆ albo prąd - WPROST albo węgiel niskoenergetyczny i tani - Australijski czy Rosyjski.

Wiem....

CURWA - TO WYMAGA WIEDZY I MYSLENIA, wiec tego nie będzie...

Demokracja to wiekszość a więkzość to idioci...

Demokraci nami demokratycznie rządzą wiec - chwalmy wzrost podatków!

Im wiecej podatków tym bogatszy RZĄD!!!

No, a my... ?...

Adam M.

Skoro te kwasy są drogie a zapewniają wzrost plonów o 10% to jakoś powątpiewam w statystycznego rolnika i jego chęć zakupu. Poza tym, co z tego, że mamy węgiel brunatny, skoro wystarczy, że przyjadą Niemcy, zrobią 'ludzki łańcuch' powiedzą że "wody w Nysie nie będzie" i zablokują powstanie kopalni jak to miało miejsce pod Gubinem. I nie rusza ich fakt, że u siebie kopią od lat, bijąc wszystkich innych pod względem wydobycia...i spalania, w większości tuż przy naszej granicy. :eek:

Kaizen napisał:
To czemu mają wyzszy współczynnik nakładu na energię nieodnawialną niż domowy kocioł węglowy? A to powoduje, ze budynek ogrzewany z sieci ciepliwniczej musi być cieplejszy, żeby zmieścić się w limicie EP.

Sieci nie powodują niskiej emisji, pod tym względem jest to system na pewno bardziej ekologiczny. Wysokie kominy powodują że zanieczyszczenia są bardziej rozpraszane w powietrzu i nie ma smogu tak jak w przypadku kopcenia w domowym kotle. Wiadomo, że w perspektywie czasu i tak trzeba coś zrobić z sieciami , zresztą zdecydowana większość sieci ciepłowniczych w Polsce jest nieefektywna.

Radobado napisał:
Co byscie wybrali pellet z wkladem i dotacja ok 30-40% czy ekogroszek bez dotacji. Syf w kotlowni mi nie straszny. Instalacja stara grzejniki zeliwne.

Odpowiem pytaniem na pytanie , jak myślisz za ile lat będzie zakaz palenia w kotłach stałopalnych? Za ile miesięcy będą podwyżki paliw stałych po doliczeniu opłat emisyjnych tak jak min w Niemczech? I czy jest sens wydawać pieniądze na coś co truje i niedługo będzie nieopłacalne i zakazane.

Radobado napisał:
Mysle ze ekogroszki z 5 klasa zakladane teraz spokojnie dozyja swojego konca tzn kolo 10lat a ekogroszek nawet po 1200zl za tone bd sie bardziej oplacal jak pellet 1000zl/tona.

A wiesz spalic groszku za 4k a prlletu za 6k to jest roznica jak komus syf nie straszny z wegla

za 1200 zł mogę kupić 3529 kWh prądu w II strefie czyli na 6 miesięcy ogrzewania, dzienną strefę mam z PV za darmo.

Radobado napisał:
Co byscie wybrali pellet z wkladem i dotacja ok 30-40% czy ekogroszek bez dotacji. Syf w kotlowni mi nie straszny. Instalacja stara grzejniki zeliwne.

Jakie zużycie kWh rocznie? Na 99,99% nie zdecydowałbym się na nic obsługowego. Młodszy nie będziesz, zachorować się i młodym zdarza i dźwignięcie worka może być problemem.

Na cieplo wlasciwe wyszlo 300kwh heh. Ogolnie 4t wegla i troche drzewa spalam a gaz cwu z kuchenka 600zl rocznie calosc 3000zl.w tym roku powinno byc mniejsze zuzycie przykrylem strych 30cm welna+5cm pianki na dachu okna 3 szybowe i stara instalacja co.

Gaz to wiem ze sie nie bd oplacac przy tej instalacji.

Z inwestycji to bym elasnie zmienil ten kociol i docieplil sciany.

Bo rozwalac pol domu to srednio to widze

Radobado napisał:
Na cieplo wlasciwe wyszlo 300kwh heh. Ogolnie 4t wegla i troche drzewa spalam a gaz cwu z kuchenka 600zl rocznie calosc 3000zl.w tym roku powinno byc mniejsze zuzycie przykrylem strych 30cm welna+5cm pianki na dachu okna 3 szybowe i stara instalacja co.

Gaz to wiem ze sie nie bd oplacac przy tej instalacji.

Z inwestycji to bym elasnie zmienil ten kociol i docieplil sciany.

Bo rozwalac pol domu to srednio to widze

a może PC jakaś tania?

Radobado napisał:
Ogolnie 4t wegla i troche drzewa spalam a gaz cwu z kuchenka 600zl rocznie calosc 3000zl.w tym roku powinno byc mniejsze zuzycie przykrylem strych 30cm welna+5cm pianki na dachu okna 3 szybowe i stara instalacja co.

To zgadula, ile kWh potrzebujesz. Albo trzeba policzyć OZC. stroną cieplowlasciwie.pl bym się nie sugerował, bo nie podajesz tam istotnych parametrów więc i wynik może być daleki od realiów.

Ale jakby policzyć 5000kWh na CO po średnio 33gr/kWh przy G12as to przy tanim kotle elektrycznym zapłaciłbyś rocznie 1650. I zero przeglądów i dodatkowych opłat.

Przy gazie - dużo większa kwota za instalację, coroczne przeglądy i konserwacja - ale kWh tańsza. Przy tej, w sumie niewielkiej, ilości kWh jednak w perspektywie czasu nie wyjdzie (dużo) taniej.

Przy pompie ciepła - najdrożej w instalacji, coroczne przeglądy - najtańsza kWh.

Przy dopłatach - może PC wyjść najtaniej. Do dokładnego przeliczania po zebraniu ofert i zrobieniu OZC - ale wybierałbym którąś z tych trzech opcji.

gawel napisał:
Odpowiem pytaniem na pytanie , jak myślisz za ile lat będzie zakaz palenia w kotłach stałopalnych? Za ile miesięcy będą podwyżki paliw stałych po doliczeniu opłat emisyjnych tak jak min w Niemczech? I czy jest sens wydawać pieniądze na coś co truje i niedługo będzie nieopłacalne i zakazane.

Jak będzie wypierpol to jeszcze długo - nie!

Moze wtedy zgzaowanie wegla ruszy...

Adam M.

adam_mk napisał:
Jak będzie wypierpol to jeszcze długo - nie!

Moze wtedy zgzaowanie wegla ruszy...

Adam M.

Adaś wake up! Ja znam twój sentyment do dymiących hut i pięknych powojennych industrialnych PRLowskich krajobrazów ale sie już skończyło i minęło. Więc wobec tych wszystkich działań UE, oraz obserwując co się dzieje z pogoda powiedz na jakiej podstawie twierdzisz że "długo nie" i ile to jest to długo rok 2??

Radobado napisał:
Dom 150m2 liczone po pokojach. Domek to stara kostka 10x10 ze stropodachem. Takie koszty za ogrzewanie to chyba bym mial jakbym wlasnie docieplil sciany zewnetrze podlogi i jeszcze podlogowka ale rozwalac caly dom... Juz nie wspomne ile to wszystko wyjdzie...

Zeklnij na ten kanał i nie tylko ten filmik Autor instaluje agregaty klimatyzacyjne do grzania co z przejściówką. Orientacyjny koszt od 9 tys (7kw) do 14 tys za 16kw

https://www.youtube.com/watch?v=oCt88Cbg2ME

Edytowane przez gawel