Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jest argument raczej irracjonalny, grzeję prądem 16 lat bez PV i też mi się to opłacało. Zauważ że ceny prądu zawsze są w jakiś sposób chronione przez opinię publiczną , gazu czy peletu URE nie reguluje. Masz ukłąd wodny zawsze możesz zmienić jakby co ja nie mam centralnego tylko grzejniki , teraz zakąłdam klimę na parterze do grzania żeby zmniejszyć ilość pobieranej energii, pomimo że mam pv

Ceny prądu może i są ,,chronione'' przez opinie publiczną (pozornie).

ALE. Sposób rozliczania PV z ZE już nie. Jak zacznie się szukanie oszczędności przez ZE to mogą wyciągnąć łapy do posiadaczy PV i może się zrobić z 80 na 20 powiedzmy 50 na 50. W dodatku przy oklaskach większości społeczeństwa.

Ceny prądu może i są ,,chronione'' przez opinie publiczną (pozornie).

ALE. Sposób rozliczania PV z ZE już nie. Jak zacznie się szukanie oszczędności przez ZE to mogą wyciągnąć łapy do posiadaczy PV i może się zrobić z 80 na 20 powiedzmy 50 na 50. W dodatku przy oklaskach większości społeczeństwa.

No jasne Polska nie jest na księżycu i niestety w obecnym systemie wszelkich powiązań i zależności z innymi krajami, czy to instytucjonalnymi czy też ekonomiczno-biznesowymi pod prąd daleko nie zajdzie. Jak się zacznie szukanie oszczędności to na pewno nie na PV bo to by się nie opłacało finansowo i było katastrofą ekowizerunkową. Jeżeli Pv nie będzie się opłącało to wyłacze falownik i mam to w dupie. Jednak twoje argumenty są wyciśnięte z pupy jak zatwardziała kupa i nierealne oraz nietrafione. Sorry ale inny zestaw poproszę.

Heh może i wyciśnięte. Osobiście sam jestem zainteresowany grzaniem prądem. Chociaż wstępnie miał być pellet to rozważam FV 10 kw + kocioł elektryczny, ze względu na rozłożoną podłogówkę wodną + grzejniki.. Jednak mam ciągle mieszane uczucia. Jeśli miałbym gwarancje rozliczenia z ZE to brał bym bez wachania. A tak to za 3 lata może się okazać że mam cały dach bez użytecznych paneli, których nikt nie chce odkupić i wizję wydania 20 tys na nowy piec i instalacje.

Jak kasa się nie będzie zgadzać to każdy będzie miał w dupie ekowizerunek. Zamiast podnosić ceny prądu pierwsze co położą łapę na PV. Chociaż mogę się mylić. Instalację PV i tak zrobie, ale co do grzania mam ciąglę obawy.

Heh może i wyciśnięte. Osobiście sam jestem zainteresowany grzaniem prądem. Chociaż wstępnie miał być pellet to rozważam FV 10 kw + kocioł elektryczny, ze względu na rozłożoną podłogówkę wodną + grzejniki.. Jednak mam ciągle mieszane uczucia. Jeśli miałbym gwarancje rozliczenia z ZE to brał bym bez wachania. A tak to za 3 lata może się okazać że mam cały dach bez użytecznych paneli, których nikt nie chce odkupić i wizję wydania 20 tys na nowy piec i instalacje.

Jak kasa się nie będzie zgadzać to każdy będzie miał w dupie ekowizerunek. Zamiast podnosić ceny prądu pierwsze co położą łapę na PV. Chociaż mogę się mylić. Instalację PV i tak zrobie, ale co do grzania mam ciąglę obawy.

Rozumiem i doceniam nowoczesne podejście dogrzania choć nie podzielam obaw na prawdę obawy to ja miałem 16 lat temu jak decydowałem się na ogrzewanie elektryczne i widziałem te spojrzenia jak mówiłem z dumą że niem centralnego, i każdy Łoś kwitował to stwierdzeniem o jezu jak drogo a płącił za syfiasty czworak w Warszawie 1000 zł miesiecznie czynszu i opłat innych nie wiadomo za co. Ale trochę się z Tobą zgadzam i zauważ że też nie instalowałem Pv pod korek tzn 10 kw bo to tak jakbym zapącił za prąd 10 lat z góry, Wybralem raczej małą instalację ok 4 kwp bo nawet gdyby wprowadzono jakieś oplaty to tez się to zepnie finansowo natomiast zwrot kosztów inwestycji też jest szybki ok 3-4 lata.

I tu Ci powiem jest dylemat w Twoim przypadku ale jeżeli masz obawy to spoojnie kup instalację 6kwp za ok 25 tys i kocioł elektryczny za 2,4 tys zł i pc powietrzną do cwu za 4700 ( ciepła woda sla 2 osób na rok to ok 3 mwh na bojlerze a na Pc max do 1 mwh) i weź taryfę g12w nawet naj coś dopłacisz do prądu to maksymalnie za II strefę tańszą bo droższą załatwią ci PV w 100%. Przy małych instalacjach masz też dużą auto konsumpcję u mnie np 65% w I kwartale i 54% w kwietniu.

Gdyby cos złego działo się z cenami prądu to pomyślisz o innym źródle ciepła.

BTW

Ja grzeję prądem od 16 lat i inwestycja w gaz jeszcze by mi się nie zwrócila , decydowałem sie na to rozwiązanie z założeniem że NIGDY PV nie bedzie w moim zasięgu.

To nie wydziwiaj tylko kup sobie mocny klimatyzator np 7kw koszt od 4-5 tys i przerób na pompę ciepła to nie jest aż takie skomplikowane bo te jednostki są dokładnie takie same kropka w kropkę jak w drogich PC za 30 tys tylko w domu swoje graty wstawiasz które zamkną się w 2 tys zł .
  • Like 1

To nie wydziwiaj tylko kup sobie mocny klimatyzator np 7kw koszt od 4-5 tys i przerób na pompę ciepła to nie jest aż takie skomplikowane bo te jednostki są dokładnie takie same kropka w kropkę jak w drogich PC za 30 tys tylko w domu swoje graty wstawiasz które zamkną się w 2 tys zł .

Dokładnie, ja poszedłem po bandzie jeszcze bardziej ale mam mały dom i montuje po prostu do grzania klimę na parterze bo nie mam co wodego.

Rozważam różne możliwości i na każda jestem otwarty, szukając rozwiązania, które zapewni mi całodobowy komfort cieplny, przy najniższych możliwych kosztach inwestycyjnych i później miesięcznych w perspektywie 10 lat.

No właśnie mają :), stąd poszukiwanie tego sensownego rozwiązania. Dziękuje za poświęcony czas i Twoje sugestie.

Może jeszcze ktoś ma jakieś sugestie i spostrzezenia ? :)

Jeśli ma być tanio w inwestycji i użytkowaniu to dzisiaj wychodzi tanio wymiana kotła na pelletowo ekogroszkowy np. Skam Technix BIO 15 kW z dopłatą 60% z Czyste Powietrze z 4 tys zł powinno wynieść, a pellety można obecnie kupić w Bigbagach po 590 zł / tonę więc użytkowanie też będzie tanie.

Do tego trzeba by sprawdzić na olx po ile w okolicy sprzedają pellety i czy jest miejsce do przechowywania chociaż 1 bigbaga.

Obecnie to się nie opłaca bo Panasonic T-CAP 9 kW kupisz za ok 20 tys zł do czego dostaniesz 60% dotacji więc wyjdzie w sumie ok. 8 tys zł

Co Ty robisz z prądem że za kwiecień masz taka auto konsumpcje? Grzać już prawie nie trzeba a produkcja spora.

Gdzie nie trzeba to nie trzeba ja jeszcze nie zakończyłem sezonu grzewczego teraz mam 8 st za oknem, a maj jest hujowy pierwsze 7 dni piździło i wiało o deszczu nie wspomne.

Gdzie nie trzeba to nie trzeba ja jeszcze nie zakończyłem sezonu grzewczego teraz mam 8 st za oknem, a maj jest hujowy pierwsze 7 dni piździło i wiało o deszczu nie wspomne.

Ale.. trochę uproszczając. Aby mieć 60% auto konsumpcji to w czasie produkcji musiałbyś pobrać 12kWh. Czli większość energii pobierać w czasie drogiej taryfy.

Auto konsumpcja to (produkcja falownikk-produkcja licznik)/produkcja falownik. Chyba że coś popierdzieliłem a mi ni cholery nie chce wyjść więcej jak 20%. No ale fakt w tym okresie to już lodówki,alarm, kamery, tv i pierdoły nie pobierają prądu w casie słońca.W autokonsumpcje idzie tylko zmywarka, pralka, klima i gotowanie.

Fakt pizdzi jak wyłączyłem ogrzewanie tak musiałem zaraz włączyć ale to w dzień praktycznie nie chodzi a w nocy bierze 250-300W

Ale.. trochę uproszczając. Aby mieć 60% auto konsumpcji to w czasie produkcji musiałbyś pobrać 12kWh. Czli większość energii pobierać w czasie drogiej taryfy.

Auto konsumpcja to (produkcja falownikk-produkcja licznik)/produkcja falownik. Chyba że coś popierdzieliłem a mi ni cholery nie chce wyjść więcej jak 20%. No ale fakt w tym okresie to już lodówki,alarm, kamery, tv i pierdoły nie pobierają prądu w casie słońca.W autokonsumpcje idzie tylko zmywarka, pralka, klima i gotowanie.

Fakt pizdzi jak wyłączyłem ogrzewanie tak musiałem zaraz włączyć ale to w dzień praktycznie nie chodzi a w nocy bierze 250-300W

No tak ale ja mam grzejniki nie klimę niestety, ale 20 maja to się zmieni :rolleyes: U mnie po prostu raz że instalacja jest w tej chwili z pokryciem ok 60% ten 1 kwartał to 534 kwh, natomiast sam kwiecień 541 kwh czyli prawie tyle samo. W grudniu, styczniu, lutym to ja mam zużycie na poziomie do ok 1200 kwh w kwietniu poszło 400 kwh. W miesiącach letnich to ja mam marginalne zużycie na poziomie do około 150 kwh. Mam teraz fajnego excelika do liczenia produkcji i uzysku oraz co najfajniejsze kosztów zwrotu inwestycji. Dokładnie będę wiedział w grudniu jak to się przedstawia.

Wprowadzenie klimy na pewno w 100% nie przełoży się na spadek zużycia prądu , bo zakładam korzystanie do celów chłodniczych może nie ciągle ale jednak i zwiększy to auto konsumpcję w lecie co jest korzystne ale mniej będzie wyprodukowane na zapas.

Ciężko jest porównywać zużycie przy zmianie więcej niż jednego czynnika mającego na to wpływ, bo z 1 strony założyłem PV i zrezygnowałem z zegara sterującego ogrzewaniem bo i tak liczyłem na spadek kosztów nawet przy częściowym pokryciu zużycia przez PV, było to też uzasadnione bo jestem w domu teraz cały czas i doszła też suszarka do ubrań (209 kwh/rok zgodnie z tabliczką.

Teraz według moich założeń trochę to odwrócę i założę Kaysaya teoretycznie to powinien pokryć całkowite zużycie na ciepło zakładając że w obecnym sezonie grzewczym na ogrzewanie szło ok 35kwh przy cop1, to klima potrzebowała by ok 12kwh/dobę cop ok 3. Stąd też jednak zdecydowałem sie na taki model jak Ty masz. Zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce.

Edytowane przez gawel

Ale z tego co było być może już nie to dofinansowanie było od dochodu liczone i ci co mieli powyżej 1600 zł na łebka to dostaną tylko 15 procent , coś się zmieniło czy to inny program ?

Zmieni się 15-go i do 100 tys dochodu rocznie każdy dostanie te 60% - zobacz - podstawowe to do 15-go a zwiększone od 15-go Maja 2020

4514655-nowe-limity-dotacji-w-programie.jpg

Zmieni się 15-go i do 100 tys dochodu rocznie każdy dostanie te 60% - zobacz - podstawowe to do 15-go a zwiększone od 15-go Maja 2020

[ATTACH=CONFIG]443952[/ATTACH]

To będzie dla wszystkich domów, czy do oddanych do użytku wcześniej.

Ponadto z czyste powietrze, nie zmienili, by żeby coś dostać trzeba spełnić wysztkie wymogi WT21?

No to już lepiej wygląda i chyba trzeba będzie działać .

Na razie, to tabelka.

Nie podał nic konkretnego.

PS. Forum budowlane

Ilu skorzysta?

Brak danych o wymogach.

Na razie, to ściema bez przedstawienia danych.

Bez danych, to sobie można tym wpis/papier toaletowy do tyłka, spuścić w toalecie.

Edytowane przez klaudiusz_x