Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uśmiechnij się!

Używasz niebezpiecznego słowa. :lol:

Skarbówka tępi forsowne optymalizacje.

Nie wiesz?

:lol:

Adam M.

Adamie a przy okazji możesz mi powiedzieć czy warto wykorzystywać zbiornik hydroforowy ok 370 litrów jako bufor ?? kociołek 10 kw a ogrzewany tylko parter będzie jakieś 80m2 u młodego .

• 2 weeks później...

Witam wszystkich.

Jestem na etapie "urządzania" kotłowni w moim domu.

Mój dom ma powierzchnie ok 280 m2 z czego docelowo ogrzewane będzie 240 m2. ( garaż i kotłownia bez ogrzewania).

W całym domku jest wykonane ogrzewanie podłogowe z rurki Tece PE-RT 16, rozstaw co 10 cm.

I tak:

- na parterze rozdzielacz 13 sekcji w sumie ok 918 m rurki, gdzie największy obwód poniżej 90 m

- na pietrze 1szy rozdzielacz na część mieszkalną 14 sekcji ok.1035 m rurki, również największy obwód poniżej 90, drugi rozdzielacz docelowo na pomieszczenia przystosowane pod działalność gospodarczą 6 sekcji ok. 388 m rurki obwody do 70 metrów.

Dom jest na poddaszu docieplony pianą Icynene grubośc 17-19 cm na pełnym deskowaniu, ocieplenie budynku to 15 cm austrotherm 033 grafit na porothermie 25 cm, okna trzyszybowe.

Na działce póki co nie mam doprowadzonego gazu . Czekam od 4 lat i się doczekać nie mogę. Ostatni przyłączony dom jest oddalony o około 1 kilometr. Analizowałem jako źródło ciepła PC, ale ceny w chwili obecnej to jakiś kosmos i bez dofinansowania ( a do nowego budownictwa nie ma) trochę mnie to przerasta.

Analizując wszystko w ostateczności zdecyduję sie raczej na piec pelletowy z uwagi na to, iż zależy mi na jak najbardziej bezobsługowym trybie.

Hydraulik poleca mi właśnie piec na pellet o mocy 16 kw lazar bądź kołton do tego bufor higieniczny 800 -1000 litrów.

Piec ma sobie pilnować tylko bufora przez co ma się to przekładać na ekonomiczna pracę pieca.

Co o tym myślicie? Czy to dobre rozwiązanie ?

Czy polecacie coś innego?

Chcialabym sie doradzic w sprawie ogrzewania.

Obecnie mam kociol gazowy Viessmana, który ma dwa obiegi, jeden obieg grzeje grzejniki, drugi jest ustawiony i wylaczony do podgrzewania wody - czemu bo woda podgrzewana jest grzalka elektryczna 4kw, ze wzgledu na fotowoltaike, ktora nie starczy jednak czasem, bo uruchamia sie drugi grzejnik elektryczny czasem. Czy jest sens w takim przypadku grzac grzalka bojler, czy odpuscic i wlaczyc w zime drugi obieg w piecu i podgrzewac wode w piecu np zmniejszyc temp na grzalce? z 45 stopni

Witam forumowiczów wraz z pierwszym postem i przechodzę do rzeczy.

Aktualnie w domku szeregowym mam zamontowany piec i będę starać się o wymianę na inne źródło ciepła.

Układ mieszkania wygląda następująco wraz z linkiem do wglądu na budynek: https://goo.gl/maps/pw7uyH4vPTVEZkr59

- na dole garaż 30m2, a obok nieużywane jeszcze pomieszczenie pod działalność (z chęcią użytkowania w przyszłości) ok. 25m2

- z drugiej strony ganek ok. 15m2

- I piętro wraz z klatką schodową, ok 60m2

- poddasze użytkowe, ok. 60m2

Ogrzewanie podłogowe na piętrze, poddaszu oraz w pomieszczeniu gospodarczym, w planach ogrzewanie z kaloryferów w ganku oraz na klatce schodowej, garaż nie będzie planowany do ogrzewania.

Przechodząc do sedna.

Prawdopodobnie dostanę dofinansowanie z funduszu STOP Smog na wymianę źródła ciepła i stąd moje pytanie, co bardziej będzie się opłacać

Może pytanie na wyrost, bo prawdopodobnie będzie o tym decydował audytor ale pytam Was w celu rozeznania.

Naprzeciw domu biegnie nitka z ciepłowni oraz gazowni. We wniosku wpiszę chęć przyłączenia do tych dwóch źródeł, a także dodatkowo Pompę Ciepła powietrze-powietrze, jeśli będzie taka możliwość. Ważne jest to, iż płacę tylko 10% wartości inwestycji - do 53 tys., wobec czego chodzi o późniejszą eksploatację i koszty.

Dodatkowo będę wnioskować o Instalację Fotowoltaiczną, docieplenie budynku, wymiana stolarki okiennej oraz drzwiowej, wymiana bramy. Może także pokuszę się o rekuperację.

Postaram się dowiedzieć jaka taryfa obowiązuje jeśli chodzi o przyłącze gazowe, bo jeśli chodzi o ciepłownię, to nie jest mi ona skłonna podać przybliżonych kosztów.

Proszę o ocenę i porady.

Pytania także mile widziane, jeśli czegoś będzie brakować z informacji.

Pozdrawiam

Edytowane przez PabloOPC

Witam forumowiczów wraz z pierwszym postem i przechodzę do rzeczy.

Aktualnie w domku szeregowym mam zamontowany piec i będę starać się o wymianę na inne źródło ciepła.

Układ mieszkania wygląda następująco wraz z linkiem do wglądu na budynek: https://goo.gl/maps/pw7uyH4vPTVEZkr59

- na dole garaż 30m2, a obok nieużywane jeszcze pomieszczenie pod działalność (z chęcią użytkowania w przyszłości) ok. 25m2

- z drugiej strony ganek ok. 15m2

- I piętro wraz z klatką schodową, ok 60m2

- poddasze użytkowe, ok. 60m2

Ogrzewanie podłogowe na piętrze, poddaszu oraz w pomieszczeniu gospodarczym, w planach ogrzewanie z kaloryferów w ganku oraz na klatce schodowej, garaż nie będzie planowany do ogrzewania.

Przechodząc do sedna.

Prawdopodobnie dostanę dofinansowanie z funduszu STOP Smog na wymianę źródła ciepła i stąd moje pytanie, co bardziej będzie się opłacać

Może pytanie na wyrost, bo prawdopodobnie będzie o tym decydował audytor ale pytam Was w celu rozeznania.

Naprzeciw domu biegnie nitka z ciepłowni oraz gazowni. We wniosku wpiszę chęć przyłączenia do tych dwóch źródeł, a także dodatkowo Pompę Ciepła powietrze-powietrze, jeśli będzie taka możliwość. Ważne jest to, iż płacę tylko 10% wartości inwestycji - do 53 tys., wobec czego chodzi o późniejszą eksploatację i koszty.

Dodatkowo będę wnioskować o Instalację Fotowoltaiczną, docieplenie budynku, wymiana stolarki okiennej oraz drzwiowej, wymiana bramy. Może także pokuszę się o rekuperację.

Postaram się dowiedzieć jaka taryfa obowiązuje jeśli chodzi o przyłącze gazowe, bo jeśli chodzi o ciepłownię, to nie jest mi ona skłonna podać przybliżonych kosztów.

Proszę o ocenę i porady.

Pytania także mile widziane, jeśli czegoś będzie brakować z informacji.

Pozdrawiam

I to wszystko za 53 tyś czy wybrać 2 a resztę skreślić? Czy wiesz ile kosztuje opłata sieciowa i koszt ciepła z sieci cieplowniczej?

Nie wiem do końca co masz na myśli, więc odpiszę w ten sposób...

Mogę przyłączyć się do sieci gazowej/ciepłowniczej/pompa ciepła.

Na wszelkie możliwe modernizacje mam limit do 53 tysięcy, z czego jeśli chodzi o fotowoltaikę, to wezmę ją na program Mój Prąd.

Kwestia tego, że za pracę z tym związane płaci gmina (mój wkład wynosi wyżej wymienione 10%)

Ciepłownia nie określiła mi ile mogę zapłacić za zużycie. Postaram się dowiedzieć i załączę te informacje w kolejnych postach.

• Like 1

Nie wiem do końca co masz na myśli, więc odpiszę w ten sposób...

Mogę przyłączyć się do sieci gazowej/ciepłowniczej/pompa ciepła.

Na wszelkie możliwe modernizacje mam limit do 53 tysięcy, z czego jeśli chodzi o fotowoltaikę, to wezmę ją na program Mój Prąd.

Kwestia tego, że za pracę z tym związane płaci gmina (mój wkład wynosi wyżej wymienione 10%)

Ciepłownia nie określiła mi ile mogę zapłacić za zużycie. Postaram się dowiedzieć i załączę te informacje w kolejnych postach.

To pytanie było trochę prowokujące kolega w Wałczu korzystał z ciepłowni miejskiej i opłata stała to 300 zł/miesiąc +ok 3000 za sezon grzewczy i to było dosyć dawno temu.

Dzień dobry,

koszt CO z miejskiej ciepłowni w naszej spółdzielni mieszkaniowej w sezonie 2018/2019 w mieszkaniu 65 m2 wynosił ok 350 zł. miesięcznie. Odnosząc to do pierwszego sezonu w naszym domu, gdzie CWU oraz CO za cały 2020 rok wyniosło nas 2.100 zł., stwierdzić należy, iż mieszkanie w bloku bardzo drogo nas kosztowało....

Pozdrawiamy

• 2 weeks później...
Hej, czy w nowych domach montuje się już tylko podłogówkę, czy tradcyjne grzejniki też są stosowane? Pozdrawiam

To zależy od inwestora czy podąża owczym pędem i uważa że zwolni go to z odpowiedzialności za poniesione nie najniższe koszty inwestycyjne, czy będzie się kierował komfortem i rachunkiem ekonomicznym.

Hej, czy w nowych domach montuje się już tylko podłogówkę, czy tradcyjne grzejniki też są stosowane? Pozdrawiam

Każdy normalny zamontuje podłogówkę bo ma same zalety w porównaniu z grzejnikami. Oczywiście na wsiach gdzie zabobony jeszcze montują grzejniki bo co nowe to złe i jak to możliwe że rurki w podłodze będą grzać :D

Każdy normalny zamontuje podłogówkę bo ma same zalety w porównaniu z grzejnikami. Oczywiście na wsiach gdzie zabobony jeszcze montują grzejniki bo co nowe to złe i jak to możliwe że rurki w podłodze będą grzać :D

Montowanie rurek jest bez sensu, po co ogrzewać wodę prądem /pc, żeby ogrzewać beton żeby ogrzewać powietrze? Co to ma na celu ? Nie można taniej i szybciej ogrzać od razu powietrza?

Edytowane przez gawel

No wypraszam sobie specjalnie na wieś się wyprowadziłem aby zrobić sobie podłogówkę a ten mi tu z takimi wyjechał :D:D:D

Montowanie rurek jest bez sensu, po co ogrzewać wodę prądem /pc, żeby ogrzewać beton żeby ogrzewać powietrze? Co to ma na celu ? Nie można taniej i szybciej ogrzać od razu powietrza?

Taki jesteś mądry, a pomoy P-P nawet roku nie masz....

Przez kilkanaście lat kaloryfery, od których słusznie się odchodzi...