Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

nie wiem jaką ma kaloryczność ten miał (zapytam przy okazji) 11.75zł za worek 25kg, kocioł ma 88% sprawności,

tak jak pisałem latem potrzebuję 4 worki na miesiąc żeby mieć ciepłą wodę, wcześniejszy sezon nie mieszkałem

w domu ale piec wygrzewał dom, zimą (grudzień-marzec) poszło tak +- 50 worków różnego rodzaju opału, zaczynając od groszku z marketów po super eko za 1000pln za tonę. Jednak miał w niskotemperaturowym kotle najlepiej się sprawdził (najtaniej).

W tym sezonie to zweryfikuje

Przyjmijmy, ze to kaloryczny mial (22 MJ/kg) i ze Twoj kociol ma fantastyczna sprawnosc 88% (realnie pewnie nie wiecej niz 75%), to cena kWh energi w nim wyprodukowanej to 7,7gr.

Dal gruntowej pompy ciepla z COP=4 i grzaniu w tanim pradzie w moim rejonie ta cena kWh ciepla to dla:

G12 i G12g = 7,7gr

G12w = 6,7 gr

Do ceny kWh doliczylem wszelkie oplaty stale, ktore de facto i tak bym ponosil nie gzrejac pradem tylko uzywajac go do celow bytwoych.

Jak widzisz przy druntowej pompie jest rownie tanio jak grzanie dobrym mialem w kotle ze swietna sprawnoscia, a jak sie dobierze taryfe, to spokojnie moze byc taniej. Nie wspomne juz o jakis duonowych promocjach, gdzie mozna z cena kWh ciepla z pompy zejsc do poziomu 5 gr.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kocioł ma 88% sprawności

Zwróć uwagę że sprawność podana przez producenta jest najczęściej dla mocy nominalnej i przy określonych warunkach w tym również parametry węgla.

Pyxis porównanie robisz dla bardzo korzystnego współczynnika. Jeszcze warto było by podać koszt zakupu pompy i wykonania kolektora gruntowego. Dobry piec węglowy to wydatek rzędu 8k. W nowym domku dodatkowo koszt wykonania komina, w starym raczej jest. Podejrzewam że cenowo może przedstawiać się jak w przykładzie dla taniego drzewa. Ale jakbyś mógł zestawić takie porównanie do najmniejszych kotłów czyli ~10kW.

Nie wiem, czy zaraz ktoś nie będzie krzyczał, że to nie ma nic wspólnego z kotłownią i sposobem ogrzewania domu ale trzeba też by uwzględnić koszta przeróbki instalacji CO na podłogowe/ścienne/sufitowe/klimakonwektory o ile takowej nie ma by móc uzyskać w istniejącym domku taką sprawność ogrzewania i możliwość pracy w taniej taryfie. Bez tych inwestycji nie będzie tak tanio za kwh energii.

Olo nie ma co krzyczeć w przypadku drewna najlepsza opcja to kocioł zagazowujący, który tylko powinien pracować w instalacji z buforem. Koszta również wysokie więc przegrywa ze zwykłym kotłem węglowym a raczej takim uniwersalnym - co wrzucisz to się zutylizuje ;).

Pyxis dzięki za odpowiedź. Warto wspomnieć że liczyłeś koszt dla taniej taryfy. W drogiej jak dobrze kojarzę 3x więcej. Chcąc wykorzystać tanią taryfę potrzebna jest mocniejsza jednostka by zakumulować ciepło na czas droższego prądu.

ja Was rozumię, z wyliczeń wynika to albo tamto, jednak prawda jest taka że statystyczny mieszkaniec naszego kraju liczy wydatki po stronie zakupu instalacji oraz póżniejszego serwisowania oraz użytkowania, piec na miał za ok 6 tyś pln plus grzejniki to coś zupełnie innego niż pompy, reku, itp. nowośći.

To tak jak z samochodami, możesz kupić hybrydę która pali tyle co kot napłakał a możesz kupić starszej generacji diesla lub benzynowego z gazem którego zreperujesz u pana Edka w warsztacie obok za parę groszy. Fakt hybryda mniej pali ale ...... no wiecie o co chodzi.

Myślę że ten spór odbywa się na poziomie zamożności danego człowieka.

Ja też bym chciał hybrydę ale mnie na nią nie stać i muszę tankować częściej (chociaż wcale nie dużo drożej)

Pyxis dzięki za odpowiedź. Warto wspomnieć że liczyłeś koszt dla taniej taryfy. W drogiej jak dobrze kojarzę 3x więcej. Chcąc wykorzystać tanią taryfę potrzebna jest mocniejsza jednostka by zakumulować ciepło na czas droższego prądu.

Nie zauwazyles, ze to zaznaczylem:

Dal gruntowej pompy ciepla z COP=4 i grzaniu w tanim pradzie.

Mocniejsza jednostka i dobrana grubosc wylewki podpada IMHO po "prawidlowe wykonanie instalacji". Jak sie zaklada grzanie w taniej taryfie, to takie rzeczy sie sila rzeczy uwzglednia.

ja Was rozumię, z wyliczeń wynika to albo tamto, jednak prawda jest taka że statystyczny mieszkaniec naszego kraju liczy wydatki po stronie zakupu instalacji oraz póżniejszego serwisowania oraz użytkowania, piec na miał za ok 6 tyś pln plus grzejniki to coś zupełnie innego niż pompy, reku, itp. nowośći

Ale my o reku nic nie wspominamy. Ja go zreszta nie posiadam. Koszty grzejnikow i podlogowki dla mojego domu roznily sie kwota 500 zl (nie pamietam juz w ktora strone). Co do serwisowania gruntowej pompy ciepla, to moze to byc wyczyszczenie suatki w filtrze (jesli ktos jej przy pierwszym czyszczeniu nie wyciagnal) i kontrole cisnienia plynow na manometrze. Myske, ze przy kotle na paliwo stale tego "serwisu" jest wielokrotnie wiecej. Jak bym sie uparl, to moge do kotlowni nie zgladac - po prostu nie ma po co.

Pozostaje jeszcze kwestia zakupu samego urzadzenia i wykonania DZ (ale to juz nie podpada pod koszty ogrzewania). Jak policzysz kociol z kominem, to juz wcale nie jest ta roznica tak wielka. Za ta ronice masz ogrzewania bezobslugowe i w cenie palenia mialem. Mysle, ze wielu inwestorow by za taka wygode doplacilo.

Oczywiscie sprawa ma sie inaczej, jesli ktos decyduje sie np. na markowa pompe z odwiertami, ale kociol tez mozna kupic nie za 6 a za 16 tys zl, a komin nie musi byc tylko kawalkiem rury nad dachem. i moze ksztowac grube pieniadze.

Witam. Olo,dodaj jeszcze koszty ocieplenia. Pyxis, nie będę się powtarzał,moje koszty ogrzewania w starym nie ocieplonym 120 m 2 domu,to 300-500 zł. rocznie w tym ponad 90% cwu, wychodzi coś 1-2 gr. za kwh,a gdybyś wziął to śmieszne teoretyczne OZC :eek: to pewnie dużo mniej.O tych co palą zrąbką czy trocinami nie wspomnę ;).Pozdrawiam.

Ale my o reku nic nie wspominamy. Ja go zreszta nie posiadam. Koszty grzejnikow i podlogowki dla mojego domu roznily sie kwota 500 zl (nie pamietam juz w ktora strone). Co do serwisowania gruntowej pompy ciepla, to ..............

no i spoko jak mówiłem, ja to rozumię, super że tak tanio grzejesz i serwisujesz ale pomyśl o tych co np mają stare klocki lub poniemieckie domy, lub nie mają dużego budżetu, ocieplili chałupe styro i szukają alternatywy np dla starego kopciucha lub gazu.

Zdaje sobie sprawę że temat jest czym grzać najtanej jednak myślę że większość myśli jak zrobić tanią i oszczędną instalację, ekologia itp są na drugim planie.

P.S.

możliwe że kiedyś przejdę również na prąd albo jakieś super tanie nowoczesne wiatraki które dadzą mi darmowy prąd i ogrzewanie, ale jeszcze nie teraz, i chyba nie w tym kraju. Jesteś pionierem ;)

Spokojnie BARTG60,moje spalanie drewno w HG jest na pewno czyściejsze od kotła przemysłowego na węgiel,chyba że kolega jest ekologiem z prawdziwego zdarzenia i używa tylko "zielonej energii" .Można grzać tanio i ekologicznie,tylko trzeba chcieć coś w tym kierunku zrobić,ale większość nie chce. Pyxis wiesz że nie mam nic do ciebie,ale nie wmawiaj ludziom w tym kraju że PC to najtańsze ogrzewanie,może kiedyś za 30 lat kiedy będę dogorywał :( się to sprawdzi co dzisiaj w krajach starej EU jest normą.Pozdrawiam.

Pyxis, nie będę się powtarzał,moje koszty ogrzewania w starym nie ocieplonym 120 m 2 domu,to 300-500 zł. rocznie w tym ponad 90% cwu, wychodzi coś 1-2 gr. za kwh,a gdybyś wziął to śmieszne teoretyczne OZC :eek: to pewnie dużo mniej.O tych co palą zrąbką czy trocinami nie wspomnę ;).Pozdrawiam.

Ale co to ma do rzeczy, skoro mowimy o kosztach kWh. Czy 1 kWh w bardziej docieplonym domu bedzie miala inna wartosc z danego zrodla ciepla niz w mniej docieplonym? :)

Ja nie porownywalem trocin czy zrebkow, tylko konkretny mial kolegi BARTG60.

no i spoko jak mówiłem, ja to rozumię, super że tak tanio grzejesz i serwisujesz ale pomyśl o tych co np mają stare klocki lub poniemieckie domy, lub nie mają dużego budżetu, ocieplili chałupe styro i szukają alternatywy np dla starego kopciucha lub gazu.

Kurcze, ale my przeciez nie o tym mowimy. Porownalem Ci tylko mialowca do pompy ciepla pedzonej w tanim pradzie, bo tego porownanie dotyczylo. Kosztow pozyskania ciepla.

Pyxis wiesz że nie mam nic do ciebie,ale nie wmawiaj ludziom w tym kraju że PC to najtańsze ogrzewanie,może kiedyś za 30 lat kiedy będę dogorywał :( się to sprawdzi co dzisiaj w krajach starej EU jest normą.Pozdrawiam.

Ale ja nic niomu nie wmawiam. Przeciez tylko policzylem i porownalem do mialu. Zrob to samo dla trocin czy innego bardzo taniego paliwa. Czy to tez bedzie z Twojej strony wmawianie mi czegokolwiek? Ja bardzo chetnie zobaczyl bym taka kalkulacje dla tych paliw.

Zdaje sobie sprawę że temat jest czym grzać najtanej jednak myślę że większość myśli jak zrobić tanią i oszczędną instalację, ekologia itp są na drugim planie.

W brew pozorom przy spalaniu paliw ekonomia i ekologia idą w parze aż do nadmiaru powietrza gdzie ekonomia zaczyna odbijać w dół.

Pyksiu,coś nerwowy jesteś, a ja z tobą grzecznie. 1 kg. drewna ma ok. 4 kwh. energii zgadza się?W tej chwili spalam 1 załadunek drewna na 48 godz. t.j. 120 l. komora zał. razy 80 % ,bo tyle da się włożyć,daje niecałe 100 l. to będzie jakieś 30 kg. drewna ze starej więżby dachowej zeżartej przez robale,pasuje?Resztę sobie sam policz,dom 120 m 2 nieocieplony,mur od zewnątrz:40 cm kamień wapienny+pustka powietrzna +6 cm. cegła,podłoga 5 cm,. styro. +wylewka 5cm.+płytki,brak piwnicy,strop Kleina +20 styro+wylewka,okna PCV 2 szybowe Ug1,1.U mnie wychodzi zapotrzebowanie 2,5 kw. /h co na to OZC?Bo widzisz komputerek nie uwzględnia:olbrzymiej masy budynku,czyli akumulacji,ogrzewania IR,które osusza mury co za tym idzie poprawia znacznie współczynnik U ściany i obniża zapotrzebowanie na ciepło,nie uwzględnia tego że mieszkam tak jak ty w najcieplejszym regionie kraju oraz tego że mieszkam na terenie bardzo suchym(poziom wody gruntowej poniżej 10 m. i.t.d.Pozdrawiam.

co na to OZC?Bo widzisz komputerek nie uwzględnia:olbrzymiej masy budynku,czyli akumulacji,ogrzewania IR,które osusza mury co za tym idzie poprawia znacznie współczynnik U ściany i obniża zapotrzebowanie na ciepło,nie uwzględnia tego że mieszkam tak jak ty w najcieplejszym regionie kraju oraz tego że mieszkam na terenie bardzo suchym(poziom wody gruntowej poniżej 10 m. i.t.d.Pozdrawiam.

Komputerek to wszystko uwzględnia, warunek jest jeden trzeba to wszystko ując w obliczeniach. I masa budynku i lokalizację i poziom wody gruntowej i wiele, wiele inych parametrów jest uwzgledniane w dokładnych i rzetelnych obliczeniach ozc. Radzę sie dokształcic w tej dziedzinie, a potem wydawac osądy. Jedno czego ozc nie uwględnia to przewidywanie jaka bedzie przychodzaca zima, a tym samym korekta obliczonego zapotrzebowania na ciepło dla przychodzącego sezonu grzewczego.

Wracając do porzednich postów ozc nie wylicza kosztów ogrzewania, od tego jest audyt energetyczny którego ozc jest czescią składową

Edytowane przez asolt

Pyksiu,coś nerwowy jesteś, a ja z tobą grzecznie.

Jestem bardzo spokojny i grzeczny.

Natomiast nie bardzo wiem co ma Twoj post pokazac i co mam policzyc, skoro nie podales ceny opalu. Jak rozumiem stara wiezba nic Cie nie kosztuje, wiec co cbs z nia nie zrobil, to koszt kWh bedzie zaden.

U mnie sie dzisiaj ogrzewanie nie zalaczylo, to czy to zonacza,ze na tej podstawie masz wyciagac jakies winioski w temacie mojego zapotrzebowania na cieplo? :)

Asolt ,piszę o tym śmiesznym ozc na forum "czyste ogrzewanie",nie o profesionalnej robocie.Kalkulacja jest taka że ty nawet deski szalunkowej po budowie nie spalisz.Drewno w samowyrobie u mnie to ok.12 zł. za mp. drobnicy,czego spalam 30-40 mp. w roku,to co w tym roku spalam pomijam,bo to znacznie mniej niż podaję.Na tym kończę bo mnie to nudzi,niech chcesz czegoś przyjąć do wiadomości twoja sprawa.Pozdrawiam.

Asolt ,piszę o tym śmiesznym ozc na forum "czyste ogrzewanie",nie o profesionalnej robocie.Kalkulacja jest taka że ty nawet deski szalunkowej po budowie nie spalisz.Drewno w samowyrobie u mnie to ok.12 zł. za mp. drobnicy,czego spalam 30-40 mp. w roku,to co w tym roku spalam pomijam,bo to znacznie mniej niż podaję.Na tym kończę bo mnie to nudzi,niech chcesz czegoś przyjąć do wiadomości twoja sprawa.Pozdrawiam.

Co mają deski do ozc??, ozc to obliczenia cieplne budynku bez uwzgledniania sposobu ogrzewania. Obliczenia obejmujące rodzaj systemu grzewczego i konkretny nosnik energii i koszty ogrzewania to auddyt energetyczny, nie mam zamiaru przyjmowac tego ze ozc i audyt energetyczny to to samo. Dla Ciebie to widac wszystko jedno.