Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Trochę godności? Przecież to Kulibob, on 2.11 będzie buszował po śmietnikach przy cmentarzach, poszukując "skarbów" (jak to sobie tłumaczy "szukając okazji do dalszych inwestycji"). ;)

Ja już buszowałem aby mieć na 1.11.

Śmiej się śmiej ale wzrost przepływów mam większy od inflacji

A po tegorocznej bessie upsaid portfela szacuję na 30-35%

Zadłużenie do majątku to ok 0,0025%

Więc wolę świeczki ze śmietnika

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jest trochę niżej o tym : „Należy wypełnić pkt. B02 i B03 jeżeli w pkt. B01 zaznaczono odpowiedź 2 lub 3 (jeżeli w budynku zainstalowany jest kocioł lub kotły na paliwo stałe).”

No gdybyśmy wiedzieli w tedy o tym wszystkim co mam zgotowane zostanie mieli byśmy w tedy jakieś możliwości by się przygotować na to a tak to jak by się nie obracał, to i tak plecki będą z tyłu.

Co zapisane piórem zostanie – tego i toporem wyrąbać się nie da.

Przy wepełnianiu wniosku do CEEB nie zaznacza się paliwa . Ja wypełniałem online i nie było takiej opcji

Przy wepełnianiu wniosku do CEEB nie zaznacza się paliwa . Ja wypełniałem online i nie było takiej opcji
Co robiłeś - rzecz nie moja - ja składałem w formie papierowej i znaczenia to dla mnie nie ma żadnego na co chodzi koza do komina podłączona - jak mówią - bogatemu wszystko wolno ale jeszcze nie doszło do tego, by ktoś inny za bogatego się spowiadał jak zajdzie konieczność taka.

Ja akurat musiałem zaznaczyć w deklaracji CEEB.

Co musiałeś zaznaczyć? Jest jeden koszyczek - wszystko razem to, co zacytowałem. Nie precyzujesz paliwa - tylko rodzaj urządzenia.

Jest trochę niżej o tym : „Należy wypełnić pkt. B02 i B03 jeżeli w pkt. B01 zaznaczono odpowiedź 2 lub 3 (jeżeli w budynku zainstalowany jest kocioł lub kotły na paliwo stałe).”

B02 i B03 dotyczy kotłów - czyli jak wybierzesz 2 lub 3, jak sam cytujesz. Nie dotyczy pozycji 4 (kominek, koza) o której pisałem.

attachment.php?attachmentid=461933

CEEB_KociołKominekKoza.jpg

Edytowane przez Kaizen

B02 i B03 dotyczy kotłów - czyli jak wybierzesz 2 lub 3, jak sam cytujesz. Nie dotyczy pozycji 4 (kominek, koza) o której pisałem.
No jak ktoś ma kocioł z pozycji 2 lub 3 – to co miał sobie zaznaczyć?

Doklej jeszcze tą część B02 i B03 – proszę - lepiej będzie to wszystko widać i w kontekście będzie bardziej czytelne.

Ps.

Jak Ty to robisz, że tak duże pliki [98,6 kB (98 643 bajty)] wklejać możesz – ja mniejsze wklejać próbowałem i się nie udało?

Kiedyś jak się post kogoś cytowało, to przechodziło w całości wszystko a teraz tylko to co ktoś w cytowanym poście napisał - nie wiesz co to się stało, że już tak nie jest? Do kitu takie cytowanie jak nie wiadomo o co w tym chodzi!

No jak ktoś ma kocioł z pozycji 2 lub 3 – to co miał sobie zaznaczyć?

Doklej jeszcze tą część B02 i B03 – proszę - lepiej będzie to wszystko widać i w kontekście będzie bardziej czytelne.

Ps.

Jak Ty to robisz, że tak duże pliki [98,6 kB (98 643 bajty)] wklejać możesz – ja mniejsze wklejać próbowałem i się nie udało?

Kiedyś jak się post kogoś cytowało, to przechodziło w całości wszystko a teraz tylko to co ktoś w cytowanym poście napisał - nie wiesz co to się stało, że już tak nie jest? Do kitu takie cytowanie jak nie wiadomo o co w tym chodzi!

@Kaizen – dzięki serdeczne?

2.png

I co @samsu? Narobiłeś "bigosu" z @asoltem na "moim" wątku... Wątek został zlikwidowany.

Bardzo ci dziękuję!

Jak byś się odezwał przed nim może by się opamiętał – dostarczone dowody przeze mnie którymi podparłem moją tezę były nazbyt oczywiste, by mógł to zdzierżyć mając świadomość tego, że dowodów na to jest o wiele więcej i jest jeszcze na tyle poczytalny, iż pamięta co w innych wątkach na ten temat opowiadał.

Na FM-ie dłużej ode mnie jesteś – więc wiesz - a skoro wiesz, to w czym masz problem, by po raz kolejny założyć ten temat.

Tak że jak chcesz pretensje mieć – to do siebie – nie do mnie – do niego też nie, bo on pomocy potrzebuje i jemu też pomóc trzeba.

• 3 weeks później...

Odwiedziliśmy z kamerą kilka domów, gdzie jest kilka źródeł ciepła. Kiedyś było to nielogiczne i nieopłacalne. Dzisiaj, kiedy ceny węgla poszybowały w górę, kiedy nie jest pewne żadne z nośników energii - może tak właśnie trzeba? Co o tym sądzicie?

Legenda:

1.01 Dom ogrzewany kotłem na pellety, kotłem gazowym i kolektorami słonecznymi.

3.25 Dom ogrzewany kotłem gazowym, kolektorami słonecznymi, grzałką elektryczną, instalacja fotowoltaiczna.

5.50 Dom ogrzewany kotłem gazowym, powietrzną pompą ciepła i kominkiem z płaszczem wodnym. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego.

7.10 Dom ogrzewany urządzeniem hybrydowym: kondensacyjny kocioł gazowy i powietrzna pompa ciepła w jednym.

„Z węgla na prąd” to kolejny odcinek poradnika antysmogowego „Pozbądź się kopciucha” przygotowanego przez SPIUG - Stowarzyszenie Producentów i Importerów Urządzeń Grzewczych dla właścicieli domów, którzy planują modernizację kotłowni węglowych.

Patronat cyklu: Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, BOŚ - Bank Ochrony Środowiska, MURATOR

Edytowane przez Redakcja

• 4 months później...
Bardzo ciepły dom ogrzewany ciepłem bytowym i zyskami słonecznymi :)

Dokładnie dodam jeszcze że najlepiej nie betonoza a dom najlepiej modułowy z możliwością zmiany lokalizacji bez żadnych płyt fundamentowych i innych problemów a do tego tak realnie 80m2 max 100 no i oczywiście bez zbytecznego garażu