Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

B02 i B03 dotyczy kotłów - czyli jak wybierzesz 2 lub 3, jak sam cytujesz. Nie dotyczy pozycji 4 (kominek, koza) o której pisałem.
No jak ktoś ma kocioł z pozycji 2 lub 3 – to co miał sobie zaznaczyć?

Doklej jeszcze tą część B02 i B03 – proszę - lepiej będzie to wszystko widać i w kontekście będzie bardziej czytelne.

Ps.

Jak Ty to robisz, że tak duże pliki [98,6 kB (98 643 bajty)] wklejać możesz – ja mniejsze wklejać próbowałem i się nie udało?

Kiedyś jak się post kogoś cytowało, to przechodziło w całości wszystko a teraz tylko to co ktoś w cytowanym poście napisał - nie wiesz co to się stało, że już tak nie jest? Do kitu takie cytowanie jak nie wiadomo o co w tym chodzi!

No jak ktoś ma kocioł z pozycji 2 lub 3 – to co miał sobie zaznaczyć?

Doklej jeszcze tą część B02 i B03 – proszę - lepiej będzie to wszystko widać i w kontekście będzie bardziej czytelne.

Ps.

Jak Ty to robisz, że tak duże pliki [98,6 kB (98 643 bajty)] wklejać możesz – ja mniejsze wklejać próbowałem i się nie udało?

Kiedyś jak się post kogoś cytowało, to przechodziło w całości wszystko a teraz tylko to co ktoś w cytowanym poście napisał - nie wiesz co to się stało, że już tak nie jest? Do kitu takie cytowanie jak nie wiadomo o co w tym chodzi!

@Kaizen – dzięki serdeczne?

2.png

I co @samsu? Narobiłeś "bigosu" z @asoltem na "moim" wątku... Wątek został zlikwidowany.

Bardzo ci dziękuję!

Jak byś się odezwał przed nim może by się opamiętał – dostarczone dowody przeze mnie którymi podparłem moją tezę były nazbyt oczywiste, by mógł to zdzierżyć mając świadomość tego, że dowodów na to jest o wiele więcej i jest jeszcze na tyle poczytalny, iż pamięta co w innych wątkach na ten temat opowiadał.

Na FM-ie dłużej ode mnie jesteś – więc wiesz - a skoro wiesz, to w czym masz problem, by po raz kolejny założyć ten temat.

Tak że jak chcesz pretensje mieć – to do siebie – nie do mnie – do niego też nie, bo on pomocy potrzebuje i jemu też pomóc trzeba.

• 3 weeks później...

Odwiedziliśmy z kamerą kilka domów, gdzie jest kilka źródeł ciepła. Kiedyś było to nielogiczne i nieopłacalne. Dzisiaj, kiedy ceny węgla poszybowały w górę, kiedy nie jest pewne żadne z nośników energii - może tak właśnie trzeba? Co o tym sądzicie?

Legenda:

1.01 Dom ogrzewany kotłem na pellety, kotłem gazowym i kolektorami słonecznymi.

3.25 Dom ogrzewany kotłem gazowym, kolektorami słonecznymi, grzałką elektryczną, instalacja fotowoltaiczna.

5.50 Dom ogrzewany kotłem gazowym, powietrzną pompą ciepła i kominkiem z płaszczem wodnym. Zastosowanie sprzęgła hydraulicznego.

7.10 Dom ogrzewany urządzeniem hybrydowym: kondensacyjny kocioł gazowy i powietrzna pompa ciepła w jednym.

„Z węgla na prąd” to kolejny odcinek poradnika antysmogowego „Pozbądź się kopciucha” przygotowanego przez SPIUG - Stowarzyszenie Producentów i Importerów Urządzeń Grzewczych dla właścicieli domów, którzy planują modernizację kotłowni węglowych.

Patronat cyklu: Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, BOŚ - Bank Ochrony Środowiska, MURATOR

Edytowane przez Redakcja

• 4 months później...
Bardzo ciepły dom ogrzewany ciepłem bytowym i zyskami słonecznymi :)

Dokładnie dodam jeszcze że najlepiej nie betonoza a dom najlepiej modułowy z możliwością zmiany lokalizacji bez żadnych płyt fundamentowych i innych problemów a do tego tak realnie 80m2 max 100 no i oczywiście bez zbytecznego garażu

.... najlepiej nie betonoza a dom najlepiej modułowy z możliwością zmiany lokalizacji bez żadnych płyt fundamentowych i innych problemów a do tego tak realnie 80m2 max 100 no i oczywiście bez zbytecznego garażu

w obozach koncentracyjnych może to był i hit ale czasy się trochę zmieniły

?

Nie ma sie co dziwic, jakos nie widze tego owczego pedu do takich własnie domów, a mam ich spory przegląd z całego kraju liczac ozc.

Co do obozów to ogladając archiwalne zdjecia tak mi sie zdawało ze baraki w tych obozach miały taką własnie modułową budowę i zadnych płyt fundamentowych nie miały.

Nie ma sie co dziwic, jakos nie widze tego owczego pedu do takich własnie domów, a mam ich spory przegląd z całego kraju liczac ozc.

Co do obozów to ogladając archiwalne zdjecia tak mi sie zdawało ze baraki w tych obozach miały taką własnie modułową budowę i zadnych płyt fundamentowych nie miały.

Owczy pęd do ciepłych domów czy do domów ogrzewanych gazem?

Co mają płyty fundamentowe lub ich brak w barakach tych obozów do tematu

"Najtańsze ogrzewanie domu ?" ??