Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moja siostra w jesienne dni puszcza tylko ciepełko z pieca na podłogówkę i od razu przyjemniej stąpać na bosaka. Podłoga ciepła dla stopy, ale jak dotkniesz ją ręką jest chłodna, ale nie zimna.

Tylko chodzenie po takiej podłodze cały dzień, to koszmar. A niektórym puchną nogi.

Na szczęscie, we wspołczesnych domach ten mankament został wyeliminowany.

Gość Arturo72
Ale pewnie wiąże się to od razu z większym rachunkiem za gaz? No bo jak się zwiększy temperaturę na podłogówce do np. 30st.c to automatycznie zużyjemy więcej gazu. Dobrze myślę?

Nie koniecznie,zależy na jaką temperaturę zasilania podlogowka zostanie zaprojektowana.

To bardziej złożona sytuacja.

Jesli podlogowka jest zrobiona dla 35st.C przy -20 i + 22 to zapodanie 40st.C zwiększy temp.w domu i zwiększy zużycie gazu co logiczne ale jeśli jest zrobiona dla 40 przy tych samych parametrach to zużycie gazu będzie takie same jak przy 35.

No ja nie mogę nazwać tego mankamentem, dla mnie jest to komfort cieplny, lubię jak mi jest ciepło w nogi nie od skarpet czy kapci, ale od cieplutkiej podłogi. Czyli mam rozumieć, że przy obecnej technologii nie ma szans na ciepłą podłogę, podłogówki po prostu nie czuć?

Komfort cieplny jest przez godzinę, dwie. Może pól dnia. Pózniej męczy. A u starszych, majacych problemyz krążeniem osób tem problem sietylko nasila.

Wiec raczej nie tęsknij za cieplą podłogą.

Ona ma byc neutralna.

Nie koniecznie,zależy na jaką temperaturę zasilania podlogowka zostanie zaprojektowana.

Jesli podlogowka jest zrobiona dla 35st.C przy -20 i + 22 to zapodanie 40st.C zwiększy temp.w domu i zwiększy zużycie gazu co logiczne ale jeśli jest zrobiona dla 40 przy tych samych parametrach to zużycie gazu będzie takie same jak przy 35.

wg mnie temperatura zasilania nie ma nic do rzeczy. znaczenie dla utrzymania temperatury w pomieszczeniu ma temperatura posadzki. odpowiednią temperaturę posadzki można uzyskać wyższą temperaturą zasilania i rzadszym rozstawem lub niższą temperaturą zasilania i gęstszym rozstawem rurek. do tego jeszcze dochodzi przepływ.

po prostu w ciepłym nowym domu podłogówka będzie zimna i koniec :)

Gość Arturo72
No to kicha totalna, ja tu myślałam, że podłoga będzie cieplutka i za gazik rachuneczek też nie przysparzający o zawał. A tu się tak nie da :(

W nowych czyt. dobrze izolowanych domach ciepła podłoga nie występuje bo w domu byłaby za chwilę sauna.

Podłoga jest neutralna ani ciepła ani zimna.

Jak Pyxis napisał,różnicę poczujesz jak staniesz na podłodze bez podlogowki która okaże się wtedy lodowata.

W tym samym budynku, podlogowka zrobiona "na 40" zamiast na "35" nmsiałaby mieć wiekszy rozstaw.

Srednia temperatura podłogi się nie zmieni, za to bedą strefy cieplejsze i chłodniejsze obok siebie.

Malo komfortowe.

No bez przesady. Pomysl. :)

Przeciez Tz podlogowki nie determinuje temperatury samej podlogi. Ona dla danego domu i zalozonej Twew bedzie przeciez taka sama.

To bym się nieźle zdziwiła jak po przeprowadzce zgłosiłabym hydraulikowi reklamacje - "Panie ta podłoga to w ogóle nie jest ciepła, coś mi tu Pan zrobił?", a gość by mi pewnie odpowiedział: "Pani to ogrzewanie niskotemperaturowe, to nie ma być ciepłe, tu chodzi o komfort cieplny w całym pomieszczeniu"

Gość Arturo72
W tym samym budynku, podlogowka zrobiona "na 40" zamiast na "35" nmsiałaby mieć wiekszy rozstaw.

Srednia temperatura podłogi się nie zmieni, za to bedą strefy cieplejsze i chłodniejsze obok siebie.

Malo komfortowe.

O tym pisałem,że w zależności pod jaką temperaturę jest zaprojektowana zużycie gazu przy zasilaniu 35 i mniejszym rozstawie lub 40 i większym rozstawie będzie takie same przy tej samej temp . wewnątrz.