Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam, jeśli mogę się podłączyć do dyskusji - planuję w niedalekiej przyszłości rozpocząć budowę domu. Będąc obecnie na etapie wyboru projektu muszę się zdecydować na wybór sposobu ogrzewania. Czy byłby ktoś w stanie rzetelnie określić z jakimi kosztami ogrzewania trzeba się liczyć przy domu ok. 120m2, ocieplonym, dogrzewanym kominkiem (własne drewno). Interesuje mnie głównie różnica rachunków gaz - groszek.

Będzie cieplejsza a niższa akumulacyjność itd.. to na + lepiej sterowalna.

Jesli bedzie cielejsza, to wzrosnie jej moc jako grzejnika. Bedize musiala byc na mniej czasu wlaczana, co sie sprowadza do tego, ze jak chwile bedzie cielejsza, to chwile musi byc tez chlodniejsza, zeby zapewnic ta sama ilosc energii dostarczonej do domu. Srednia temperatura sie nie zmieni, a beda tylko wiekszae wahania temperatury. Fizyka. :)

Witam, jeśli mogę się podłączyć do dyskusji - planuję w niedalekiej przyszłości rozpocząć budowę domu. Będąc obecnie na etapie wyboru projektu muszę się zdecydować na wybór sposobu ogrzewania. Czy byłby ktoś w stanie rzetelnie określić z jakimi kosztami ogrzewania trzeba się liczyć przy domu ok. 120m2, ocieplonym, dogrzewanym kominkiem (własne drewno). Interesuje mnie głównie różnica rachunków gaz - groszek.

Jak własne drewno to wystarczy 1 kocioł na holzgaz + bufor.

No my właśnie mamy mieć piec kondensacyjny, czy mam rozumieć, że będzie on lepszy od tego na ekogroszek? Czysta technologia tego bardzo chcemy, mamy dość zasypywania pieca wunglem i brudzenia się.

Pchanie ekogrochu do nowego domku jest.... jak by to powiedziec.... malo rozsadne, a do domku 117m2 to juz graniczy z "brawura". :)

Jesli bedzie cielejsza, to wzrosnie jej moc jako grzejnika. Bedize musiala byc na mniej czasu wlaczana, co sie sprowadza do tego, ze jak chwile bedzie cielejsza, to chwile musi byc tez chlodniejsza, zeby zapewnic ta sama ilosc energii dostarczonej do domu. Srednia temperatura sie nie zmieni, a beda tylko wiekszae wahania temperatury. Fizyka. :)

Odwrotnie ,będzie częściej pracować bo mniejsza akumulacja.:)

Gość Arturo72

Wszystko zależy jak wybudujesz ten dom.

Jeśli poprawnie to gazem lub prądem zejdziesz do ok.1000-1500zl za c.o. jeśli bez patrzenia w przyszłość to gazem lub pradem ok.2000-2500zl

O ekogroszku zapomnij bo dzisiaj do nowego domu to pomyłka i głupota.

Edytowane przez Arturo72

Przyjmij, ze palac dobrym ekogrochem po 800 zl/t ogrzejesz dom 30-40% taniej niz gazem (zalezy tez czy np zainwestujesz w kociol kondensacyjny, czy zwykly).

Ok, a ile takiego dobrego ekogorszku na sezon trzeba liczyć? Ja planuję kominek z rozprowadzaniem ciepła - kolega, który ma takie rozwiązanie tej zimy centralne rozpalał kilka razy, więc zakładam, że ja również będę się w znacznym stopniu dogrzewał. Czy w takiej sytuacji powiedzmy 4 tony powinno wystarczyć? Zakładam, że w przypadku "normalnej" zimy trzeba liczyć około 6-7 ton. Ale jest to moje teoretyzowanie - czy ktoś z praktyków mógłby się do tego odnieść?

Odwrotnie ,będzie częściej pracować bo mniejsza akumulacja.:)

Jesli bedziesz utrzymywal wyzsza temperature podlogi, to czas pracy takiego ogrzewania musi byc nizszy, niz przy nizszej temperaturze podlogi. Po prostu jesli dostarczasz energie z moca 10kW, to bedziesz ja dostarczal 2x krocej niz z moca 5kW. Jasne? :)

Wszystko zależy jak wybudujesz ten dom.

Jeśli poprawnie to gazem lub prądem zejdziesz do ok.1000-1500zl za c.o.

Na ociepleniu oszczędzać nie będę.Prąd odpada. Wybór pomiędzy gazem i ekogroszkiem. Dom będzie dogrzewany kominkiem umieszczonym centralnie z instalacją rozprowadzającą ciepło.

Jesli bedziesz utrzymywal wyzsza temperature podlogi, to czas pracy takiego ogrzewania musi byc nizszy, niz przy nizszej temperaturze podlogi. Po prostu jesli dostarczasz energie z moca 10kW, to bedziesz ja dostarczal 2x krocej niz z moca 5kW. Jasne? :)

A gdzie napisałem że będę otrzymywał wyższą temperaturę podłogi?

Ok, a ile takiego dobrego ekogorszku na sezon trzeba liczyć? Ja planuję kominek z rozprowadzaniem ciepła - kolega, który ma takie rozwiązanie tej zimy centralne rozpalał kilka razy, więc zakładam, że ja również będę się w znacznym stopniu dogrzewał. Czy w takiej sytuacji powiedzmy 4 tony powinno wystarczyć? Zakładam, że w przypadku "normalnej" zimy trzeba liczyć około 6-7 ton. Ale jest to moje teoretyzowanie - czy ktoś z praktyków mógłby się do tego odnieść?

W miare dobrze docieplony dom o zapotrzebowaniu 50kWh(m2 rok) bedzie potrzebowal w seonie na CO energie w ilosci 6000kWh. To daje 1100 kg ekogrochu o kalorycznosci 25MJ/kg spalonego calkowicie ze sprawnoscia 80%. Oczywiscie do tego tez dodatkowo CWU.

A mógłbyś wyjaśnić dlaczego? Jest masa projektów domków około 120m z kotłownią na paliwo stałe.

Bo zapotrzebowanie na cieplo jest na tyle niskie i moc zrodla ciepla moze byc na tyle mala, ze nie ma to sensu. Kuoisz za niewiele wieksze pieniadze (a jak odliczysz koszt komina to za takie same) bezobslugowe zrodlo ciepla (kociol kondensacyjny lub pompe ciepla PW).

A mógłbyś wyjaśnić dlaczego? Jest masa projektów domków około 120m z kotłownią na paliwo stałe.

Źródła ciepła (kocioł ,piec) na paliwa stale (węgiel drewno) w nowo budowanych domach powinno się kalkulować razem z kominem i każdym dodatkowym m2 kotłowni potrzebnej do obsługi takiego kotła,czyli 20.000zl pęknie na kocioł na ekogroszek.:lol2: