Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

669 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      222
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Źródła ciepła (kocioł ,piec) na paliwa stale (węgiel drewno) w nowo budowanych domach powinno się kalkulować razem z kominem i każdym dodatkowym m2 kotłowni potrzebnej do obsługi takiego kotła,czyli 20.000zl pęknie na kocioł na ekogroszek.:lol2:

Rozumiem, abstrahując od rodzaju paliwa i tak szukam projektu z w miarę dużą powierzchnią gospodarczą na parterze.

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W miare dobrze docieplony dom o zapotrzebowaniu 50kWh(m2 rok) bedzie potrzebowal w seonie na CO energie w ilosci 6000kWh. To daje 1100 kg ekogrochu o kalorycznosci 25MJ/kg spalonego calkowicie ze sprawnoscia 80%. Oczywiscie do tego tez dodatkowo CWU.

Czy ja dobrze interpretuję Twoją odpowiedź, że wystarczy tona z małym hakiem?

Gość Arturo72
Na ociepleniu oszczędzać nie będę.Prąd odpada. Wybór pomiędzy gazem i ekogroszkiem. Dom będzie dogrzewany kominkiem umieszczonym centralnie z instalacją rozprowadzającą ciepło.

A czemu prąd odpada ? Dzisiaj moze byc tanszy niż gaz ziemny.

Grzeje pompą i zuzylem na ogrzewanie 1900kWh czyli gdybym grzal prądem zuzylbym ok.5700kWh czyli jakieś 1600zl.

Dużo ? Chyba nie.

sądzę że ekosystem było by więcej nie licząc inwestycji w komin i kotłownie i nie piszac o syfie w domu.

Edytowane przez Arturo72

Przyjmij, ze palac dobrym ekogrochem po 800 zl/t ogrzejesz dom 30-40% taniej niz gazem (zalezy tez czy np zainwestujesz w kociol kondensacyjny, czy zwykly).

Uwarunkowań jest trochę więcej i rozpatrujac cały sezon /lato z cwu/ raczej róznice mogą byc mniejsze.

@kemot_p dopiero wybierasz projekt. Po co chcesz się bawić z węglem? Ocieplaj chałupę i wybieraj rozwiązania bezobsługowe, bez kominów, powierzchni na kotłownię i magazynowanie zapasów węgla. Zima odpada wyjazd na 1 - 2 tygodnie.

Różnice sprowadzą się do góra kilkuset zł rocznie /<50 zł/ miesięcznie i za tyle będziesz palaczem we własnym domu.

Czyli gaz.

Rób podłogówkę i zawsze będziesz miał później wybór gaz, PC, bezpośrednio prądem.

A czemu prąd odpada ? Dzisiaj moze byc tanszy niż gaz ziemny.

Grzeje pompą i zuzylem na ogrzewanie 1900kWh czyli gdybym grzal prądem zuzylbym ok.5700kWh czyli jakieś 1600zl.

Dużo ? Chyba nie.

sądzę że ekosystem było by więcej nie licząc inwestycji w komin i kotłownie i nie piszac o syfie w domu.

Te 1600zł to jest za jaki okres? Bo mi kolega Pyxis wyliczył 1,1 tony (no dobra liczmy 1,5 tony) za cały sezon (1200zł).

Gość Arturo72
Te 1600zł to jest za jaki okres? Bo mi kolega Pyxis wyliczył 1,1 tony (no dobra liczmy 1,5 tony) za cały sezon (1200zł).

Za poprzedni sezon grzewczy pompą zuzylem 1900kWh co przy 0,29zl/kWh daje ok.600zl ale licząc COP wychodzi,że gdybym grzal prądem zuzylbym 5700kWh na c.o.

@kemot_p dopiero wybierasz projekt. Po co chcesz się bawić z węglem? Ocieplaj chałupę i wybieraj rozwiązania bezobsługowe, bez kominów, powierzchni na kotłownię i magazynowanie zapasów węgla.(...)

No właśnie dlatego wszedłem na to forum doradzić się doświadczonych użytkowników. Zawsze wydawało mi się, że gaz jest "masakrycznie" drogi. Parę lat temu na stancji (dom z lat 90) za jeden miesiąc grzania przyszedł rachunek prawie 1000zł (kolejne miesiące chodziliśmy w potrójnych swetrach). Mam świadomość, że technologia ociepleń poszła do przodu i liczę, że uświadomicie mi jakie są obecnie koszty.

No właśnie dlatego wszedłem na to forum doradzić się doświadczonych użytkowników. Zawsze wydawało mi się, że gaz jest "masakrycznie" drogi. Parę lat temu na stancji (dom z lat 90) za jeden miesiąc grzania przyszedł rachunek prawie 1000zł (kolejne miesiące chodziliśmy w potrójnych swetrach). Mam świadomość, że technologia ociepleń poszła do przodu i liczę, że uświadomicie mi jakie są obecnie koszty.

A czemu tylko gaz rozpatrujesz,fakt że do gazu wystarczy komin przez ścianę i kocioł w pomieszczeniu użytkowanym do innych celów ,ale przyłącze trzeba zrobić ,opłaty stałe,a pompa ciepła też nie zajmuje dużo miejsca.

Edytowane przez animuss

A czemu tylko gaz rozpatrujesz,fakt że do gazu wystarczy komin przez ścianę i kocioł w pomieszczeniu użytkowanym do innych celów ,ale przyłącze trzeba zrobić ,opłaty stałe,a pompa ciepła też nie zajmuje dużo miejsca.

O pompie ciepła nie myślałem, to fakt. Jak masz jakieś artykuły, które wyjaśnią wszystko "od podstaw" to poproszę (może być na priv, żeby nie śmiecić). Ile kosztować może taka instalacja dla domu, o którym rozmawiamy?

Jakby to było cudownie zapłacić rachunek za gaz za cały sezon grzewczy 2000zł. Tylko nie wiem czy jesteśmy w stanie to osiągnąć: okna 3 szyby U całego okna w granicach 0,8 dom budowany z h+h 24 na PW na to 10cm grafitu lambda 0,032 fundament ocieplony 8cm, dach docieplony 30cm wełny, na podłodze 10cm styro. Gdyby mój rachunek za gaz wyniósł 3000zł to byłabym w niebo wzięta. Czy to jest w ogóle realne?

Jakby to było cudownie zapłacić rachunek za gaz za cały sezon grzewczy 2000zł. Tylko nie wiem czy jesteśmy w stanie to osiągnąć: okna 3 szyby U całego okna w granicach 0,8 dom budowany z h+h 24 na PW na to 10cm grafitu lambda 0,032 fundament ocieplony 8cm, dach docieplony 30cm wełny, na podłodze 10cm styro. Gdyby mój rachunek za gaz wyniósł 3000zł to byłabym w niebo wzięta. Czy to jest w ogóle realne?

A ile Ci wyszło za sezon, jeśli to nie tajemnica :) ? I jak powierzchnia użytkowa?

Gość Arturo72

W domu 117m2 całkowicie realne.

Mamy podobny metraż,spójrz na moja izolację i zużycie energii. Nie bój się izolować bo widzę,że w tym jesteś skromna ;)