Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym ogrzewać ?  

670 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym ogrzewać ?

• Kocioł na EkoGroszek
      121
    • Kocioł Zgazowujący Drewno
      46
    • Pompa Ciepła
      223
    • Kocioł na miał
      8
    • Kocioł gazowy
      138
    • Prąd (piece akumulacyjne, kable grzejne i in.)
      87

Recommended Posts

Gość Arturo72
  -Amelka- napisał:
Nie wiem czy o to chodzi..

SEZONOWE ZAPOTRZEBOWANIE NA ENERGIĘ NA OGRZEWANIE:

ZAPOTRZEBOWANIE NA CIEPŁO - OGRZEWANIE 34,32 GJ/rok , 9533 kWhr=/rok

strefa klimatyczna II

powierzchnia ogrzewana budynku: 142 m2

O to własnie chodzi i te 9533kWh mnożysz przez cenę kWh z każdego środka grzejnego,które zapodałem wyżej i wychodzi,że za ogrzewanie zapłacisz:

-ekogroszkiem 1500-1900zł

-pelletem 1900zł

-gazem ziemnym 2000-2300zł

-prądem 2800zł

-powietrzną 950-1100zł

-gruntową 760-950zł

Koszt eksploatacji masz,teraz weź pod uwagę koszt inwestycji w dany system grzewczy

Arturo72 napisał:
O to własnie chodzi i te 9533kWh mnożysz przez cenę kWh z każdego środka grzejnego,które zapodałem wyżej i wychodzi,że za ogrzewanie zapłacisz:

-prądem 2800zł

-powietrzną 950-1100zł

-gruntową 760-950zł

Koszt eksploatacji masz,teraz weź pod uwagę koszt inwestycji w dany system grzewczy

To tak nie do konca, co zresztą tłumaczyłem telefonicznie, załozenie wykorzystania II taryfy w 100% nie wchodzi w gre. Bedzie dobrana pompa o mocy 7 lub 8 kW p-w w zaleznosci od producenta.

Realnie moze byc :

70-80% taryfy, 20-30% I taryfy dla G12w, operator i sprzedawca Energa

Gość Arturo72
  -Amelka- napisał:
A jakie Ty masz rachunki ?

Ogrzewanie 1900kWh czyli z COP3 5700kWh i 570zł z ceną kWh 0,29zł.

Ale mam mniejszy dom i zapotrzebowanie na ciepło nie 67kWh/m2/rok a 40kWh/m2/rok.

Gość Arturo72
  -Amelka- napisał:
Ehhh...mąż nieprzekonany umówił nas na jutro do znajomych którzy mają ekogrszek i są SUPER zadowoleni...:bash:

Jakie mam zastosować argumenty by przekonać Jego do pompy ??

Może jakiś artykuł, nie wiem ..zestawienie...

Prrroszęęęę o pomoc !!!!!

Tym w męża uderz:

Arturo72 napisał:

Cena kWh z:

-ekogroszka to 0,16-0,20zł

-pelletu to 0,20zł

-gazu ziemnego to 0,22-0,25zł

-prądu w II taryfie to 0,30zł

-powietrznej pompy ciepła to 0,10-0,12zł

-gruntowej pompy ciepła to 0,08-0,10zł

Jakie masz zyżycie energii w OZC ?

Jak potrafi liczyć to zrozumie,jesli nie potrafi liczyć,trudno,jego problem i Twój i ludzi w około.

Gość Arturo72
  -Amelka- napisał:
Nie wiem czy to go przekona...na jakiej podstawie napisałeś powyższe wyliczenia ?

Na podstawie aktualnych cen prądu, m3, ekosyfu.

Ekosyf, gaz, pellet wytwarzają energię , której jednostka wyraża się w kWh.

Jakaś energię dom potrzebuje żeby pokryć straty ciepła, ilość tej energii masz wyliczone w OZC.

Teraz tylko prosta matematyka z 1 klasy podstawówki.

Edytowane przez Arturo72

-Amelka- napisał:
Ehhh...mąż nieprzekonany umówił nas na jutro do znajomych którzy mają ekogrszek i są SUPER zadowoleni...:bash:

Jakie mam zastosować argumenty by przekonać Jego do pompy ??

Może jakiś artykuł, nie wiem ..zestawienie...

Prrroszęęęę o pomoc !!!!!

Poproś znajomych żeby pozwolili wam zasypać zasobnik, wyczyścić kanały i przećwiczcie procedurę wymiany zawleczki. To powinno pomóc;)

Potem powiedz mężowi, że w tych samych pieniądzach nie będzie musiał robić tych wszystkich rzeczy, będzie miał taniej i równie ciepło:)

Arturo72 napisał:
Na podstawie aktualnych cen prądu, m3, ekosyfu.

Ekosyf, gaz, pellet wytwarzają energię , której jednostka wyraża się w kWh.

Jakaś energię dom potrzebuje żeby pokryć straty ciepła, ilość tej energii masz wyliczone w OZC.

Teraz tylko prosta matematyka z 1 klasy podstawówki.

Arturo spokojnie, to nie jest wiedza z 1 klasy podstawówki, byc moze nie uczyli tego dawniej, a przynajmniej ja nie pamietam, chyba ze teraz sie to zmieniło, w 1 klasie nie ma mowy o wartosci opałowej, COP, sprawnosciach urządzen grzewczych, procentach, opłatach stałych i wielu innych rzeczach koniecznych do obliczen kosztów 1 kWh dla poszczegolnych nosników energii

Gość Arturo72
  asolt napisał:
Arturo spokojnie, to nie jest wiedza z 1 klasy podstawówki, byc moze nie uczyli tego dawniej, a przynajmniej ja nie pamietam, chyba ze teraz sie to zmieniło, w 1 klasie nie ma mowy o wartosci opałowej, COP, sprawnosciach urządzen grzewczych, procentach, opłatach stałych i wielu innych rzeczach koniecznych do obliczen kosztów 1 kWh dla poszczegolnych nosników energii

Chodziło mi o to, że znając ilość energii potrzebną do ogrzania domu i koszt wytworzenia i cenę kWh wystarczą dalej proste działania matematyczne czyli mnożenie, dodawanie i odejmowanie A znając koszt iinwestycji w źródła ciepła to już prosto określić jaki system grzewczy będzie najbardziej optymalny czy najtańszy.

Amelka, mężowi możesz to przecytowac ;)

TomaszReczkowski napisał:
Czy ogrzewanie podłogowe jest rzeczywiście tańsze? Podobno cały brud leci do góry, to prawda?

Tak, to prawda, dzieki temu nie musimy juz odkurzac/zamiatac podłogi. Odkurzacz i miotła zbędne w okresie grzewczym, problem pojawia sie z zakonczeniem okresu grzewczego bo znowu trzeba odkurzac i zamiatac. Zadny inny rodzaj ogrzewania nie czysci nam tak podłóg.

Czy ogrzewanie podłogowe jest rzeczywiście tańsze? Podobno cały brud leci do góry, to prawda?

bzdura, jest najbardziej korzystne z wszystkich dostępnych. nie sposób zaprzeczyć jednemu gościowi z tego forum co ciągle powtarza ,że najlepsze ogrzewanie to jego brak. pomyśl o tym i zainwestuj w dobrą izolację bo to jest najlepsza droga w ogrzewnictwie.

Gość Arturo72

Sądzę,że takie zjawisko występuję tylko u posiadaczy ekosyfu w domu,u normalnych ludzi z normalnym wodnym ogrzewaniem podłogowym nie ma szans na podobną cyrkulację powierza.