Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy aby architekt nie przesadził

Recommended Posts

Mam takie pytanie do ludzi bardziej ogarniętych tematem niż ja. Jestem tuż przed budową i tak sobie patrzę na mój projekt i się trochę zdziwiłem. Czy aby architekt nie przefantazjował za bardzo ze wzmocnieniem struktury budynku?

O ile jeszcze rozumiem dawanie rdzeni, słupów czy jak to się zwie w ścianach zewnętrznych i wieńca na fundamencie, bo sam mu kazałem trochę wzmocnić konstrukcję to już całkiem nie wiem po co są te dwa rdzenie w środku domu, te dziwne wieńce spinające w chudziaku i te dwa spięcia nad ścianami parteru w stropie. Zastanawia mnie też trochę czy nie przesadzone jest zbrojenie 8x12 ze strzemionami co 20cm. O stopniowanych ławach nawet nie wspomnę. Co prawda jest spadek terenu, 80cm między jednym rogiem budynku a drugim ale to się przecież wszystko wyrówna nasypując teren po budowie a nie stosując takie cudaczne rozwiązania. Pomijam już kwestię że na rzucie ław są popieprzone wysokości. Czy tylko mi wydaje się że nic tam nie było przeliczane tylko wszystko robione na pałę ze znacznym przewymiarowaniem a inwestor przecież zapłaci.

Dom parterowy jest. Ściany będą z BK a strop i dach z wiązarów.

Projekt029.jpg Projekt030.jpg Projekt032.jpg

Ale tu nie chodzi o to żeby budować na nasypie. Ławy schodkowe zrobił żeby zejść poniżej granicy przemarzania na spadku terenu a przecież można zrobić na jednym poziomie ławy a później teren wokół domu wyrównać do poziomu i obsypać dom żeby ławy znalazły się poniżej 1m.

Konstrukcją dachu są wiązary trójkątne oparte na wieńcu ścian zewnętrznych a z tego co się orientuję to one nie generują żadnych sił rozciągających i zginających przenoszonych na ściany i wieniec a tylko równomierne obciążenie w kierunku pionowym. Więc tym bardziej nie rozumiem po kiego grzyba te trzpienie w środku domu i spięcie wieńca w stropie.

Projekt038.jpg