Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cyrkulacja CWU

macjar

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*
Czyli w łazience siedzisz po ciemku?

Nie, na pewno nie siedzę po ciemku! :lol2: Nie korzystam z twojego sposobu załączania cyrkulacji!

Po prostu rano myję się zimną wodą (zimny wychów ;)), a wieczorem świadomie włączam cyrkulację te kilkadziesiąt sekund wcześniej.

W ciągu dnia samoczynne włączanie cyrkulacji byłoby dla mnie zbędne

(i kosztowne, o czym wspomniałem powyżej w odpowiedzi dla asolt). Może jestem przesadnie oszczędny, ale jednak daje to efekty - za gaz w ciągu roku płacę stosunkowo niewiele :)

• Odpowiedzi 127
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No dobrze! A co z kosztem gazu (lub innego paliwa) koniecznego do uzupełnienia c.w.u. w zasobniku z powodu niepotrzebnych uruchomień cyrkulacji wskutek automatycznego zadziałania czujek, gdy to niepotrzebne?

Zapewne wtedy, gdy gaz lub inne paliwo mamy za darmo(?) ;)

I znowu wracamy do punktu wyjscia, proszę o obliczenie dodatkowych strat na cyrkulacji związanych z nie potrzebnym zadziałaniem pompy cyrkulacyjnej, Wg moich obserwacji zwykle wejscie do łazienki, wc i podejscie do zlewozmywaka wymaga dostępu cwu i uruchmienia cyrkulacji w ponad 90% przypadków. Czas zadziałania

reglulujemy od kliku sekund do kilkunastu minut. Czas zbędnego działania pompy cyrkulacyjnej to od klikunastu do klikudziesieciu minut na dobę. Mysle ze łatwo obliczysz te straty. Wtedy porównamy, ale uważam, ze te klika czy kilkanascie zł miesiecznie warte jest tego komfortu.

W ciągu dnia samoczynne włączanie cyrkulacji byłoby dla mnie zbędne

(i kosztowne, o czym wspomniałem powyżej w odpowiedzi dla asolt). Może jestem przesadnie oszczędny, ale jednak daje to efekty - za gaz w ciągu roku płacę stosunkowo niewiele :)

Cyrkulacja wg mojego rozwiązania nie załacza sie samoczynnie, musi byc wejscie do łazienki lub podejscie do zlewozmywaka, czyli wtedy gdy to jest konieczne.

Ale skoro ma byc "zimny wychów" to masz rację, załaczanie cyrkulacji musi byc kontrolowane

i nie moze być automatyki

Edytowane przez asolt

Gość Konto usunięte_12*

Ponieważ nie chcę, aby moderator Jarek.P znowu mnie zbeształ za rzekomo osobiste "wycieczki" - powstrzymam się od dalszych komentarzy

(i kontynuacji dialogu z tobą) :p

Dobry wieczór.

Panowie wybaczą,że wchodzę w dyskusję.

Otóż za kilka dni będę wymieniał całą instalację w u siebie w budynku i zastanawiam się nad rozwiązaniem problemu cyrkulacji.Budynek jest piętowy (taka typowa PRL-owska kostka z piwnicą) i nie potrafię wymyślić jak ją wykonać, żeby była sprawna.Bawić się w regulację ciśnień dla każdego piętra nie chcę,bo z tego co rozumiem to raz ,trzeba mieć trochę większą wiedzę w temacie,a dwa jest to dość mozolny proces.

Wymyśliłem wiec żeby zamontować dwa oddzielne obiegi z pompami dla każdego piętra i połączyć je przed powrotem do zbiornika.Jedna pompa dla strefy sypialnej (piętro) sterowana czasowo np 7-9 i 17-22, a druga dla strefy dziennej (parter) uruchamiana automatycznie po wejściu do łazienki (np.wspomnianym czujnikiem ruchu).

Nie chcę się wdawać w dyskusje nt. strat ciepła i oszczędności na prądzie,tylko proszę o odpowiedź, czy myślę w dobrym kierunku,czy raczej zdecydowanie przekombinowałem?

Ze względu na straty, bo trudno uniknąć tego tematu to dwa obiegi są lepszym rozwiązaniem. Wszystko uzaleznione jest od lokalizacji łazienek, wc i kuchni, jezeli odległosci są duze to te dwa obiegi nie zaszkodzą. Jest to drozsze rozwiązanie, ale komfort uzytkowania ma swoją cenę.

Kwestia sterowania cyrkulacją powoduje jak widac w tym wątku wielkie emocje, a calkiem niepotrzebnie.

Oszczedzam na hydrauliku to mogę sobie pozwolić na wydanie tych 300 zł. więcej.I o komfort tu głównie chodzi,bo te kilka złotych w miesiącu nie zrobi mi większej różnicy.Rury będą dobrze ocieplone,wodę przygotuje pompa ciepła wiec chyba mogę sobie pozwolić na ten luksus.Zresztą, jak dobrze przemysle sterowanie pompami to i tak będą chodzić tylko wtedy jak będzie potrzeba.

Dziekuję za podpowiedz.

A czy mogliby koledzy jeszcze podrzucić pomysł na jakąś sensowną pompę w rozsądnej cenie?

Edytowane przez baltazarrr

• 1 month później...

Ale przecież cyrkulacji nie robi się do danego punktu, tylko do pomieszczenia. Jeśli robisz cyrkulacje do łazienki, a wszystkoe punkty zasilane są z tej samej rury, to wszystki będą miały ciepłą wodę praktycznie od razu.

Swoja drogą przy wannie cyrkulacja jest zbędna.

Edytowane przez fotohobby

• 7 months później...

U mnie cykulacja jest zrobiona tak ...

Pompa Wilo 4,5W pompuje wodę tylko pod rozdzielacz na górę z niego każdy odbiornik będzie miał w ciągu sekundy ciepłą wodę.

Cyrkulacji na dole nie robiłem bo odbiorniki są stosunkowo blisko , a w kuchni się obejdzie.

Wysterowane pompy mam z alarmu Integra gdzie napisany jest algorytm załączania o konkretnej godzinie w konkretny dzień, dodatkowo od wyczucia pierwszego ruchu przed łazienka o określonej godzinie , inaczej na weekend i inaczej w normalny dzień.

u mnie w tej chwili cyrkulacją na pierwszym piętrze steruje sterownik z kotła bo tam mam tymczasową łazienkę i po remoncie tak zostanie zwłaszcza,że jest możliwość wysterowania go godzinowo,a w lazience na parterze(po remoncie) prawdopodobnie będzie sterował system bezprzewodowy jednego z producentów bezprzewodowych systemów inteligentnych,ale konkretne rozwiązanie przedstawię po zapoznaniu się z ich ofertą

• 1 month później...

Witam, podniosę nieco temat, bo tu trwała dyskusja o ekonomii stosowania cyrkulacji CWU. Jakiś czas temu sam się udzielałem w tym temacie, bo zrobiłem sobie sterowanie pompą cyrkulacyjną z centrali alarmowej. Działało super, ale niedawno centralę szlag trafił. Wymieniłem na inną, która mimo licznych zalet nie ma już takich funkcji, które są potrzebne do sterowania. Poza tym jest na gwarancji, więc nie mogę w niej grzebać przez co najmniej 2 lata. Muszę szukać innych rozwiązań.

Czy ktoś może ma coś takiego, co można obejrzeć tutaj?

http://inseltom.pl/data/documents/Ulotka=20informacyjna=20INSEL=20CWU-01.pdf

Czy to w praktyce działa tak jak napisano?

Poza tym pytanie, czy ktoś detalicznie liczył koszty pracy cyrkulacji? Na stronie www firmy, która to sprzedaje, jest analiza kosztów i oszczędności, zależnie od sposobu sterowania pompą cyrkulacyjną. Aż się za głowę złapałem, ile to może kosztować. Chyba sam sprawdzę jak to jest u mnie w domu, bo jeśli podobnie, to opłaca się wydać jakieś pieniądze, żeby zaoszczędzić. U mnie rezygnacja z cyrkulacji nie wchodzi w grę - każdy punkt odbioru wody jest oddalony od kotłowni powyżej 4m.

Edytowane przez Hans Kloss

@Hans, tu masz wątek w którym coś tam starałem się policzyć, @barth3z twierdzi że zbyt pesymistycznie.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228616-Straty-na-rurach-CWU-i-cyrk-%28otuliny%29

Ten sterownik nie jest drogi, może warto sprawdzić (jak się zdecydujesz, podziel się na FM jak to działa).

@grzeniu666, dzięki za wskazówkę, właśnie takiego tematu szukałem.

Taki sterownik jak ten wskazany przeze mnie, jeśli działa, to bardzo by mi odpowiadał. Wygląda na to, że załatwia temat obniżenia temperatury wody cyrkulującej w rurach CWU. Co jakiś czas w stałych cyklach załącza pompę na krótko i przerwa. Dokładnie tak robiłem z moją poczciwą centralką alarmową Satela CA64, ale padła. Teraz mam Jablotrona i mało, że nowy (gwarancja, nie będę na razie grzebał), to już wiem, że nie ma takich timerów na cykliczne załączanie. Poza tym ten patent z samoczynnym wyłączaniem, jak nikt nie korzysta z wody przez jakiś czas, to też coś, czego nigdzie nie widziałem. W zasadzie nie potrzeba nic więcej, a i tak kiedyś można ten sterownik ożenić z centrala alarmową, bo ma wejścia do sterowania. Cena rzeczywiście niewysoka, jeśli to porównać z ceną byle jakiego modułu sterującego do alarmu. Ale nawet za darmo nie wezmę czegoś, co nie działa, dlatego rozpytuję.

Zajrzę do tego Twojego tematu, bo chciałbym się przekonać, czy rzeczywiście jest o co walczyć, jeśli chodzi o potencjalne oszczędności.

Czy ktoś może ma coś takiego, co można obejrzeć tutaj?

http://serwer1375591.home.pl/kreator/data/documents/Ulotka=20informacyjna=20INSEL=20CWU-01.pdf

Czy to w praktyce działa tak jak napisano?

U nas jest taki sterownik. Wcześniej mieliśmy zwykły programator czasowy z supermarketu, ale się popsuł. Poza tym, był wieczny problem z dopasowaniem programów czasowych do naszego trybu życia. W dzień powszedni nie ma nas w domu o różnych porach, wieczorami też jest różnie. Dlatego szukałam czegoś innego, co by jakoś automatycznie działało w zależności od naszych zwyczajów. Kupiliśmy kompletny zestaw tego sterownika, bo technicznie mało się znamy. Mężowi udało się znaleść odpowiednią rurę, na którą instaluje się czujnik temperatury, bo ja się nieco pogubiłam:) Powiem szczerze, że nie do końca analizowałam, jak to działa, ale działa. Czyli jak wyjdziemy z domu, albo w nocy, to ten sterownik wyłącza cyrkulację całkowicie. Chyba u nas w ciągu max 1 godziny. Potem pierwsze odkręcenie kranu z ciepłą wodą włącza pompę. I jak się kręcimy po domu, czyli od czasu do czasu korzystamy z wody, to cyrkulacja jest aktywna. No i pompa nie chodzi cały czas tylko z przerwami. Nie wiem, jak to wpłynie na koszty, bo teraz zima i włączone CO, ale mąż mówił, że piec dużo rzadziej dogrzewa wodę w zasobniku.

moim zdaniem działa to tak ze czujnik temperatury podłącza sie na wyjściu gorącej zaraz za bojlerem - po odkreceniu kranu ciepła wylatuje z bojlera czujnik to łapie i załącza pompe wnioskując ze potrzebna ciepła woda. Proste i skuteczne. tyle ze wtedy trzeba chwilke odczekac aż pompa przetłoczy wode przez instalacje