Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry.

Zwracam się do Państwa z prośbą o pomoc w wyborze sposobu ogrzewania domu, budowanego w technologii szkieletowej.

Dom będzie spełniał warunki dla domu pomiędzy energooszczędnym a pasywnym (bliżej pasywnego) o powierzchni ok 140m, parter + piętro.

dylemat jaki posiadam i poszukuje sensownej odpowiedzi :

jakie ogrzewanie ?

wchodzą w rachubę jedynie 2 opcje i tylko te rozważam. Odpadają wszelakiej maści kotły na ekogroszek i tym podobne. Odpada również ogrzewanie gazowe z butli ponieważ nie jestem tym zainteresowany z powodów wymogów dokumentacyjnych, estetycznych (brak gazu - butla na zewnątrz) i paru innych.

opacja 1 :

piec akumulacyjny na wkład drewna - 1-2 wkłady na 24h z dużą efektywnością rzędu 80-90 % zdolny ogrzać powierzchnię ok 40-60m

rekuperator z rozprowadzeniem ciepłego powietrza

maty IR montowane na suficie (proszę nie mylić z panelami IR - maty montowane pod płytami na suficie)

opcja 2 :

pompa ciepła - czy napowietrzna czy gruntowa tego nie wiem

prośba o pomoc w wyborze jednej z powyższych opcji biorąc pod uwagę :

- orientacyjny koszt zakupu i montażu (piec ok 12-14.000, rekuperator jest w cenie domu zwykle, nie znam kosztu mat, a pompa ok 25-30.000)

- eksploatację

- koszty użytkowania

- funkcjonalność

Jeśli ktoś nie zna odpowiedzi na całe zagadnienie, będę wdzięczny jeśli pojawią się aspekty, które są związane z tematem w małej części jak na przykład jak wygląda eksploatacja rekuperatora czyszczenie ? przegląd ? koszt orientacyjny takich zabiegów i jak często ?

dziękuję serdecznie i pozdrawiam

Zlecić obliczenie zapotrzebowania na ciepło, to po pierwsze.

Rekuperator nie służy do dystrybycji ciepła to po drugie.

Dziękuję za po pierwsze, a po drugie oczywiście, że nie służy :], wymieniłem go w systemie jako "wspomagacz" rozprowadzenia ciepła przy okazji wymiany powietrza.

pozdrawiam

Znowu hybryda DGP, wentylacji, rekuperatora, klimy i pewnie GWC...

I pewnie najlepiej jednym kanałem...

Wentylacja ma wentylować a nie rozprowadzać.

Recyrkulacja powietrza w takim systemie to mało udany pomysł.

Adam M.

Dziękuję za po pierwsze, a po drugie oczywiście, że nie służy :], wymieniłem go w systemie jako "wspomagacz" rozprowadzenia ciepła przy okazji wymiany powietrza.

pozdrawiam

W tym rekuperator nie pomoże. Jak maja byc wiec ogrzewane pomieszczenia, których nie ogrzeje piec na drewno ?

Strasznie kombinujesz. Zrób podłogówkę wodną, podepnij 1500l zbiornik z grzalka 6-9kW i może zmieścisz się z taniet taryfie jeszcze

Dziękuję za informacje zwrotne.

Widzę, że rekuperator zupełnie niepotrzebnie tutaj się pojawił.

Przepraszam zatem, że zaliczyłem go do systemu grzewczego. Za dużo miesza, więc proszę o nim nie wspominać jako "źródło ciepła".

@ adam_mk

zapewne wiedzę ma Pan olbrzymią, lecz ... kompletnie nie rozumiem co miał Pan na myśli, jaka klima ?

nie chcę być odebrany jako ktoś ofensywny, lecz naprawdę nie rozumiem co Pan chciał mi powiedzieć.

@ fotohobby

maty IR tudzież zwane foliami IR to źródło ciepła w pozostałych pomieszczeniach,

podłogówka odpada ze względów zdrowotnych (wciąż ciepłe podłogi dla stóp to średni pomysł)

...podłogówka odpada ze względów zdrowotnych (wciąż ciepłe podłogi dla stóp to średni pomysł)

Poczytaj watki o ogrzewaniu podlogowym w budownictwie energooszczędnym a byc moze zmienisz zdanie :yes:

W ciepłym budynku podłoga jest zimna Max 2 *C powyżej temp powietrza.

Pompa ciepła dla twojego domu (powietrzna to max 30 000zł).

Ale PC gruntowa ma wyższy wsp cop

PC powietrzna 3 a gruntowa 4 .To nie są dane precyzyjne ,ale pozwalające porównać koszty eksploatacji.

Przy tych parametrach jakie podajesz .Można się spodziewać niskich kosztów eksploatacji .

Należy przemyśleć nawet ogrzewanie prądem. Albo pompą powietrze powietrze (ale to chyba najgorsze rozwiazanie)

@ m@m0123

no choćby nie wiem co to podłogówka odpada, jestem teraz na etapie "zarzekam się, że podłogówki nie będzie" :]

naprawdę nie wiem jaki argument musiałbym znaleźć/usłyszeć żeby zmienić zdanie

ale dziękuję za sugestię

@ fachman19

dziękuję za informacje. szukam właśnie jak najbardziej zbliżonej do faktów odpowiedzi pod kątem inwestycja vs eksploatacja

czy ktoś posiada informacje na temat mat/folii IR ?

dziękuję z góry

Jezeli udaloby Ci sie zalapac na dolna granice pasywniaka (15kWh/m2), to przy 140m2 zuzyjesz 2100kWh, czyli grzejac pradem w drogiej taryfie koszt ogrzewania wyniesie ok. 1300pln.

Tu nie ma co sie zastanawiac.

@ m@m0123

no choćby nie wiem co to podłogówka odpada, jestem teraz na etapie "zarzekam się, że podłogówki nie będzie" :]

ale dziękuję za sugestię

@ fachman19

dziękuję za informacje. szukam właśnie jak najbardziej zbliżonej do faktów odpowiedzi pod kątem inwestycja vs eksploatacja

dziękuję z góry

sorki to błąd

Edytowane przez fachman19
@ m@m0123 no choćby nie wiem co to podłogówka odpada, jestem teraz na etapie "zarzekam się, że podłogówki nie będzie" :]

ale dziękuję za sugestię

@ fachman19

dziękuję z góry

Witam, tu nie trzeba się irytować, trzeba chcieć lub umieć słuchać …

Cała odpowiedź już padła, najlepsza jaka mogła by paść:

- podłogówka + Pompa Ciepła (woda-woda),

- rekuperacja (lub went.mech.) jest niezbędna w domu drewnianym szczególnie w Szwedzie potocznie zwanym Kanadyjczykiem, czyli w szkielecie lekkim  ale jako rekuperacja i klimatyzacja latem …

Dlaczego podłogówka:

http://www.e-instalacje.pl/a/3932,podlogowka-zalety-i-wady

lub

http://ogrzewanie.drewnozamiastbenzyny.pl/zalety-ogrzewania-podlogowego/

proponuję poczytać zanim napisze się jakąś – „gafę” (cyt:”… podłogówka odpada ze względów zdrowotnych…”)

To głównie ze względów zdrowotnych powinno się stosować podłogówkę, która dodatkowo polecana jest alergikom.

W artykule nie zgadzam się jednak m.in.:

- Ostrożnie z meblowaniem – kompletna bzdura – temp. podłogi jest max. 35 st.C - w niczym to naprawdę nie przeszkadza.

- Utrudniona regulacja – również bzdura – prosta elektronika i w dobrze wykonanej instalacji można regulować każde pomieszczenie oddzielnie – bez cudów:

- układ sterowany na atmedze coś tego typu:

http://www.sklep.nestor-electronic.pl/plytka_testowa_atmega32_6pk_sterownik_pieca_co,846933,3.html

- sterownik rozdzielacza – coś ala… :

http://www.kanshop.pl/pl/p/Silownik-elektryczny-Kan-Therm-230V-K-600700/1

oczywiście kilka czujników temperatury, prosty program – z uwzględnieniem bezwładności podłogówki i gotowe.

Fakty:

Dom Pasywny szkielet lekki.

- rekuperacja,

- ogrzewanie podłogowe – 186m2 - sterowane za pomocą rotametrów - bez elektroniki

- temp. powrotu około 26-28st.C.

- temp. w domu 24st.C. - małe dzieci i ogólnie jesteśmy ciepłolubni.

Koszty:

- Pompa ciepła – około 125 – 145 zł (m-c / oczywiście tylko wtedy kiedy jest włączona)

- Kominek - Maja 12kW – test zima 2012/2013 – wraz z ciepłą wodą użytkową – 6 metrów sześciennych drzewa typu Buk, Grab, Dąb, Brzoza – mieszane (8m przestrzennych).

- Ciepła woda użytkowa – (test w 2010r.) zbiornik 140l, grzałka 3kW, włączana w godzinach 5-7 / 13.30-15.30 / 18-20 koszt około 500zł/m-c,

Obecnie:

Instalacja po poprawkach stąd:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a&highlight=bufor+tymi+r%C4%99kami

Czyli – bufor ciepła podłączony pod kominki, PC, no i oczywiście podłogówkę.

rekuperacja:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?57886-Rekuperator-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiony&highlight=rekuperator

P.S. Polecam przemyślenie zastosowania podłogówki. Przy okazji … pozdrawiam Mistrzu (Yoda) …

pozdrawiam,

@ mistalova

serdecznie dziękuję za tą garść konkretów. dom będzie dość zbliżony do pasywnego. finalnej cyfry jeszcze nie znam niestety

@ Arturo72

najmocniej przepraszam za te bzdury ... zakładam, że innego rozwiązania Szanowny Pan nie widzi jak eko-groszek i kaloryfer ?

ale jak by nie było serdecznie dziękuję za poświęcony czas

@ Arturo72

Gdybym to ja budował to pewnie i dużo by mnie czekało nauki i praktyki ale na szczęście można to komuś zlecić ufff

Tylko proszę bez dopisków typu "ekipa budowlana" :] temat odrobiony.

Jako inwestor muszę dokonać decyzji w temacie ogrzewania i stąd moje pytanie.

Jeśli ktoś nie ma ochoty podzielić się wiedzą lub doradzić po prostu proszę nie zabierać zdania.

Myślę, że w miarę kulturalnie zapytałem, więc prosze o kulturalną odpowiedź lub jej brak.

proste

pozdrawiam

@ mistalova

serdecznie dziękuję za tą garść konkretów. dom będzie dość zbliżony do pasywnego. finalnej cyfry jeszcze nie znam niestety

@ Arturo72

najmocniej przepraszam za te bzdury ... zakładam, że innego rozwiązania Szanowny Pan nie widzi jak eko-groszek i kaloryfer ?

ale jak by nie było serdecznie dziękuję za poświęcony czas

Ja napiszę tak, zapodałeś temat z prośbą o pomoc, i atakujesz ludzi którzy chcą Ci pomóc. Arturo72 może jest kontrowersyjny i w wielu przypadkach ludziska się z nim nie zgadzają ale tu chciał Ci naprawdę pomóc i nic nie napisał o eko-grochu. Nie bronię ale rozumiem sens wypowiedzi. Zrób OZC wtedy będziesz mądrzejszy, będziesz miał czarno na białym jaki dom chcesz zbudować i ile energii potrzebuje. Wtedy łatwo przekalkulujesz rodzaj ogrzewania może nawet czysty prąd nie wyjdzie drogo. A swoją drogą podłogówki też bym na dzień dobry nie dyskwalifikował. Jak chcesz ogarnąć temat trochę musisz niestety poczytać pogadać z ludźmi ale bez personalnych wycieczek. OZC Ikrok po kroku dalej. Pozdro

Witaj, mieszkam w Kanadyjczyku, miał być "pasywny" a wentylacji nie trzeba....sama jest, tragedii nie ma, ale jest coraz gorzej, chyba wełna opadła??? co do samego używania 200m2 3-4T groszku- ten typ budynków ma bardzo małą bezwładność cieplną, jedni pieją że zaleta, inni skraje odmiennie, musisz dobrze dobrać ogrzewanie/chłodzenie, raczej wybrałbym pompę -bezobsługowa- nie martwisz się na wyjeździe w zimę, że dom marznie, a w lato chłodek w odpowiedniej wersji możesz załączyć, nie kasuj podłogówki, dobrze rozplanowana jest praktycznie nieodczuwalna.

Ps.drugi dom już buduję w technologii tradycyjnej.

Witaj, mieszkam w Kanadyjczyku, miał być "pasywny" a wentylacji nie trzeba....sama jest, tragedii nie ma, ale jest coraz gorzej, chyba wełna opadła??? co do samego używania 200m2 3-4T groszku- ten typ budynków ma bardzo małą bezwładność cieplną, jedni pieją że zaleta, inni skraje odmiennie, musisz dobrze dobrać ogrzewanie/chłodzenie, raczej wybrałbym pompę -bezobsługowa- nie martwisz się na wyjeździe w zimę, że dom marznie, a w lato chłodek w odpowiedniej wersji możesz załączyć, nie kasuj podłogówki, dobrze rozplanowana jest praktycznie nieodczuwalna.

Ps.drugi dom już buduję w technologii tradycyjnej.

Szkoda, że pierwszy popsuli ...

W innym przypadku nie zmieniał byś technologii, ale to temat na inny "temat" :)

,pozdrawiam

@ fotohobby

jednym z powodów dlaczego nie podłogowe to prozaiczny fakt, że źle znoszę życie na takiej podłodze.

@ w temacie pomp

jak pisałem jest to jedna z 2ch opcji, którą rozważam, dziękuję za wszystkie informacje.

@ do Pana, który wciąż z uporem maniaka nie odpisuje w temacie.

Dom finalnie będzie pomiędzy 20-35kWh zależnie od tego na co mi fundusze pozwolą.

I bardzo proszę o niepisanie w tym temacie nie na temat.

Zapytałem o koszty inwestycji, eksploatację, serwis oraz koszty użytkowania praktyków takich lub podobnych systemów.

Nie przeczytałem ani pół zdania w temacie, więc bardzo proszę o odrobinę litości ...

No chyba, że mógłby Pan napisać zdanie lub dwa w temacie mat IR, bo nikt nie zabrał głosu jeszcze.

dziękuję i pozdrawiam