Przewas 12.01.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 do tej pory chciałem uniknąć bufora ze względu na brak miejsca, ale taki mały bufor (100-200 L, 200 litrów to jakieś 10 kWh) może bym jakoś upchnął u siebie, przydałby się w największe mrozy i ewentualnie dla poprawienia komfortu. masę akumulacyjną mam jeszcze większą. rozumiem, że dom grzejesz grzałką w tym zbiorniku, ale jak tym sterujesz? To tym się zainteresuj PCMX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.01.2014 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 To tym się zainteresuj PCMX nie interesuj się, nie warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 12.01.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 12.01.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Czemu? z tych samych powodów z których warto a warto z jakichś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 12.01.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Głownie gabaryty. Wielokrotnie mniejsze niż wodnego. Jak bym miał miejsca pod dostatkiem, pewnie bym się nawet za tym nie obejrzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.01.2014 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Głownie gabaryty. Wielokrotnie mniejsze niż wodnego. Jak bym miał miejsca pod dostatkiem, pewnie bym się nawet za tym nie obejrzał. mnie nie odpowiada: należy każdorazowo przeanalizować natężenie przepływu wymagane dla źródła ciepła i jego wpływ na prędkość przepływu która nie może przekroczyć w jednym wymienniku 0,5 m/s. Obliczając prędkość przepływu należy sugerować się prędkością w pojedynczej rurze Ø18x1mm co oznacza przypływ maks... zaraz, niech no policzę... 360ltr/h - no trochę mikro Edytowane 13 Stycznia 2014 przez gentoonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 13.01.2014 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) ten zegar to programator czasowy, z tego co wyczytałem w sieci. ale co dalej? jakoś kontrolujesz temperaturę w buforze? co z załączaniem pompy obiegowej CO? jakiś regulator pokojowy czy pogodowy? Zgadza się, zegar to programator czasowy. Kontrola temperatury w buforze poprzez termostat w grzałce. Stycznik podaje zasilanie na grzałkę w godzinach 22.00-6.00 i 13.00-15.00. Pompa c.o. równiez sterowana programatorem. Mam też termostat naścienny, który na skutek samoregulacji ogrzewania podłogowego jest raczej zbyteczny, ale po prostu jest chociażby dlatego aby za jego pomocą rozpocząć i zakończyć sezon grzewczy. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 13.01.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 mnie nie odpowiada: należy każdorazowo przeanalizować natężenie przepływu wymagane dla źródła ciepła i jego wpływ na prędkość przepływu która nie może przekroczyć w jednym wymienniku 0,5 m/s. Obliczając prędkość przepływu należy sugerować się prędkością w pojedynczej rurze Ø18x1mm co oznacza przypływ maks... zaraz, niech no policzę... 360ltr/h - no trochę mikro W zasadzie masz rację, ale przy większej prędkości przepływy = większej instacji , bufor musiał by być większy i łączyłbyś kilka równolegle. Wtedy przepływy Ci się sumują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 13.01.2014 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 nic dodać nic ując, odbiór ciepła z woskowych buforów jest bardzo problematyczny, wosk po prostu kondensuje najpierw na wężownicy, zalepiając ją całkowicie, i trzeba czekać aż się trochę rozpuści i odtaje żeby ponownie uruchomić pompe To nie jest wosk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 13.01.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 No nic, szkoda, bo na papierze wyglądało to ciekawie. U siebie ledwo 1000l zmieściłem w piwnicy a i tak musiałem pogłębiać w miejscu posadowienia. Dodatkowy bufor już mi nie wlezie. Myślałem, że takie cudo, jak potanieje, było by niezłą alternatywą, a tu jak zwykle marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 13.01.2014 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 No nic, szkoda, bo na papierze wyglądało to ciekawie. U siebie ledwo 1000l zmieściłem w piwnicy a i tak musiałem pogłębiać w miejscu posadowienia. Dodatkowy bufor już mi nie wlezie. Myślałem, że takie cudo, jak potanieje, było by niezłą alternatywą, a tu jak zwykle marketing Tedy mówiłem - nie warto trza słuchać i czytać miendzy wierszamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 17.01.2014 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 a czy może liczył ktoś jaką powierznie paneli FV trzeba by mieć aby zasilić grzałkę np 3-5KW ? nasunął mi się też pomysł zrobienia dolnej wężownicy np fi18 - 25mb do której podpiął bym PC powietrze-wodana popularnym serwisie aukcyjnym taka pompa np 7kw kosztuje już ok 5tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.01.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 a czy może liczył ktoś jaką powierznie paneli FV trzeba by mieć aby zasilić grzałkę np 3-5KW ? ... sporą, a nawet dużą ok 40-55m2 zależy jakiej klasy panele - czytujesz serwis aukcyjny znany, to co ci szkodzi poszukać? ... nasunął mi się też pomysł zrobienia dolnej wężownicy np fi18 - 25mb do której podpiął bym PC powietrze-woda na popularnym serwisie aukcyjnym taka pompa np 7kw kosztuje już ok 5tys zł rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 17.01.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 a czy może liczył ktoś jaką powierznie paneli FV trzeba by mieć aby zasilić grzałkę np 3-5KW ? nasunął mi się też pomysł zrobienia dolnej wężownicy np fi18 - 25mb do której podpiął bym PC powietrze-woda na popularnym serwisie aukcyjnym taka pompa np 7kw kosztuje już ok 5tys zł 1kW to ok 6.5m2 w panelach polikrystalicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
papi240 17.01.2014 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 czytujesz serwis aukcyjny znany, to co ci szkodzi poszukać? pisałem z pracy, a właściwie to byłem już po pracy i nie miałem czasu poszukać np taka: http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-md20d-powietrze-woda-7-kw-i3868631507.html wężownicę zrobie napewno, już nawet mam materiał. mam nadzieję że kiedyś do czegoś się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 27.01.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 No i tak jak przeczuwałem, przyszły duże mrozy i zbiornik okazał się za mały. Kolejny błąd to zbyt mała grzałka, co nie pozwoliło mi w nocy "przegrzać" lekko podłogi no i musiałem ratować się grzaniem w I taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.01.2014 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 No i tak jak przeczuwałem, przyszły duże mrozy i zbiornik okazał się za mały. Kolejny błąd to zbyt mała grzałka, co nie pozwoliło mi w nocy "przegrzać" lekko podłogi no i musiałem ratować się grzaniem w I taryfie. A masz wykonane jakieś OZC? jakie projektowe obciążenie cieplne domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 28.01.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Obciażenie cieplne budynku u mnie to 8835 W co daje 27,7 W/m2 Z drugiej strony, budynek to chałupa z 1920 roku po termomodernizacji, więc wielu rzeczy nie dało się zrobić tak jak powinno. Wg mnie wynik będzie wyższy ale zobaczę po pierwszym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 02.02.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 No i tak jak przeczuwałem, przyszły duże mrozy i zbiornik okazał się za mały. Kolejny błąd to zbyt mała grzałka, co nie pozwoliło mi w nocy "przegrzać" lekko podłogi no i musiałem ratować się grzaniem w I taryfie. Z tego co pamiętam to masz w zbiorniku 2 grzałki o mocy 12KW każda, więc do dyspozycji masz 240KWh energii w II taryfie, jeśli tyle zabrakło to jest niedobrze i trzeba szukać miejsc ucieczki ciepła. Falę zimna jakoś przeszedłem. Trafiłem chyba na wadliwą grzałkę eliko 7500W, po 4 miesiącach pracy spaliła się jedna kryza i działa mi tylko 5000W i musiałem uzupełnić niedobór ale wszystko w nocnej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przewas 02.02.2014 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 (edytowane) Z tego co pamiętam to masz w zbiorniku 2 grzałki o mocy 12KW każda, więc do dyspozycji masz 240KWh energii w II taryfie, jeśli tyle zabrakło to jest niedobrze i trzeba szukać miejsc ucieczki ciepła. Falę zimna jakoś przeszedłem. Trafiłem chyba na wadliwą grzałkę eliko 7500W, po 4 miesiącach pracy spaliła się jedna kryza i działa mi tylko 5000W i musiałem uzupełnić niedobór ale wszystko w nocnej taryfie. Pewnie gdybym używał obu, to może tak i był bym w stanie podgrzać zbiornik w godz 13-15 ale niestety moc przyłącza nie puszcza, a wniosek o zwiększenie leży. Blokowała mnie mała moc przyłącza i aby zagrzać CWU i nie wywalić zabezpieczeń musiałem wyłączyć jedną grzałkę z eliko - grzałem w sumie 8kW Dopiero teraz wrzuciłem na drugi sterownik drugą grzałkę i jak CWU się zagrzeje, wyłączam 8kW i włączam 12kW. Średnio licząc w ciągu doby mam ok 8h*12kW + 4h*4kW = 128kWh Poza tym ciągle się uczę sterowania tą instalacją. Doszedłem do tego, że w przypadku kiedy zapowiadane są duże mrozy, nie powinienem robić obniżenia nocnego, tylko grzać cały dostępny w II taryfie czas, bo inaczej braknie mi mocy żeby uzupełnić straty i podnieść temperaturę z obniżenia Edytowane 2 Lutego 2014 przez Przewas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts