Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

II taryfa i zbiornik akumulacyjny

Przemek Kardyś

Recommended Posts

do tej pory chciałem uniknąć bufora ze względu na brak miejsca, ale taki mały bufor (100-200 L, 200 litrów to jakieś 10 kWh) może bym jakoś upchnął u siebie, przydałby się w największe mrozy i ewentualnie dla poprawienia komfortu. masę akumulacyjną mam jeszcze większą. rozumiem, że dom grzejesz grzałką w tym zbiorniku, ale jak tym sterujesz?

To tym się zainteresuj

PCMX

• Odpowiedzi 152
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Głownie gabaryty. Wielokrotnie mniejsze niż wodnego. Jak bym miał miejsca pod dostatkiem, pewnie bym się nawet za tym nie obejrzał.

mnie nie odpowiada:

należy każdorazowo przeanalizować natężenie przepływu wymagane dla źródła ciepła i jego wpływ na prędkość przepływu która nie może przekroczyć w jednym wymienniku 0,5 m/s.

Obliczając prędkość przepływu należy sugerować się prędkością w pojedynczej rurze Ø18x1mm

co oznacza przypływ maks... zaraz, niech no policzę... 360ltr/h - no trochę mikro

Edytowane przez gentoonx

ten zegar to programator czasowy, z tego co wyczytałem w sieci. ale co dalej? jakoś kontrolujesz temperaturę w buforze? co z załączaniem pompy obiegowej CO? jakiś regulator pokojowy czy pogodowy?

Zgadza się, zegar to programator czasowy. Kontrola temperatury w buforze poprzez termostat w grzałce. Stycznik podaje zasilanie na grzałkę w godzinach 22.00-6.00 i 13.00-15.00. Pompa c.o. równiez sterowana programatorem. Mam też termostat naścienny, który na skutek samoregulacji ogrzewania podłogowego jest raczej zbyteczny, ale po prostu jest chociażby dlatego aby za jego pomocą rozpocząć i zakończyć sezon grzewczy.

Edytowane przez Tomek B..

mnie nie odpowiada:

należy każdorazowo przeanalizować natężenie przepływu wymagane dla źródła ciepła i jego wpływ na prędkość przepływu która nie może przekroczyć w jednym wymienniku 0,5 m/s.

Obliczając prędkość przepływu należy sugerować się prędkością w pojedynczej rurze Ø18x1mm

co oznacza przypływ maks... zaraz, niech no policzę... 360ltr/h - no trochę mikro

W zasadzie masz rację, ale przy większej prędkości przepływy = większej instacji , bufor musiał by być większy i łączyłbyś kilka równolegle. Wtedy przepływy Ci się sumują ?

No nic, szkoda, bo na papierze wyglądało to ciekawie. U siebie ledwo 1000l zmieściłem w piwnicy a i tak musiałem pogłębiać w miejscu posadowienia. Dodatkowy bufor już mi nie wlezie. Myślałem, że takie cudo, jak potanieje, było by niezłą alternatywą, a tu jak zwykle marketing

Tedy mówiłem - nie warto ;) trza słuchać :) i czytać miendzy wierszamy :lol:

a czy może liczył ktoś jaką powierznie paneli FV trzeba by mieć aby zasilić grzałkę np 3-5KW ?

...

sporą, a nawet dużą ok 40-55m2 zależy jakiej klasy panele - czytujesz serwis aukcyjny znany, to co ci szkodzi poszukać?

...

nasunął mi się też pomysł zrobienia dolnej wężownicy np fi18 - 25mb do której podpiął bym PC powietrze-woda

na popularnym serwisie aukcyjnym taka pompa np 7kw kosztuje już ok 5tys zł

rób

a czy może liczył ktoś jaką powierznie paneli FV trzeba by mieć aby zasilić grzałkę np 3-5KW ?

nasunął mi się też pomysł zrobienia dolnej wężownicy np fi18 - 25mb do której podpiął bym PC powietrze-woda

na popularnym serwisie aukcyjnym taka pompa np 7kw kosztuje już ok 5tys zł

1kW to ok 6.5m2 w panelach polikrystalicznych

czytujesz serwis aukcyjny znany, to co ci szkodzi poszukać?

pisałem z pracy, a właściwie to byłem już po pracy i nie miałem czasu poszukać

np taka:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-md20d-powietrze-woda-7-kw-i3868631507.html

wężownicę zrobie napewno, już nawet mam materiał. mam nadzieję że kiedyś do czegoś się przyda

• 2 weeks później...
No i tak jak przeczuwałem, przyszły duże mrozy i zbiornik okazał się za mały. Kolejny błąd to zbyt mała grzałka, co nie pozwoliło mi w nocy "przegrzać" lekko podłogi no i musiałem ratować się grzaniem w I taryfie.

A masz wykonane jakieś OZC? jakie projektowe obciążenie cieplne domu?

No i tak jak przeczuwałem, przyszły duże mrozy i zbiornik okazał się za mały. Kolejny błąd to zbyt mała grzałka, co nie pozwoliło mi w nocy "przegrzać" lekko podłogi no i musiałem ratować się grzaniem w I taryfie.

Z tego co pamiętam to masz w zbiorniku 2 grzałki o mocy 12KW każda, więc do dyspozycji masz 240KWh energii w II taryfie, jeśli tyle zabrakło to jest niedobrze i trzeba szukać miejsc ucieczki ciepła.

Falę zimna jakoś przeszedłem. Trafiłem chyba na wadliwą grzałkę eliko 7500W, po 4 miesiącach pracy spaliła się jedna kryza i działa mi tylko 5000W i musiałem uzupełnić niedobór ale wszystko w nocnej taryfie.

Z tego co pamiętam to masz w zbiorniku 2 grzałki o mocy 12KW każda, więc do dyspozycji masz 240KWh energii w II taryfie, jeśli tyle zabrakło to jest niedobrze i trzeba szukać miejsc ucieczki ciepła.

Falę zimna jakoś przeszedłem. Trafiłem chyba na wadliwą grzałkę eliko 7500W, po 4 miesiącach pracy spaliła się jedna kryza i działa mi tylko 5000W i musiałem uzupełnić niedobór ale wszystko w nocnej taryfie.

Pewnie gdybym używał obu, to może tak i był bym w stanie podgrzać zbiornik w godz 13-15 ale niestety moc przyłącza nie puszcza, a wniosek o zwiększenie leży.

Blokowała mnie mała moc przyłącza i aby zagrzać CWU i nie wywalić zabezpieczeń musiałem wyłączyć jedną grzałkę z eliko - grzałem w sumie 8kW

Dopiero teraz wrzuciłem na drugi sterownik drugą grzałkę i jak CWU się zagrzeje, wyłączam 8kW i włączam 12kW. Średnio licząc w ciągu doby mam ok 8h*12kW + 4h*4kW = 128kWh

Poza tym ciągle się uczę sterowania tą instalacją. Doszedłem do tego, że w przypadku kiedy zapowiadane są duże mrozy, nie powinienem robić obniżenia nocnego, tylko grzać cały dostępny w II taryfie czas, bo inaczej braknie mi mocy żeby uzupełnić straty i podnieść temperaturę z obniżenia

Edytowane przez Przewas