Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamoknięty strop i ściany - jak osuszyć?

Recommended Posts

Witam!

We wrześniu br. zakupiłem rozpoczętą budowę domu jednorodzinnego (projekt Wierzba II). Budynek był w stanie surowym otwartym, z ukończoną konstrukcją więźby dachowej, lecz bez żadnego pokrycia dachowego.

Budowa została rozpoczęta w 2005r., poprzedni właściciel przerwał pracę przy budowie (po skończeniu więźby) w 2008r. Budynek stał niedokończony przez 5 lat.

Obecnie dom jest już całkowicie zamknięty (kompletny dach, okna i brama garażowa). Jestem na etapie instalacji - elektryka jest już zrobiona, od 7 stycznia rozpoczynają się prace przy instalacjach wod-kan i c.o.

Problemem jest zawilgocony strop i częściowo ściany nośne budynku. Przez 5 lat, kiedy budynek stał otwarty i był narażony na działanie czynników atmosferycznych, bardzo dużo wody "weszło" w strop i ściany. Cały czas, gdy tylko pozwala pogoda budynek jest intensywnie wietrzony. Na dniach będę podłączał też "kozę" do palenia i dodatkowo ogrzewał. Po skończeniu instalacji c.o. dom będzie dalej intensywnie nagrzewany.

Co warto byłoby jeszcze zrobić? Może jakieś preparaty chemiczne przeciw wilgoci i grzybom? Zainstalować dodatkowe osuszacze?

Boję się, że jeśli strop i ściany nie będą dokładnie wysuszone mogą później być problemy przy tynkowaniu i ogólnie pracach wykończeniowych, no i przy dalszym użytkowaniu budynku może wychodzić wilgoć.

Dziękuję z góry za pomoc!

Okna wstawiłem i kontynuuję prace, ponieważ zależy nam na czasie, gdyż planujemy z żoną przeprowadzkę w okolicach czerwca przyszłego roku.

Teraz pogoda jest dobra i codziennie okna są otwierane i wietrzony jest dom. Wiem, że trzeba wietrzyć i grzać - to jest oczywiste.

Co można jeszcze robić poza tym? Czy warto zastosować jeszcze jakieś środki chemiczne? Jak najefektywniej grzać? Wstawiać jakieś osuszacze?

Okna wstawiłem i kontynuuję prace, ponieważ zależy nam na czasie, gdyż planujemy z żoną przeprowadzkę w okolicach czerwca przyszłego roku.

Teraz pogoda jest dobra i codziennie okna są otwierane i wietrzony jest dom. Wiem, że trzeba wietrzyć i grzać - to jest oczywiste.

Co można jeszcze robić poza tym? Czy warto zastosować jeszcze jakieś środki chemiczne? Jak najefektywniej grzać? Wstawiać jakieś osuszacze?

Jeżeli masz faktycznie dobrze namoczone ściany to wrócisz tu w sierpniu z płaczem że grzyb wyszedł, farba zeszła itd.

Jak sie pali to nie czekaj na nic tylko grzej, będzie kosztowało. Wstaw kilka duzych nagrzewaczy osuszaczy, jedną kozą nie dasz rady.

W październiku został zamknięty dach i od tego czasu jest już duża poprawa. Wcześniej woda stała na piętrze no i sączyła się dość mocno przez strop na parter. Zastanawiam się, jak wiele wody może znajdować się jeszcze w komorach pustaków (strop teriva)...na ścianach pozostały widoczne zacieki, jednak jak zrobiłem bruzdy w bloczkach (suporex) to wewnątrz nie ma wielkiej tragedii.

Ogólnie od chwili zamknięcia dachu jest znaczna poprawa, wiatr hula po domu non stop i są tego efekty ;) Mam nadzieję, że grzejąc teraz intensywnie uda mi się z tematem pożegnać już na dobre.

Ja od ok. 1,5 mca non stop ściągam wodę ze ścian i stropu odwilżaczem kupionym w markecie Jula (ok 700zł) 400Wat. Na początku sciągał ok. 10 - 12l wody na dobę. Teraz ok 5-6 l. Mam Mały domek parterowy ze stropem żelbetowym Teriva - nieocieplonym. Domek postawiony przez ok 2,5 mca. Jest otynkowany wewnątrz, ze wszystkimi instalacjami. Przez miesiąc tylko wietrzyłem + grzanie ok 2 tyg. kominkiem. Efekty małe - w salonie z kominkiem było trochę lepiej. Jednak noce były wtedy często z lekkim mrozem stad w pozostałych pomieszczeniach było dalej wilgotno.

Po otynkowaniu ścian, ok. tydzień później dałem wylewki jastrychowe ok 7-8cm. Tynki wyschłyby wcześniej ale dochodziła idąca do góry wilgoć z podłogi.

Efekt - od połowy ścian i całe sufity ciemne od wilgoci. Żałuję, że nie zastosowałem od razu odwilżacza(teraz już by było idealnie) - ale nie chciałem przemysłowego i w końcu jednak kupiłem "domowy". Obecnie ilość wilgoci w ścianach, stropie i tynkach jest już niewielka i po 20 stycznia zaczynam łazienkę z białym montażem włącznie potem malowanie ścian i kafelkowanie ok 85% podłóg.

Pamiętaj jak chcesz zastosować odwilżacz to niestety zamykasz pomieszczenia ( szczelnie) inaczej będziesz odwilżał znaczną część powietrza wchodzącego do domu. Dodam, że utrzymuję cały czas temp. w pomieszczeniach ok. 11 st. a w aktualnie odwilżanych ok 13. Wilgotność w domu oscyluje obecnie od ok. 75% do 62% (dane z odwilżacza) i powoli spada. Niestety na razie nie chcę większej temperatury - strop nieużytkowy jest nieocieplony tak jak ściany z zewnątrz (mega max Kozłowice 24cm) a ogrzewam prądem panelami na podczerwień. Nie chcę za bardzo popłynąć finansowo przy rachunkach za en.

Jacek:yes: