Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podzielenie łazienki na 2 mniejsze.

Inka87

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Jakiś czas temu szukałam porad dotyczących planu mojego domu na tym wątku. Zrodził się wówczas pomysł dotyczący podzielenia górnej łazienki na dwie mniejsze w tym jedną dostępną tylko z naszej sypialni. Nie ukrywam, iż pomysł ten bardzo mi się spodobał. Jednakże kiedy próbowałam sobie jakoś porozmieszczać sprzęty w obu pomieszczeniach nie bardzo mi to wychodziło.Boję się, że stworzyłabym 2 ciasne "klitki", więc może jednak powinnam zostawić 1 łazienkę? Będę wdzięczna za każdą sugestię

http://imageshack.us/a/img571/4848/dxy9.jpg

http://imageshack.us/a/img826/1037/9n2b.jpg

łazienka 1.jpg

łazienka 2.jpg

Jak widać da się podzielić i nic bym tutaj nie zmieniła w rozmieszczeniu sprzętów.Jednak uważam że łazienka dostępna dla wszystkich powinna być większa od tej koło sypialni.Z tego co pamiętam masz też trzecią na dole więc taki układ może być w porządku.

p.s nie ma sensu zakładać nowego wątku jak dwa w tym temacie już są.

Jeśli dobrze odczytuję, to łazienka ogólnodostępna jest w tym projekcie mniejsza i bez wanny (?). Nie znam poprzedniego wątku, więc przepraszam jeśli o tym była już mowa.

Czy w domu będzie druga wanna? Czy na piętrze będą mieszkać też dzieci? Jeśli nie ma drugiej wanny, ale są dzieci, to będzie dla Was (chyba) bardziej kłopotliwe takie ograniczenie dostępu do wanny.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Odnalazłam poprzedni wątek i widzę piękną, dużą, wygodną łazienkę :D. Ja będę miała podobnych wymiarów i bardzo się z niej cieszę. Jak widać, każdy z nas ma inne potrzeby :). Nie martwię się zimnem, bo mamy w łazience ogrzewanie podłogowe, które mam nadzieję dzięki sterowaniu będzie zapewniało komfortowe warunki. Jeśli chciałabyś zobaczyć jak jest rozplanowana to TUTAJ znajdziesz wizualizacje :).

Sypialnię mam obok i choć wiem, że dzisiaj standardem jest urządzanie osobnej łazienki dla rodziców to my z tego zrezygnowaliśmy świadomie.

Za sensowny pomysł uważam poszukanie miejsca na pralnię jednak u góry (tam najczęściej zmieniamy garderobę, choć zależy to od zwyczajów rodziny :)). Niekoniecznie stawiając dodatkowe ściany.

Twój układ bardzo przypomina układ łazienki AniS79, gdyby zrobić u Ciebie takie rozplanowanie sprzętu (to tylko propozycja wymagająca uwzględnienia skali):

http://img23.imageshack.us/img23/3049/iwfn.jpg

To może udałoby się uzyskać równie rewelacyjny efekt jak u Ani :) - TUTAJ wizualizacje, a TUTAJ już realizacja :). Pralkę można schować w zabudowie, a po drugiej stronie wanny zrobić miejsce na bieliznę do prania.

Ps. drzwi odwróciłabym jednak do wnętrza. Wiem, że przepisy mówią o otwieraniu na zewnątrz, ale korytarz jest wąski, a w łazience jest wystarczająco dużo miejsca na otwarte skrzydło. Dzięki temu od strony korytarza wszystkie drzwi będą otwierały się do środka i będzie to wyglądało spójnie.

Dla rodziny 2+2 wystarczą 2 łazienki,jedna mniejsza a druga większa ta przy sypialniach bo zwykle obok jest garderoba czy pralnia.Teraz jest moda ta tzw. wc dla gości czy właśnie łazienkę małżeńską co dla mnie jest zbędnym wydatkiem.Natomiast jeśli ktoś ma dużą rodzinę 2+4 to wieczorem nie wyobrażam sobie stać w kolejce do jednej łazienki,wtedy ta obok sypialni ma sens bo dzieci mają swoją a my swoją.

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź. Muszę teraz wszystko przemyśleć. Już wcześniej pomyślałam o tym, że w łazience dostępnej z korytarza, wyszedłby zbyt wąski prysznic i zbyt wąskie przejście. Wanna z parawanem raczej odpada przez ściankę kolankową. Na razie mamy 1 dziecko,ale na pewno w przyszłości planujemy jeszcze powiększenie rodziny:) julianna16 dziękuję Ci bardzo za pokazanie łazienki AniS79, To pierwsza łazienka o tak podobnym układzie do mojej. Jeśli zdecydujemy się na jedną to na pewno(o ile jej właścicielka nie wyrazi sprzeciwu) będzie dla mnie dużą inspiracją. Twoja też jest przepiękna, zwłaszcza ta wanna :yes::yes:

Cieszę się, że mogłam pomóc :). W układzie Ani możesz zamienić stronami wc+bidet z prysznicem. Plus to więcej miejsca na prysznic, minus to sanitariaty na wprost wejścia (niektórym to przeszkadza). Nie sądzę by Ania miała coś przeciwko, bo między innymi po to dzielimy się wnętrzami by pomóc innym :). Trzymam kciuki za dobre wybory :)