darek2009 01.01.2014 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Wciąż szukam projektu domu mimo kolejnej koncepcji projektowej... ehh Wpadłem na coś takiego: http://www.doomo.pl/ekonomiczny.html Powierzchnia jak dla mnie o 10-15m2 za mała. Ale szukam czegoś parterowego i nowoczesnego. Zastanawia mnie tylko wysokie zużycie energii w tym domu. Czy przy takich dużych przeszkleniach jest to nieunikonione? Czy można coś z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 01.01.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 wydłużyć go:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 01.01.2014 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 A poważnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 02.01.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 A poważnie? ale to jest najprostszy sposób na zwiększenie powierzchni konkretnego budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 zwróć uwagę, że pokój o pow. 10,7 m2 nie będzie wygodny do umeblowania (jest wąski). Przykład rozstawienia mebli z propozycji skutkuje oderzaniem w plecy osoby siedzącej na biurku. IMHO poszerzyć tak, ale wszerz, nie wzdłuż. A to już takie proste nie jest (zmiana konstrukcji dachu). Duże straty ciepła generuje wentylacja grawitacyjna. Zaś brak jakiegokolwiek pomieszczenia gospodarczego utrudnia ustawienie rekuperatora. Dlatego trzeba byłoby pokombinować z łazienkami i kuchnią.Koszt budowy obejmuje, cytuję: grubość ocieplenia ścian 15cm, standardowe okna Jak chcesz zejść do niższego zapotrzebowania na energię, to zmieniasz fundament, grubość (lub materiał) ocieplenia, ścian, dajesz lepsze okna. Ale rośnie cena budowy. Ten dom pokusiłabym się o wybudowanie w szkielecie, w standarcie energooszczędnym, ogrzewanym pradem i kozą, z wentylacją mechaniczną, za ok 300 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek2009 02.01.2014 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Dzięki za odpowiedzi. Obejrzałem rysunek z wymiarami i faktycznie ten mały pokój bardzo mały i nieustawny. Chyba nie opłaca się robić takich zmian tylko inny projekt. Szukam parterowej nowoczesnej bryły i naprawdę trudno coś znaleźć w gotowych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.01.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 napisz do doomo, może opracują kolejnego gotowca na bazie twoich poprawek? Dośc nowoczesne parterówki projektuje również Studio z500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts