Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wciąż szukam projektu domu mimo kolejnej koncepcji projektowej... ehh :(

Wpadłem na coś takiego:

http://www.doomo.pl/ekonomiczny.html

Powierzchnia jak dla mnie o 10-15m2 za mała. Ale szukam czegoś parterowego i nowoczesnego.

Zastanawia mnie tylko wysokie zużycie energii w tym domu. Czy przy takich dużych przeszkleniach jest to nieunikonione?

Czy można coś z tym zrobić?

zwróć uwagę, że pokój o pow. 10,7 m2 nie będzie wygodny do umeblowania (jest wąski). Przykład rozstawienia mebli z propozycji skutkuje oderzaniem w plecy osoby siedzącej na biurku.

IMHO poszerzyć tak, ale wszerz, nie wzdłuż. A to już takie proste nie jest (zmiana konstrukcji dachu).

Duże straty ciepła generuje wentylacja grawitacyjna. Zaś brak jakiegokolwiek pomieszczenia gospodarczego utrudnia ustawienie rekuperatora. Dlatego trzeba byłoby pokombinować z łazienkami i kuchnią.

Koszt budowy obejmuje, cytuję: grubość ocieplenia ścian 15cm, standardowe okna

Jak chcesz zejść do niższego zapotrzebowania na energię, to zmieniasz fundament, grubość (lub materiał) ocieplenia, ścian, dajesz lepsze okna. Ale rośnie cena budowy.

Ten dom pokusiłabym się o wybudowanie w szkielecie, w standarcie energooszczędnym, ogrzewanym pradem i kozą, z wentylacją mechaniczną, za ok 300 tyś.