kasiabuilder 06.01.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Witam Was serdecznie! Proszę o poradę mądrzejszych ode mnie Chcieliśmy się z mężem budować, jednakże po rozliczeniu kosztów, wszystkich za i przeciw, stwierdziliśmy ze zamieszkamy z moimi rodzicami i wyremontujemy dom (bliźniak) w taki sposób że - dzielimy bliźniaka na 2 osobne mieszkania - góra nasza, dół rodziców. Mamy wiele pomysłów, lecz nie znamy się na tyle by stwierdzić co można, a czego nie. Np. chcemy wydłużyć parter w celu dobudowy pokoju i garażu, myślimy też o rozwaleniu kilku ścian , a także zastanawiamy się co zrobić ze schodami (czy rozkuć, czy zostawić - jak rodziców zabraknie, to jak zejść na dół..) Czy macie podobne doświadczenia? Zastanawiamy się czy brać od razu ekipę remontowo-budowlaną, czy np. najpierw architekta wnętrz, który zaplanuje co i jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 06.01.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Taki remont trzeba zacząć od stosownych pozwoleń i architekta który zrobi projekt przebudowy. Nie można tak po prostu dobudować pokoju i wyburzyć ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 06.01.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 dokładnie tak... wiem coś o tym, gdyż przebudowywaliśmy cały dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 06.01.2014 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Taki remont będzie wymagał projektu, pozwolenia na budowę, kierownika budowy.Koszt tak sporego remontu też nie będzie mały, a i tak nie będziesz w stanie zrobić wszystkiego tak jak byś chciała bo ściany nośne, bo fundamenty i jeszcze wiele innych spraw które mogą wyjść dopiero w trakcie roboty. No i najważniejsze, nie jesteś "na swoim", dzielisz dom z kimś. Dzisiaj wszystko może być super, ale kto wie jak będzie za 10 lat.Moim zdaniem zamiast pakować wcale nie małe pieniądze w remont a w twoim przypadku w poważną rozbudowę, lepiej zastanowić się nad budową nawet niewielkiego ale własnego domku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.01.2014 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Też nad budową myśleliśmy, jednak koszt działki, budowy i wyposażenia domu też jest spory i większy niż w remoncie. Rzeczywiście sporo może to kosztować, myślicie że 100 tys. wystarczy?Rzeczywiście potrzebne będą zezwolenia więc architekt jest niezbędny. Dom to bliźniak, dwa piętra, budowa w latach '80. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.01.2014 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 dokładnie tak... wiem coś o tym, gdyż przebudowywaliśmy cały dom Basiu, z tego co widzę na Twoim blogu, to Wy rzeczywiście mieliście sporo większe wyzwanie! Generalnie "dołu" aż tak nie mamy zamiaru remontować, jedynie chcemy dobudować pokój i łazienkę. Większość kasy pójdzie na wyremontowanie "góry", zrobienie kuchni, łazienki, dwa pokoje praktycznie tylko do odświeżenia (podłogi i ściany), chcemy wyburzyć w ścianie przejście do kuchni oraz powiększenie korytarza i z tego co wiem, nie są to ściany nośne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar.d 06.01.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ciężko oszacować koszty nie znając zakresu prac. W pierwszej kolejność dom musi obejrzeć projektant który stwierdzi czy to co chcecie zrobić jest technicznie wykonalne.Następnie jakiś wstępny projekt na podstawie którego będzie można określić zakres prac, wtedy można dokonać przybliżonej wyceny kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.01.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 A ja jako człowiek doświadczony proponuję się jeszcze zastanowić tak ogólnie... Rodzice żyją i życzę im 120 lat, ale każdy kiedyś umiera, zazwyczaj rodzice wcześniej niż dzieci.Jeżeli znajdą się inni spadkobiercy niż autorka wątku, ewentualny planowany remont dokładniej jego kosztyczy też ewentualny podział /o ile możliwy/ domu mogą się stać źródłem wielu niesnasek i źródłem utrzymania dla adwokatów:popcorn: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.01.2014 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 A ja jako człowiek doświadczony proponuję się jeszcze zastanowić tak ogólnie... Rodzice żyją i życzę im 120 lat, ale każdy kiedyś umiera, zazwyczaj rodzice wcześniej niż dzieci. Jeżeli znajdą się inni spadkobiercy niż autorka wątku, ewentualny planowany remont dokładniej jego koszty czy też ewentualny podział /o ile możliwy/ domu mogą się stać źródłem wielu niesnasek i źródłem utrzymania dla adwokatów:popcorn: Temat ten zostanie załatwiony przed remontem tzw. opieka dożywotnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.01.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 (edytowane) Aha - rozumiem przekazanie domu w zamian za dożywocie. Czyli autorka wątku już jest właścicielem domu. OK Czyli teraz droga prosta - wypis z planu, albo warunki zabudowy - co tam na działce można postawić. Różne tam takie linie zabudowy, wysokości, odległości, powierzchnie biologicznie czynne co tam jeszcze wymyślili gminni włodarze. I o ile te warunki pozwolą spełnić swoje plany - to, tak jak na dzisiaj : 1. Inwentaryzacja budynku 2. Projekt przebudowy 3. Pozwolenie 4. Kierownik budowy, tablica - i młoty i betoniarka naprzód... Tak przy okazji - ma się coś zmieniać w prawie budowlanym w tym roku. Czyli będzie tylko zgłoszenie projektu - i budowa bez pozwolenia, ale to się zobaczy jak będzie Aha - jak zwykle - dla przyspieszenia i umilenia biurokracji proponuję znaleźć projektanta z lokalnego UKŁADU biznesowo-familijnego. Wtedy najwierutniejsze bzdury jakie narysuje przejdą ? Edytowane 6 Stycznia 2014 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.01.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Dzięki za szerokie informacje Właśnie miałam pytać, co należy krok po kroku uczynić. Powiem szczerze że sporo... Co to jest Inwentaryzacja budynku??? "Różne tam takie linie zabudowy, wysokości, odległości, powierzchnie biologicznie czynne co tam jeszcze wymyślili gminni włodarze." Tu masz na myśli np. odległości od bramy itp.? Ciekawe czy mogą się nie zgodzić na wydłużenie garażu i dobudowanie pokoju?? To wydłużyłoby parter o około 3-4m, a na górze taras. Powiem szczerze - że marzy mi się właśnie taki projektant z lokalnego układu, który dobrze zaprojektuje ale i jeszcze poleci dobra ekipę budowlaną i ponadzoruje ją trochę. A po co KIEROWNIK BUDOWY?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Antkowa 06.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Albo jest plan zagospodarowania przestrzennego albo występuje się o warunki zabudowy. Nie można budowac tego co się chce i jak się chce, plan lub warunki da ci odpowiedź co można postawić - wysokość budynku, odległość od drogi, kąt dachu itp. Kierownik budowy jest potrzebny kiedy coś się buduje Mam wrażenie że dla ciebie to mały remont a tak naprawdę to poważna przebudowa / rozbudowa. Jeszcze jedno mnie zastanawia - zastanawiałaś się jak będzie wyglądał cały dom po takiej rozbudowie ? Przebudujesz jedną połowę, druga będzie z zupełnie innej bajki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 06.01.2014 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 niezupełnie z innej bajki, kurczę jakby to opisać, od frontu dom po prostu ma mieć wysunięte 3-4 metry, taki klocek dołożony widziałam takie rozwiązania. Fakt że nie będzie ten bliźniak symetryczny z sąsiadem, ale innej opcji nie ma. Wydaje mi się że można to jakoś fajnie zaprojektować, ale jak widzicie mam małe o tym pojęcie i bez architekta/doradcy się nie obędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2014 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Rozbudowa domu podlega normalnym przepisom prawa budowlanego. Wymaga projektu i pozwolenia na budowę. A mając pozwolenie musisz mieć dziennik budowy i osobę, która będzie robiła tam wpisy. Remont tym różni się od przebudowy, że nie narusza oryginalnej bryły budynku (w tym układu i wymiarów okien). Ponieważ zadajesz pytania w stylu "po co kierownik budowy", polecam poczytanie działu "Remonty" i ww. ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 10.01.2014 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Rozbudowa domu podlega normalnym przepisom prawa budowlanego. Wymaga projektu i pozwolenia na budowę. A mając pozwolenie musisz mieć dziennik budowy i osobę, która będzie robiła tam wpisy. Remont tym różni się od przebudowy, że nie narusza oryginalnej bryły budynku (w tym układu i wymiarów okien). Ponieważ zadajesz pytania w stylu "po co kierownik budowy", polecam poczytanie działu "Remonty" i ww. ustawy. Ok nadrobię wiedzę A tak z innej beczki, czy znacie jakieś programy na komputer, do projektowania wnętrz, przebudowy domu w których poradzi sobie początkująca osoba? Nie mówie o programach typu CAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Zanim zaczniesz projektować udaj ie do stosownych urzędow po warunki zabudowy lub odpis z miejscowego planu. Może się okazac że ten planowany pokój sie nie zmieści, może byc za blisko granicy , nie tak łatwo zezwolą Ci na zrobienie z połówki blixniaka cudaka. Poczytaj o tarasach na stropach o przeciekaniu i kosztach uszczelnien i zastanów się czy naprawdę Ci do szczęścia potrzbne. Mowisz dobudowie pokoju na parterze i wyburzeniu schodów wewnątrz domu, jak więc wejdziesz na piętro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 10.01.2014 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Mowisz dobudowie pokoju na parterze i wyburzeniu schodów wewnątrz domu, jak więc wejdziesz na piętro ? Wejścia do domu są dwa: przez schody do góry, a na dół wejście drzwiami. Wtedy powstaną dwa odrębne mieszkania, na górze i na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiabuilder 10.01.2014 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Zanim zaczniesz projektować udaj ie do stosownych urzędow po warunki zabudowy lub odpis z miejscowego planu. Może się okazac że ten planowany pokój sie nie zmieści, może byc za blisko granicy , nie tak łatwo zezwolą Ci na zrobienie z połówki blixniaka cudaka. ? Co mi powie plan zabudowy? Czy on zawiera wszelkie wytyczne? W sensie czy jak sama pójdę po ten odpis, to wyczytam z niego co i jak czy muszę z nim się udać do architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2014 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 do architekta i tak musisz iśc po projekt rozbudowy. Architekt będzie wymagał tego dokumentu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.01.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Co mi powie plan zabudowy? Czy on zawiera wszelkie wytyczne? W sensie czy jak sama pójdę po ten odpis, to wyczytam z niego co i jak czy muszę z nim się udać do architekta? Dużo wyczytasz bez architekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts