aldam1 07.01.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witam, Jak w temacie.Zastanawiam się nad wysokością domu parterowego. Nie chcę, aby wyszedł za niski ani za wysoki. Obejrzałem kilka projektów i wysokości różne od 3.5 do ponad 4m. Druga sprawa, którą doradził mi wykonawca to ustalenie poziomu zero domu ciut wyżej niz poziom działki. Wg. niego parterówka nie wygląda wtedy jak zapadnięta w ziemię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 07.01.2014 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Przy domu parterowym, w szczególności jeżeli w sąsiedztwie są domy pietrowe, moim zdaniem kluczowe jest podniesienie poziomu zero, i to sporo, aby domek był "na pagórku" - inaczej wygląda biednie w stosunku do domów sąsiednich. No chyba że działka jest ogromna i trudno robić odniesienie do sąsiednich budynków.Mówię na podstawie swoich obserwacji "w terenie' - domu parterowe nie wyniesione do góry wyglądają właśnie jak zapadnięte w ziemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 07.01.2014 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 w projekcie przewidziane mam + 40cm do obecnego poziomu gruntu.Jednak podniosę teren o ok. 20 cm, więc tak na prawdę dom będzie wyniesiony o ok. 20 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.01.2014 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 bez sensu jest budowanie parterówki (a wiec domu powiązanego z ogrodem) a potem separować dom wysokimi skarpami od poziomu ogrodu. Przy wysokości 60-80 cm nad poziom ogrodu mamy już w zasadzie półpiętro. Wysokośc domu: planowana wysokośc kondygnacji + wysokość posadzki + wysokość podmurówki + grubość stropu, ocieplenia i pokrycia dachowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 09.01.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Witam, .... wysokości różne od 3.5 do ponad 4m. ... Pozdrawiam Ale gdzie? W środku czy to wysokość kalenicy? Te 40cm to dwa schodki przed wejściem i spokój w razie większej ulewy czy opadów śniegu. Garaż o bloczek niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aldam1 09.01.2014 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 dom z płaskim dachem, więc wysokość od ziemi do attyki (obróbki blacharskiej na końcu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 10.01.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Trochę z innej beczki Gdy byłam w Grecji, tam tylko budują domy z płaskim dachem. Co ciekawe grecy mają takie druty wystające z domów. Jak się później dowiedziałam unikają płacenia podatków bo jak twierdzą dom jest w ciągłej budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 12.01.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Co ciekawe grecy mają takie druty wystające z domów. Jak się później dowiedziałam unikają płacenia podatków bo jak twierdzą dom jest w ciągłej budowie są "lepsi" od nas, dlatego ich kryzys bardziej kopie po dupie niż nas. sami na niego zapracowali. p.s. płaskie dachy są dobre, tam gdzie nie ma sniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majkot 12.01.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 płaskie dachy są dobre, tam gdzie nie ma sniegu Nie bardzo rozumiem. O co chodzi z tymi płaskimi dachami.Idąc wczoraj po mieście zwracałam uwagę na dachy.50% płaskie dachy .Całe osiedla blokowisk płaskie dachy.Domy kostki płaskie dachy i nigdy nie widziałam by ktoś je odśnieżał, a przecież nie brakuje u nas śnieżnych zim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts