nebeska 08.01.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 Witam , Jesteśmy na etapie zbierania dokumentów do pozwolenia na budowę i przymierzamy się do budowy domu Riwiera 2 z pracowni MG Projekt. http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2 Niestety mamy bardzo ograniczone możliwości jeśli chodzi o wybór projektu. Nasza działka na 18 m szerokości i jest z wjazdem od południowego-zachodu . Dodatkowo potrzebny jest nam pokój na parterze dla osoby starszej i 4 sypialnie na górze. Właściwie tylko Riwiera 2 spełnia te warunki. Bardzo jestem ciekawa czy ktoś może buduje lub budował już taki dom i mógłby się podzielić zdjęciami i doświadczeniami? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 08.01.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 trochę niefortunnie, ale..... to się akurat tyczy tego projektu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221591-kosztorys-inwestorski-ZA-FREE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 08.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ubikacja z wyjściem na salon . I taki wielki dom wciśnięty w 18 m szerokości działki. Nie bedzie wyglądał karykaturalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nebeska 08.01.2014 21:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 ubikacja z wyjściem na salon . I taki wielki dom wciśnięty w 18 m szerokości działki. Nie bedzie wyglądał karykaturalnie? Dzięki za uwagę. Widoczność drzwi do łazienki z salonu możemy ew. skorygować przedłużeniem ściany oddzielającej salon od holu. Bo to rzeczywiście trochę niefortunne rozwiązanie. Jeśli chodzi o wielkość domu na małej działce, to też miałam trochę wątpliwości. Sąsiad na takiej samej działce buduje podobny dom (też dwie pełne kondygnacje), więc w razie czego nie będziemy się aż tak rzucali w oczy. Zastanawialiśmy się też nad projektem indywidualnym, ale to dużo większe koszty . trochę niefortunnie, ale..... to się akurat tyczy tego projektu http://forum.muratordom.pl/showthrea...torski-ZA-FREE Ile Twoim zdaniem powinniśmy dodać do kosztorysu, żeby był on realny? Przy założeniu, że będziemy budować systemem gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 09.01.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Ile Twoim zdaniem powinniśmy dodać do kosztorysu, żeby był on realny? może inaczej.... przeliczałem ten projekt w stanie deweloperskim (SURÓWKA: H+H, kominy systemowe, Roben na dachu; DEWELOPERKA: drzwi drewniane, okna pcv w obustronnej okleinie wraz z oknem przesuwnym HKS, na elewacji styropian 20, docieplenie piętra Isover 30, elektryka z osprzętem, podłogówka + grzejniki, kotłownia viessman, alarm). Taki zakres systemem zleconym w okolicach Warszawy to około 460.000,00 netto. Odnośnie "wykończeniówki" to naprawdę ciężko się wypowiedzieć ze względu na bardzo różny standard wykończenia. jeśli chodzi o system gospodarczy to zależy co będziecie robić we własnym zakresie a co zlecicie ekipom, ale sądzę że około 20% możesz spokojnie zdjąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nebeska 09.01.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 może inaczej.... przeliczałem ten projekt w stanie deweloperskim (SURÓWKA: H+H, kominy systemowe, Roben na dachu; DEWELOPERKA: drzwi drewniane, okna pcv w obustronnej okleinie wraz z oknem przesuwnym HKS, na elewacji styropian 20, docieplenie piętra Isover 30, elektryka z osprzętem, podłogówka + grzejniki, kotłownia viessman, alarm). Taki zakres systemem zleconym w okolicach Warszawy to około 460.000,00 netto. Odnośnie "wykończeniówki" to naprawdę ciężko się wypowiedzieć ze względu na bardzo różny standard wykończenia. jeśli chodzi o system gospodarczy to zależy co będziecie robić we własnym zakresie a co zlecicie ekipom, ale sądzę że około 20% możesz spokojnie zdjąć dziękuję za szybką odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwlmikolajczyk 16.01.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 (edytowane) . Edytowane 16 Stycznia 2014 przez kwlmikolajczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keyh1989 06.03.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Witam , Jesteśmy na etapie zbierania dokumentów do pozwolenia na budowę i przymierzamy się do budowy domu Riwiera 2 z pracowni MG Projekt. http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2 Niestety mamy bardzo ograniczone możliwości jeśli chodzi o wybór projektu. Nasza działka na 18 m szerokości i jest z wjazdem od południowego-zachodu . Dodatkowo potrzebny jest nam pokój na parterze dla osoby starszej i 4 sypialnie na górze. Właściwie tylko Riwiera 2 spełnia te warunki. Bardzo jestem ciekawa czy ktoś może buduje lub budował już taki dom i mógłby się podzielić zdjęciami i doświadczeniami? Pozdrawiam ja się zastanawiam nad budową tego domu, z tym ze moje zmiany: odwrócic schody na parterze i w miejscu pokoju obok kuchni zrobic spizarkę, przez którą bedzie sie przechodzic do kotłowni.tam gdzie kotłownia zrobic łazienkę.z garazu zrobic duzy pokój z garderobą.tam gdzie obecnie wc zrobic przejscie do pokoju.pozatym na pietrze :zlikwidowac pustke nad salonem i zrobic pokój, z łazienki rodziców zrobic ogólnodostępną , a z ogólnodostępnej zrobic pralnie. w ten sposób mam 5 pokoi na górze.lub mozna z tego 12,41 zrobic strych-zawsze sie przyda. Co sądzicie o moich zmianach ? pozatym zlikwidowałąbym kilka okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwlmikolajczyk 10.04.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2014 Prace ruszyły. Wczoraj zalaliśmy chudziaka pod fundamenty, dziś szalujemy ławy.Czy ktoś jeszcze wystartował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 11.04.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 dwie realizacje w okolicach Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nebeska 14.04.2014 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2014 Zazdroszczę początku prac U nas projekt kupiony. Niestety cały czas czekamy na jego adaptację . Pani architekt twierdzi, że będzie gotowy w tym tygodniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 15.04.2014 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Zazdroszczę początku prac U nas projekt kupiony. Niestety cały czas czekamy na jego adaptację . Pani architekt twierdzi, że będzie gotowy w tym tygodniu... zwróć uwagę na schody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nebeska 15.04.2014 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 zwróć uwagę na schody Tzn.? Możesz coś więcej napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 15.04.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 chodzi mi o ich wysokość. Wysokość stopnia powyżej 18cm nie jest komfortowa tym bardziej że jest miejsce na jeden czy dwa stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kempess 22.04.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2014 Mam działkę o pow. 940 m2 z 80% powierzchni biologicznie czynnej. Zastanawiam się nad Riwierą 2. Czy ktoś przerabiał temat dojazdów dojść jak to wliczone jest do powierzchni zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 23.04.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2014 Mam działkę o pow. 940 m2 z 80% powierzchni biologicznie czynnej. Zastanawiam się nad Riwierą 2. Czy ktoś przerabiał temat dojazdów dojść jak to wliczone jest do powierzchni zabudowy? podjazdy nie wliczają się do powierzchni zabudowy. Ale jeśli masz ułożoną np. kostkę to do powierzchni utwardzonej to już i owszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kempess 24.04.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2014 podjazdy nie wliczają się do powierzchni zabudowy. Ale jeśli masz ułożoną np. kostkę to do powierzchni utwardzonej to już i owszem No tak, ale urząd z tego co wiem i tak sobie przyjmuje powierzchnię na podjazdy i dojścia, nawet jeżeli będzie to wydeptana trawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost666 15.01.2017 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Też z żoną rozważamy ten projekt i ciągle się zastanawiamy: czy nie ma tutaj żadnych haczyków? O tym, że kosztorys prezentowany przez pracownię jest zaniżony już wiem, chociaż widziałem sporo głosów, że ludzie się w nim mieszczą... Coś jeszcze o czym warto wiedzieć? Wizualnie i funkcjonalnie jesteśmy zakochani w tym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.01.2017 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 żeby wybudować ten dom w dobrym standardzie to wg MNie 550-600 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts