Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam :-),

Jesteśmy na etapie zbierania dokumentów do pozwolenia na budowę i przymierzamy się do budowy domu Riwiera 2 z pracowni MG Projekt.

http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2

Niestety mamy bardzo ograniczone możliwości jeśli chodzi o wybór projektu. Nasza działka na 18 m szerokości i jest z wjazdem od południowego-zachodu :-(. Dodatkowo potrzebny jest nam pokój na parterze dla osoby starszej i 4 sypialnie na górze. Właściwie tylko Riwiera 2 spełnia te warunki.

Bardzo jestem ciekawa czy ktoś może buduje lub budował już taki dom i mógłby się podzielić zdjęciami i doświadczeniami?

Pozdrawiam :-)

ubikacja z wyjściem na salon :(. I taki wielki dom wciśnięty w 18 m szerokości działki. Nie bedzie wyglądał karykaturalnie?

Dzięki za uwagę. Widoczność drzwi do łazienki z salonu możemy ew. skorygować przedłużeniem ściany oddzielającej salon od holu. Bo to rzeczywiście trochę niefortunne rozwiązanie.

Jeśli chodzi o wielkość domu na małej działce, to też miałam trochę wątpliwości. Sąsiad na takiej samej działce buduje podobny dom (też dwie pełne kondygnacje), więc w razie czego nie będziemy się aż tak rzucali w oczy.

Zastanawialiśmy się też nad projektem indywidualnym, ale to dużo większe koszty :(.

trochę niefortunnie, ale..... to się akurat tyczy tego projektu

http://forum.muratordom.pl/showthrea...torski-ZA-FREE

Ile Twoim zdaniem powinniśmy dodać do kosztorysu, żeby był on realny? Przy założeniu, że będziemy budować systemem gospodarczym.

Ile Twoim zdaniem powinniśmy dodać do kosztorysu, żeby był on realny?

może inaczej.... przeliczałem ten projekt w stanie deweloperskim (SURÓWKA: H+H, kominy systemowe, Roben na dachu; DEWELOPERKA: drzwi drewniane, okna pcv w obustronnej okleinie wraz z oknem przesuwnym HKS, na elewacji styropian 20, docieplenie piętra Isover 30, elektryka z osprzętem, podłogówka + grzejniki, kotłownia viessman, alarm). Taki zakres systemem zleconym w okolicach Warszawy to około 460.000,00 netto. Odnośnie "wykończeniówki" to naprawdę ciężko się wypowiedzieć ze względu na bardzo różny standard wykończenia.

jeśli chodzi o system gospodarczy to zależy co będziecie robić we własnym zakresie a co zlecicie ekipom, ale sądzę że około 20% możesz spokojnie zdjąć

może inaczej.... przeliczałem ten projekt w stanie deweloperskim (SURÓWKA: H+H, kominy systemowe, Roben na dachu; DEWELOPERKA: drzwi drewniane, okna pcv w obustronnej okleinie wraz z oknem przesuwnym HKS, na elewacji styropian 20, docieplenie piętra Isover 30, elektryka z osprzętem, podłogówka + grzejniki, kotłownia viessman, alarm). Taki zakres systemem zleconym w okolicach Warszawy to około 460.000,00 netto. Odnośnie "wykończeniówki" to naprawdę ciężko się wypowiedzieć ze względu na bardzo różny standard wykończenia.

jeśli chodzi o system gospodarczy to zależy co będziecie robić we własnym zakresie a co zlecicie ekipom, ale sądzę że około 20% możesz spokojnie zdjąć

dziękuję za szybką odpowiedź

• 1 month później...
Witam :-),

Jesteśmy na etapie zbierania dokumentów do pozwolenia na budowę i przymierzamy się do budowy domu Riwiera 2 z pracowni MG Projekt.

http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2

Niestety mamy bardzo ograniczone możliwości jeśli chodzi o wybór projektu. Nasza działka na 18 m szerokości i jest z wjazdem od południowego-zachodu :-(. Dodatkowo potrzebny jest nam pokój na parterze dla osoby starszej i 4 sypialnie na górze. Właściwie tylko Riwiera 2 spełnia te warunki.

Bardzo jestem ciekawa czy ktoś może buduje lub budował już taki dom i mógłby się podzielić zdjęciami i doświadczeniami?

Pozdrawiam :-)

ja się zastanawiam nad budową tego domu, z tym ze moje zmiany: odwrócic schody na parterze i w miejscu pokoju obok kuchni zrobic spizarkę, przez którą bedzie sie przechodzic do kotłowni.tam gdzie kotłownia zrobic łazienkę.z garazu zrobic duzy pokój z garderobą.tam gdzie obecnie wc zrobic przejscie do pokoju.pozatym na pietrze :zlikwidowac pustke nad salonem i zrobic pokój, z łazienki rodziców zrobic ogólnodostępną , a z ogólnodostępnej zrobic pralnie. w ten sposób mam 5 pokoi na górze.lub mozna z tego 12,41 zrobic strych-zawsze sie przyda. Co sądzicie o moich zmianach ? pozatym zlikwidowałąbym kilka okien :)

• 1 month później...
Mam działkę o pow. 940 m2 z 80% powierzchni biologicznie czynnej. Zastanawiam się nad Riwierą 2. Czy ktoś przerabiał temat dojazdów dojść jak to wliczone jest do powierzchni zabudowy?

podjazdy nie wliczają się do powierzchni zabudowy. Ale jeśli masz ułożoną np. kostkę to do powierzchni utwardzonej to już i owszem

podjazdy nie wliczają się do powierzchni zabudowy. Ale jeśli masz ułożoną np. kostkę to do powierzchni utwardzonej to już i owszem

No tak, ale urząd z tego co wiem i tak sobie przyjmuje powierzchnię na podjazdy i dojścia, nawet jeżeli będzie to wydeptana trawa.

• 2 years później...
Też z żoną rozważamy ten projekt i ciągle się zastanawiamy: czy nie ma tutaj żadnych haczyków? O tym, że kosztorys prezentowany przez pracownię jest zaniżony już wiem, chociaż widziałem sporo głosów, że ludzie się w nim mieszczą... Coś jeszcze o czym warto wiedzieć? Wizualnie i funkcjonalnie jesteśmy zakochani w tym domu