koziarz 09.01.2014 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 WitamOtóż po części napisze jaki mam problemDostalem PnB (w którym to musiałem wystąpić o dojazd do działki) w którym to Burmistrz Gminy oświadcza, że po działce wew 451/3 jest we władaniu gminy i tutaj wszystko OK (no może oprócz tego ze mój Tato jest współwłaścicielem tej drogi i nigdy nie dostał odszkodowania za to i o ile nei został wywłaszczony).Teraz proszę spojrzeć na https://drive.google.com/file/d/0BzkU0pF0MdcZcEtYX0lrb2gwMUU/edit?usp=sharing- chciałem wyrównać linie ogrodzenia w mojej działce (po lewej stronie jest tam teraz pseudo brama) tj 440/1 (kolor zielony granica działki, kolor czarny istniejące ogrodzenie). Dostałem odmowne pismo https://drive.google.com/file/d/0BzkU0pF0MdcZenFXSGdIbkdkU3c/edit?usp=sharing -przy czym ani słowa o możliwości odwołania sie i czy tj ostateczna decyzja. i teraz mam pytanie czy ja coś mogę zrobić w tej kwestii ? czy to że ojciec jest współwłaścicielem ma jakieś znaczenie (czy muszę odnaleźć aktualną KW tej drogi) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Skoro ojciec jest współwłacicielem to powinen być wymieniony w KW.Współwłaściciel ma prawo do pierwokupu udziału, gdyby druga strona zdecydowała się je sprzedać. Ma prawo takze do współdecydowania o przeznaczeniu działki, ale ostateczna decyzja możliwa jest wyłącznie przy 100% zgodzie obydwóch współwłaścicieli. Ale jest teraz druga strona medalu. Nie wiem jakie są tam lokalne warunki, ale czy w planach urbanistycznych nie jest planowane poszerzenie drogi (chodnik, rów) lub poprowadzenie podziemnej infrastruktury i w przyszłości zabranie nawet tego wystającego framentu twojej działki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziarz 09.01.2014 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Ok czyli najpierw muszę zacząć od tego kto jest w KWZ tego co mi wiadomo nie ma nic być zrobione z tą drogą. ew gdzie szukać (pytać)? i czy jeśli ja już mam działkę zagrodzoną (chyba lata 80-te) to gmina może mi kazać się cofnąć z ogrodzeniem ? i jeszcze mnie dziwi kwestia jedna bo w sumie to ogrodzenie "wystające" jest praktycznie w linii z innymi sąsiadami oprócz tego kawałka który chce zagrodzić a przylegającego do strony sąsiadów (oni maja cofnięta linie ogrodzenia). Zwłaszcza, że nowa brama wjazdowa będzie się znajdowała trochę w innym miejscu. P.S. przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz (przy podziale moje drugiej działki) Burmistrz Gminy zawiadomił mnie, że nie jest właścicielem drogi (działki) 451/3 czyli jak to jest nie są właścicielem (są we władaniu) i mają prawo mi zabronić grodzić moją działkę i teoretycznie działkę mojego Taty ? https://drive.google.com/file/d/0BzkU0pF0MdcZRUYyelpBdUdEakk/edit?usp=sharing Edytowane 9 Stycznia 2014 przez koziarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 idz sprawdzić KW to będziesz wiedział kto jest właścicielem. I uzyskaj zgodę od niego. A plany urbanistyczne są w gminie lub starostwie. Ja otrzymałam od gminy warunki zabudowy, mimo, że moja działka nie ma styczności z drogą publiczną (jest działka prywatna) - bo urzędnicy sami nie wiedzą co jest w ich kompetencjach a co nie, co jest ich własnością a co nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziarz 14.01.2014 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 No to już wiem - księgi wieczystej nie ma. Podejrzewam, że każdy z właścicieli działki odstępował kawałek działki żeby powstała droga, ale pewnie nikt tego nie uregulował i teraz jest to we władaniu Gminy (czyli pewnie zbyt dużo czasu, nerwów i pieniędzy żeby to wyprostować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Władanie gminy a bycie włacicielem i decydowanie to różne sprawy. U ciebie jest ta sama sytuacja co u mnie, jeśli chodzi o władanie. Jak się zagrodzisz, to wystąpić przeciwko tobie musi właściciel, a gmina nim nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziarz 14.01.2014 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 No dobrze, ale jeśli tj. droga publiczna to nie ma tutaj żadnego znaczenia ? bo podobno przez to ja muszę zgłosić budowę do Starostwa ( a oni opierają o opinie z Gminy) i co jeśli sąsiad wezwie Straż miejską , że zagradzam.Bo gmina argumentowała, że się nie zgadza ze względu na bezpieczeństwo ( chociaż tego nie rozumiem bo co jeśli ja sobie tam posadzę żywopłot ?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2014 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 nie jest to droga publiczna, skoro właścicielem nie jest gmina lub Skarb państwa.Straż miejska musi działać wyłącznie na terenach gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts