Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hmm.....Od czego by tu zacząć ?

hoo8a

Recommended Posts

Witam serdecznie,

W 2013 kupilismy z zona siedlisko w wojewodztwie Swietokrzyskim i postanowilismy zaadoptowac owa stodole na nasz dom

stodola jest zbudowana z bialej cegly jak widac ,posiada solidny fundament (przynajmniej tak mowia miejscowi ) jest tez podpiwniczona na 1/5 czesci pierwszej od lewejj strony,stodoła jest postawiona na słupach z białej cegły szerokość to 38.5cm a długość to 52cm

Mamy juz wz i jestesmy na etapie rozmow z projektantem

Mamy wielka prosbe do znawcow tematu budowania w obecnych czasach o rady jak madrze mamy postepowac na obecnym etapie

Oczywiscie sledzimy fora internetowe ale kazdy przypadek jest inny i wymaga innych rozwiazan

Z tego co wiemy i chcielibysmy zrealizowac to powinnismy zaczac od :

1- sprawdzic fundamenty pionowe zaczynajac stopniowo od kazdej ze stron tzn oczyscic,zamurowac ubytki w murze ,ocieplic styrodurem zrobic drenaz

1a-docieplic fundament poziomy styropianem 15-20cm ukladac na krzyz przed wylewka

2-sciany ,bloczki plus styropian 15cm

3-dach tzn nowa wiezba plus ocieplenie nakrokwiowe plyty pir/pur 20cm

4-ogrzewanie pompa ciepla kolektor poziomy

5-wentylacja mech z reku z mozliwoscia chlodzenia latem

6-okna (juz mam na oku kilka firm)

Prosimy o wszelkie rady jak zaczac nasz projekt i czy nasz tor rozumowania wspolczenej budowy jest ok

Dziekujemy z gory za wszelkie informacje

HiK

IMG_00000183.jpg

witam ponownie,

dziękuje za dotychczasowe odpowiedzi,

stodoła została wybudowana ponad 20 lat temu z tego co widać został wylany wieniec w ktorym znajdują się kamienie itp

fundament jest na co najmniej 120 cm głęboki plus wiadomo tam gdzie jest piwnica jest 250 cm

jeśli chodzi o izolacje pionowe to są tylko w 3 a może i 4 z pięciu części stodoły

-na lewo gdzie jest piwnica i znajduje śię nad nią strop oraz na trzeciej i czwartej części gdzie jest wylewka betonowa

nie żałuje kasy na nowe mury tylko chciałbym wykorzystać to co jest oraz przekształcić ją w dom o charakterze nowoczesnej stodoły

załączam fotki ze środka i piwnicy

P1120389.jpg

P1120390.jpg

P1120392.jpg

P1120401.jpg

P1120406.jpg

chyba już wiem o chodzi z izolacja pozioma fundamentów (papa jak sie nie mylę lub lepik na fundament podziemny w celu zatrzymania wilgoci wychodzącej od ziemi w górę )

chcąc zrobić izolację poziomą muszę zburzyć ściany i zaizolować fundament a póżniej od nowa mury

proszę poprawcie mnie jeśli się mylę

pozdrawiam

a moje pytanie jest takie: czy w tej stodole był jakiś inwentarz? Bo jeśli był i ściany nasączone są odchodami i moczem to będzie to trudne do wyplenienia :/ "zapachy mogą utrzymywać się naprawdę długo. Teraz jest to nieszczelne pomieszczenie, wszystko wywiewa, ale jeśli to zamkniesz i zaczniesz ogrzewać mury to może wyjść niezły syf

Chcąc stosować pompę ciepła powinno się bardzo dobrze ocieplić wszystkie przegrody. Jeśli tego nie zrobicie straty będą bardzo duże więc rachunki za prąd będą kosmiczne.

Dobre ocieplenie najlepiej jest wykonać podczas budowy. Remontując stodołę w większości przypadków będziesz musiała stosować półśrodki, które raz nie są tanie, dwa są tylko półśrodkami.

Osobiście odpóściłbym remont. Zburzyłbym starą stodołę. Spróbował odzyskać cegłę (wygląda dość dobrze). Postawiłby dokładnie taki dom jakibym chciał wykorzystując na elewacji starą cegłę.

Z doświadczenia wiem, że w większości przypadków remont (adaptacja) starych budynków ostatecznie wychodzi drożej niż budowa od podstaw.

Dzień Dobry,

więc sugerujecie,żeby zburzyć ściany .. ok to rozumiem brak izolacji poziomej,podsiąkanie itp

ale dalej nie wiem co z fundamentami :(

czy mam te istniejące wykorzystać? w sensie docieplić pion i poziom ? i póżniej stawiać mury do góry ?

czy mam od nowa robić fundament? :(

pzdr

Dzień Dobry,

więc sugerujecie,żeby zburzyć ściany .. ok to rozumiem brak izolacji poziomej,podsiąkanie itp

ale dalej nie wiem co z fundamentami

czy mam te istniejące wykorzystać? w sensie docieplić pion i poziom ? i póżniej stawiać mury do góry ?

czy mam od nowa robić fundament?

pzdr

Zostawiając stary fundament oszczędzasz ze 20-30 kPLN. Z drugiej strony strasznie się ograniczasz jeżeli chodzi o kształt / wielkość budynku. Czy warto ? Moim zdaniem nie, tym bardziej że cholera wie co tam w tym fundamencie siedzi. Masz siedlisko więc terenu raczej Ci nie brakuje, buduj jak bóg przykazał od podstaw to co funkcjonale i się Tobie podoba.

A stodołę wykorzystaj do tego do czego została stworzona:

- jak okolica ładna przerób na kwatery i wynajmuj letnikom. Jeszcze parę groszy z Unii może dostaniesz ;-)

- jak blisko do miasta to przerób na stajnie i niech miejscy bogacze trzymają tam swoje chabety czy inne zabytkowe samochody (lub inny wynajem na magazyn / działalność)

- Kup kawałek pola, posiej wierzbę energetyczną, w zimę się podsuszy, z peletujesz i masz ogrzewanie "gratis" (a nadwyżki upłynnisz za gotóweczkę lub wymienisz na nadwyżki gnojówki do nawożenia z innym gospodarzem).

A to tylko część moich pomysłów ;-)

przepiorow.jpgP1130432.jpgP1130434.jpgP1130438.jpg

Hej,

dzabij dzięki za zainteresowanie :)

kształt stodoły bardzo nam się podoba tylko ,że w stylu nowoczesnym z wysokim sufitem w części salonowo-kuchennej i otwarta przestrzenią dlatego łudziłem się,że uda mi się wykorzystać obecne mury ale trudno skoro zaoszczędze 20-30k to już duży plus :)

okolica jest piękna (dodam zdjęcia) bażanty,przepiórki i jastrzębie latają :) od miasta daleko wiec na stajnie średnio bardziej na agroturystykę

a mam jeszcze duży budynek gospodarczy i mały drewniany domek który jest z lat 40-50-tych a wszystko to w jednym kawałku 4,5 ha z własnym żródłem wody i miejscem na staw na dole działki

pozdrawiam

Muisz zacząc od zaproszenia na działkę jakiegoś projektanta który pooglada co masz, dobrze jest na tą okolicznośc odkopać w 2-3 miejscach fundamenty, na krótkich odcinkach zeby nie doprowadzic do katastrofy. Wszytko trzba poogladać pomierzyć wtedy można cos planować. Beton na fundamencie mozna spawdzic młotkiem schmidta, zawsze to da jakis obraz co tam masz.

Po odkopaniu zobaczysz dokladnie co z izolacjami.

Konstrukcja stodoły to dośc specyficzna konstrukcja u Ciebie równiez wiekszość ścian to 12cm ,na tym nie oprzesz konstrukcji domu. To moą byc działówki w domu. Jeżeli pod nimi nie ma izlocji poziomej to strata żadna przy ich rozebraniu.

Są metody wykonywania izlocji poziomej ścian w istniejących budynkach ale w przypadku początku tak duzego remontu taniej to wywalic i poozyć folie/papę, jeżeli ściany fundamentowe i ławy na to pozwolą

Stodoła z zasady nie była szczelna na wiatr, dom musi być. Od kilku dni mamy nowa warunki cieplne dla budynków są ostrzejsze od poprzednich.

Zacznij od sprowadzenie kogoś na miejsce w celu oględzin tego co masz. I tak do projektu potrzebujesz inwentaryzacji i oponi konstruktora czy da sie to rozbudować lub potrzbujesz projektu wyburzenia.