Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mała kotłownia, obok domu, czy wymagane pozwolenie?

lamcpp

Recommended Posts

Witam,

chciałbym postawić małą kotłownie, tak bym mogl w niej zmieścić piec pelet. Kotłownia miała by stanąć obok domu (niestety nie mam piwnicy, zadnego pomieszzenia gospodarczego, a domek to szeregówka, mam do dyspozycji tylko kawałek ziemi za domem).

Czy do postawienia kotłowni wolnostojącej/przyległej do budynku wymagane jest pozwolenie? Byłoby miło gdyby nie było.

Czy nie byłoby problemu ze stratą ciepła jeśli rury musiałyby iśc w ziemi?

Czy jest gdzies na forum.muratordom informacja w jaki sposób zbudować taką kotłownie/ile to kosztuje (tak by zmieścić piec na pellet).

Dom do ogrzania ma 80 metrów, ale na razie nie znalazłem lepszego i przede wszystkim tanszego sposobu na ogrzewanie jak ten piec, stąd pytanie o tą kotłownie, czy można bez większych przeszkód sobie postawić

To ile ty w szeregówce płacisz za ogrzewanie 80m2? Przecież to maleńki domek, w dodatku dwie ściany dogrzewane przez sąsiadów.

Nawet grzejąc prądem powinno wyjść tanio.

Dostawianie kotowni na pellet to trochę jak budowanie żelbetowego, ciezkiego fundamentu pod altankę ogrodową.

Może wystarczy docieplić dom?

Witam,

chciałbym postawić małą kotłownie, tak bym mogl w niej zmieścić piec pelet. Kotłownia miała by stanąć obok domu (niestety nie mam piwnicy, zadnego pomieszzenia gospodarczego, a domek to szeregówka, mam do dyspozycji tylko kawałek ziemi za domem).

Czy do postawienia kotłowni wolnostojącej/przyległej do budynku wymagane jest pozwolenie? Byłoby miło gdyby nie było.

Czy nie byłoby problemu ze stratą ciepła jeśli rury musiałyby iśc w ziemi?

Czy jest gdzies na forum.muratordom informacja w jaki sposób zbudować taką kotłownie/ile to kosztuje (tak by zmieścić piec na pellet).

Dom do ogrzania ma 80 metrów, ale na razie nie znalazłem lepszego i przede wszystkim tanszego sposobu na ogrzewanie jak ten piec, stąd pytanie o tą kotłownie, czy można bez większych przeszkód sobie postawić

Szukasz dziwnych rozwiązań.

Gdzie indziej zadałem kilka pytań i prosiłem o kontakt.