lamcpp 10.01.2014 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam,chciałbym postawić małą kotłownie, tak bym mogl w niej zmieścić piec pelet. Kotłownia miała by stanąć obok domu (niestety nie mam piwnicy, zadnego pomieszzenia gospodarczego, a domek to szeregówka, mam do dyspozycji tylko kawałek ziemi za domem).Czy do postawienia kotłowni wolnostojącej/przyległej do budynku wymagane jest pozwolenie? Byłoby miło gdyby nie było.Czy nie byłoby problemu ze stratą ciepła jeśli rury musiałyby iśc w ziemi?Czy jest gdzies na forum.muratordom informacja w jaki sposób zbudować taką kotłownie/ile to kosztuje (tak by zmieścić piec na pellet).Dom do ogrzania ma 80 metrów, ale na razie nie znalazłem lepszego i przede wszystkim tanszego sposobu na ogrzewanie jak ten piec, stąd pytanie o tą kotłownie, czy można bez większych przeszkód sobie postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.01.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 To ile ty w szeregówce płacisz za ogrzewanie 80m2? Przecież to maleńki domek, w dodatku dwie ściany dogrzewane przez sąsiadów. Nawet grzejąc prądem powinno wyjść tanio.Dostawianie kotowni na pellet to trochę jak budowanie żelbetowego, ciezkiego fundamentu pod altankę ogrodową.Może wystarczy docieplić dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kwitko 10.01.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Tak, pozwolenie jest koniczne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 10.01.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam, chciałbym postawić małą kotłownie, tak bym mogl w niej zmieścić piec pelet. Kotłownia miała by stanąć obok domu... Dom do ogrzania ma 80 metrów, ale na razie nie znalazłem lepszego i przede wszystkim tanszego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 10.01.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2014 Witam, chciałbym postawić małą kotłownie, tak bym mogl w niej zmieścić piec pelet. Kotłownia miała by stanąć obok domu (niestety nie mam piwnicy, zadnego pomieszzenia gospodarczego, a domek to szeregówka, mam do dyspozycji tylko kawałek ziemi za domem). Czy do postawienia kotłowni wolnostojącej/przyległej do budynku wymagane jest pozwolenie? Byłoby miło gdyby nie było. Czy nie byłoby problemu ze stratą ciepła jeśli rury musiałyby iśc w ziemi? Czy jest gdzies na forum.muratordom informacja w jaki sposób zbudować taką kotłownie/ile to kosztuje (tak by zmieścić piec na pellet). Dom do ogrzania ma 80 metrów, ale na razie nie znalazłem lepszego i przede wszystkim tanszego sposobu na ogrzewanie jak ten piec, stąd pytanie o tą kotłownie, czy można bez większych przeszkód sobie postawić Szukasz dziwnych rozwiązań. Gdzie indziej zadałem kilka pytań i prosiłem o kontakt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jm.yarec 12.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A jak jest GAZ to prościej jest zainstalować piec dwu-funkcyjny (CWU+CO) bez pozwoleń, budowy, termoizolacji a koszty eksploatacji zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts