Przemek Kardyś 11.01.2014 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2014 Witam wszystkich, Przenoszę tutaj temat z innego działu na wyraźne zalecenie forumowiczów. Może ktoś pomoże tutaj, bo w tamtym wątku widzę tylko zasypywanie się jakimiś dziwnymi danymi i odczułem wrażenie, że im przeszkadzam. Tamten wątek dotyczył domów pasywnych. Wydawał mi się na temat, ale...Dobra do rzeczy: Widzę, że niektórzy tutaj mają chęć pomóc co mniej doświadczonym, więc jeśliby komuś było w miarę łatwo, to byłbym wdzięczny.Przymierzam się do budowy domku parterowego. Rzut 13x13m z małym podcieniem - gdzieś tam w postach jest nawet zamieszczony, jakby to było ważne.Dach czterospadowy. Koniec. Kształt zostaje. Mogę poprzestawiać okna jeśliby to miało uzasadnienie.W związku z tym, że projekt rysuje i liczy mi znajomy projektant proszę o radę, bo jeszcze mam czas na zmiany (choć niewiele).1) Dom ma być na ławach (chcę go podnieść dość wysoko - 1,2m), więc pytanie. Czy pod ławy podkłądać XPS? Jeśli tak to ile? Na bok ław i ścian fundamentowych planuję EPS 200 jakiś nienasiąkliwy. Jaka grubość? Czy dawać folię od zewnątrz/ wewnątrz? Jeśli tak to gdzie ucieknie woda z betonu?2) Podłogę na gruncie chcę ocieplić EPS 200 20cm. Czy to jest ok? Gdzie daje się folię?3) Ściana z BK 600+20 cm styropianu lambda ~0,03. Będzie dobrze? Czy oddzielić ją jakoś cieplnie od fundamentu?4) Kolega z hebrajskim podpisem (merkawa?) pisał coś o montażu pakietów szybowych bezpośrednio w XPS. Mam mieć WM i okna mogę zrobić jako fixy. Czy fixy się sprawdzają? Jak taki montaż wykonać? Zamówić pakiety powiedzmy 5cm na stronę większe niż otwory, wyfrezować w XPS-ie kieszenie (nie miałem XPS w ręce - może wystarczy powycinać ręczną piłką), i całość posklejać? Jakim klejem? Kto robi dobre i tanie pakiety? Ile kosztują?5) Niepokoi mnie izolacja murłaty (nieciągłość izolacji). Czy można pod murłatę dać XPS? Teoretycznie wytrzymałość XPS na ściskanie jest kilkanaście razy mniejsza niż BK (250kPa kontra 3 MPa).6) Czy ocieplenie stropu zrobić wełną czy styropianem? Styropian jest tańszy. Trochę tego dużo, ale liczę na pomoc. Chcę, żeby dom miał zużycie en. na m2 znacznie poniżej 30kWh/m2*rok. Czy to możliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 18.08.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 temat dalej aktualny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts