Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stół drewniany a ogrzewanie podłogowe

kasik6

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałam zamówić u stolarza stół drewniany dębowy ale stolarz twierdzi że przy ogrzewaniu podłogowym (mam w całym domu) blat będzie się wyginał, chciałam zasięgnąć opinii znawców tematu czy mój wykonawca ma rację i jeżeli tak to z czego mam zrobić blat (nogi podobno mogą być drewniane) żeby wyglądał jak dębowy.

Pozdrawiam

Kasia

nie wiem.... jeszcze nie mam ogrzewania podłogowego, ale to wydaje mi się absurdalne. Przecież z ogrzewania podłogowego nie bucha gorące powietrze. Temperatura powietrza tuż nad podłogą ma około 21-23 stopni. w jaki sposób może to wygiąć blat???

Jestem bardzo ciekawa jak ten stolarz argumentował swoją tezę??

Już od bardzo dawna,nie robi się blatów do stołów z litego drewna (no może poza egzotykami)

Blat robi się z płyty wiórowej lub mdf,obłogowanej obustronnie okleiną naturalną

Obrzeża podkleja się litym drewnem,aby blat wyglądał masywniej

Nogi mogą być z litego

Żaden stolarz przy zdrowych zmysłach,nie zrobi takiego blatu z litego drewna

no chyba że to jakiś stolik do rąbania mięsa

Ogrzewanie podłogowe nie ma tu nic do rzeczy

My stołów nie robimy,ale inwestorce której robiliśmy schody,tak się spodobał ich kolor,że nie odpuściła

Trzeba było zrobić i stoły:)

Za parę dni skończę,to wrzucę fotki

Stoły mają być olejowane,tak jak te schody

SDC11240.jpg

Edytowane przez LasekD

Mam pełny lity drewniany stół dębowy-nieobłogowany-bardzo ciężki i masywny.

Ogrzewanie podłogowe na całym parterze i kominek bardzo blisko stołu i...bardzo porządnego stolarza który w życiu nie powiedział takiej bzdury!!!!

Do tego "stolik kawowy" 130 na 130 cm-również nieobłogowany tylko lity-bo takie było nasze życzenie

Zdecydowanie po 3 sezonach grzewczych nic mi się nie wygięło...:rolleyes:

Poszukaj innego stolarza;)

Na klejeniu desek też nie ma najmniejszego śladu?

Klienci mają różne wymagania

Co dla jednego będzie piękne,dla innego nie przejdzie,bo znajdzie dziurę w całym

Nie powiem że się nie da,ale ryzyko jest duże i nikt (no prawie;)) już tak nie robi

Taki lity ani lepszy,ani ładniejszy,więc nie wiem po co ryzykować i przepłacać

Po tym się nie chodzi,no chyba,że ktoś lubi tańczyć na stole;)

Edytowane przez LasekD

z czego mam zrobić blat (nogi podobno mogą być drewniane) żeby wyglądał jak dębowy.

Pozdrawiam

Kasia

Gumisiowa Ja też odpowiedziałem pytającej na zadane przez nią pytanie

To nie jest żadna pyskówka,przynajmniej z mojej strony:yes:

by miał wygląd dech a nie forniru?

Można pomieszać liście obłogu przy zszywaniu i będzie wyglądać jak dechy

Wszystko zależy czego oczekuje nabywca

Edytowane przez LasekD

stół na podłogówce piaty rok... w stanie niewygietym ;)

parapety drewniane i te które są na podłogówką i te nawet nad kaloryferami... zadnego wygięcia :D

zresztą deski (schody, parapety klei się z mniejszych kawałków, po to, aby sie nie wyginały, Lasek chyba o tym wspomniał)

gumisiowa oczekiwała dech.... :)

No i ma z desek i sprawdzonego stolarza

kasik6 zadała pytanie,czy można to jeszcze jakoś inaczej zrobić,więc jej odpowiedziałem że można

Wy każecie zmienić jej stolarza

A co jeśli weźmie innego,który zrobi jej z litego i stół po pierwszej zimie się rozleci?

Nie wszędzie mieszkają na każdym rogu stolarze,którzy mają wypisane na czole,że robią dobrze stoły z litego drewna;):D

Wbrew pozorom,nie jest to takie proste i oczywiste

Na koniec dodam,że te stoły marketowe są "fornirowane" fornirem grubości rzędu dziesiątek mm i faktycznie wyglądają sztucznie

Jak się "zaobłoguje" obłogiem grubości 2-3mm i pomiesza liście,to nie każdy pozna,że jest to obłogowane

Edytowane przez LasekD

Wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedzi, mój stolarz uczciwie mi powiedział że robił jakiś czas temu dwa stoły drewniane, większy stoi w pomieszczeniu z kaloryferami a mniejszy tam gdzie jest podłogówka i ten mniejszy się wygiął, i dla tego nie chce ryzykować, ja się nie upieram żeby był z litego drewna, ale chcę żeby wyglądał na dębowy , obłog można olejować podobno, pytanie tylko czy cena 1800 zł za stół nierozkładany 95x180 nogi drewniane 9x9cm i blat z mdf to jest cena Ok?