turalyon 13.01.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Witam. Przymierzam sie powoli do odbioru budynku, i mam pytanie czy spotkał sie ktoś z kontrolą urzędu? Kilku moich znajomych sie budowało i w ciągu tych 21 dni nie dostawali żadnych pism. Niby mam wszystko w pożądku, ale wiadomo że jak ktos upierdliwy bedzie to zawsze cos znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 13.01.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Mój kierownik budowy przed zgłoszeniem budynku do użytkowania (bo odbioru jako takiego - nie ma) powiedział mi, że odkąd pamięta, to JEGO budów nikt nie kontrolował. Myślałem, że to przechwałki mające na celu podwyższenie gaży Prawda okazała się prozaiczna - PINB w mojej miejscowości okazał się tak "zawalony" robotą, że po upływie przepisowych 21 dni na końcowy podpis kierownika i zwrot dokumentów muszę czekać: może do końca lutego, może do końca marca, a może ....nie wiadomo dokładnie kiedy PINB podlega miejscowemu Staroście, więc zarówno finansowo mu się "nie przelewa" a i obsada kadrowa "chudziutka". Wymagań za to dużo. Samych donosów (na które trzeba niestety reagować) - na "pęczki". Ot - proza życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2014 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Mnie nie kontrolowali.Pieczątkę i decyzję miałam w przepisowy miesiąc.W Poznaniu prywatne budowy podobno kontrolują jedynie po donosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.01.2014 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Sorki...JEST tu wątek o sprawie...MUSICIE sprawdzić!Jedno - to zgłoszenie zakończenia budowy.Inne -wniosek o odbiór budowy. (czy jakoś tak).Na jedno - dają kwit po czasie a na inne - MUSZĄ się pojawić!Brzmi prawie podobnie a konsekwencje są różne. Było dyskutowane... Mnie nie dotyczy, ale coś z dyskusji pamiętam. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 przyjeżdzają na odbiór częsciowy, jak ktoś chce legalnie zamieszkać na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 14.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 PINB nie podlega staroście, podlega pod "województwo" U mnie w powiecie, trzeba mieć szczęście by nie przyszli na kontrolę, 99% się pojawiają,ale mam ambitny PinbPół roku odbierałem chatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.01.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 (edytowane) PINB nie podlega staroście, podlega pod "województwo" Nie mam pewności, czy tak jest wszędzie(?). Moją informację "pozyskałem" z Internetu, bo chciałem się instytucji nadrzędnej (nad PINB) poskarżyć na idiotyczne wymagania dotyczące dołączenia do zawiadomienia o zakończeniu budowy np. protokołu szczelności instalacji wodnej (w budynku jednorodzinnym!!) Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2014 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 przyjeżdzają na odbiór częsciowy, jak ktoś chce legalnie zamieszkać na budowie. Wykasuj go plisssss.Jaki odbiór częsciowy ,jakie mieszkać na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.01.2014 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 niktspecjalny - przyznałeś się w innym wątku, że kwestie prawne budowania nie sa twoją najmocniejszą stroną - chodzi mi o pozwolenie na użytkowanie - wówczas można zamieszkać, mimo, że budowa trwa (np. zamieszkać na parterze i wykańczać stopniowo poddasze w domu z użytkowym poddaszem). I wowczas nadzór dokonuje kontroli obligatoryjnie. Tak trudno się domyśleć, że używam skrótów i popularnego nazewnictwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2014 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 niktspecjalny - przyznałeś się w innym wątku, że kwestie prawne budowania nie sa twoją najmocniejszą stroną - chodzi mi o pozwolenie na użytkowanie - wówczas można zamieszkać, mimo, że budowa trwa (np. zamieszkać na parterze i wykańczać stopniowo poddasze w domu z użytkowym poddaszem). I wowczas nadzór dokonuje kontroli obligatoryjnie. Tak trudno się domyśleć, że używam skrótów i popularnego nazewnictwa? Nie będę Ci w tym przeszkadzał..brnij w to ale plissss nie do przesady.Lubię się z Tobą chandryczyć ,lubię polemikę ,lubię jak mnie każesz.ale aleeeee,piszemy z sensem by czytający wiedział co czyta. ....że używam skrótów i popularnego nazewnictwa. Ja będę ten drugi .......' serdecznie pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 15.01.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 niktspecjalny - przyznałeś się w innym wątku, że kwestie prawne budowania nie sa twoją najmocniejszą stroną - chodzi mi o pozwolenie na użytkowanie - wówczas można zamieszkać, mimo, że budowa trwa (np. zamieszkać na parterze i wykańczać stopniowo poddasze w domu z użytkowym poddaszem). I wowczas nadzór dokonuje kontroli obligatoryjnie. Tak trudno się domyśleć, że używam skrótów i popularnego nazewnictwa? Popieram nawet nie trzeba daleko szukać http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/pozwolenie-na-uzytkowanie-konieczne-gdy-chcesz-mieszkac-w-nieukonczonym-domu-co-jeszcze,13_8147.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 16.01.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 chodzi mi o pozwolenie na użytkowanie - wówczas można zamieszkać, mimo, że budowa trwa (np. zamieszkać na parterze i wykańczać stopniowo poddasze w domu z użytkowym poddaszem). I wowczas nadzór dokonuje kontroli obligatoryjnie. Aby postawić (dla niezorientowanych) przysłowiową "kropkę nad i" trzeba by dodać, że nie zastępuje to zgłoszenia końcowego i wszystkie czynności trzeba wtedy powtórzyć od nowa (np. aktualne odbiory: kominiarski, szczelności inst. gazowej i t.p.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2014 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Popieram nawet nie trzeba daleko szukać http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/pozwolenie-na-uzytkowanie-konieczne-gdy-chcesz-mieszkac-w-nieukonczonym-domu-co-jeszcze,13_8147.html Co Ty popierasz.Strach ludzi jak jak im legitymacja przed oczyma się pojawi. Dzindybry My z NB. Ty Kolo a przeczytałeś co tam jest napisane???Czytałeś??? Zanim zamieszkasz w nieukończonym domu Powinieneś złożyć wniosek o pozwolenie na użytkowanie budynku. Prawo budowlane mówi, że nadzór budowlany będzie zobligowany do przeprowadzenia w ciągu 21 dni obowiązkowej kontroli budowy pod kątem zgodności z pozwoleniem i projektem. O jej terminie inwestor musi być zawiadomiony w ciągu siedmiu dni od złożenia wniosku. Jeżeli kontrola nie wykaże nieprawidłowości, nadzór budowlany pozwoli na użytkowanie domu. Może je jednak uzależnić od wykonania określonych robót budowlanych w oznaczonym terminie (na przykład zabezpieczenia schodów prowadzących na niewykończone poddasze użytkowe). Może też określić termin wykonania robót, które inwestor zostawił na później. Inwestor jest obowiązany zawiadomić nadzór o zakończeniu robót prowadzonych na podstawie pozwolenia na użytkowanie. Tego chcesz???.A jak nie będzie miał kasy to co???.Teraz zabłyśnij jeśli masz asa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.01.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 ... Tego chcesz???.A jak nie będzie miał kasy to co???.Teraz zabłyśnij jeśli masz asa. No nie panikuj tak - duży jest, to chyba wie co robi a jak go nie stać - to po co budował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 17.01.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 No nie panikuj tak - duży jest, to chyba wie co robi a jak go nie stać - to po co budował Dlatego mi o to chodzi w tych wszystkich watkach by nie porywać się z moty...itd.Ludzie budują własnymi sposobami i jak pytam ile wydali już kasy ,to mnie Elfir wykasuje.I ciemnota nadal nad kilkoma góruje.Tak jak u Ciebie nie doczytałeś artykułu puściłeś fafrocla"Popieram". i wszyscy łykają jakiś to aj waj tu na FM bez skazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts