Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbór budynku - spotkał sie ktoś z kontrolą?

Recommended Posts

Gość Konto usunięte_12*

Mój kierownik budowy przed zgłoszeniem budynku do użytkowania (bo odbioru jako takiego - nie ma) powiedział mi, że odkąd pamięta, to JEGO budów nikt nie kontrolował. Myślałem, że to przechwałki mające na celu podwyższenie gaży ;)

Prawda okazała się prozaiczna - PINB w mojej miejscowości okazał się tak "zawalony" robotą, że po upływie przepisowych 21 dni na końcowy podpis kierownika i zwrot dokumentów muszę czekać: może do końca lutego, może do końca marca, a może ....nie wiadomo dokładnie kiedy :lol2:

PINB podlega miejscowemu Staroście, więc zarówno finansowo mu się "nie przelewa" a i obsada kadrowa "chudziutka". Wymagań za to dużo.

Samych donosów (na które trzeba niestety reagować) - na "pęczki".

Ot - proza życia :D

Sorki...

JEST tu wątek o sprawie...

MUSICIE sprawdzić!

Jedno - to zgłoszenie zakończenia budowy.

Inne -wniosek o odbiór budowy. (czy jakoś tak).

Na jedno - dają kwit po czasie a na inne - MUSZĄ się pojawić!

Brzmi prawie podobnie a konsekwencje są różne.

Było dyskutowane...

Mnie nie dotyczy, ale coś z dyskusji pamiętam.

Adam M.

Gość Konto usunięte_12*
PINB nie podlega staroście, podlega pod "województwo"

Nie mam pewności, czy tak jest wszędzie(?). Moją informację "pozyskałem"

z Internetu, bo chciałem się instytucji nadrzędnej (nad PINB) poskarżyć na idiotyczne wymagania dotyczące dołączenia do zawiadomienia o zakończeniu budowy np. protokołu szczelności instalacji wodnej (w budynku jednorodzinnym!!) :lol2:

Edytowane przez Konto usunięte_12*

niktspecjalny - przyznałeś się w innym wątku, że kwestie prawne budowania nie sa twoją najmocniejszą stroną - chodzi mi o pozwolenie

na użytkowanie - wówczas można zamieszkać, mimo, że budowa trwa (np. zamieszkać na parterze i wykańczać stopniowo poddasze w domu z użytkowym poddaszem). I wowczas nadzór dokonuje kontroli obligatoryjnie.

Tak trudno się domyśleć, że używam skrótów i popularnego nazewnictwa?

niktspecjalny - przyznałeś się w innym wątku, że kwestie prawne budowania nie sa twoją najmocniejszą stroną - chodzi mi o pozwolenie

na użytkowanie - wówczas można zamieszkać, mimo, że budowa trwa (np. zamieszkać na parterze i wykańczać stopniowo poddasze w domu z użytkowym poddaszem). I wowczas nadzór dokonuje kontroli obligatoryjnie.

Nie będę Ci w tym przeszkadzał..brnij w to ale plissss nie do przesady.Lubię się z Tobą chandryczyć:D ,lubię polemikę ,lubię jak mnie każesz.ale aleeeee,piszemy z sensem by czytający wiedział co czyta.

....że używam skrótów i popularnego nazewnictwa.

Ja będę ten drugi .......'

serdecznie pozdrawiam.:bye:

Popieram

nawet nie trzeba daleko szukać

http://muratordom.pl/budowa/przed-budowa/pozwolenie-na-uzytkowanie-konieczne-gdy-chcesz-mieszkac-w-nieukonczonym-domu-co-jeszcze,13_8147.html

Gość Konto usunięte_12*
chodzi mi o pozwolenie na użytkowanie - wówczas można zamieszkać, mimo, że budowa trwa (np. zamieszkać na parterze i wykańczać stopniowo poddasze w domu z użytkowym poddaszem). I wowczas nadzór dokonuje kontroli obligatoryjnie.

Aby postawić (dla niezorientowanych) przysłowiową "kropkę nad i" trzeba by dodać, że nie zastępuje to zgłoszenia końcowego i wszystkie czynności trzeba wtedy powtórzyć od nowa (np. aktualne odbiory: kominiarski, szczelności inst. gazowej i t.p.)

Pozdrawiam

Co Ty popierasz.Strach ludzi jak jak im legitymacja przed oczyma się pojawi. Dzindybry My z NB.

Ty Kolo a przeczytałeś co tam jest napisane???Czytałeś???:sick::no:

Zanim zamieszkasz w nieukończonym domu

Powinieneś złożyć wniosek o pozwolenie na użytkowanie budynku. Prawo budowlane mówi, że nadzór budowlany będzie zobligowany do przeprowadzenia w ciągu 21 dni obowiązkowej kontroli budowy pod kątem zgodności z pozwoleniem i projektem. O jej terminie inwestor musi być zawiadomiony w ciągu siedmiu dni od złożenia wniosku.

Jeżeli kontrola nie wykaże nieprawidłowości, nadzór budowlany pozwoli na użytkowanie domu. Może je jednak uzależnić od wykonania określonych robót budowlanych w oznaczonym terminie (na przykład zabezpieczenia schodów prowadzących na niewykończone poddasze użytkowe). Może też określić termin wykonania robót, które inwestor zostawił na później.

Inwestor jest obowiązany zawiadomić nadzór o zakończeniu robót prowadzonych na podstawie pozwolenia na użytkowanie.

Tego chcesz???:jawdrop:.A jak nie będzie miał kasy to co???.Teraz zabłyśnij jeśli masz asa.

No nie panikuj tak - duży jest, to chyba wie co robi :)

a jak go nie stać - to po co budował

Dlatego mi o to chodzi w tych wszystkich watkach by nie porywać się z moty...itd.Ludzie budują własnymi sposobami i jak pytam ile wydali już kasy ,to mnie Elfir wykasuje.I ciemnota nadal nad kilkoma góruje.Tak jak u Ciebie nie doczytałeś artykułu puściłeś fafrocla"Popieram". i wszyscy łykają jakiś to aj waj tu na FM bez skazy.:sick: