Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przebudowa do oceny

basior122

Recommended Posts

Witam wszystkich na forum!

Jest to mój pierwszy post i z góry chciałbym podziękować za poradę.

Stoję przed możliwością zakupu nieruchomości w dużej aglomeracji który chciałbym zaadaptować na dom. W budynku ulokowana była stolarnia wraz z dużym przynależnym budynkiem. Budowa lata 80 z tej specyficznej (większej) cegły. Budynek ma wszystkie przyłącza, jest ogrodzony, i nie ma śladów pęknięć ani innych uszkodzeń. Wszystkie instalacje do wymiany. Budynek wygląda następująco:

IMG_6685.jpgIMG_6687.jpgIMG_6670.jpgIMG_6658.jpg

Wstępny projekt obejmuje taki układ (oczywiści wew. zmiany są możliwe ale niektóre ściany nośne ograniczają. Generalnie góre kasuje, buduję klatkę wraz z garażami od północnej strony wraz z wejściem do budynku. Budynek obok łączę z sąsiednim budynkiem (odl. ok. 7m). Osobny budynek wykorzystuje jako biuro. Druga opcja to niełączenie tych budynków i pozostawienie jako osobnego biura.

Pytania jakie się rodzą w mojej głowie to:

- czy taki układ budynku nie będzie dziwaczny

- czy budynek bez łącznika nie będziewyglądał dziwacznie. Pytam gdyż nie potrzebuje takiej przestrzeni a każdy m2 kosztuje :(

- czy taka cegła będzie w miarę sensowną bazą dla domu

- czy jest sens zaadaptować taki budynek (są przyłącza, ogrodzona posesja, ładne miejsce i sensowna cena)

...

Jestem otwarty na sugestie i podpowiedzi kreatywnych (i znających się na rzeczy) specjalistów :p

Nadmieniam że projekt wymyśliłem sam a architekt go tylko urzeczywistnił

IMG_6685.jpg

IMG_6687.jpg

IMG_6670.jpg

IMG_6658.jpg

wizualizacja.jpg

Edytowane przez basior122

hej Twoja wizualizacja robi wrażenie. jak zrobisz sobie dom tak jak to sobie wyobrażasz to czapki z głów. szkoda że ja nie mam takich możliwości. da się to zrobić ale myślę że to czy będzie wygonie zależy jakie są wysokości do sufitu. niby nawet 2,2-2,5m jest dobre ale ja myślę że te 2,6m musi być. ale załóżmy że wysokości są odpowiednie. projekt musi być i pozwolenia na budowę i można działać. no i ile kasy się na to chce przeznaczyć. wiadomo że to nie będzie tyle co nowy dom bo już stoi i wygląda że nadaje się do rozbudowy. ale mimo murów jakie trzeba dobudować to trzeba go ocieplić z każdej strony, być może nowa instalację lub jak się da to podłączyć się do starej ale to trzeba obejrzeć, a ten domek będzie miał duży metraż a wiadomo każdy metr to więcej kasy. ale z drugiej strony nie tylko kasa jest najważniejsza. najważniejsze są marzenia i jak dom będzie spełniać Twoje wymagania to warto robić rozbudowę. ja na Twoim miejscu pewnie bym robił bo podoba mi się Twój projekt ale decyzja należy do Ciebie. zrób sobie jakiś ogólny projekt i daj do wyceny i jak spasuje to rób czym prędzej i oczywiście jak będziesz miał chęci to prowadź bloga z budowy bo chętnie popatrzę na efekty pozdrawiam

Hej dzięki!

Wysokość to 3.1-3.2m ale trzeba zrobić ocieplenie i wylać szlichtę więc będzie około 2.9-2.85. Zastanawiam się tylko nad tym łącznikiem bo nie chcę kasy wpakować w co co będzie stało i straszyło. Drugi budynek już stoi więc szkoda burzyć jak można na biuro, ewentualnie siłownie wykorzystać. Dlatego myślę nad połączeniem budynków tylko łącznikiem architektonicznym. Tylko nie jestem pewien czy budynek nie straci przez to tego czegoś :)

Rozbudowa bardzo fajna :) balam sie, ze pierwsza rzecza ktora zobacze bedzie stromy dach- a tu przyjemna niespodzianka :) Szczerze mowiac- z lacznikiem wyglada b. dobrze- wysoka bryla w srodku z nizszymi skrzydlami po bokach. Nie rozdzielalabym tego. Jedyne co moznaby ew zrobic to w miejscu lacznika zrobic wiate tzn. dach jak jest, tylko dziura ponizej zamiast scian. Na ile to zawazy na wygladzie budynku-trzeba zrobic wizualke. ale calkiem osobne bryly- nie. Jak juz wywalac kase to na cos, co bedzie cieszc oko wlascicieli, a i bez tego dom duzy.

Jedyne do czego bym sie przyczepila to styropianowe ozdoby na naroznikach. Nijak mi nie pasuja. Wiem, ze to detal, ze to mozna zrobic albo nie- ale gryzie sie jak jasny gwint z modernistyczna bryla. Jak juz bulic architektowi za wizualizacje to zmusic go do wysilku umyslowego- niech zaproponuje detale inne niz palacowe. Potem bedzie trudno okreslic co pasuje, a co nie- bez porzadnego rysunku, a takie drobne smaczki i prostej, nowoczensej bryle sa bardzo wazne!

Generalnie zycze powodzenia bo realizacja zapowiada sie ciekawie :)

Jeśli jesteś zainteresowany, to w ramach wspierania Muratorów zrobię wizualizację mojej propozycji dla Ciebie (takie rzeczy robię za alkohol ;-) ). Tu moje przebudowy:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.215220245184535.58463.214864131886813&type=3

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209770-Nasza-banderoza/page2

Edytowane przez MaciekTyr.

Witam

Dziękuję za propozycję. Po zapoznaniu się z Twoimi pracami jestem pod dużym wrażaniem i chętnie skorzystam z Twojej propozycji. Oglądając Twoje pracę widzę to co mi się podoba: prostota i modernizm.

Nadmienię jednak że po szczegółowej analizie kosztów / metrażu / kosztów eksploatacyjnych / itp... skłaniam się do wersji bez łączenia dwóch budynków, gdyż tworzy to dodatkową przestrzeń, której nie byłbym w stanie zagospodarować. Chciałbym raczej połączyć oba budynki jakimś stylowym zadaszeniem (jednocześnie mógłby to być zadaszony taras) które byłoby także dodatkiem stylistycznym. Zrobiłem wizualizację takiego pomysłu ale potrzebuję właśnie kogoś z wyobraźnią i doświadczeniem kto przewidzi czy to będzie wizualnie spójne.

Untitled.jpg

Będę wdzięczny za pomoc!

PS

Często bywam w Łodzi więc na pewno się odwdzięczę :)

Dobrze, "będzie Pan zadowolony" :p Potrzebuję plan, na który się zdecydowałeś (obrys zewn.). Elewacja zostaje dla mnie - określ tylko otwory konieczne. Może być na e-mail;[email protected]

Witam

PS

Często bywam w Łodzi więc na pewno się odwdzięczę :)

To miło, przy okazji wybrubujesz kontrowersyjny salon:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126220-poka%C5%BCcie-swoje-salony/page176

Mała próbka z dziś.

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/04/Widok_3a.jpg

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/05/Widok_5.jpg

Kosztowo - podobnie do pierwowzoru, nie dodawałem żadnych karkołomnych elementów i zaproponowałem rozwiązania o sporej elastyczności. Poza styropianem i tynkiem potrzebne będą luksfery i czarna ceramika lub szkło.

Czarne wgłębienia elewacji składają się z okien PCV o jednakowych rozmiarach przeplatanych ceramiką. Ceramikę można zastąpić pasami zwykłego szkła 30cm szer. o czarnym spodzie. Dla oszczędności okna w tym budynku w większości mogą być typu fix - zwykle wystarczy, by w jednym pomieszczeniu jedno okno miało pełne okucia. Pokazałem jedno okno narożne, ale nie jest ono konieczne. Okna można rozplanować dość dowolnie w czarnych przestrzeniach, warto wykorzystać istniejące nadproża (uwzględniłem). Luksfery zlicowałem z ociepleniem, jest to wykonalne, ponieważ stoją na posadzce (dojdzie rama).

Budynek jest przemyślany pod względem termicznym. Proponuję min. 20cm styropianu w częściach głównych, w liniach okien jest uskok 12cm, można tam zastosować poliuretan dla wyrównania parametrów. Dołożyłem styro na tarasie i pod posadzką wystającej brył górnej.

Jest dobrze :)

1. Pytanie gdzię będzie wyjście na taras?

2. Jak będzie się prezentować budynek przy takim układzie (płaska ściana na piętrze)?

3. Co jakby wypuścić jeszcze z takiej płaskiej ściany wiatrołap (zadaszenie z dwoma ściankami) w stylu logi (około 1.3 m) aby mieć zadaszenie w razie deszczowych dni.

piętro.jpg

4. Luxfery bym zastąpił oknami bo z doświadczenia wiem że mają swoje wady.

wyjście na taras jest (dolna część drzwi ma białe PCV zamiast szyby)

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/07/Widok_3.jpg

Uwierz mi, że zadaszenie górnego tarasu to zbytek. Mam 2 tarasy na piętrze i odwiedzam je po to by coś naprawić - Ty będziesz miał zadaszenie na dole i dodatkowe wyjście z tyłu (nie dawaj tam tej gustownej parasolki a raczej coś w rodzaju żagla zakotwiczonego na elewacji, ale z tym też się wstrzymaj).

Luksfery pasują - zobacz tył:

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/07/Widok_2.jpg

a poza tym okna nie mogą być zbyt blisko granicy a luksfery - owszem

Ok, w wersji "futra" uwzględniłem daszek tarasu i nie ma luksferów (poza łukiem w prawym skrzydle). Dziś podwieszę obie wersje w wielu rzutach i z opisem.

Specjalnie dla Twojego projektu zaprojektowałem "balustradę statywową", wydaj mi się ciekawsza od ogranej "kraty" z nierdzewki i ma uzasadnianie konstrukcyjne. Filar składa się z 2 cienkich rurek zbieżnych w płaszczyźnie pionowej i jednej dochodzącej skośnie. Pomiędzy statywami naciągamy relingi (tylko na łukach stosujemy pręty) Pochwyt tworzy usztywniona w poziomie listwa PCV 18cm (są takie oferowane).

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/11/poręcz.jpg

Bardzo dziękuję za umożliwienie mi próbki swoich sił i ciekaw jestem, czy się spodoba.

Niżej 3 propozycje - pierwotna i 2 moje. Uważam, że pierwszy projekt ma dobrą grę brył i na nim się oparłem (także w odniesieniu do funkcji).

Krótką charakterystykę pozwolę sobie ująć w nazwach :) :

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/11/Untitled.jpg

1. Dacia Edward (klasyk gatunku). Projekt ten nawiązuje do okresu polskiej mody na kostkę (tzw "gierek"), okres dość specyficzny, ponieważ kubistyczna forma modernizmu uzupełniana była naszymi - całkiem tradycyjnymi przywiązaniami. Elewacje czytelnie ukazywały "tu mamy salon, tu kuchnię a tam sypialnie..." oraz były dozdabiane i aktualizowane wraz z modą.

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/11/modern.jpg

2. Villa Eduardo (moderna). Tu nawiązałem do tzw. stylu międzynarodowego. Jest to forma trzymająca się kanonu a za razem aktualnie całkiem modna. To rozwiązanie "bezpieczne", szeroko akceptowane. Ciemna część elewacji uzyskana jest gresem lub szklaną okładziną (oczywiście, gdyby taki dom powstawał od podstaw miałby pełne przeszklenia, ale nam chodziło o adaptację).

http://nad.pisz.pl/images/2014/02/11/futu.jpg

3. Rezydencja e2-Rd (futura). Choć odmienność w stosunku do Edwarda wydaje się wyraźna, to od strony wykonawczej różnice nie są znaczne i dotyczą tylko elewacji, która i tak ma być zupełnie nowa. Ten projekt może budzić bardziej spolaryzowane stanowiska - podobać się lub denerwować. Taki styl będzie odbierany jako nowoczesny - teraz i za 30 lat. Podobnie jak był odbierany pół wieku temu.

Jutro wszystkie rzuty i szczegóły - komentarz mile widziane :bye:

W wersji futura wyeksponowałem komin oraz elementy techniczne na bocznej elewacji (skrzynki, jednostka klimy itp), jest tam też drabinka. Jeśli na dachu garażu umieścimy dodatkowo kolektory lub solary, budynek tylko zyska.

W obu wersjach okna są tanie - jednakowej wielkości, natomiast dochodzi ciemne refleksowe pokrycie elewacji. W tych miejscach za to odchodzi tynk, siatka i farba. Materiał można dobrać zależnie od potrzeb, może być nim specjalna okładzina elewacyjna (np. http://www.paroc.com/SPPS/Poland/BI_attachments/Foldery_2011/Fasady_suche_z_wytyczne.pdf) ale może też ceramika, albo zwykłe szkło (pasy) pomalowane od spodu. Alternatywnie - panele PCV w oklejone samemu metaliczną, ciemną folią (jest to sprawdzone - w taki sposób fabrycznie robi się kolorowe okna).