Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka 5m^2 i wanna + kabina

T-Olek

Recommended Posts

Czy ktoś ma pomysł na projekt niewielkiej łazienki około 5m kwadratowych 190cm na 260cm chciałbym zmieścić kabinę jak i niewielką wannę, projekt początkowy wygląda tak jak na rys. A, planuję wyrzucić pralkę i wkomponować kabinę około 80x100 albo 80x110, z odsuwanymi drzwiczkami na łuku np taką [ link-1 ], ewentualnie prostokątną taką jak tu: [ link-2 ] ale raczej z łukiem - zajmować będzie mniej miejsca, wchodzenie wygodniejsze a z tego co widzę tańsza od prostokątnych, Wanna natomiast będzie minimalistyczna, zaokrąglona aby wygospodarować więcej miejsca, szerokość 75 byc moze będzie zwiększona do 80-85, jeszcze nie wybrałem modelu. Myślałęm o sciance między wanną a kabiną, ale to rozwiązanie raczej dla wanny połączonej krótszym bokiem od kabiny.

pion kanalizacyjny jest w górnym prawym rogu więc teoretycznie mogę zmienić lokalizację ubikacji, choć na rys. C może już być nieco daleko od pionu, więc przede wszystkim myślę o projekcie z rys. B, ale moze macie pomysł jak jeszcze lepiej urządzić, albo widzicie błędy, oczywiście rysunek jest mocno poglądowy ale wymiary wyskalowane dość dokładnie, niestety nie mam programu (3D) do projektowania

http://imageshack.com/a/img838/8840/talz.jpg

• 2 weeks później...

Wersja A

T-Olek_łazienka1a.jpgT-Olek_łazienka1b.jpg

Tak wyglądała by Twoja łazienka w pierwotnej wersji ustawień: z wanną z parawanem, ale ze zmianą ustawienia palki - schowana za ścianką, a nad nią półki. Wnękę z pralką można zasłonić roletą/żaluzją/zasłoną/drzwiczkami.

Wersja B (bez pralki) ze zmianami:

T-Olek_łazienka2c.JPG T-Olek_łazienka2b.jpg T-Olek_łazienka2a.jpg

Z wanną asymetryczną (ścięty, a nie zaokrąglany róg - jak na foto1), z wc ustawionym pod skosem i z kabiną prysznicową bez brodzika

Czy masz możliwość przesunięcia drzwi?

Edytowane przez moniss

Dziękuję za wizualizacje, drzwi już przesunąć nie mogę,

na wizualizacji A widzę że jednak wersja bez scianki mi jest bardziej praktyczna, bo powstaje kącik i zmarnowane miejsce potrzebna na otwieranie drzwiczek pralki, lepiej w tym wariancie pralkę w rogu, tyłem do sciany, otwieraną w stronę wanny i obo jest miejsce na szafkę, słupek, cos w tym rodzaju, a WC chyba lepiej jak nie jest na wprost drzwi, tylko na pocznej scianie? zasłonięte szafką, słupkiem ? podobno nie powinno sie wc ustawiać na wprost drzwi?

warian B to cos o czym mysle, ale aby nie byly połączone wanna z kabiną, bo wted praktycznie niema dostępu do połowy wanny , dlatego tez zaokrągloną z jednego rogu wole kabinę, a wc tak jak w opisie wyzej, wolałbym węższą umywalkę a obok szafkę/ słupek, coś na przybory łazienkowe, niemniej jeszcze raz wielkie dzięki za wizualizacje :)

mam jakieś wizje, ale póki co nie znalazłem programu w ktorym potrafiłbym je zwizualizować :)

Wersja A

[ATTACH=CONFIG]239230[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]239231[/ATTACH]

Tak wyglądała by Twoja łazienka w pierwotnej wersji ustawień: z wanną z parawanem, ale ze zmianą ustawienia palki - schowana za ścianką, a nad nią półki. Wnękę z pralką można zasłonić roletą/żaluzją/zasłoną/drzwiczkami.

Wersja B (bez pralki) ze zmianami:

[ATTACH=CONFIG]239238[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]239239[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]239241[/ATTACH]

Z wanną asymetryczną (ścięty, a nie zaokrąglany róg - jak na foto1), z wc ustawionym pod skosem i z kabiną prysznicową bez brodzika

Czy masz możliwość przesunięcia drzwi?

• 2 years później...