Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Baterie wannowe , bateria nawannowa - wątek zbiorczy

daniel13

Recommended Posts

Też mamy podobny problem, przy czym przewidzieliśmy go robiąc rewizję w obudowie wanny. Mimo że jest z tych samych płytek, nie ma dookoła fugi i efekt wizualny jest nieco zepsuty, ale dzięki temu nie mamy grzyba w łazience.

Wydaje mi się, że stosowanie murku powyżej wanny nie rozwiązuje całego problemu. Woda zwykle wylewa się nieco ze słuchawki właśnie po postawieniu jej w tulejce otworu, która przecież szczelna nie jest a tam dalej ścieka po wężu do wnętrza obudowy wanny. Nie są to jakieś hektoliry, ale wyobraźcie sobie to ściekanie po trochu codziennie po każdej osobie, która użyła prysznica. Mimo wstawienia plastikowego pojemnika pod węża i tak raz na jakiś czas otwieramy rewizję i robimy wietrzenie...

W drugiej łazience nie będzie już baterii trójotoworowej. Ładne toto, ale niepraktyczne niestety :(

• Odpowiedzi 319
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stoję przed tym samym, no może podobnym, problemem.

Podobnym dlatego, że u mnie ma być bateria podtynkowa (mieszacz) i wylew z przelewu, ale słuchawka ma być zamontowana w półce za wanną.

Szukając odpowiedniego przelewu wannowego trafiłem na firmę Silfra, która ma w swojej ofercie Follow Me wąż natryskowy z drenażem

Rozwiązanie wydaje się być ciekawe, jedyne obawy jakie mam, to firma... Silfra.. nic mi to nie mówi, a wydać kilkaset złotych na jakieś badziewie, to bym nie chciał...

Czy spotkał się ktoś z produktami tej firmy?

Chciałaś coś, co w obecnych czasach stosuje się przynajmniej w 95% łazienek wiec, jaki mieli problem?

Żartujesz, prawda?

Masz jakiekolwiek dane potwierdzające te 95%? Od hydraulików z całej Polski? Ze sklepów z armaturą? Na jakiej podstawie tak uważasz? Bo tobie się taki kran podoba? :roll:

Nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo to nie fair. Większość, to pewnie klasyczna armatura z wężem na wierzchu, ale czy są jakiekolwiek statystyki na ten temat? Ja bym nie była aż tak pewna, żeby podawać jakiekolwiek liczby czy procenty...

Nalewka Nie nie żartuję ech... 8)

Oczywiste jest, że nikt (najprawdopodobniej) tego nie badał.

Statystyki jakie przytoczyłem opieram na moich spostrzeżeniach, nie tylko mojej pracy ale zarówno katalogów, projektów pokazywanych przez innych a także na tym co można znaleźć choćby na naszym niemalże 115000 osobowym forum. Wystarczy spojrzeć na projekty jakie przewijają się na forum od kilku lat. Wyraźnie widać tendencje jakie od jakiegoś czasu rządziły i jeszcze będą rządzić w tym temacie. Pomijam rozwiązania dla osób bardziej odważnych/zdecydowanych czy lubiących oryginalne i nietuzinkowe rozwiązania, np. takich jak baterie wolno stojące, wylewki, kaskady z sufitu, itp.

Uzywam od 2 lat baterii nawannowej 4-otworowej Tara classic Dornbrachta. Jest zamontowana na polce miedzy wanna a sciana. Oczywiscie rewizja jest niezbedna przy takim rozwiazaniu - u mnie polka wykonana jest z mozaiki, ktorej czesc bezposrednio nad stelazem jest zdejmowalna (po usunieciu silikonu).

Nie ma z nia zadnych problemow, ani z wezykami, ani z cieknaca woda, ani z mechanizmem wciagajacym waz od prysznica.

P.S.: Jesli juz zonglujemy liczbami :wink: , to ja podam swoje typy odnosnie n-otworowych baterii nawannowych:

1) Udzial takich baterii we wszystkich mieszkaniach/domach w Polsce: 5 - 10%

2) Udzial takich baterii w nowobudowanych mieszkaniach/domach w Polsce: 20 - 25%

Uzasadnienie: wyzsza polka cenowa (bateria + stelaz), zazwyczaj idzie w parze z oplytkowaniem wanny (optycznie bardziej pasuje), co generuje dodatkowe koszty.

Dzięki cieszynianka.

Pomysł dobry, wprawdzie w przypadku poważniejszej awarii, to ta kuweta szybko się napełni, ale niewielki wyciek można będzie zdiagnozować dość łatwo... oczywiście pod warunkiem, że się tam zaglądnie :wink:

:lol: Profilaktycznie jest na całą szerokość wanny, ok. 12 l. Musiało by się normalnie lać do niej żeby przebrała. Ale przezorny zawsze ubezpieczony 8) :lol:

Ja będę miała ścienną

Ja to trochę kombinuję :-? Mam zamiar zrobić tak:

- bateria ścienna, owszem, ale podtynkowa,

- wylewka, ale z przelewu,

- prysznic, ale wąż schowany w półce.

Jednym słowem minimalizm.

A poszukiwania czynię właśnie ze względu na wąż prysznica. Jeżeli nic się nie zmieni, to mam zamiar założyć wąż natryskowy z drenażem Follow Me i do tego odpływ z napełnianiem Silfra