replo 21.01.2014 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, Chcialem sie zapytac czy ktos wybudowal juz ten dom i moze sie podzielic swoimi uwagami? http://www.galeriadomow.pl/projekty-domow/projekt-dom-przy-modrzewiowej-14.html Interesuje mnie na co nalezy zwrocic szczegolna uwage, ile kosztowaly poszczegolne etapy budowy i wszystko co moze mi pomoc w budowie? PozdrawiamAndrzej Edytowane 21 Stycznia 2014 przez replo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.02.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 (edytowane) osobiście nie lubię wchodzenia z garażu przez dom. Najlepiej jest wchodzić wprost do wiatrołapu. IMHO - po likwidacji wykuszu układ kuchnia-jadalnia-salon stają się bardziej ustawne Pralnię zrób na piętrze w "garderobie" - bieganie po schodach z praniem nie jest wygodne. http://images65.fotosik.pl/697/45109db12dcd4179.jpg Dzięki likwidacji wykuszu likwidujesz bezsensowny balkonik. Edytowane 25 Lutego 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob9 04.09.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2014 Buduję ten dom w wersji 12, czyli z jednym garażem, który nieco poszerzyliśmy.Elfin, jeśli idzie o pralnie, to bieganie po schodach z brudnymi rzeczami nie wchodzi w grę, bo jak zagłębisz się w kartę projektu ( dostępna na stronie Boducha), to jest tam zaprojektowany zsyp, tzn dziura w stropie:) z garderoby. Oczywiście można tam zainstalować rurę zsypową. Jeśli ktoś powiedzmy nad garażem chce zrobić suszarnię, to fakt: będzie bieganie z praniem do góry i zmiana wchodzi w grę, więc trzeba myśleć o wyprowadzeniu ścieków i doprowadzeniu wody, oraz wkalkulować niebezpieczeństwo zalania w przypadku awarii np pralki:). W przypadku pralni na dole niebezpieczeństwo jest ZEROWE, gdyż:- Garaż i pralnia są położone pól metra niżej niż reszta domu, pod nimi idzie rura zbierająca z kratek ( pralnia, kotłownia, garaż). Zgoda, co do sporej ilości balkonów, które niekoniecznie będą używane, ale zrobiłem sobie model 3D tego cuda w inventorze i wyszło mi, ze pozbycie się czegokolwiek możne oszpecić bryłę budynku, który w podstawowej formie jest bardzo przyjaźnie zwarty i ładny. Nie polecam też na początek kombinować z osłonami wejścia do domu, tez można się przejechać, architekci mi odradzili, może w późniejszym etapie coś pomyślimy.Ze zmian, to niewiele, bo to stosunkowo nowy projekt, nie znalazłem nikogo, kto to już zbudował, dlatego jak najmniej ingerencji. Dodaliśmy dwa okna w pomieszczeniu nad garażem- będzie pokój. Wejście do holu z garazu nie jest najbardziej fortunne, ale nie ma tragedii. Ponieważ garaż sporo niżej, to prawie nie widoczne ( jeszcze trzy schody, w dół), i nie przeszkadza. Osoby, które chcą budować, oczywiście zapraszam do obejrzenia na wieś, bądź jeśli chcecie, to jakieś zdjęcia podeślę. Nie wychylam się, wiec jeśli w jakimś kolejnym poście będzie zainteresowanie, to ja napiszę do zainteresowanego o szczegółach. Na początek ( kopanie) sprawia wrażenie bardzo małego, ale jak ściany fundamentowe staną, to już sporo lepiej. Zamknęliśmy właśnie fundamenty i niebawem przychodzą murarze. jak każde budowanie... tanio nie jest:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 11.02.2015 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam wszystkich Jestem zainteresowany projektem domu przy modrzewiowej ( tylko, że w wersji 3). Chciałbym poprosić kolegę Darkob9 o podzielenie się przemyśleniami i bardziej szczegółowymi informacjami nt. tych projektów. Znalazłem na forum opinie, że te projekty ( przy modrzewiowej) są grubo przeszacowane co do materiałów (zbrojenia, beton), czy możesz to potwierdzić? Generalnie wszelkie uwagi mile widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eryk_0133 11.02.2015 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2015 Witam w tym projekcie znajduje się wykusz na który są różne zdania zalety to niewielki balkon a bardzo częsty kłopot to złe wykonana izolacja na nim i ciągłe przecieki można uniknąć kłopotów związanych z przeciekami jeśli wykona się izolacje odpowiednio ja wykonuje takie izolacje i trzeba myśleć o tej izolacji już na początku budowy żeby zostawić odpowiednią wysokość na izolacje. jeśli ktoś by chciał skorzystać z tych usług proszę o kontakt poprzez wiadomość na forum Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob9 13.04.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) Przepraszam, ze późno się odzywam, Może moje zdanie coś pomoże w przemyśleniach i decyzjach.Nie mam specjalistycznego zdania na temat oszacowań wymiarów i zbrojeń.Mam opinie wykonawców, architekta i ich komentarze. Wygląda na to, ze kolejne poprawione projekty, wydane później i noszące numery 2-14 są w porządku.Będąc ciekawym tego tematu, poprosiłem o weryfikację mojego architekta, który ma w zespole budowlańców, i wyszło, ze nie ma przeszacowań, a kierownik kazał dołożyć jeszcze nawet zbrojeń na rogach. Podobnie z dachem i grubościami krokwi- wszyscy twierdzili, ze jest OK, a nad garażem wręcz zamiast jednej centralnej płatwi w szczycie dali dwie nieco poniżej, bo wydawało się trochę mało, jak na dachówkę. Długości krokwi itd były OK, dla mnie nawet za długie, ale rzeczywiście tutaj naddatek mógłby być mniejszy, trochę drewna poszło w szerszy okap, trochę się zmarnowało i poszło na Kliny:), Ale wole w ta stronę.Ilość betonu, która poszła na fundamenty, i strop nie odbiega od innych projektów, wręcz było tego nieco mniej, i porównywalnie z domami o podobnych gabarytach. Żaden z wykonawców, ani tez kierownicy czy architekci nie potwierdzali, iż jest to za dużo. sporo osób zgadzało się ze stwierdzeniem, że kiedyś dawało się cieniej, a teraz wszystkie domy tak się buduje. Niepokoi dość gruba posadzka, bo aż 20 cm na chudym betonie ocieplenia i wylewki, tutaj chyba rzeczywiście przesadzili, ale jakoś to przeżyjemy. Może student liczył na kolokwium i bał sie dać za mało, a jeszcze nie poprawili:) Jednym słowem nie mam uwag negatywnych co do tych obliczeń. Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez darkob9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banatk 03.12.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2015 witam tęż będę budował ten dom i chciałbym zobaczyć na żywo ,może ktoś buduje z okolic Rzeszowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej8118 12.12.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 WitamCzy ktoś buduje Dom przy Modrzewiowej, z okolic Poznań, Leszno ?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mestrekamcio 10.04.2016 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2016 Witam zainteresowanych. Będę ten dom budował na dniach w Wielkopolsce. Postanowiłem powprowadzać wiele zmian praktycznych, zachęcam do dyskusji. 1. Usunięcie wykuszy po obu stronach, zamiana na okna. Usunięcie balkonu na południowej i północnej ścianie, zamiana na okna2. Dorobienie daszka nad wejściem do domu.3. W pokoju na dole przesunięcie drzwi z zachodniej na południowa ścianę (chcę powiesić na zachodniej telewizor)4. Zamiana strychu na taras nad garażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szaryw 22.01.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam,Czy ktoś buduje/wybudował projekt przy Modrzewiowej 14 w Podkarpackiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banatk 17.08.2017 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2017 (edytowane) Wybudowaliśmy przy modrzewiowejj 12 Także jakbyś chciał zobaczyć na żywo to zapraszam Edytowane 17 Sierpnia 2017 przez banatk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonio81 15.01.2018 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Wybudowaliśmy przy modrzewiowejj 12 Także jakbyś chciał zobaczyć na żywo to zapraszam W jakich okolicach dom stoi ....szukam koło Rzeszowa Sanoka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tonio81 15.01.2018 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2018 Witam, Czy ktoś buduje/wybudował projekt przy Modrzewiowej 14 w Podkarpackiem? Znalazłes kogos ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agabart86 03.02.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2018 Czy ktos buduje w okolicach Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JakubEliza 07.12.2020 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2020 Czy ktos buduje w okolicach Warszawy? a czy ktoś buduje w małopolskim? świętokrzyskim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts