Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Płyta indukcyjna 230V podlączone do "siły"

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zapytaj lepiej czy instalacja pod płytę odpowiednia.

Czy instalacja pod płytę odpowiednia?

Autor/ka pytała

którym schematem należy podłączyć ową płytę?

a wtedy

Uprawniony elektryk będzie wiedział.

I to była chyba najlepsza odpowiedź.

Ja ponieważ nie mam doświadczenia zapytałem o te dwa N-y. W jakim celu robi się takie instalacje ( z dwoma oddzielnymi N-ami ) skoro to ten sam N? Przecież prąd w jednym N-ie jest co najwyżej taki jaki największy z jednej z faz L1, L2 lub L3.

Ja ponieważ nie mam doświadczenia zapytałem o te dwa N-y. W jakim celu robi się takie instalacje ( z dwoma oddzielnymi N-ami ) skoro to ten sam N? Przecież prąd w jednym N-ie jest co najwyżej taki jaki największy z jednej z faz L1, L2 lub L3.

Pewny jesteś że prąd w pojedynczym N-ie i zasilaniu dwufazowym jest najwyżej taki jak w jednej z faz.

Pewny jesteś że prąd w pojedynczym N-ie i zasilaniu dwufazowym jest najwyżej taki jak w jednej z faz.

Przy zasilaniu dwufazowym -nie, tylko że ja napisałem o trzech:

jednej z faz L1, L2 lub L3.

Moje pytanie wzięło się stąd, iż nie widziałem wcześniej obwodów z poprowadzonymi tylko dwoma fazami - zakładam, że są one dedykowane tylko do określonych zastosowań tj. np tylko do płyty indukcyjnej z założeniem, że będzie ona zasilana dwu a nie trój fazowo. Czy tak ?

Tylko czasami pod płytą jest piekarnik i wtedy braknie nam tej jednej fazy. Stąd były moje wątpliwosci.

Jakoś nie doczytałem pytania o instalację, oczywiście nikt do kuchenki nie robi specjalnie dwu fazowego - to obciążenie jest dwufazowe. Jeśli chodzi o prąd w N-ie to nawet w przypadku piekarnika na 3 fazie nie możemy przyjąć jako obciążenia symetrycznego ani asymetrycznego często będzie tak że to dwie fazy będą obciążone z przerwą w trzeciej. Co do tego jak i po co i kiedy te dwa N-y to elektryk będzie wiedział.

Co do tego jak i po co i kiedy te dwa N-y to elektryk będzie wiedział.

Ja jestem elektryk, ale się uczę bo akurat w tej dziedzinie doświadczenia nie mam (pisałem). Możesz mi to wyjasnić ? (to nie roszczenie lecz prośba).

Przecież jeśli mamy trzy fazy i np. I1=5A, I2=10A a I3=0A to wydaje mi się, że prąd w N-ie i tak nie będzie większy niż 10A (ok. 8,66A przy przesunięciach o 120st). Tak ? Więc po co dwa N-y?

Edytowane przez waski78

Ja jestem elektryk, ale się uczę bo akurat w tej dziedzinie doświadczenia nie mam (pisałem). Możesz mi to wyjasnić ? (to nie roszczenie lecz prośba).

Przecież jeśli mamy trzy fazy i np. I1=5A, I2=10A a I3=0A to wydaje mi się, że prąd w N-ie i tak nie będzie większy niż 10A (ok. 8,66A przy przesunięciach o 120st). Tak ? Więc po co dwa N-y?

Masz rację co do liczenia książkowego i tego że może i elektryk nie będzie wiedział. Skoro instrukcja takie połączenie przewiduje to producent coś miał na myśli. Trzeba by się przyjrzeć zalecanym przekrojom by coś wywnioskować. W kuchence należy rozpatrywać układ zasilania 3 fazowy z przerwaną jedną fazą do tego charakter obciążenia i harmoniczne a i te 120 stopni niekoniecznie może się jednak okazać że prąd w N będzie większy niż w fazowym, zauważ że rozwiązanie 2 i 3 przewiduje dwa N tylko inaczej połączone. Przy obecnych obciążeniach to już nie takie proste liczenie prądów;-)

Skoro instrukcja takie połączenie przewiduje to producent coś miał na myśli. (..)

Stąd wzięły się moje wątpliwości i pytania. A co miał producent na myśli chętnie bym się dowiedział

W kuchence należy rozpatrywać układ zasilania 3 fazowy z przerwaną jedną fazą do tego charakter obciążenia i harmoniczne a i te 120 stopni niekoniecznie może się jednak okazać że prąd w N będzie większy niż w fazowym...

Tylko gdyby tak miało być to chyba nie za bardzo rację bytu miałoby połączenie z trzeciego rysunku - z jednym N-em. :(

Stąd wzięły się moje wątpliwości i pytania. A co miał producent na myśli chętnie bym się dowiedział

To pytaj producenta;-)

Tylko gdyby tak miało być to chyba nie za bardzo rację bytu miałoby połączenie z trzeciego rysunku - z jednym N-em. :(

Na trzecim rysunku też są dwie żyły wpięte razem. Należało by przeczytać instrukcję w części dotyczącej montażu, przekrojów i zabezpieczeń.

Zalecenia montażowe producenta są po to by je stosować bo on wie najwięcej o swoim produkcie.

Gość Konto usunięte_1*

kupiłaś płytę na 400v i tak ją też połącz bo na 1 fazę nie wytrzyma ci żaden korek bo zabezpieczenie główne musiało by być 3x35 amper a na 100% takiego nie masz , pewnie 3x20 A lub 3x25 A , dlatego jedynym rozsądnym podłaczeniem jest na 400 v i jest to bardzo proste bo pod L1 oraz L2 podłączasz 2 fazy trzeciej się nie łaczy a pod N dajesz po starej nazwie uziemienie a pod PE żyłę ochronną i po zawodach proste jak drut :rolleyes:

pamiętajcie miedzy 1 oraz 2 fazą jest 400v tak samo i 3-cią ale między 1 fazą a N to już 230v

i jeszcze jedno im wyższe napięcie tym niższy prąd i o to chodzi

aby indukcję podłaczyć pod 1 fazę zabezpieczenie główne musi być 35 amper

w mieszkaniu raczej nigdy nie ma tak dużych zabezpieczeń na 3 fazach dlatego 3 fazy są o wiele lepsze nie wiem jak to jeszcze uprościć

ale skoro możesz to wszystko dawaj na 400 v same korzyści , korki nie polecą druty nie bedą się smażyć :rolleyes:

kupiłaś płytę na 400v i tak ją też połącz bo na 1 fazę nie wytrzyma ci żaden korek bo zabezpieczenie główne musiało by być 3x35 amper a na 100% takiego nie masz , pewnie 3x20 A lub 3x25 A , dlatego jedynym rozsądnym podłaczeniem jest na 400 v i jest to bardzo proste bo pod L1 oraz L2 podłączasz 2 fazy trzeciej się nie łaczy a pod N dajesz po starej nazwie uziemienie a pod PE żyłę ochronną i po zawodach proste jak drut :rolleyes:

pamiętajcie miedzy 1 oraz 2 fazą jest 400v tak samo i 3-cią ale między 1 fazą a N to już 230v

aby indukcję podłaczyć pod 1 fazę zabezpieczenie główne musi być 35 amper

w mieszkaniu raczej nigdy nie ma tak dużych zabezpieczeń na 3 fazach dlatego 3 fazy są o wiele lepsze nie wiem jak to jeszcze uprościć

ale skoro możesz to wszystko dawaj na 400 v same korzyści , korki nie polecą druty nie bedą się smażyć :rolleyes:

To nie jest płyta na 400V ma pewnie rozdzielone po dwa palniki i dla ograniczenia prądu właśnie na dwie fazy.

i jest to bardzo proste bo pod L1 oraz L2 podłączasz 2 fazy trzeciej się nie łaczy a pod N dajesz po starej nazwie uziemienie a pod PE żyłę ochronną

uziemienie i żyła ochronna hmmm :no:

Poszczególne moduły płyty są zasilane 230V a nie żadnym 400V. Po to są dwie fazy żeby obciążenie prądem było mniejsze, 400V międzyfazowego nie ma tu nic do rzeczy.

korki nie polecą druty nie bedą się smażyć

Autorka nie pisała jakie ma zabezpieczenie ani ilu fazową instalację więc nie bądź taki pewny.:yes:

Szkoda, że sie do tej pory nie odezwała, bo może rozwiałaby wątpliwości.

Edytowane przez waski78

Przecież jeśli mamy trzy fazy i np. I1=5A, I2=10A a I3=0A to wydaje mi się, że prąd w N-ie i tak nie będzie większy niż 10A (ok. 8,66A przy przesunięciach o 120st).

Elektrotechnika na 50Hz skończyła się ładnych kilkanaście lat temu. Dziś w przewodzie N musisz się spodziewać wyższych obciążeń niż w przewodach fazowych.