kowalio 23.08.2021 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Czy podstawowe czynności serwisowe wykonałeś? czyszczenie filtra, uzupełnienie zładu? Jeśli wyłącznik wysokociśnieniowy = presostat wysokiego ciśnienia to lepiej wezwij fachowca. takie drobiazgi robiłęm kilka razy. W zbiornikach wyrównawczych jest pełno. I tu własnie problem ... skąd fachowca. Nigdzie nie mogę znaleźć. Częstochowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 23.08.2021 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2021 Sprawdź pompę obiegową po stronie wody grzewczej, najczęstsza przyczyną wysokiego ciśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 24.08.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Sprawdź pompę obiegową po stronie wody grzewczej, najczęstsza przyczyną wysokiego ciśnienia. Tę pompę już wymieniłem. Pomogło na kilka dni i dalej wysokie ciśnienie. Ewidentnie wymienniki. Nie mogę znaleźć nikogo kto naprawia pompy. To jakaś paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Zadziałanie presostatu wysokiego cisnienia jest zwykle wtedy, gdy nie ma ODBIORU strumienia ciepła z pompy.Najczęściej (jak napisali) błąd pompy obiegowej. Woda w górnym xródle nie płynie.Ale...To woda "po stronie odbioru, domu".Jak ma sporo kamienia kotłowego, to moze wymiennik zarósł nim?Wypadaja weglany powyzej 50 pare stopni i osadzaja się na ściankach.Wtedy transport ciepła jest problematyczny. Wypłukać wymiennik ciepłym octem?Śmierdzi jak diabli, ale działa... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 24.08.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Wypłukać wymiennik ciepłym octem? Śmierdzi jak diabli, ale działa... Adam M. Z tego co zasięgnąłem wiedzy to płukać najlepiej Kamixem ale tym do instalacji. Własnie próbuję się umówić z serwisantem na ten zabieg. Sam tego raczej nie zrobię. Serwisant jakiego znalazłem i problem zna jest nablizej 500km ode mnie. Nikogo na śląsku znaleźć nie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Tę pompę już wymieniłem. Pomogło na kilka dni i dalej wysokie ciśnienie. Ewidentnie wymienniki. Nie mogę znaleźć nikogo kto naprawia pompy. To jakaś paranoja. Mało kto z tych co handluja pompami wie jak one działają i jakie mają bebechy. Ci co je robią (i umieją je naprawić) są w mniejszości, a zwykle są dość zajęci. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Z tego co zasięgnąłem wiedzy to płukać najlepiej Kamixem ale tym do instalacji. Własnie próbuję się umówić z serwisantem na ten zabieg. Sam tego raczej nie zrobię. Serwisant jakiego znalazłem i problem zna jest nablizej 500km ode mnie. Nikogo na śląsku znaleźć nie mogę. Kamix to ocet z dodatkami (kwas mrówkowy?) Sam nie zmotasz wiadra, grzaki i jakiej pompki ze starej pralki czy zmywarki? Operacja aromatyczna ale mało skomplikowana technicznie... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 24.08.2021 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Kamix to ocet z dodatkami (kwas mrówkowy?) Sam nie zmotasz wiadra, grzaki i jakiej pompki ze starej pralki czy zmywarki? Operacja aromatyczna ale mało skomplikowana technicznie... Adam M. może jak bym to gdzieś na filmie zobaczył to pewnie i bym zrobił. Nie chciał bym sobie w ogóle pompy na zime załatwić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.08.2021 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 To za droga "zabawka" aby się "bawić" w serwisanta jak się nie ma o tym pojęcia . Dzwonić i pytać . Sadzę że znajdziesz kogoś kto się tym zajmie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 To za droga "zabawka" aby się "bawić" w serwisanta jak się nie ma o tym pojęcia . Dzwonić i pytać . Sadzę że znajdziesz kogoś kto się tym zajmie ... Nooo... Przyjedzie, zrobi i skauje... No, nie, zebym był przeciw, bo SAM bym skasował, ale... Nie potrafiić obsłuzyć SWOICH urządzeń? To PO CO mu takie? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 kaszpir007 CO robisz jak Ci jebnie kontroler temperatury ładowania baterii srajfona? No, bo ja naprawiam go! A Ty? Wołasz serwis? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Inaczej...Opowieść o włościaninie, chronometrze i ekskrementach....GÓWNO CHŁOPU - NIE ZEGAREK, JAK GO NAKRĘCIĆ NIE UMIE!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 kowalioJak choć raz zetknąłeś się z robieniem bimbru to...PC to jest to samo!Parowanie i skraplanie.Skraplacz masz zapaskudzony i trzeba go wyczyscić.Dasz radę!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 24.08.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 kowalio Jak choć raz zetknąłeś się z robieniem bimbru to... PC to jest to samo! Parowanie i skraplanie. Skraplacz masz zapaskudzony i trzeba go wyczyscić. Dasz radę! Adam M. Z bimbrem to się zetknąłem nie raz i nie dwa, nawet on się ze mną zetknął wiele razy... Tak, to ta przyczyna, jednak bez jakiejś instrukcji nie poradzę sobie aby czegoś nie sprdlić. Najśmieszniejsze jest to, ze żaden instalator nawet przyjść nie chce. Adam, jak jest gdzieś w zasięgu wideo o tym to chętnie rzucę okiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Weź dobrze zakamieniony czajnik.Nalej do niego octu (10% sklepowego bo "lodowatego" nie dostaniesz z marszu)Zagotuj i... NIE wąchaj!Czajnik CZYSTY (jak dupa anioła) po kilkunastu minutach.To samo trzeba zrobić z wymiennikiem PC od strony domu. (Górne źródłoPC)Sa tam gdzies jakies srubunki, przyłącza.Rozłacz i zrób obieg - wiadro z grzałka i octem - pompka - wymiennik - wiadro.Potrzymaj z jakie kilka godzin.NIE WĄCHAJ!Wietrz...No i bedzie dobrze! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 24.08.2021 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Kwas octowy liczony jest jako "słabe kwasy".ALE...OCTANY (sole kwasu octowego) WSZYSTKIE sa w pełni rozpuszczalne w wodzie.WĘGLANY (wapnia i magnezu - kamień kotłowy) przeprowadzisz w OCTANY i wypłukasz.PC wstanie i zaczninie normalnie pracować.No, po odpowietrzeniu obiegów! Adam M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 24.08.2021 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2021 Kamix to ocet z dodatkami (kwas mrówkowy?) Odwrotnie - kwas amidosulfonowy z dodatkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 25.08.2021 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 (edytowane) Wszystko jedno.Oba działaja. Z tego co pamietam to gówniato w wodzie się rozpuszcza... Adam M. Edytowane 25 Sierpnia 2021 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.08.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2021 Wszystko jedno. Oba działaja. Z tego co pamietam to gówniato w wodzie się rozpuszcza... Adam M. Tak, wodę trzeba podgrzać do tych 50 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batot 08.11.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Informacyjnie firma Keno Energy zrezygnowała z pomp ciepła - obecnie proponują wyłącznie systemy fotowoltaiczne na swojej stronie... http://www.keno-energy.com Jednocześnie podtrzymuję pytanie o kompresor daikin z poprzedniego posta. Nie prawda KENO od paru lat sprzedaje pompy ciepła po dzień dzisiejszy tylko wy tego nie widzicie bo te dane są dostępne w serwisie B2B po zalogowaniu. Druga sprawa dziwię się, że zapłaciłeś za towar wart 20k lub więcej bez faktury i bez dokumentów (gwarancji). Przestroga da wszystkich póki nie macie kompletu dokumentów, wraz z protokołem uruchomienia, podbitą gwarancją NIE PŁACIMY! A bez faktury i gwarancji no to kupiłeś w zasadzie Chińczyka. Nie wiem o co tym firmom instalatorskim chodzi ale u mojego ojca podobne cyrki były, że fakturę i gwarancję dowiezie. Ja ojca przestrzegłem nie daj im nawet złotówki jak Ci wszystkich dokumentów nie dadzą - dali wszystko (pompa Stiebel). Nawet konsultowałem z producentem jak ma być wypełniona gwarancja itp aby potem nie było przypału. Fajny materiał, szkoda, że nie natrafiłeś na jakiegoś elektronika wprawnego lub elektryka z dużym stażem to powinien Ci od razu te twoje problemu rozwiązać. Szkoda, że teraz to czytam bo chętnie bym pomógł. Tak na przyszłość szukajcie elektronika albo automatyka ze stażem jakimś to takie proste usterki powinien sobie poradzić jak jest dobry i na pompach aż tak bardzo nie musi się znać a większość prostych usterek naprawi. A może autor skąpił z zapłatą dlatego nikt nie chciał przyjechać. Dziwi mnie to bardzo bo Racibórz to nie wioska przecież. Plusfoto (...) Zdemontowałem ten panel i popatrzyłem nic tam nie ma spalonego jest za to dziwna dioda która jak się sprawdza miernikiem na na chwilę zapiszczy i później cisza ciekawe ule taki panel kosztuje bo jak do 500 zł to można zamawiać i sprawdzić jak więcej to trochę szkoda kasy co by mieć drugi najchętniej to bym pożyczył od kogoś i sprawdził czy to jest ten panel Diody nie sprawdza się na "piszczku" tylko na zakresie specjalnie do tego dedykowanym "narysowana dioda". Na zakresie "dioda" nie spotkałem się w swoim życiu aby jakiś miernik piszczał a więc prawdopodobnie zmierzyłeś na złym zakresie. Poza tym diodę nie sprawdza się na piszczenie tylko na konkretną wartość na wyświetlaczu. Domniemam kolega chyba nie jest elektronikiem więc wybaczam braki elementarne. Edytowane 8 Listopada 2022 przez batot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts