Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awarie pomp ciepła i sposoby ich naprawy

Liwko

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak pisałem pierwsze co bym sprawdził bezinwazyjnie to czy podczas pracy płynie prąd przez oba uzwojenia.

Ty masz schemat tego soft sartu:

https://pl.aliexpress.com/item/Air-Conditioner-Single-Phase-220VAC-Soft-Start-Controller-TL-ASSU220P5/1960639287.html?spm=a2g17.10010108.1000016.1.1fc570fbnT3Bhb&isOrigTitle=true

podczas pracy na zacisku uzwojenia rozruchowego prąd =0, a na pozostałych jednakowy

Gdy masz jakiegoś ogarniętego elektryka może to połączyć z pominięciem soft startu

nie wiem jaką masz w tym ustrojstwie sprężarkę , ale w załączonym linku na 14 stronie masz układ copeland'a:

https://climate.emerson.com/documents/scroll-compressors-for-refrigeration-zb15k-to-zb220k-zs21k-to-zs11m-zf06k-to-zf48k-zf13kve-to-zf48kve-pl-pl-4217152.pdf

Dodam update:

poprosiłem Keno Energy o wskazanie serwisanta - przyjechał, pooglądał, niestety nawet bez miernika - więc nie był w stanie zweryfikować Waszych podpowiedzi :/

Na podstawie filmu, który nagrałem stwierdził, że kompresor wtedy chodzi, jakby nie miał jednej fazy (przypominam, że pracuję na jednej fazie) - zalecił wymianę stycznika (mam schneidera) i obserwację...

Będę musiał szukać stycznika, ale nie jestem przekonany, że diagnoza jest 100-procentowa...

Sytuacja się powtarza: PC po przerwie w pracy kilkunastogodzinnej włącza się i pracuje bez zarzutu - 2/3 godziny, dwa-trzy razy się włącza i wyłącza bez zarzutu - a potem znowu to samo - kompresor 2 sekundy głośno podejmuje pracę i się poddaje..

Postaram się wrzucić film z nagraniem jak to wygląda.

Powiem tak: POMOCY.

Edit:

Dodałem film:

https://www.youtube.com/watch?v=__9aW4rSGMs&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=__9aW4rSGMs&feature=youtu.be

Edytowane przez lukasz_

Zadzwoń do jakiegoś chłodniarza "starej daty" z okolicy, oni całe życie pracowali z podobnymi sprężarkami. Ja osobiście uważam, że uszkodzony jest soft-starter. To jest taki kawałek bimetalu, który załącza i rozłącza kondensator rozruchowy. Fakt, że masz PC podłączoną do 1 fazy nie oznacza, że silnik sprężarki jest 1-fazowy, po to są kondensatory żeby tą "2 fazę" zrobić. Praca Twojego silnika bez 1 fazy = praca bez kondensatora pracy.

Ciężko u mnie w okolicy o dobrego fachowca... szukam, pytam - i nic.

A jak ocenicie kwestię, że ten problem nie występuje po kilkugodzinnym przestoju PC? Wtedy zapala na dotyk. Po kilku godzinach problem wraca.

Czy diagnoza pana wysłanego przez Keno może być trafna? (przekaźnik do wymiany)

Łukasz gdzie ty mieszkasz że w okolicy nie ma jakiegoś fachowca?

Odnośnie stycznika to połóż palec na styczniku i uruchom pompę (na plastikowej obudowie). Może ton tak pstryka jak słychać na filmie. wyczujesz to

Wcale jednak to nie będzie znaczyło to że jest uszkodzony. Aby go sprawdzić na 100% trzeba by go wykręcić i podpiąć napięcie do styków cewki.

Cykanie może być spowodowane złym sterowanianiem z soft-startu

Mało prawdopodobne by ten stycznik poleciał - zbyt dobra firma

.Stawiam na uszkodzony soft-start - niestety to jest chińszczyzna

Można go usunąć i pompa bez niego się obejdzie. Wystarczy średnio ogarnięty elektryk.

Łukasz gdzie ty mieszkasz że w okolicy nie ma jakiegoś fachowca?

Odnośnie stycznika to połóż palec na styczniku i uruchom pompę (na plastikowej obudowie). Może ton tak pstryka jak słychać na filmie. wyczujesz to

Wcale jednak to nie będzie znaczyło to że jest uszkodzony. Aby go sprawdzić na 100% trzeba by go wykręcić i podpiąć napięcie do styków cewki.

Cykanie może być spowodowane złym sterowanianiem z soft-startu

Mało prawdopodobne by ten stycznik poleciał - zbyt dobra firma

.Stawiam na uszkodzony soft-start - niestety to jest chińszczyzna

Można go usunąć i pompa bez niego się obejdzie. Wystarczy średnio ogarnięty elektryk.

Mieszkam w powiecie raciborskim - słowo daję - NIKT w regionie się nie orientuje.

Wszyscy nastawieni na sprzedaż PC i montaż - ale do rozwiązywania problemów fachowców niestety nie ma..

Wszystkie lokalne firmy twierdzą, że są wyłącznie od montażu i nic ich nie obchodzi jak coś się psuje.

Dziwne jest to, że kilku z nich namawiało mnie do zmiany sterownika na "lepszy" = droższy, na którym się znają... :/

Czy tylko mi się wydaje, że inny sterownik w tych problemach może być co najwyżej narzędziem diagnostycznym, a nie rozwiązaniem problemu?

W poniedziałek znajomy elektryk ma mnie odwiedzić - przekażę Twoją sugestię.

W depresję człowieka to wpędza - w XXI wieku w tym kraju jak już człowiek chce być eko wbrew wszystkim sąsiadom, to w problemach pozostaje samemu w regionie... I jak tu namawiać innych? dziesiątki tysięcy wyrzucone w błoto :/ Czas chyba wrócić do "kopciucha" za 2000 zł i palenia śmieciami, miałem i plastikiem jak inni...

A dziś, o tej porze mam na podwórku +0,7 stopnia.. Dzieci się pytają, czemu mamy zimno..

Dodam tylko, że wskazany przez Keno fachowiec stwierdził, że wszystko pracuje OK, więc mam zamówić odpowiednik stycznika i jak się uda, to na PC pracować.

Włączyłem dziś, ale po 45 minutach pracy PC nie osiągała wyznaczonej temperatury i kompresor się wyłączył - przy czym był gorący, jak nigdy wcześniej - a zapach spalenizny już mnie o dreszcze przyprawił - mam termometr mierzący do 100 stopni - nie dał rady - było powyżej.

Myślałem, że kompresor spalony - ale po 6 godzinach - przed chwilą - włączyłem PC dla testu - czy jeszcze żyje - usłyszałem podobny dźwięk do tego z filmu.

Kompresor po 6 godzinach ma 50 stopni.

Czekam na elektryka - ale bez większych nadziei.

Może ktoś z okolic widzi to forum i ma ochotę zarobić rozwiązując ten temat u mnie na miejscu? Z Opola do mnie godzina drogi, z Gliwic 40 minut, Wrocławia - 2 godziny.

Po prostu od 4 lat propaguję czyste powietrze w regionie oddolnie - poprzez znajomych, sąsiadów, rodzinę - i wychodzę teraz tak mało wiarygodnie, że szkoda gadać... nie mówiąc o psychice, która zupełnie pada, jak 2-letnie dziecko pyta tatę, dlaczego mamy zimno :(

Edytowane przez lukasz_

Łukasz - zarżniesz pompę jak się tak grzeje - taniej faktycznie kupić farelki.

Zapytaj na Facebooku na grupie pompy ciepła - może ktoś w pobliżu się odezwie lub podpowie

Podzwoń po serwisach innych producentów PC - może kogoś mają na terenie i pomogą.

Jest producent w Kietrzu - to chyba niedaleko

Poszukaj firmy co się klimatyzacją zajmuje - może poradzą lub znają kogoś klo się podejmie - to bliskie tematy

wejdź do sklepu i zobacz czy na chłodniach czy nie ma naklejki z napisem serwis tel. lub popytaj kto im serwis chłodni robi

Piszę na tym forum wszystko jak na spowiedzi, bo wyczerpałem już chyba wszystkie ścieżki lokalne w ostatnich bezproduktywnych tygodniach..

W Kietrzu (40 km) też pytałem - jeden z fachowców ma mi pomóc, ale warunkuje to zmianą sterownika na początek - duży wydatek (2-3 tysiące), a nie jestem przekonany, czy nie trzeba by najpierw zlokalizować przyczyny elektrycznej..

Dlatego też napisałem apel do fachowców - graniczący z paniką - jeśli KTOKOLWIEK z rejonu Gliwice/Katowice/Wrocław/Opole może i Kraków czyta to forum - i może pomóc, to proszę o pilny kontakt.

Edytowane przez lukasz_

lukasz_ w /g mnie masz po prostu uszkodzony układ rozruchu . Tutaj masz zaapewne po to dwa kondensatory , aby jeden ten większy załączany był tylko a czas rozruchu , a drugi mniejszy powinien pracować non stop ze sprężarką , ponieważ to jest sprężarka ,,dwufazowa" . Skoro kondensatory sa dobre , to uszodzony jest element który łączy te kondensatory ze spręzarką .Ten duży kondensator jest załączany na chwilę uruchomienia sprężarki -przez jakiś rodzaj stycznika czasowego- ten mały kondensator załączany wraz ze startem sprężarki także przez stycznik . Jeśli ten duży kondensator nie zostanie załączony wraz że startem sprężarki , a mały zostanie złączony to sprężarka nie ruszy zawarczy i pewnie jakies zabezpieczenie ją wyłączy , ale może się tak zdarzyć po dluższm postoju że ciśnienie przed i za sprężarką się wyrówna i sprężarka może wystartować nawet na tylko małym kondensatorze. Druga sprawa że może byc też tak że duży kondensator zostanie załączony ze sprężarką , a mały nie , wtedy sprężarka wystaruje , ale silnik sprężarki będzie się grzał , ponieważ bez małego kondensatora pracuje na jednej fazie , brak mu wtedy mocy .Generalnie uważam że awaiia jest raczej prosta , tyle że praca na takej usterce może się skończyć awarią sprężrki ,oczywiście układ hydraulczny masz do poprawy , szkoda ze daleko ode mnie , naprawiłbym to raczej na 100%, bez wymiany sterownika Edytowane przez Garażowiec

lukasz_ w /g mnie masz po prostu uszkodzony układ rozruchu . Tutaj masz zaapewne po to dwa kondensatory , aby jeden ten większy załączany był tylko a czas rozruchu , a drugi mniejszy powinien pracować non stop ze sprężarką , ponieważ to jest sprężarka ,,dwufazowa" . Skoro kondensatory sa dobre , to uszodzony jest element który łączy te kondensatory ze spręzarką .Ten duży kondensator jest załączany na chwilę uruchomienia sprężarki -przez jakiś rodzaj stycznika czasowego- ten mały kondensator załączany wraz ze startem sprężarki także przez stycznik . Jeśli ten duży kondensator nie zostanie załączony wraz że startem sprężarki , a mały zostanie złączony to sprężarka nie ruszy zawarczy i pewnie jakies zabezpieczenie ją wyłączy , ale może się tak zdarzyć po dluższm postoju że ciśnienie przed i za sprężarką się wyrówna i sprężarka może wystartować nawet na tylko małym kondensatorze. Druga sprawa że może byc też tak że duży kondensator zostanie załączony ze sprężarką , a mały nie , wtedy sprężarka wystaruje , ale silnik sprężarki będzie się grzał , ponieważ bez małego kondensatora pracuje na jednej fazie , brak mu wtedy mocy .Generalnie uważam że awaiia jest raczej prosta , tyle że praca na takej usterce może się skończyć awarią sprężrki ,oczywiście układ hydraulczny masz do poprawy , szkoda ze daleko ode mnie , naprawiłbym to raczej na 100%, bez wymiany sterownika

Dzięki za rzeczową odpowiedź - chyba nie pozostaje mi nic innego, jak zaryzykować i zakupić soft starter za 450 zł.

Pytanie tylko jest takie: u mnie występują wszystkie wskazane przez Ciebie symptomy - tj. po wielogodzinnej przerwie w pracy PC - odpala od razu i bardzo się grzeje (czyli jakby praca tylko na dużym kondensatorze). Czarny kabel comp start cały czas podaje napięcie - nie tylko podczas rozruchu, ale i później.

Następnie nie odpala w ogóle - tylko robi hałas jak na moim filmie- czyli jakby pracował tylko na małej pojemności kondensatorze.

Pytanie brzmi - czy uszkodzony soft starter tak właśnie może działać?

Który dokładnie kabel mam jeszcze zmierzyć np. miernikiem cęgowym, żeby mieć pewność iż nie wydam 450 zł na marne?

Jutro dzień roboczy - więc najdalej wieczorem chcę dokonać zamówienia - jeśli macie jeszcze jakieś podpowiedzi, to bardzo proszę.

Dodaję update:

nie bez stresu zamówiłem soft starter z kondensatorem rozruchowym (550 zł).

Będzie za 4 dni robocze.

Niestety, wezwany elektryk nie "rozpracował" mi soft startu.. Jedynie - po włączeniu PC i kompresora na zimnym układzie, wyłączył kabel biegnący od soft startu z napisem "start" do kondensatora rozruchowego - kompresor nadal pracował - ale się grzał (w minutę do 55 stopni na obudowie).

Sprawdził mi też styczniki - wszystkie są OK.

550 zł - sporo kasy - mam nadzieję, że idziemy w dobrym kierunku, bo po tej wymianie nie będę miał już pomysłów, ani ścieżek do fachowców :/

Pozostaje Ci jeszcze ten drugi, mniejszy, kondesator. Jego też bym wymienił. Jest znacznie tańszy.

Ok - właśnie zakupiłem:

https://allegro.pl/kondensator-rozruchowy-do-silnika-450v-cbb60-70uf-i6883740528.html

Idę na całość.

Co prawda elektryk sprawdził mi jakimś dedykowanym miernikiem do kondensatorów, iż ten ma 68uF..