lukasz_ 12.12.2018 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2018 Pompy mają numer seryjny po którym producent może się zorientować kiedy była wyprodukowana. Również ten instalator przecież nie znalazł jej na drodze tylko kupił od producenta. Jeśli producent nie uzna gwarancji to poinformuj go że postarasz się żeby wszyscy potencjalni ich klienci wiedzieli jak Ciebie potraktowali. Reputację firma traci szybko, a odzyskiwanie jej trwa latami. Instalator zamiast karty gwarancyjnej wysłał mi druk reklamacyjny do Keno Energy. Wysłałem go, ale Keno go nie uwzględniło. Przed chwilą wysłałem maila do obydwu w/w - z informacją taką, jak radzicie - wyznaczyłem termin na podjęcie reakcji do najbliższego piątku. Wiele mi wskazuje na to, że przyczyna mogła leżeć w tym, że po nieudanym montażu PC - gdy sterownik zaczął wyrzucać błędy związane z przepływem (chyba na GZ), a instalator nie był uprzejmy odbierać telefonów - wtedy skontaktowałem się z Keno - oni zaś połączyli mnie z jakimś ich serwisantem, który zakładając zworki na sterowniku wypiął kable odpowiadające za wyrzucanie tego błędu. Długofalowo (wg speca od chłodnictwa, który był postawić ostatnią diagnozę) - mogło to wpłynąć na awarię kompresora. Zbyt mały przepływ na GZ powodował pracę PC na max parametrach, na bardzo wysokich temperaturach, okresowe wywalanie bezpiecznika, a jednocześnie brak odbioru ciepła. Uszkodził się soft starte - może i od tych wyłączeń awaryjnych, zaś kompresor oberwał przez pozostałe powody w/w. Zgodzicie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 13.12.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 czy ja dobrze rozumiem:Instalator - nie odbierał telefonówZadzwoniłeś do producenta, a on podesłał ci serwisanta (czyli przyjął zlecenie naprawy). Serwisant zrobił to co zrobił (szkoda komentarza)Teraz producent nie chce przyjąć zlecenia naprawy.Wg mnie należy zrobić jak pisał kolega powyżej. Jakoś do głowy mi nie przychodzi że serwis producenta wyłącza zabezpieczenia fabryczne...W sumie nadaje się to na nowy wątek - Dlaczego nie kupować pompy ciepła Keno Pozostaje też pytanie dlaczego masz za mały przepływ GZ? - pompa którą posiadasz powinna sobie spokojnie poradzić (o ile chodzi na 3 biegu)Wygląda że masz błędy w wykonaniu instalacji - o niej nic nie pisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 13.12.2018 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2018 Instalator zamiast karty gwarancyjnej wysłał mi druk reklamacyjny do Keno Energy. Wysłałem go, ale Keno go nie uwzględniło. Przed chwilą wysłałem maila do obydwu w/w - z informacją taką, jak radzicie - wyznaczyłem termin na podjęcie reakcji do najbliższego piątku. Wiele mi wskazuje na to, że przyczyna mogła leżeć w tym, że po nieudanym montażu PC - gdy sterownik zaczął wyrzucać błędy związane z przepływem (chyba na GZ), a instalator nie był uprzejmy odbierać telefonów - wtedy skontaktowałem się z Keno - oni zaś połączyli mnie z jakimś ich serwisantem, który zakładając zworki na sterowniku wypiął kable odpowiadające za wyrzucanie tego błędu. Długofalowo (wg speca od chłodnictwa, który był postawić ostatnią diagnozę) - mogło to wpłynąć na awarię kompresora. Zbyt mały przepływ na GZ powodował pracę PC na max parametrach, na bardzo wysokich temperaturach, okresowe wywalanie bezpiecznika, a jednocześnie brak odbioru ciepła. Uszkodził się soft starte - może i od tych wyłączeń awaryjnych, zaś kompresor oberwał przez pozostałe powody w/w. Zgodzicie się? Dokładie TAK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ 22.12.2018 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Pozostaję nadal na łasce lokalnych fachowców w poszukiwaniu kompresora daikin jt125g-p8v1... Może ktoś z Was jest w stanie mi go dostarczyć? Podobno problemem jest ściągnięcie go z rynku. Jedyna oferta jaką pozyskałem, to na dostawę odpowiednika marki Panasonic - ale za 600 euro netto... Drugie pytanie - na ile powinna opiewać cena za wymianę kompresora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ 23.12.2018 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 (edytowane) Informacyjnie firma Keno Energy zrezygnowała z pomp ciepła - obecnie proponują wyłącznie systemy fotowoltaiczne na swojej stronie... http://www.keno-energy.com Jednocześnie podtrzymuję pytanie o kompresor daikin z poprzedniego posta. Edytowane 24 Grudnia 2018 przez lukasz_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 23.12.2018 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Pozostaję nadal na łasce lokalnych fachowców w poszukiwaniu kompresora daikin jt125g-p8v1... Może ktoś z Was jest w stanie mi go dostarczyć? Podobno problemem jest ściągnięcie go z rynku. Jedyna oferta jaką pozyskałem, to na dostawę odpowiednika marki Panasonic - ale za 600 euro netto... Drugie pytanie - na ile powinna opiewać cena za wymianę kompresora? Zadzwoń do wigmors-a , może mają taki kompresor , kiedyś od nich braliśmy kompresory 10kw w cenie jak dobrze pamiętam 2500zł , ale to parę lat temu i pewnie tańsze to już jest . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.12.2018 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2018 Bardzo współczuję autorowi wątku, pierdzielę jakoś nikt nie mysli o ryzyku trafienia na bubel, każdy tylko ah i oh nad niskimi kosztami, ale to tak nie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garażowiec1719514970 24.12.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 Autor wątku nie trafił na pc bubel , bo to akurat przyzwoita pc , sporo tego jest nawet w Niemczech . , to sa pc produkowane przez Chiny i z każdą nalepką jaką zażyczy sobie kupujący . Problem leży w tym wypadku po stronie instalacji hydraulicznej, źle wykonanej , teraz po wymianie sprężarki i tak prędzej czy później nastąpi kolejna awaria . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 28.12.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Sprawdz cene Twojej sprezarki w Anglii.Kiedys ceny byly bardzo atrakcyjne w stosunku do Polski.Bardzo tanio jest na aliexpress okolo 200-220 $ ale Tobie zalezy na czasie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ 28.12.2018 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Sprawdz cene Twojej sprezarki w Anglii.Kiedys ceny byly bardzo atrakcyjne w stosunku do Polski.Bardzo tanio jest na aliexpress okolo 200-220 $ ale Tobie zalezy na czasie... Niestety - ceny dotyczą masowych ilości - jak to na ALI... Brat mieszka w Anglii - niestety - brak urządzeń. Nawet Daikin Europejski nie przyznaje się do tego modelu.. Pozdrawiam Keno Energy - dziś ich Dyrektor wręcz mnie zaatakował mailowo, że przecież to ja sobie wybierałem instalatora (któremu sprzedawali ich PC jako fachowcowi - prywatnemu klientowi nie sprzedadzą nawet ich autorskiej naklejki...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ 04.01.2019 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Proszono mnie o podanie danych instalatora z tego wątku - podaję więc linka: https://aktualnyodpis.pl/companies/944370b9-c766-40a3-b366-574a075ec132-bre-energy-riedel-ryszard Pan Adrian Riedel, który mnie w ten sposób załatwił funkcjonował jako pełnomocnik przedsiębiorcy, bo nie mógł na swoje nazwisko kolejnych firm otwierać. Na wypadek, gdyby strona przestała funkcjonować - wkleję tutaj całość: Dane firmyNazwa Bre-energy Zakład Techniki Instalacji Riedel RyszardNIP 6391185158Województwo ŚLĄSKIEPowiat raciborskiGmina KrzyżanowiceMiasto RoszkówUlica ul. NowaNumer domu 5Kod pocztowy 47-450Poczta KrzyżanowiceRegon 360774317Informacje o podmiocieStrona http://www.bre-energy.plData rozpoczęcia wykonywania działalności gospodarczej 12-02-2015Data zaprzestania wykonywania działalności gospodarczej 21-12-2017Data wykreślenia wpisu z rejestru 22-12-2017Małżeńska wspólność majątkowa takKody PKD 4329ZPełnomocnikPełnomocnik przedsiębiorcy Adrian RiedelNIP 6391419484obywatelstwa PolskaCzynności objęte pełnomocnictwem zmiana wpisu,wpis informacji o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej,wpis informacji o wznowieniu wykonywania działalności gospodarczej,wniosek o wykreślenie wpisu w CEIDG,prowadzenie spraw za pośrednictwem punktu kontaktowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kudlaty69 04.01.2019 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Może się przyda:https://legalnabudowa.pl/uprawnienia-z-gwarancji-po-zamknieciu-dzialalnosci-gospodarczej-wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ 11.01.2019 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Dla informacji: wróciła do mnie PC - wymieniony kompresor na Panasonica, sterowanie (compit) i elektryka.Teraz mam 3-fazowy. Od 24 godzin śmiga, mam ciepło (miła odmiana od 1 listopada.....) Będę informował - mam nadzieję, że tylko o bezproblemowej pracy urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.01.2019 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Miejmy nadzieję, że problemy z pompą w końcu się skończą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.01.2019 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 W pełni popieram zdanie poprzednika.Jego zdanie ma większą moc sprawczą ale jako uczeń popieram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2019 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Dla informacji: wróciła do mnie PC - wymieniony kompresor na Panasonica, sterowanie (compit) i elektryka. Teraz mam 3-fazowy. Od 24 godzin śmiga, mam ciepło (miła odmiana od 1 listopada.....) Będę informował - mam nadzieję, że tylko o bezproblemowej pracy urządzenia. A jak to "kosztowo" wyszło ? Poszło na "gwarancji" czy musiałeś sam zapłacić ? A czy naprawiono już Ci instalację ? Bo pisałeś że winowajcą była sama instalacja i przez nią były "wywalane" błędy. Pytam bo jak ciagle to nie zostało naprawione to nową sprężarkę też może za jakiś czas to samo spotkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpalys 11.01.2019 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Łukasz -powodzenia Jednak dalej pozostaje pytanie co z przepływami na GZ - poprawiłeś to? Również mam sterownik Compit dokładniej r470 Wg mnie trochę jest on ubogi w parametry, nIe mówiąc o dostępie przez internet - to jest porażka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ 11.01.2019 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 (edytowane) A jak to "kosztowo" wyszło ? Poszło na "gwarancji" czy musiałeś sam zapłacić ? A czy naprawiono już Ci instalację ? Bo pisałeś że winowajcą była sama instalacja i przez nią były "wywalane" błędy. Pytam bo jak ciagle to nie zostało naprawione to nową sprężarkę też może za jakiś czas to samo spotkać Po pierwsze: dolne źródło okazało się być zapowietrzone - pewnie to było przyczyną wywalania błędu AL05 - świadczącym o błędzie przepływu na DZ, które producent kazał ominąć zworką na poprzednim sterowniku. Po drugie - koszt to ok. 5-6 tys zł. Oczywiście muszę sam zapłacić. Instalator zapadł się pod ziemię, nie odbiera telefonów. Keno Energy też nie poczuwa się do odpowiedzialności, twierdzą że to moja wina, bo wybrałem sobie instalatora. Po trzecie: wywaliło soft starter, który spowodował długą (nie wiem jak długą) pracę kompresora na niewyłączonym kondensatorze rozruchowym. Po czwarte: trochę niepokoi mnie, że pompa obiegowa po całej naprawie na górnym źródle grzeje się - wcześniej się nie grzała... Jak wspominałem pompa solar u 35 25 180. Bufor 380l. Sugestie? Edytowane 11 Stycznia 2019 przez lukasz_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 11.01.2019 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 No cóż szkoda , koszty nie małe ale najważniejsze że ciepło w domu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 12.01.2019 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Po pierwsze: dolne źródło okazało się być zapowietrzone - pewnie to było przyczyną wywalania błędu AL05 - świadczącym o błędzie przepływu na DZ, które producent kazał ominąć zworką na poprzednim sterowniku. Po drugie - koszt to ok. 5-6 tys zł. Oczywiście muszę sam zapłacić. Instalator zapadł się pod ziemię, nie odbiera telefonów. Keno Energy też nie poczuwa się do odpowiedzialności, twierdzą że to moja wina, bo wybrałem sobie instalatora. Po trzecie: wywaliło soft starter, który spowodował długą (nie wiem jak długą) pracę kompresora na niewyłączonym kondensatorze rozruchowym. Po czwarte: trochę niepokoi mnie, że pompa obiegowa po całej naprawie na górnym źródle grzeje się - wcześniej się nie grzała... Jak wspominałem pompa solar u 35 25 180. Bufor 380l. Sugestie? Bardzo Ci współczuję i trzymam kciuki aby to był koniec przykrych niespodzianek. Jaki był koszt Pc i jaki podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts