Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Awarie pomp ciepła i sposoby ich naprawy

Liwko

Recommended Posts

Gość Arturo72
Keno Energy też nie poczuwa się do odpowiedzialności, twierdzą że to moja wina, bo wybrałem sobie instalatora.

Tak po prawdzie,Keno...jakieś 10km ode mnie,zaczynało od chińszczyzny w latach 2008-2011 głownie pomp do cwu Abatronic i dalej na tym bazujące i jest przyzwyczajone do tegoż typu klientów czyli nie świadomych,nie mających pojęcia co i jak kupuje,łykających wszystko jak pelikan.Przez myśl by mi nie przeszło coś tam kupować zważywszy,że 5km dalej na Pszczyńskiej przy TGS jest profi OZE...

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z przyjemnością spieszę donieść, że PC nadal pracuje bez żadnych problemów.

Uwaga: moja "nowa PC" wywaliła (jak już wspominałem) również błędy związane z przepływem na DZ i bardzo szybko zamrażała czynnik na wymienniku. Oczywiście PC natychmiast wyłączała pracę.

Fachowcy stwierdzili, że DZ zapowietrzone i widać mieli rację (bałem się, że przyczyny mogą być inne). Po odpowietrzeniu rzecz pracuje bez najmniejszych problemów.

Obecnie mam -8 stopni na podwórku, w domu ciepło :-) Już zapomniałem, jakie to uczucie ;-)

Wg sterownika różnica na DZ pomiędzy zasilaniem, a powrotem to około 4-5 stopni. To wg Was ok?

Chętnie podam też inne temperatury i odpowiem na potencjalne pytania.

U mnie delta to ok 4, 4,5 stopnia

nie pisałeś jakie masz DZ - a to różnica.

Mam pytanie o sterownika.

Również mam COPMITa.

Mam takie wyniki z pomiarów że wszystkie czujniki tego sterwonika zaniżają temp o ok. 2 stopnie

Pomiary wykonywałem chyba z 10 różnymi czujnikami od DSów począwszy na chińszczyźnie kończąc

efekt ciągle ten sam - różnica ok 1,5 2 stopnie

Zerknij czy u ciebie to ustrojstwo ma takie różnice

Wg sterownika różnica na DZ pomiędzy zasilaniem, a powrotem to około 4-5 stopni. To wg Was ok?

Chętnie podam też inne temperatury i odpowiem na potencjalne pytania.

łukasz - tutaj jest wątek dedykowany temperaturom DZ

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?172357-Temperatury-dolnego-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/page255

ostatnio było też o deltach...u mnie delta DZ to 2,5-3

• 4 months później...
Witam jestem w posiadaniu pompy ciepła ECOHEATPRO 200 l od 3 i pół roku nagle przestała grzać gościu z serwisu przyjechał pogrzebał i powiedział że te pompy się nie psują i jeszcze stwierdził jak przez trzy dni będzie grzala to będzie już grzala na drugi dzień już nie grzala normalnie chodzi włącza się sprężarka załącza się ale nie grzeje zadzwoniłem ponownie do serwisu powiedzieli mi że wężownica jest dziurawa i zbiornik mam połączony kominek wężownicą i tak podgrzewam wodę powiedzieli mi że tej pompy się nie naprawi trzeba kupić nową nie wiem czy można ją naprawić nikt nie chce tego się podjąć czy ma sens kupować pompy ciepła czy ktoś mi coś doradzi pozdrawiam

;7827267']Witam na pompie PCWU 300 SK Hewalex po zaniku prądu pojawił się komunikat "error niesprawna bateria" i musiałem od nowa ustawiać date godzinę. Czy można wymienić samemu i jak

To jest tak, jak wymiana baterii w innych urządzeniach. Trzeba mieć trochę wiedzy, by przy okazji czegoś nie uszkodzić i siebie też przy okazji.

Wyłączyć z pod napięcia i odczekać aż rozładują się kondensatory.

Zlokalizować gdzie bateria się znajduje.

Wymienić na taką samą.

Jak za trudne, to wezwać serwisanta.

• 5 months później...
Witam dostałem PC od syna z Uk Mitsubishi Ecodan PUHZ-W85VHA2 monoblok podłączyłem ją sterowanie FTC5 pompa zaczęła pracować, słyszałem szum w rurkach czynnika temperatura się podnosiła ,przy temperaturze 32 stopnie przestało szumieć w rurkach i temperatura dalej już się nie podnosiła co to może być za mało czynnika w układzie pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam

jestem nowy na forum

posiadam pompę Panasonic Aquarea t-Cap 12 KW

ale niestety na dzień dzisiejszy nie działa ( ale to długa historia )

wywala błąd H-76 po przeczytaniu wszystkiego co było w nacie i sprawdzeniu

wychodzi na to że uszkodzony jest

panel Sterujący ( dziwne to bo wyświetlacz działa do momentu jak się nie przetestuje i wyświetli błąd )

i teraz mam pytanie czy ktoś z Was miał taki przypadek i gdzie kupić taki panel

ewentualnie sprawdzić czy to faktycznie panel sterujący

Buszując po internetach natknąłem się na coś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=6ejyGrJnj6w

Pomyślałem, że to mnie nie dotyczy, ale...

Pytanie do kolegów monterów/serwisantów.

Ja grzeję według krzywej i harmonogramu. Co się stanie gdy powiedzmy środek defrostu wypadnie dokładnie o 6 rano. Harmonogram wyłączy pompę (no i obiegówkę oczywiście też) i czy przypadkiem nie "osiągnę" podobnego efektu?

W Zubadanie mam taką opcję, że pracuje pompa obiegowa przy wyłączonej harmonogramem PC, gdy temperatura spadnie poniżej (chyba) 3C.

Stwierdzałem, że skoro jest to split i cały obieg wody jest w "kotłowni" to jakim cudem może woda zamarznąć i wyłączyłem to, bo mnie wkurzała pracująca pompa obiegowa.

No i chyba jednak jest błąd! Bo taki zbieg okoliczności (defrost i OFF z harmonogramu) może mnie kiedyś spotkać.

Jak to u was (Panasonic, Daikin) jest rozwiązane?

EDIT

No chyba, że pompka czynnika podczas harmonogramowego wyłączenia (w trakcie defrosu) też staje i temperatura wody w wymienniku nie spadnie < 0C (schłodzi się od zimnego czynnika "zalegającego" w wymienniku i już)

Edytowane przez milsa666

Witam

jestem nowy na forum

panel Sterujący ( dziwne to bo wyświetlacz działa do momentu jak się nie przetestuje i wyświetli błąd )

Hej,

możesz pisać do schiessla po części

http://www.schiessl.pl

Albo po poradę do Panasonic Polska

http://www.aircon.panasonic.pl (tylko trzeba się dobijać do ich serwisantów)

Pzdr

Witam

jestem nowy na forum

Zrób fotkę jak masz podłączony panel. A jeśli chcesz być pewien czy to sterownik to zmierz napięcie na stykach 1 i 4 po odłączeniu oczywiście sterownika od płyty. Panel powinien być podłączony pod styki 1 i 2 licząc od dołu (remote controller). Po właczeniu zasilania powinno tam być 5V. Jeśli nie ma to walnięta płyta jeśli jest to sterownik. Zakładam oczywiście że wcześniej sprawdziłeś przewód i połączenia.

Edytowane przez plusfoto

Buszując po internetach natknąłem się na coś takiego:

https://www.youtube.com/watch?v=6ejyGrJnj6w

No i chyba jednak jest błąd! Bo taki zbieg okoliczności (defrost i OFF z harmonogramu) może mnie kiedyś spotkać.

Jak to u was (Panasonic, Daikin) jest rozwiązane?

EDIT

No chyba, że pompka czynnika podczas harmonogramowego wyłączenia (w trakcie defrosu) też staje i temperatura wody w wymienniku nie spadnie < 0C (schłodzi się od zimnego czynnika "zalegającego" w wymienniku i już)

W Daikin Althermie zauważyłem że jeśli pompa zakończy grzanie z oblodzonym parownikiem, to i tak przeprowadzi defrost - już po godzinach harmonogramu.

BTW na filmie gość mówi tak naprawdę o klimatyzatorze nie pompie ciepła jako takiej. Na innych filmach pokazuje jak przerabie te klimatyzacje na pompy ciepła poprzez dołożenie takiego wymiennika. De facto robi z pompy ciepła PP pompę PW. Jeśli nie dołoży sterowania to nic dziwnego że jednostka zewnętrzna po prostu się wyłącza i zostawia lodowaty czynnik w tym wymienniku.

Plusfoto

wszytko sprawdziłem według poradnika Panasonic

i na pinach 1&4 na złączu CN remote jest zasilanie 5 V to znaczy że uszkodzony jest panel sterujący

tylko to dziwne jest bo po włączeniu zasilania pokazuje godzinę i mieli takim kwadracikiem później wywala błąd H-76 miga żółta dioda i nie reaguje

na żaden przycisk

Zdemontowałem ten panel i popatrzyłem nic tam nie ma spalonego

jest za to dziwna dioda która jak się sprawdza miernikiem na na chwilę zapiszczy i później cisza

ciekawe ule taki panel kosztuje bo jak do 500 zł to można zamawiać i sprawdzić jak więcej to trochę szkoda kasy co by mieć drugi

najchętniej to bym pożyczył od kogoś i sprawdził czy to jest ten panel

• 11 months później...

Panowie mam problem z pompą ciepła Atlantic Excelia Tri 11kW. Mianowicie Pompa nie kończy cyklu defrost. Zatrzymuje się i cykl ten trwa ok 2,5 min. zdąży sią jedynie odszronić od strony wentylatorów 80%, a na zewnątrz wymiennik jest cały zaszroniony. Wcześniej pompa na koniec defrostu uruchamiałą wentylatory aby wyrzucić całą wilgoć, teraz zaczyna od razu cykl grzania domu. Przez to taca szybko zbiera wodę która zamarza i wentylator aż obija się o lód. Majster który mi ją montował stwierdził że wina płyty głównej jednostki zewnętrznej. Podmieniliśmy ją i niestety nie pomogło... Czynnik był spuszczany i ważony - również jest ok. Na panelu jednostki wewnętrznej nie wyświetla żadnych błędów. Na płycie głównej również.

Może spotkaliście się z podobnym problemem, może to wina jakiegoś czujnika ? Będę wdzięczny za porady.

Pozdrawiam.

• 8 months później...

Moze teraz to właściwszy temat ...

Pompa z poziomym wymiennikiem na glikolu. Ktoś z Was ma takową od więcej niż 10 lat? Mam problem włącza mi się wyłącznik wysokociśnieniowy i pompa leci tylko na grzałce.

Jest tutaj może ktoś kto miał podobne problemy? Jak rozwiązał, kto diagnozował etc?

Edytowane przez kowalio
błąd ortograficzny