Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki ekspres do kawy kupić? Wasze opinie


Recommended Posts

Się nie znasz . Wszystko co chce się mieć trzeba robić aby się opłacało lub w przypadku kawy przyniosło minimalne straty.

 

I umrzeć że zwitkiem banknotów w poduszce, sztabką złota pod nią, nie wiedząc, co to dobra kawa (optymalnie nad brzegiem Morza Śródziemnego)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 129
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za dużo Wam tu dobrych rad daję, ale niech będzie i tym razem, czegoś Was nauczę ;)

Jeżeli zależy Wam na smaku kawy, na jakości itd., to zakupicie tylko i wyłącznie ekspres Firmy Lelit. Sprzęt za trochę ponad 2k, jest lepszy od KAŻDEGO ekspresu ciśnieniowego do 20k. Chodzi tu oczywiście o smak i jakość kawy, przy założeniu, że tu i tu mamy ten sam gatunek.

Gdyby ktoś miał wątpliwości, zapraszam na priv, możemy zrobić zakład.

Edytowane przez donvitobandito
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Za dużo Wam tu dobrych rad daję, ale niech będzie i tym razem, czegoś Was nauczę ;)

Jeżeli zależy Wam na smaku kawy, na jakości itd., to zakupicie tylko i wyłącznie ekspres Firmy Lelit. Sprzęt za trochę ponad 2k, jest lepszy od KAŻDEGO ekspresu ciśnieniowego do 20k. Chodzi tu oczywiście o smak i jakość kawy, przy założeniu, że tu i tu mamy ten sam gatunek.

Gdyby ktoś miał wątpliwości, zapraszam na priv, możemy zrobić zakład.

 

Tak... Twoje rady... ostatnio radziłeś 5 cm styropianu pod podłogówkę, byle dobrego, czyli XPS :)

Tak się składa, że też mam Lelit, przesiadłem się z Gaggia Classic, więc wzrost intensywności naparu odczułem (głównie dzięki większej bojlerowi z mosiądzu vs z aluminium i kontroli temperatury PID).

Ale parskam śmiechem, kiedy czytam, że jest lepszy od każdego ekspresu ciśnieniowej do 20k :)

Co jest w nim lepszego ? Pompa, którą spotkamy u 80% konkurencji w tej grupie cenowej ?

Jakaś nowatorska grzałka? Opatentowany bojler ? Bezkonkurencyjny PID ?

Nie żartuj...

 

Już nawet nie chce mi się pisać, źe w tandemie młynek-ekspres ten pierwszy jest znacznie ważniejszy, bo łatwiej zrobić dobre espresso prostym ekspresem mieląc ziarna w dobrym młynie, niż na odwrót...

Edytowane przez fotohobby
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak... Twoje rady... ostatnio radziłeś 5 cm styropianu pod podłogówkę, byle dobrego, czyli XPS :)

Tak się składa, że też mam Lelit, przesiadłem się z Gaggia Classic, więc wzrost intensywności naparu odczułem (głównie dzięki większej bojlerowi z mosiądzu vs z aluminium i kontroli temperatury PID).

Ale parskam śmiechem, kiedy czytam, że jest lepszy od każdego ekspresu ciśnieniowej do 20k :)

Co jest w nim lepszego ? Pompa, którą spotkamy u 80% konkurencji w tej grupie cenowej ?

Jakaś nowatorska grzałka? Opatentowany bojler ? Bezkonkurencyjny PID ?

Nie żartuj...

 

Już nawet nie chce mi się pisać, źe w tandemie młynek-ekspres ten pierwszy jest znacznie ważniejszy, bo łatwiej zrobić dobre espresso prostym ekspresem mieląc ziarna w dobrym młynie, niż na odwrót...

XPS pod posadzkę to jedyny słuszny wybór. Wadę też ma jedną- cena. Choć za chwilę i tak pewnie będzie już standardem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...