fotohobby 18.07.2020 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Się nie znasz . Wszystko co chce się mieć trzeba robić aby się opłacało lub w przypadku kawy przyniosło minimalne straty. I umrzeć że zwitkiem banknotów w poduszce, sztabką złota pod nią, nie wiedząc, co to dobra kawa (optymalnie nad brzegiem Morza Śródziemnego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 18.07.2020 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2020 Kawy nie pije się po to, by się "opłacało" Nie prowokuj kaizena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.07.2020 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 I umrzeć że zwitkiem banknotów w poduszce, sztabką złota pod nią, nie wiedząc, co to dobra kawa (optymalnie nad brzegiem Morza Śródziemnego) Lepsza sztabka w sejfie za łóżkiem niż droga kawa w urynie Każdy ma swoje gówno prawdy a tu chodzi tylko o kofeinę w kubku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2020 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Gdyby chodziło "tylko o kofeinę" to ludzie piliby tylko robustę, parzoną "z gruntem" Kawa to coś więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 19.07.2020 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Moja kawa: dwie albo 3 czubate łyżki mielonej weseby. Zalana wrzątkiem. Później odlewam płyn od fusów do drugiej filiżanki i dodaje trochę mleka. Smakuje tak jak kawa w hiszpańskich kawiarniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 19.07.2020 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Za dużo Wam tu dobrych rad daję, ale niech będzie i tym razem, czegoś Was nauczę Jeżeli zależy Wam na smaku kawy, na jakości itd., to zakupicie tylko i wyłącznie ekspres Firmy Lelit. Sprzęt za trochę ponad 2k, jest lepszy od KAŻDEGO ekspresu ciśnieniowego do 20k. Chodzi tu oczywiście o smak i jakość kawy, przy założeniu, że tu i tu mamy ten sam gatunek. Gdyby ktoś miał wątpliwości, zapraszam na priv, możemy zrobić zakład. Edytowane 19 Lipca 2020 przez donvitobandito Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 19.07.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 Taki? https://www.konesso.pl/product-pol-3501-Ekspres-do-kawy-Lelit-Anna-PL41E-uniw.html?gclid=Cj0KCQjw3s_4BRDPARIsAJsyoLMKEu1o-fUg-otEh0oHfgEs5hVkxwp_4nb361xoc3-3ZI23iGTIxhQaAq4sEALw_wcB Bo wy wygląda więcej niz nieźle.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2020 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2020 (edytowane) Za dużo Wam tu dobrych rad daję, ale niech będzie i tym razem, czegoś Was nauczę Jeżeli zależy Wam na smaku kawy, na jakości itd., to zakupicie tylko i wyłącznie ekspres Firmy Lelit. Sprzęt za trochę ponad 2k, jest lepszy od KAŻDEGO ekspresu ciśnieniowego do 20k. Chodzi tu oczywiście o smak i jakość kawy, przy założeniu, że tu i tu mamy ten sam gatunek. Gdyby ktoś miał wątpliwości, zapraszam na priv, możemy zrobić zakład. Tak... Twoje rady... ostatnio radziłeś 5 cm styropianu pod podłogówkę, byle dobrego, czyli XPS Tak się składa, że też mam Lelit, przesiadłem się z Gaggia Classic, więc wzrost intensywności naparu odczułem (głównie dzięki większej bojlerowi z mosiądzu vs z aluminium i kontroli temperatury PID). Ale parskam śmiechem, kiedy czytam, że jest lepszy od każdego ekspresu ciśnieniowej do 20k Co jest w nim lepszego ? Pompa, którą spotkamy u 80% konkurencji w tej grupie cenowej ? Jakaś nowatorska grzałka? Opatentowany bojler ? Bezkonkurencyjny PID ? Nie żartuj... Już nawet nie chce mi się pisać, źe w tandemie młynek-ekspres ten pierwszy jest znacznie ważniejszy, bo łatwiej zrobić dobre espresso prostym ekspresem mieląc ziarna w dobrym młynie, niż na odwrót... Edytowane 19 Lipca 2020 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donvitobandito 20.07.2020 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Tak... Twoje rady... ostatnio radziłeś 5 cm styropianu pod podłogówkę, byle dobrego, czyli XPS Tak się składa, że też mam Lelit, przesiadłem się z Gaggia Classic, więc wzrost intensywności naparu odczułem (głównie dzięki większej bojlerowi z mosiądzu vs z aluminium i kontroli temperatury PID). Ale parskam śmiechem, kiedy czytam, że jest lepszy od każdego ekspresu ciśnieniowej do 20k Co jest w nim lepszego ? Pompa, którą spotkamy u 80% konkurencji w tej grupie cenowej ? Jakaś nowatorska grzałka? Opatentowany bojler ? Bezkonkurencyjny PID ? Nie żartuj... Już nawet nie chce mi się pisać, źe w tandemie młynek-ekspres ten pierwszy jest znacznie ważniejszy, bo łatwiej zrobić dobre espresso prostym ekspresem mieląc ziarna w dobrym młynie, niż na odwrót... XPS pod posadzkę to jedyny słuszny wybór. Wadę też ma jedną- cena. Choć za chwilę i tak pewnie będzie już standardem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 20.07.2020 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Możesz to uzasadnić ? Później poproszę moda o przeniesienie do odpowiednigo wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.07.2020 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Gdyby chodziło "tylko o kofeinę" to ludzie piliby tylko robustę, parzoną "z gruntem" Kawa to coś więcej... No właśnie ja pije robustę . Ziarnista 18-19zł za kg. Ale nie dziaduję jeszcze tak mocno tą sama kawe parzę tylko raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2020 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 No właśnie ja pije robustę . Ziarnista 18-19zł za kg. Ale nie dziaduję jeszcze tak mocno tą sama kawe parzę tylko raz. Robusta ma jakieś 2,7% kofeiny, więc za kilogram płacisz jakieś 7x drożej, niż jak kupisz kofeinę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.07.2020 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Robusta ma jakieś 2,7% kofeiny, więc za kilogram płacisz jakieś 7x drożej, niż jak kupisz kofeinę. A jak to ma się do arabicki? Kawa to nie tabsy. kawa musi być. na zdrowie mi wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2020 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 A jak to ma się do arabicki? Kawa to nie tabsy. kawa musi być. na zdrowie mi wyjdzie Na zdrowie, to mineralna woda niegazowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 20.07.2020 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 No właśnie ja pije robustę . Ziarnista 18-19zł za kg. Ale nie dziaduję jeszcze tak mocno tą sama kawe parzę tylko raz. Fusy wyrzucam pod hortensje żeby nić sie nie marnowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.07.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Fusy wyrzucam pod hortensje żeby nić sie nie marnowało Idą z różnymi odpadkami do kompostu a później do warzywniaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 20.07.2020 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Na zdrowie, to mineralna woda niegazowana. Wolę tańsza wersje z filtra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.07.2020 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2020 Wolę tańsza wersje z filtra Filtrowanie kosztuje. I co lepsze pozbawia minerałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.07.2020 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2020 Filtrowanie kosztuje. I co lepsze pozbawia minerałów. Jest tańsze niż woda z butelki. I jeśli filtracje kończysz na filtrze ceramicznym to nie pozbawia minerałów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.07.2020 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2020 Jest tańsze niż woda z butelki. I jeśli filtracje kończysz na filtrze ceramicznym to nie pozbawia minerałów Zależy, jak napełniasz tę butelkę. Jak w źródełku wody oligoceńskiej to masz taniej niż z kranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.