Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M167a BŁĘKITNY ŚWIT - wariant 1

Recommended Posts

Witam,

Zainteresował mnie projekt Błękitny Świt z nowej kolekcji. Szukam przede wszystkim projektu z dużą przestrzenią dzienną, a ten takową posiada. Czy ktoś z was buduje lub rozważał budowę tego domu? Ja myślałem nad dość energooszczędnym domku i prostym w konstrukcji.

Co do zmian to planuję garaż dwustanowiskowy oraz likwidację podcienia. Planuję również wentylację mechaniczną, ogrzewanie podłogowe i zastanawiam się nad pompą ciepla.

Zapraszam do dyskusji.

Dodaję jeszcze link do domu, który będzie niedługo w sprzedaży.

http://projekty.muratordom.pl/projekt_blekitny-swit-wariant-i,2838,.htm?news=1

Powierzchnia użytkowa:

130,4 m2

Powierzchnia garażu:

20,4 m2

Powierzchnia zabudowy:

150,1 m2

Powierzchnia netto:

191,3 m2

Kąt nachylenia dachu:

40o

Liczba pokoi (z salonem):

4

murator-m167a-blekitny-swit-wariant-i-Domy_2838_18_38495_634x377_crop.jpg

• 1 month później...

mało MPZP przewiduje kalenicę prostopadłą do drogi, stad mniejsze zainteresowanie. Dodatkowo ma prawie 200 m2 - rzadko kogo obecnie stać na tak duży dom.

Pierwsza rzecz, która rzuciła mi się w oczy - łazienka na piętrze przy sypialni - gdyby zamienić miejscami z garderobą, łazienka miałaby własne okno

Mało też blatu roboczego w kuchni - jest on pokawałkowany

Wlasnie dlatego, że kalenica jest prostopadle do drogi, czyli nie jest to standard, warto jest dyskutować. Z drugiej strony skąd te 200 m? Powierzchnia użytkowa to 130m2 czyli powiedziałbym jest to do średni. 3 sypialnie i piękny, duży salon to jest wg mnie dom dla * terazniejszej * polskiej rodziny 2+2.

Co do łazienki to wolę jej obecne miejsce , a drugą zamienic całkowicie na garderobę.

Dodam , że na dole w kotłowni będzie piec kondensacyjny + pralnio suszarnia.

Pzdr.

Budujesz powierzchnię całkowitą a nie użykową. I za całkowitą płacisz a nie tylko za użykową.

Całkowita to ponad 190 m2.

Takie drobne manipulowanie danymi skłania klienta do kupienia projektu niby "małego" domku :)

Gdzie zdejmujesz ubrania? Gdzie je przechowujesz? Jak odpowiesz sobie na te pytania przemyśl sobie czy pralnia na parterze to dobry pomysł :D

Tak się składa, że projekt jest dopasowany do naszych potrzeb i takiego metrażu potrzebujemy. Pasuje nam idealnie na działkę biorąc pod uwagę strony świata.

Co do pralni to bedzis zsyp z górnej łazienki by nie mieć brzydkiej pralki w ultra nowoczesnej łazience.

Ps. Twoje posty są lekko nie na miejscu, bo jezeli nie jestes tym domem zainteresowany, to wybuduj sobie 80m2. Moim celem jest wymiana doświadczeń z osobami, które mają ten projekt lub nawet gomjuz budują.

Tak czy inaczej pozdrawiam.

W twoim poście napisałeś "zapraszam do dyskusji". Potem wyraziłeś zdziwienie "Nikt nie jest zainteresowany ?"

Napisałam więc dlaczego jest mało osób zainteresowanych budową tego domu (układ kalenicy i wielkość). I przy okazji zrwóciłam uwagę na funkcjonalnośc pewnych rozwiązań - jako wstęp do dyskusji.

Przejrzałam tysiące projektów jake ludzie chcą budować, potem naczytałam się o ich realizacji i opiniach "co bym zmienił, gdybym budował drugi raz" - tutaj na forum . Mam doświadczenia na co zwracać uwagę, by za chwilę z płaczem nie lecieć z prośbą na forum "pomóżcie zaprojektować mi kuchnię/łazienkę/salon, bo dom okazał się niefunkcjonalny". A są setki takich postów.

Nie chcesz pomocy, w takim razie czekaj dalej aż ktoś inny napisze. Bo jakoś tłumu chętnych do dzielenia się doświadczeniami w tym wątku nie widać....

EOT.

Byc może się nie rozumiemy, byc może źle zadalem pytanie. Też przegladnalem mnóstwo projektów przez ostatnie 2 lata i to jest efekt analizy potrzeb. Nie mniej jednak dzięki za uwagi. Na tym etapie, gdzie projekt się adaptuje bardziej potrzebuję informacji gdzie zwrócić uwagę na konstrukcję. Gdzie budowlaniec może coś źle zrobić. Co bedzie trudne do wykonania. Itd.

• 1 month później...

Witam, "Błękitny świt" to jeden z projektów na mojej liście, a do tego widzę, że dokładnie tego samego oczekuję od projektu domu co Ty.

Lustrzane odbicie i dwustanowiskowy garaż. Masz już może jakieś wstępne informacje z adaptacji i jak to będzie wyglądać bez podcienia i z powiększonym garażem?

Witam, projekt po adaptacji będę widział w poniedzialek. Jezeli sie da to zrobię zdjecia i wrzucę na forum. Instalacje jak reku, gaz i podlogowke bedziemy zmieniac później. Co nam doradzila ekipa budowlana to nie robienie stopy fundamentowej przy wejściu, tylko pociagniecie sciany fundamentowej. Podobno roznicy nie ma, natomiast fundament będzie gotowy przy zabudowie wejscia, jezeli taka konieczność zaistnieje. Zmieniamy kuchnie, tzn wc idzie pod schody, nie bedzie spizarni, a kuchnia bedzie wieksza z wyspa. Mam na innym komputerze zdjecie, wiec jak wrócę z majówki to wkleje. Niedługo będę przeliczal okno tarasowe, ktore bedzie na scianie przeciwnej do sciany z tv. Po usunięciu podcienia, sciana bedzie dłuższa. Myślę nad oknem hst 3,5 do 4m. Zobaczymy jakie będą wyceny.

Dziękuję za odpowiedź z drugiego końca Polski :-)

Ja kombinuję w tym kierunku.

<a href=http://images65.fotosik.pl/937/8bb0f04e9b7db757m.jpg' alt='8bb0f04e9b7db757m.jpg'>

Powiększyłem garaż i za garażem umieściłem kotłownię.

Marzy mi się strefa majsterkowicza i porządne miejsce oprócz samochodów na motocykl, rowery itp.

Może przesunąć/wydłużyć garaż i kotłownię do zrównania ich ze ścianą salonu?

W miejscu kotłowni z oryginalnego projektu miałby być gabinet/pokój dla gości, ale nie do końca jestem do tego przekonany. Może przerzuciłbym tam kuchnię?

Na razie jeszcze "pogłębiam wiedzę", bo jeszcze niedawno wogóle nie myślałem o budowie domu.

Pozdrowienia z south- west...

Ja siedzę nad projektami już 2 lata i powiem, że podobnych projektow jest jak na lekarstwo. Brałem pod uwagę na początku projekt Sylwia z MG projekty. Skończyło się na Błękitny Świt i dobrze bo jest o wiele bardziej nowoczesny.

Co do zmian to jeszcze podnosimy dom o jeden pustak, a z drugiej łazienki na poddaszu zrobimy większą garderobę. Z lazienki na poddaszu bedzie rodzaj zrzutki ubrań na dół do kotlowni gdzie bedzie pralnia z suszarnia. Piec gazowy lub hybryda pompy powietrze woda z gazem zajmuje malo miejsca, dlatego pomysł z pralnio-suszarnia na dole. Do tego dorzucam wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła na strychu.

Pomyślę jeszcze nad wydłużeniem garażu.

Edytowane przez irekjunior`

Na ścianie między kuchnią a kotłownią nie będzie komina ! Będzie wentylacja mechaniczna więc komin jest zbędny.

Wylot spalin z pieca gazowego będzie w ścianie (takie nowe rozwiązanie) jak na zdjęciu. Zestaw-wylotu-bocznego-60-100-Viessmann-Bialy-do-Vitopend-i-Vitodens_6824.jpg

Okapu nie będzie, tylko pochłaniacz, ponieważ będzie wyciąg z wentylacji mechanicznej. Więc i tu komin jest zbędny.

Co do wejścia do łazienki to twój komentarz jest identyczny z komentarzem mojej żony i jest to kwestia dalej otwarta.

Ja argumentuję to tym, że jest bardziej intymnie iśc do wc za rogiem, niż z holu łączącego kuchnię :)

Ważne pytanie, ale trudne...

Mam nadzieję, że w 400tys się zmieszczę.

Patrzę na opinię moich kolegów, którzy już się wybudowali.

Niestety projekt projektowi nie równy.

Mogę ci pisać jakie mam oferty:

1. SSO (fundamenty, ściany, strop) 40 tys

2. Dach (dachówka, folie, rynny) 10 tys

dalej

3. Ogrzewanie podłogowe całość, piec kondensacyjny + zasobnik, reku, - 50tys (tu będę szukał dalej).

4. Okna -dzisiaj wysłałem zapytania ofertowe

Reszta wg wzoru: salon + kuchnia + łazienka = wysoki standard, reszta niekoniecznie :)